”Sarja saa muistelemaan omaa nuoruutta. Miten ihanaa oli pussailla tuntikausia.” Skam-sarja on niin hyvin tehty – ja siinä on niin suuria tunteita, ettei sitä voi kuin rakastaa!

”En kestä! William ja Noora on niin ihania.”

”Koko yö meni Skamia katsoessa. Ei vaan pystynyt lopettaa.”

”Kuolen, kun tää on niin hyvä.”

”Ottaisin Williamin milloin tahansa.”

”Olispa sitä itsekin vielä yhtä täynnä intohimoa kuin Skamin nuoret.”

Tällaisia kommentteja norjalainen Skam-sarjasta kuulee kahvipöydässä ja näkee somessa. Ja ei, kommentit eivät ole enää nuorilta, vaan kolme-nelikymppisiltä. Vaikka kyse on teinisarjasta, se todella on koukuttaa myös aikuisen.

Skamista tuli heti jättimenestys Norjassa, mutta nyt myös suomalaiset ovat löytäneet sarjan Areenasta. Viime viikolla se oli saanut yli neljä miljoonaa katselua. Mikä sarjassa oikein puree myös aikuiseen. Kysyimme aikuisilta faneilta.

”Muistui mieleen, kuinka ihanaa oli pussailla tuntikausia.”

1. Se nuori lempi

Ensin Eva ja Joonas. Sitten Noora ja William. Ja viimeisimmällä kaudella Isak ja Even. Skamissa on niin paljon rakkautta, että sydän pakahtuu. Ja sitä lempeä kuvataan juuri sellaisena kuin parhaimmillaan ja pahimmillaan on. Niin raastavaa, epävarmaa, dramaattista. Ja silti niin jumalaista, että kaikki muu katoaa.

”Sarja saa muistelemaan omaa nuoruutta. Miten ihanaa oli pussailla tuntikausia.” Nainen, 41

”Olin 17-vuotiaan juuri niin rakastunut ensimmäiseen tyttöystävääni kuin mitä Noora on Williamiin ja toisinpäin. Sen jälkeen ole kokenut samanlaista hulluutta. Ehkä hyvä niin, mutta silti sitä muistelee aina joskus kaiholla.” Nainen, 35

”Tulee sellainen olo, että voi kun itsekin kokisi vielä joskus noin suuria tunteita.”

”Skam on paras ihmissuhdesarja aikoihin!” Nainen, 37

”Olin jo ehtinyt unohtaa, kuinka suuria tunteita teininä koettiinkaan. Sarja palautti ne hienosti mieleen. Se kaikki vatsassa nipistelevä ihanuus, kun ihastuttiin ja sekoiltiin. Eikä siitä tuu keski-ikäisenäkään yhtään lohduton olo, päinvastoin tulee fiilis, että elämähän on tosi ihanaa ja söpistä.” Nainen, 40

”Skamia katsoessa tulee sellainen olo, että voi kun itsekin kokisi vielä joskus noin suuria tunteita.” Nainen, 37

”Muistuttaa, millaista teiniys oli parhaimmillaan: oon harvoin eläytynyt mihinkään sarjaan niin kuin tähän.” Nainen, 39

2. Näyttelijävalinnat ovat täydellisiä

Chris (vas.), Vilde (toinen vasemmalta), Eva, Noora ja Sana. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Chris (vas.), Vilde (toinen vasemmalta), Eva, Noora ja Sana. Kuva: Yle Kuvapalvelu

”Kaikkiin tyyppeihin tykästyy." Nainen, 40

"Sarjassa ei ole yhtään huonoa roolisuoritusta. Suosikkini on alusta asti ollut Noora. Ja myös William. Seurasin heitä toisella kaudella Instagramissa, ja jotenkin heistä tuli ehkä senkin takia entistä läheisempiä.” Nainen, 35

”William on kuuma!”

”William on kuuma! Just sellainen lukion ihanin, josta kaikki salaa haaveilivat.” Nainen, 40

”Chrisin (se tyttö, ei poika) on joskus niin hauska. Oon nauranut vedet silmissä hahmon ilmeille ja jutuille. Näyttelijä vetää hienosti roolin.”

”Luin tai kuulin jostain, että Skam antaa keski-ikäiselle ihanan vapauden puumailla turvallisen etäisyyden päästä. Ehkä siinä yksi syy, miksi niin moni nelikymppinenkin on koukuttunut." Nainen, 23

”Isakin kaapistatulo oli tehty hienosti”

3. Uskottava ja hahmot samastuttavia

Sarjan tekijät viettivät puoli vuotta nuorten kanssa, jotta he pääsisivät paremmin heidän maailmaansa. Ja se todella näkyy, tämä selviää myös katsojien kommenteista.

”Isakin kaapistatulo oli tehty hienosti – ystävät suhtautuivat siihen mutkattomasti, eikä ollut aina sitä ankeaa häpeää ja häväistystä." Nainen, 39

”Oli kuvattu hienosti se teinin epävarmuus ja pelko siitä, että jotain kamalaa tapahtuu, jos nyt kerron ääneen tämän salaisuuteni. Tuli oikein huojentunut olo, että huh, onneksi sitä uskaltaa nykyään jo ihan suoraankin puhua (välillä).” Nainen, 29

”Antaa uskoa siihen, että maailma on menossa parempaan suuntaan.”

”Ikuisuusaiheita käsitellään tosi uskottavasti. Syömishäiriöitä ja seksuaalista häirintääkin käsiteltiin jotenkin freesisti. Antaa uskoa siihen, että maailma on menossa parempaan suuntaan, ja nuoret osaavat suhtautua vaikeisiin asioihin hirveän järkevästi.” Nainen, 25

”Sarja on suht tavallinen. Eli aikuiset eivät ole alkaneet tehdä sarjaa teineille ja tunkeneet siihen kaikkea mahdollista draamaa. Tietysti sarjassa tunnustetaan, että teinien maailmassa on huumeita, seksuaalista häirintää, syömishäiriöitä ja kiusausta, mutta pääpaino on ihmissuhteissa.” Nainen, 39

”Tykkään siitä, että ei mässäillä liikaa esimerkiksi huumeidenkäytöllä tai muulla sekoilulla, vaan fokus on ihmissuhteissa.” Nainen, 25

”Norjalainen lukio on paljon, paljon lähempänä suomalaista kuin jenkkien high school.” Nainen, 25

4. Musiikki

”Sarja oli siinäkin mielessä suunnattu selvästi myös meille vanhemmille ihmisille, koska siinä soitettiin musaa, jota ysärillä teinivuosiaan viettäneet ovat kuunnelleet. Jäbät esimerkiksi fanittivat ysäriräppiä, ja Noora veti Extremen More Than Wordsia. Ja paljon muuta! Soittolista sytyttää nelikymppisenkin.” Nainen, 38

”Musiikki on täydellistä. Biisivalinnoilla luodaan tosi hienosti draamaa ja siirrytään tunnelmasta toiseen. Tokalla kaudella istuin sohvalla puhelin kädessä. Aina kun tuli hyvä biisi, panin Musicmatchin päälle, että sain uuden biisin omaan soittolistaani.” Nainen, 35

”Nyt kun omat lapset ovat samassa  elämäntilanteessa, niin pakostihan tässä tuntee tirkistelevänsä heidän ikäistensä elämää.”

5. Aikuinen pääsee nykynuoren maailmaan

”Nyt kun omat lapset on samassa iässä ja elämäntilanteessa, niin pakostihan tässä tuntee tirkistelevänsä heidän ikäistensä elämää – että jaa tuollaistako se nykyään on. Toista kuin 80-luvulla. Ja Noora muistuttaa kahta läheistäni: kummityttöä ja pojan tyttökaveria.” Nainen, 45

”Aikuisten rajaaminen pois on hauska ratkaisu, eihän heillä oikeastaan teinien maailmassa olekaan olemassa.” Nainen, 39

”Mietin katsoessa myös omaa lasta ja millaista hänellä tulee olemaan teininä. Se on vähän outoa, siinä samalla eläytyy ite niin teiniksi.” Nainen, 39

6. Norjan kieli

”Norjaa on ihana kuunnella. Nooraa etenkin.” Nainen, 41

”Sarjasta oppii norjaa. Tai no en mä ole paljoa muuta oppinut, kuin drittsekkin, mutta onhan sekin jotain.” Nainen, 25

Skam-sarjan kolme tuotantokautta katsottavissa Yle Areenassa. Sarjaa ei näytetä tv:sä lainkaan. Yle neuvottelee tällä hetkellä neljännen kauden esittämisestä.

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00

 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.