Mad Menin Don Draper opetti meidät himoitsemaan viskiä (ja itseään) työajalla.
Mad Menin Don Draper opetti meidät himoitsemaan viskiä (ja itseään) työajalla.

Tv-sarjaan koukuttuminen on hyödyllisempää kuin luulit.

Televisio tyhmentää, ja vain kirjallisuutta lukemalla sivistyy? Ei pidä paikkaansa. Hyvä tv-sarja sivistää ja opettaa siinä missä laatudokumentti tai Finlandia-voittaja. Tätä mieltä ovat ainakin haastattelemamme sarjojen fanittajat.

Seksivinkkejä Girlsistä

Girls-sarjan tuoreimmalla tuotantokaudella oli ”kohukohtaus”, jossa Marnie eli Allison Williams saa suuseksiä takaapäin. Kohtauksesta ei käynyt ihan selväksi, mitä alueita mies hyväili, mutta tietenkin tätä piti kokeilla. Onpa tyhmää, etten aiemmin ollut kokeillut! Sehän oli hauskaa.”

Kunnianhimoa Mad Menistä

Mad Menin naishahmot loivat uskoa siihen, että sitkeydellä ja päättäväisyydellä voi edetä työelämässä, vaikka lähtökohdat eivät olisi helpot.”

Nykyhetkessä elämistä Downton Abbeysta

Downton Abbey opetti tajuamaan, että menneiden haikailu on typerää. Olen kovan luokan nostalgikko ja aina harmittelemassa sitä, että synnyn noin 100 vuotta liian myöhään. Olen salaa niitä tyyppejä, joiden mielestä digitalisaatio ja löyhentyvä moraali pilaavat kaiken tärkeän, niin kuin ihmissuhteet. Downton Abbeyn kartanoasukit haikailevat 1900-luvun alussa aikaa ennen lankapuhelimia ja säätyjen välisiä ihmissuhteita. Jotenkin se sai miettimään, että tyytymättömyys ei ole kiinni siitä, että 2000-luku olisi shaibaa. Mennyt kai tuntuu aina hohdokkaammalta kuin nykyaika.”

Yhteydenpitoa Salatuista elämistä

”Kun joku muuttaa televisiossa Turkuun tai Tampereelle, hän käytännössä lakkaa olemasta. Vasta kun muutin Helsinkiin, tajusin tämän pitävän osittain paikkansa.”

Itseironiaa Tahdon asiasta

Tahdon asia -sarja opetti nauramaan tuoreena äitinä omille lapsiperheahdistuksille. Parempaa terapiaa en olisi voinut saada. Olen katsonut jaksot myöhemmin kahteen kertaan uusiksi dvd:ltä, ja meininki naurattaa aina uudelleen.”

Uusia termejä Orange Is the New Blackista

Orange Is the New Blackin myötä tuttavapiirissäni lanseerattiin käsite prison wife. Käytetään kohteliaisuutena.”

Juonittelua Selviytyjistä

Selviytyjien kaksi ensimmäistä kautta olivat perusopinnot kieroiluun ja luottoihmisten etsintään. Juonittelu on hyvä tunnistaa, ettei jää jalkoihin. Ei ole pakko alistaa muita, mutta on hyvä olla tietoinen peleistä.”

Englantia Lovejoysta

Lovejoy opetti useita englannin vastineita sanalle ”väärennös”. Aika vähän siitä oppi itse väärennöstekniikoita tai antiikin tunnistamista, mutta kiinnostus eri tyylikausiin heräsi.”

Ihmissuhdevinkkejä Sinkkuelämästä

Sinkkuelämän ainoa mieleen jäänyt opetus oli klassinen ”he’s just not that into you”. Yleensä fakta aina, kun joku miettii, että onkohan se kiinnostunut vai ei: ei ole!”

”Sinkkuelämästä opin teininä, että ihmisten ei tarvitse olla samanlaisia tai samaa mieltä ollakseen parhaita ystäviä. Oikeastaan jopa niin päin, että erilaiset ihmiset täydentävät toisiaan, ja siitähän Sinkkuelämässäkin on kysymys.”

Filosofiaa Lostista

”2000-luvun hitti Lost oli mahtava kertaus lukio-opeista. Piti muistella, keitä olivat esimerkiksi Locke, Faraday ja Rousseau. Muistanko enää sarjan nimistöön pöllittyjen filosofien ja muiden teorioita? No en kyllä.”

Skeptisyyttä Isänmaan toivoista

”Älä koskaan luota ihmiseen, joka työskentelee mainostoimistossa.”

Perspektiiviä Greyn anatomiasta

Greyn anatomian kaltaiset amerikkalaiset lääkärisarjat ovat opettaneet arvostamaan suomalaista julkista terveydenhuoltojärjestelmää. On hirveä ajatus, että jäisi vaille hoitoa vain, koska lääkäriin ei ole varaa. Toki tiedän sarjan ansiosta myös, mikä kirurgin leikkausveitsi on englanniksi.”

Tarkkasilmäisyyttä Sillasta

Uusi Sherlock ja Silta ovat saaneet kiinnostumaan Aspergerin syndroomasta. On tosi kiehtovaa, että ihan oikeasti on ihmisiä, jotka pystyvät yhdellä vilkaisulla päättelemään monta asiaa toisesta ihmisestä. Hurahdettuani näihin kahteen sarjaan olen yrittänyt treenata tuollaista tarkkasilmäistä ympäristön havainnoimisen taitoa itsessäni. Harvoin onnistun.”

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.