Kun tosi-tv-sarjaan tuodaan julkkiksia, sen syvin olemus saattaa jäädä unholaan. 

Amerikkalainen Selviytyjät on ollut yksi suosikki tosi-tv-sarjojani teini-ikäisestä saakka. Kun 2000-luvun alkupuolella ohjelmaa alettiin näyttää Suomessa, jäin heti koukkuun. Vuosien ajan sarja oli lauantai-iltojeni parasta viihdettä.

Ruotsalaiseen alkuperäisformaattiin perustuvan ohjelman tenho on 34 kauden aikana ehkä hieman hiipunut, mutta kyllä asetelma edelleen toimii. Joka kerta, kun joukko taviksia on heitetty kilvoittelemaan selviytymistaidoistaan eksoottiseen kohteeseen, olen nyökytellyt päätäni innoissani.

Parasta sarjassa on luonnon armoille asetettujen ihmisten välinen jännite: Toisinaan saarella on syttynyt romansseja, välillä puhtaita vihan liekkejä. Ja sitten on tietenkin se psykologinen peli. Selviytyäkseen ihmisten on liittouduttava keskenään. Kutkuttavimpia ovat ne hetket, kun liitot yhtäkkiä petetään ja joku äänestääkin heimoneuvostossa lupauksiaan vastaan.

Selviytyjät-formaattia on kokeiltu myös Suomessa pariin otteeseen 2000-luvun alussa ja vuosina 2012–2013.

Ja jälleen Selviytyjät tulevat Suomeen!

Mutta tällä kertaa ohjelmassa nähdään julkkiksia.

Voi, mikä pettymys.

Amerikkalaisessa menestysversiossa ei ole koskaan ollut julkkiskautta. Muissa maissa moisia on kokeiltu – ilman erityisiä onnistumisia. Siksi suomalainenkin versio herättää huolta. Ainakin kolmen kysymyksen verran:

1. Kiiltääkö kellään voitonhimo silmissä?

Selviytyjät ovat aina kilpailleet voittaakseen. Jenkkiversioissa pääpottina on ollut miljoona dollaria, jonka puolesta ihmiset ovat valmiita taistelemaan aivan tosissaan. Raha on luonut sarjaan aitoa ja luontevaa draamaa, koska häviö on kirpaissut miljoonan verran. Suomen julkkisversiossa palkinto on 30 000 euroa. Se on iso summa rahaa, mutta ei kuitenkaan mitään miljoonaan verrattuna. Riittääkö se luomaan kipinöivää kilpailuasetelmaa?

2. Voivatko kilpailijat tarjota mitään uutta?

Nelosella keväällä 2018 näytettävässä sarjassa kisailevat esimerkiksi Kalle Palander, Janni Hussi, Noora Karma ja Kimmo Vehviläinen. Tuttuja kasvoja ja ääniä kaikille. Siksi myös katsojalla on jo valmiita odotuksia heitä kohtaan. Parhaimmillaan karut olosuhteet voivat toki tuoda vanhoista tutuista ihan uusia puolia esiin. Mutta riittääkö se? Harmillisesti sarjasta jää tällä kertaa puuttumaan se ilo, että saa tutustua ihan uusiin tyyppeihin.

3. Syntyykö aitoja jännitteitä?

Niin, ne romanssit ja vihan kipinät. Ne ovat ihan totta Selviytyjien parasta antia. Voivatko julkisuudenhenkilöt tarjota niitä meille? Saariromansseihin tai katkeriin selkään puukottamisiin lähteminen voi olla heille haastavampaa kuin tavikselle. Siinähän saattaa mennä ystävällisyydestään tutun hahmon imago pilalle.

Suurin pelko ohjelman suhteen onkin se, että siitä tulee tylsä rantaseikkailu. Sellainen hyvänmielen höpöttelyohjelma tuttujen kasvojen kesken, jossa ohjelman syvin ydin, eli selviytyminen, liittoutuminen ja voittaminen, jää varjoihin.

Uudet jaksot herättävät myös kysymyksen, miksi tosi-tv-formaateista tehdään ylipäätään niin innokkaasti julkkisversioita?

Pahimmillaan loistavan formaatin muuttaminen julkkisvetoiseksi väljähdyttää sen kokonaan. Niin kävi esimerkiksi Arvostele mun illallinen -ohjelman julkkisversiolle. Sympaattinen ohjelma oli parhaimmillaankin vähän vaivaannuttava, kun puikkoihin pantiin neljä tähteä ja nimeksi vaihdettiin Neljän tähden illallinen.

Toivottavasti Selviytyjät Suomi -ohjelmalle ei käy samalla tavalla.

Sirpa

Selviytyjät Suomi -sarjasta tehdään julkkisversio – pilaako se loistavan formaatin kokonaan?

Kyllä, pilalle menee koko formaatti. Niin kyllästyttää ne iänikuiset samat naamat, joka ohjelmassa, ja etenkin nää tositveet suomessa, jokaiseen formaattiin tungetaan ne samat naamat, katsojaluvut laskee, ja tuottajat ihmettelee missä vika, olisko niissä hemmetin julkimoissa joita KUKAAN ei halua, joka ohjelmaan, ainakaan ohjelmien katsojat.
Lue kommentti
Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.

 

 

Viikingit-sarjan neljännen kauden jälkipuoliskon jaksoissa kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar.

IS TV-LEHTI: Nykyään on muotia katkaista sarjan kausi keskeltä ja ladata todellinen cliffhanger-lopetus puoliväliin ennen taukoa. Näin tehtiin myös Viikingit-sarjassa, joka tunnetaan Suomessa kotimaisista vahvistuksistaan.

Neljännen kauden 10. jaksossa nähtiin massiivinen Pariisin-taistelu, jossa muun muassa Jasper Pääkkönen eli Halvdan Musta sai nuolen rintaansa.

Peter Franzén Harald Kaunotukkana.
Peter Franzén Harald Kaunotukkana.

Pääkköstä ja Peter Franzénia ei nähdä vielä illan jaksossa, mutta he palaavat ruutuun huomenna keskiviikkona esitettävässä jaksossa.

Viikingit-sarjan neljäs kausi jatkuu, kun päähahmo Ragnar palaa kotiin ja lähestyy aikuiseksi kasvaneita poikiaan: kuka heistä haluaa tappaa isänsä ja nousta kuninkaaksi? Jännitys ritisee – mutta katkeaa syleilyyn.

Sarjan keskiössä ovat nyt aikuisuuden partaalle tai jo sen yli humahtaneet Ragnarin pojat. Sarja on aina painottanut veljessuhteita, ja sama teema jatkuu yhä vahvempana. Itsenäistyneillä nuorukaisilla on intohimon kohde: eräs kaunis orjatyttö.

Kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar, jolla on erikoislaatuinen suhde isänsä Ragnarin kanssa. Neljännen kauden loppuosa lupaa täysin uudenlaista dynamiikkaa tuoreen, kiihkeän sukupolven myötä.

Viikingit Subilla tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 21.00