Iina Kuustosen tähdittämä Syke oli yksi vuoden 2016 televisiotapauksista. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Iina Kuustosen tähdittämä Syke oli yksi vuoden 2016 televisiotapauksista. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Kiitos suoratoistopalveluiden, vielä ei ole myöhäistä kyynelehtiä Arman Pohjantähden alla -ohjelman äärellä tai jännittää Sykettä katsoessa. 

Vuoden kotimaiset televisio-onnistumiset palkittiin eilen perjantaina Kultainen Venla -gaalassa. Moni palkituista ohjelmista on yhä katsottavissa suoratoistopalveluissa. Vielä ehtii, vaikka ensiesitys olisi jäänyt välistä!

Parhaan tv-ohjelman yleisöpalkinto: Syke

Yleisö valitsi sairaalasarja Sykkeen vuoden parhaaksi televisiosarjaksi. Sykkeen uusimman, neljännen kauden jaksot ilmestyivät Yle Areenaan vuodenvaihteessa, ja moni fani menetti yöunensa jaksoja tuijottaessaan. Neljäs kausi on kokonaisuudessaan Areenassa. 

Sykkeessä Marleenaa näyttelevällä Tiina Lymillä oli Kultainen Venla -gaalassa erityisen menestyksekäs ilta, sillä hän sai vuoden käsikirjoittajan palkinnon Kohtuuttomuuksia-komediasarjastaan. Valitettavasti neliosainen Kohtuuttomuuksia ei tällä hetkellä ole katsottavissa.

Lue lisää Sykkeestä:

”Huomaan pidättäväni hengitystä vähän väliä” – katsojat kertovat, mikä Syke-sarjassa koukuttaa

Syke-sarja jatkuu pian! 2 + 4 syytä, miksi uusin kausi on ehkä kaikkien aikojen paras

Vuoden ajankohtais- ja asiaohjelma: Arman Pohjantähden alla

Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa pääsee seuraamaan muun muassa asunnottomien, päihderiippuvaisten ja moottoripyöräjengiläisten elämää. Kohtaamiset ovat niin liikuttavia, että kyyneleitä vierii yhtenään sekä Arman Alizadin että katsojien silmistä. Ensimmäisen kauden jaksot ovat katsottavissa Ruudusta ilmaiseksi.

Arman Alizad palkittiin Kultaisella Venlalla myös siitä hyvästä, että hän oli yleisön mielestä vuoden paras esiintyjä.

Lue lisää Arman Alizadista:

”Yksi vaikeimmista haastatteluista ikinä” – Arman Alizadin ja Meeri Koutaniemen ohjelmassa nähdään rankkoja selviyymistarinoita

Arman Alizad vietti yön asunnottoman Markon kanssa: ”Hän on nukkunut sängyssä viimeksi vuosi sitten”

Arman Alizad järkyttyi lapsena alastomuudesta: ”Äiti huusi rappukäytävässä Jeesusta, Mariaa, saatanaa ja Jumalan vihaa”

Vuoden keskusteluohjelma: Marja Hintikka Live

Marja Hintikan luotsaama suora – sekä suorapuheinen että suorana lähetettävä – keskusteluohjelma on kerännyt faneja erityisesti perheellisten ihmisten joukosta. Katsottavia jaksoja on Yle Areenassa runsaasti.

Lue lisää Marja Hintikasta:

Kammoatko sinäkin esiintymistä? Superjännittäjä Marja Hintikka paljastaa kikkansa

Marja Hintikan tv-ohjelma alkaa taas: ”En perustaisi suurperhettä, ellen luottaisi rakkauteemme”

Vuoden draamasarja: Sorjonen

Ylen näkemys nordic noir -tyylilajista on jakanut mielipiteitä, mutta Kultainen Venla -gaalassa Sorjosta pidettiin onnistumisena.

Näyttelijäntyö sarjassa ainakin on kunnossa: Kari Sorjosta näyttelevä Ville Virtanen palkittiin parhaana miesnäyttelijänä ja Lena Jaakkolaa esittävä Anu Sinisalo parhaana naisnäyttelijänä. Kaikki Sorjosen jaksot ovat nähtävissä Yle Areenassa.

Lue lisää Sorjosesta:

Älä todellakaan missaa Sorjonen-sarjaa! Ville Virtanen ja 4 muuta syytä katsoa sitä

Anu Sinisalo joutui opettelemaan aseen käyttöä ja venäjää rooliaan varten

Vuoden lifestyle-ohjelma: Sukulan suojatit

Sukulan suojatit, jossa kokki Jyrki Sukula opastaa enemmän tai vähemmän tuuliajolla olevia nuoria ravintola-alan töihin, sai Kultainen Venla -gaalassa parhaan lifestyle-ohjelman palkinnon. Mielenkiintoinen ohjelma koki kovia kesken kauden, kun neljä Sukulan valitsemasta kahdeksasta suojaista jätti leikin kesken. Kaikki jaksot ovat nähtävissä Ruudun maksullisella puolella.

Lue lisää Sukulan suojateista:

Tänään tv:ssä: Huippukokki Jurki Sukula luotsaa nuoria alalle: ”Kuvittelin itsestäni enemmän kuin olen”

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.