Miranda (Cynthia Nixon), Carrie (Sarah Jessica Parker) ja Samantha (Kim Cattrall) kolmannen tuotantokauden iltalookeissaan. Kuva: MTV3
Miranda (Cynthia Nixon), Carrie (Sarah Jessica Parker) ja Samantha (Kim Cattrall) kolmannen tuotantokauden iltalookeissaan. Kuva: MTV3

Mahtavan piikikäs Instagram-tili dokumentoi hittisarjan mieleenpainuvaa muotia.

Harva sarja on jättänyt niin voimakkaan jäljen kuin Sinkkuelämää. Menestyssarjan päätösjaksosta on kulunut jo yli kaksitoista vuotta, mutta edelleen muistellaan sarjan juonenkäänteitä, hihitellään kuolemattomille lausahduksille tai väitellään siitä, kenen kanssa Carrien olisi pitänyt päätyä yhteen. Nyt kulttisarja jatkaa Netflixin ohella eloaan Instagramissa.

Sinkkuelämässä olivat pääosassa seksi- ja suhdekuvioiden ohella tietenkin vaatteet. Instagram-tili Every outfit on Sex & the City eli ”jokainen Sinkkuelämää-asu” jakaa kuvia sarjan unohtumattomista tyyleistä. Tilillä on yli 200 000 seuraajaa, ja kuvat keräävät runsaasti kommentteja.

Pelkästä nostalgiasta ei ole kyse, sillä tilin idea on muotifaktojen pudottelun lisäksi piruilla sarjan vaatteille. Sarkasmi sopiikin sarjan yhteyteen kuin manolot Carrien jalkoihin, sillä ei Sinkkuelämästäkään puuttunut särmää.

Tottahan se on, etteivät sarjan kaikki asut ole kestäneet aikaa – ja osa niistä sai sarjan aikoihinkin huokailemaan ihan muusta kuin ihastuksesta.

Instagram-tilin takana on kaksi tyyligurua, jotka tapasivat legendaarisessa muotioppilaitoksessa Parsonsissa. Lauren Garroni ja Chelsea Fairless tapittivat sarjaa 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa ja rakastivat sen glamouria. Nyt he kuitenkin katsovat niin sarjan muodin ohella sen moraalisia viestejä kriittisin silmin.

Garroni kertoo Slate.comin haastattelussa ihmettelevänsä esimerkiksi sitä, miten järkyttynyt (seksikolumnistina työskentelevä) Carrie oli, kun tapaili biseksuaalia. Toisaalta Garroni on sitä mieltä, että sarjan seksuaalisuuden kuvaus oli aikoinaan uraauurtavaa, vaikkei se enää tunnu siltä.

 

❗️SPOILER ALERT❗️We're going to mock the clothes #SATC #CarrieBradshaw #fashion

Kuva, jonka Every outfit on Sex & the City (@everyoutfitonsatc) julkaisi

Poimimme viihdyttävältä tililtä muutamia sarjan ikimuistoisimpia tyylejä. Varoitus: kuvat saattavat synnyttää akuutin tarpeen aloittaa Sinkkuelämää-maraton.

Carrie tepasteli usein kotonaan alusvaatteissa ja kaupungilla asuissa, joiden alta vilkkuivat rintsikat. Dolce & Gabbanan muotinäytöksessä hän kuitenkin sai aikamoisen sätkyn, kun kuuli, että astelee lavalla näissä timanttipöksyissä.

Siinä missä Carrie hengaili kotonaan mummoalkkareissa, Samantha harrasti paitsi alusvaatteiden kokoisia asuja myös korumaisia alusvaatteita (kuka muistaa helmistringit?).

Lauren Garroni ja Chelsea Fairless eivät ole Mirandan tyylin suurimpia faneja.

”Voin vain olettaa, että tämä jotakuinkin kelvollinen asu Mirandalla oli seurausta siitä, että Cynthia Nixon juoksi SJP:n (Sarah Jessica Parker) pukuhuoneeseen ja varasti sen ennen kuin Patricia Field (sarjan pukusuunnittelija) huomasi mitään”, kuuluu tämän kuvan teksti.

Mirandan erälook on kuitenkin aika hellyttävä.

Mitä olisi Samanthan asu ilman paljasta vatsaa?

 

Thelma & Louise: The Long Island Edition (S1/EP10) #MirandaHobbes #SamanthaJones #Leather

Kuva, jonka Every outfit on Sex & the City (@everyoutfitonsatc) julkaisi

 

SLUTTY GINGHAM VIBES 🙏🏼 (S3/EP15) #SamanthaJones #Gingham #summerlook

Kuva, jonka Every outfit on Sex & the City (@everyoutfitonsatc) julkaisi

Tämän Charloten takin paluuseen emme ole valmiita. Luultavasti koskaan.

 

This pink shearling look is very Britney post-Crossroads pre-breakdown (S5/EP2) #Shearling #ItsCharlotteBitch

Kuva, jonka Every outfit on Sex & the City (@everyoutfitonsatc) julkaisi

Kutoskaudella ajan muotia pääsi esittelemään myös ex-spaissari Geri Halliwell. Huh huh.

 

❗️VERY IMPORTANT CAMEO❗️Also remember how every thot in 2003 had that skirt? (S6/EP10) #GeriHalliwell

Kuva, jonka Every outfit on Sex & the City (@everyoutfitonsatc) julkaisi

Carrien asuja ei voi ainakaan syyttää mielikuvituksen puutteesta. Vai mitä mieltä olet tästä bandana-mekosta?

Ja mitähän tässä tapahtui?

 

Hip-hop-meets-burning-man-meets-I-stopped-taking-my-medication is actually a really chill look. (S3/EP15) #FuckingCarrie #Chanel

Kuva, jonka Every outfit on Sex & the City (@everyoutfitonsatc) julkaisi

Mutta piikittely sikseen. Nähtiinhän sarjassa myös vaatteita, jotka näyttävät edelleen upeilta – kuten Carrien Pariisi-asut sarjan lopussa.

Lue myös: Muistatko nämä Sinkkuelämän hulluimmat seksikohtaukset? Näyttelijä paljasti jokaisen tapahtuneen myös tosielämässä

Sarah Jessica Parker paljasti keväällä, että sai pitää suurimman osan Carrien vaatteista. Seuraava fakta voi lievittää vaatevarastosta herännyttä kateutta: SJP joutui pahimmillaan viettämään kuvauksissa 18 tuntia putkeen koroissa.

Sinkkuelämää muistetaan varsinkin kalliista huippusuunnittelijoiden tuotteista. Kaikki asut eivät kuitenkaan olleet luksusmerkkien mallistoista. Esimerkiksi alkuteksteissä Carrien päällä nähty tutu maksoi vain viisi dollaria.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Hissun Pancho-koiraa ei ruudussa enää nähdä.

IS TV-LEHTI: Ei kännykkäkuuluvuutta, ei kunnollista kattoa pään päällä, eikä edes varsinaista tietä perille. Nämä ovat lähtökohdat, kun innokkaat kalamiehet Kari ”Hissu” Hietalahti ja Tommi Korpela lähtevät kalaan Incredible Fishing with Hissu ja Tommi -uutuussarjassa.

Kymmenen jaksoa sisältävässä ohjelmassa on paljon huumoria, mutta ei miesten kalareissut pelkkää auringonpaistetta ole. Varsinkin Jäämerellä olosuhteet ovat vaikeat, ja Tommin vatsa on koetuksella. Ohjelman tunnelmassa on paljon samaa kuin Kenraali Pancho ja pojat -kausilla. Hissun Pancho-chihuahuaa ei kuitenkaan ruudussa enää nähdä, sillä tämä on jäänyt eläkkeelle tv-töistä.

Tommi (vas.) ja Hissu tietävät, että joskus kalastus vetää vakavaksi.
Tommi (vas.) ja Hissu tietävät, että joskus kalastus vetää vakavaksi.

Aloitusjaksossa Hissu ja Tommi matkaavat Tanskaan. Yhdessä jaksossa Hissu ja Tommi saavat seurakseen innokkaan perhokalastajan, näyttelijä Jasper Pääkkösen ja tämän näyttelijäisän Seppo Pääkkösen.

Incredible Fishing with Hissu ja Tommi alkaa Kutosella ke 24.8. klo 21.00

Riitta ryhtyi 80-luvulla seksityöhön melkein sattumalta. Hän luopui työstään oikeusjutun jälkeen.

Millä tavalla seksi ja seksuaalisuus ovat näkyneet Suomen historiassa?

Varsin monella tavalla.

Tämä selviää Ylen uudesta neliosaisesta Seksi-Suomen historia -dokumenttisarjasta, joka esitetään TV1:llä syyskuussa.

Dokumentissa seksin historiasta Suomessa puhuvat monet eri ihmiset. Ääneen pääsevät niin viranomaiset ja papit kuin he, jotka ovat tehneet seksistä itselleen tulonlähteen.

Yksi haastatelluista on 80-luvulla seksityötä tehnyt Riitta. Sarjan toisessa osassa hän kertoo tarinansa. Riitta kertoo päätyneensä seksityöntekijäksi oikeastaan sattumalta.

– Olin vähän yli 20-vuotias ja kävelin Helsingin keskustassa. Eräs mies ehdotti minulle, että jos lähden hänen kanssaan, hän maksaa minulle seksistä. Ja niin siinä sitten kävi, Riitta kertoo dokumentissa.

Kelpo tienestit rankasta työstä

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita esimerkiksi miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla. Niihin hän kirjoitti: ”Kaunis nainen etsii mukavaa herraseuraa vaikka päiväkahvien merkeissä.”

Parhaina aikoina Riitta nettosi kohtuullisesti. Tienestit saattoivat nousta yli 10 000 markkaan kuukaudessa. 80-luvulla naisten keskipalkka oli noin 121 000 markkaa, joten hänen palkkansa oli varsin mukiinmenevä.

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla.

– Aika paljon laitoin säästöön ja hankin kaikenlaista. Kävin joskus matkoilla vähän rentoutumassa, koska työ oli aika raskasta, Riitta kertoo.

80-luvun seksityöntekijöiden palkat eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna joihinkin nykypäivän prostituoituihin. Vuonna 2015 Yle Kioskin haastattelema Katja kertoi elävänsä parhaimmillaan yhden illan tienesteillä pari viikkoa.

– Tulotaso ylittää monetkin korkeakoulutetut ammatit, Katja kertoi.

Apuna kaupoissa

Dokumentissa kerrotaan, että 80-luvun Suomessa seksityöntekijät liittyivät oleellisesti myös yritysmaailmaan. Prostituoituja kutsuttiin usein firmojen kekkereihin, joissa heidän tehtävänään oli piristää railakkaita juhlia.

Heidän tehtävänään oli myös auttaa yrityskaupoissa. Heidät saatettiin pyytää paikalle, jotta kaupanteko sujuisi liukkaammin. Myös Riitta kertoo osallistuneensa yritysmaailman juhliin:

– Hotelleissa kävin jonkun verran, ja firmojen tilaisuuksissa. Pikkujouluissa ja semmoisissa olin mukana. Silloin saatoin hoitaa illassa 1–2 asiakasta.

Työ loppui tuomioon

80-luvun Suomessa prostituoitujen asema oli kehno. Heidän toimintaansa sääteli hyvin tiukka irtolaislaki, jonka tarkoituksena oli kitkeä prostituutio yhteiskunnasta.

”Minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen.”

Vuonna 1982 huoltopoliisi syytti myös Riittaa ja puolta tusinaa hänen kollegaansa parituksesta ja veronkierrosta. Riitta joutui oikeuteen ja hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen sekä veromätkyihin.

– Kotiin alkoi tippua lappuja, ja minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen. En pystynyt sellaisia maksamaan, Riitta kertoo.

Tapahtumien jälkeen Riitta luopui työstään seksityöntekijänä.

– Minä vähän pelästyin tapahtuneesta. En sen [tuomion] jälkeen juurikaan mitään tuollaista enää tehnyt. Hankin ammatin ja menin normaalitöihin, Riitta kertoo. 

Seksi-Suomen Historia nähdään Yle TV1:llä tiistaisin 5.–26.9.2017 klo 20.00. Sarja on myös nähtävissä Yle Areenassa. 

Tuntematon vihollinen -elokuvan keskiössä on raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta.

IS TV-LEHTI: HBO:n tuottama, ajatuksella toteutettu tv-elokuva Tuntematon vihollinen (The Normal Heart) valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia.

Tv-sarjoja Glee ja American Horror Story työstäneen Ryan Murphyn ohjaama tarkkanäköinen elokuva perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. San Franciscon homoyhteisöä aluksi ravisuttaneen epidemian laineet löivät nopeasti myös New Yorkiin, minne elokuvan tapahtumat keskittyvät.

HI-viruksen saaminen tarkoitti 1980-luvulla kuolemantuomiota, sillä immuniteettijärjestelmän lamauttamaan tautiin ei aluksi ollut minkäänlaista lääkettä. Mark Ruffalo näyttelee Ned Weeksiä, homopiireissä pyörivää mutta niiden ronskia seksielämää välttelevää nelikymppistä miestä. Hän huomaa yllätyksekseen, että yhteisön jäsenet sairastuvat samaan tautiin, joka etenee tappavalla vauhdilla.

Ned perustaa ystäviensä kanssa monestakin eri asiasta erimielisen aktivistiryhmän, joka alkaa jakaa tietoa sairaudesta ja yrittää samalla vakuuttaa poliitikot sairauden vakavuudesta ja sen seurauksista.

Julia Roberts tekee arkisen roolin polion rampauttamana lääkärinä, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi.

Keskiössä on herkästi kuvattu, raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta aikaa vastaan.

Tuntematon vihollinen TV1:llä ti 22.8. klo 21.30
 

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20