Ylärivi: Ville Niskanen, Ilari Hämäläinen, Ilona Gill ja Marko Simi. Alarivi: Alisa Manninen,  Mikko Töyssy, Tuomas Junnikkala ja Roosa Hietanen. Kuvat: Nelonen
Ylärivi: Ville Niskanen, Ilari Hämäläinen, Ilona Gill ja Marko Simi. Alarivi: Alisa Manninen, Mikko Töyssy, Tuomas Junnikkala ja Roosa Hietanen. Kuvat: Nelonen

The Voice of Finlandin ääni ratkaisee -jaksoja on jäljellä enää yksi. Valitsimme tähän mennessä kiinnostavimmat laulajat, joita kannattaa seurata. Kuuntele esitykset ja äänestä suosikkiasi.

Ilona Gill, 16

2415971

Pakistanilainen Ilona hiljensi ja sai kaikki valmentajat hymyilemään nainen ja kitara -esityksellään. Jatkossa Ilonan ongelmaksi voi koitua Suomen kieli. Hän voi päästä englannilla pitkälle, mutta kukaan ei vielä ole voittanut koko kisaa, jos ei ole pystynyt laulamaan suomeksi. Jokainen valmentaja halusi Ilonan, mutta Ilona valitsi lopulta Redraman. Lue lisää täältä.

Ville Niskanen, 27

2377201

Ville on tuttu niin Ruotsin kuin Suomenkin Idolsista. Michael Monroe yllättyi siitä, että korkea ja herkkä ääni olikin miehen, mutta piti sitä samalla valttikorttina. Redrama ihastui Villen timanttisen tarkkaan äänenkäyttöön ja sai tämän valmennettavakseen.

Marko Simi, 21

2429953

Markossa saattaa olla aineksia seuraavaksi Juha Tapioksi. 21-vuotias hämeenlinnalainen on riittävän nuori musiikkimarkkinoille, laulu on puhdasta ja ulkoinen olemuskin miellyttänee monia. Marko on Suomi-musiikin ystävä, mutta jopa Michael käänsi tuolinsa, koska piti miestä niin hyvänä laulajana. Marko päätyi lopulta Olli Lindholmin joukkueseen, eikä Yö-solisti peitellyt riemuaan. Lue lisää täältä.

Ilari Hämäläinen, 37

2389163

Ilari nähtiin The Voice of Finlandissa jo vuonna 2013. Tuolloin Michael Monroe ei syttynyt Ilarille lainkaan, mutta tänä vuonna hän vonkasi tätä tiimiinsä. Ilari valitsi kuitenkin Tarja Turusen. Voicen lisäksi Ilari on osallistunut aikaisemmin Uuden musiikin kilpailuun.

Tuomas Junnikkala, 23

2415966

Kalajoen nuorisotalon kellarissa laulua treenannut Tuomas joutui jännittämään Unchain My Heart -kappaleen viimeisiin säveliin asti ennen kuin kolme valmentajaa käänsi tuolinsa. Kotikatsomoon Tuomaksen esitys kuulosti Joe Cocker -imitaatiolta, mutta erityisesti Michael oli vakuuttunut raspikurkun soundista. Michael saikin haluamansa, sillä Tuomas valitsi hänet valmentajakseen.

Alisa Manninen, 53

2389138

Alisa on kilpailun yksi vanhimmista jatkoon menneistä laulajista. Hänen äänenkäyttönsä ja rentoutensa olivat ääni ratkaisee -jaksossa ylitse muiden, ja Michael Monroe kehui Alisan I Try -tulkintaa omaperäisimmäksi ja merkittävimmäksi Voicen historiassa. Alisa valitsi Michaelin valmentajakseen.  Lue lisää täältä.

Mikko Töyssy, 33

2403651

Jos saa ihon kananlihalle Hanna Ekolan Villihevosia-biisillä, on pakko olla paitsi hyvä laulaja, myös erinomainen tulkitsija. Hämeenlinnalainen näyttelijä sai valmentajatkin sanattomiksi. Mikko kilpailee Ollin joukkueessa. Lue lisää täältä.

Roosa Hietanen, 20

2418239

Tenori Pentti Hietasen tyttäret Roosa, 20, ja Iina, 23, saivat paljon huomiota jo ennen kuin edes esiintyivät ohjelmassa. Molemmat pääsivät jatkoon ääni ratkaisee -vaiheesta ja valitsivat valmentajakseen Redraman. Roosa jäi kaksikosta mieleen paremmin ja sai jokaisen valmentajankin kääntymään 20 sekunnissa. Roosa ja Iina ovat teknisesti taitavia – mutta toistaiseksi vielä hieman persoonattomia. Lue lisää täältä.

Tämän viikon The Voice of Finland -jaksot uusintana Nelosella la 6.2. klo 14.25 ja klo 19. Viimeinen eli kymmenes ääni ratkaisee jakso pe 12.2. klo 20.00.

Kysely

Kuka heistä on suosikkisi?

Mikko Töyssy
Mikko Töyssy
30.6%
Marko Simi
Marko Simi
22.6%
Roosa Hietanen
Roosa Hietanen
13.0%
Ilona Gill
Ilona Gill
9.2%
Tuomas Junnikkala
Tuomas Junnikkala
7.9%
Ilari Hämäläinen
Ilari Hämäläinen
7.1%
Alisa Manninen
Alisa Manninen
5.8%
Ville Niskanen
Ville Niskanen
4.2%
Ääniä yhteensä: 238

Riitta ryhtyi 80-luvulla seksityöhön melkein sattumalta. Hän luopui työstään oikeusjutun jälkeen.

Millä tavalla seksi ja seksuaalisuus ovat näkyneet Suomen historiassa?

Varsin monella tavalla.

Tämä selviää Ylen uudesta neliosaisesta Seksi-Suomen historia -dokumenttisarjasta, joka esitetään TV1:llä syyskuussa.

Dokumentissa seksin historiasta Suomessa puhuvat monet eri ihmiset. Ääneen pääsevät niin viranomaiset ja papit kuin he, jotka ovat tehneet seksistä itselleen tulonlähteen.

Yksi haastatelluista on 80-luvulla seksityötä tehnyt Riitta. Sarjan toisessa osassa hän kertoo tarinansa. Riitta kertoo päätyneensä seksityöntekijäksi oikeastaan sattumalta.

– Olin vähän yli 20-vuotias ja kävelin Helsingin keskustassa. Eräs mies ehdotti minulle, että jos lähden hänen kanssaan, hän maksaa minulle seksistä. Ja niin siinä sitten kävi, Riitta kertoo dokumentissa.

Kelpo tienestit rankasta työstä

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita esimerkiksi miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla. Niihin hän kirjoitti: ”Kaunis nainen etsii mukavaa herraseuraa vaikka päiväkahvien merkeissä.”

Parhaina aikoina Riitta nettosi kohtuullisesti. Tienestit saattoivat nousta yli 10 000 markkaan kuukaudessa. 80-luvulla naisten keskipalkka oli noin 121 000 markkaa, joten hänen palkkansa oli varsin mukiinmenevä.

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla.

– Aika paljon laitoin säästöön ja hankin kaikenlaista. Kävin joskus matkoilla vähän rentoutumassa, koska työ oli aika raskasta, Riitta kertoo.

80-luvun seksityöntekijöiden palkat eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna joihinkin nykypäivän prostituoituihin. Vuonna 2015 Yle Kioskin haastattelema Katja kertoi elävänsä parhaimmillaan yhden illan tienesteillä pari viikkoa.

– Tulotaso ylittää monetkin korkeakoulutetut ammatit, Katja kertoi.

Apuna kaupoissa

Dokumentissa kerrotaan, että 80-luvun Suomessa seksityöntekijät liittyivät oleellisesti myös yritysmaailmaan. Prostituoituja kutsuttiin usein firmojen kekkereihin, joissa heidän tehtävänään oli piristää railakkaita juhlia.

Heidän tehtävänään oli myös auttaa yrityskaupoissa. Heidät saatettiin pyytää paikalle, jotta kaupanteko sujuisi liukkaammin. Myös Riitta kertoo osallistuneensa yritysmaailman juhliin:

– Hotelleissa kävin jonkun verran, ja firmojen tilaisuuksissa. Pikkujouluissa ja semmoisissa olin mukana. Silloin saatoin hoitaa illassa 1–2 asiakasta.

Työ loppui tuomioon

80-luvun Suomessa prostituoitujen asema oli kehno. Heidän toimintaansa sääteli hyvin tiukka irtolaislaki, jonka tarkoituksena oli kitkeä prostituutio yhteiskunnasta.

”Minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen.”

Vuonna 1982 huoltopoliisi syytti myös Riittaa ja puolta tusinaa hänen kollegaansa parituksesta ja veronkierrosta. Riitta joutui oikeuteen ja hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen sekä veromätkyihin.

– Kotiin alkoi tippua lappuja, ja minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen. En pystynyt sellaisia maksamaan, Riitta kertoo.

Tapahtumien jälkeen Riitta luopui työstään seksityöntekijänä.

– Minä vähän pelästyin tapahtuneesta. En sen [tuomion] jälkeen juurikaan mitään tuollaista enää tehnyt. Hankin ammatin ja menin normaalitöihin, Riitta kertoo. 

Seksi-Suomen Historia nähdään Yle TV1:llä tiistaisin 5.–26.9.2017 klo 20.00. Sarja on myös nähtävissä Yle Areenassa. 

Tuntematon vihollinen -elokuvan keskiössä on raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta.

IS TV-LEHTI: HBO:n tuottama, ajatuksella toteutettu tv-elokuva Tuntematon vihollinen (The Normal Heart) valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia.

Tv-sarjoja Glee ja American Horror Story työstäneen Ryan Murphyn ohjaama tarkkanäköinen elokuva perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. San Franciscon homoyhteisöä aluksi ravisuttaneen epidemian laineet löivät nopeasti myös New Yorkiin, minne elokuvan tapahtumat keskittyvät.

HI-viruksen saaminen tarkoitti 1980-luvulla kuolemantuomiota, sillä immuniteettijärjestelmän lamauttamaan tautiin ei aluksi ollut minkäänlaista lääkettä. Mark Ruffalo näyttelee Ned Weeksiä, homopiireissä pyörivää mutta niiden ronskia seksielämää välttelevää nelikymppistä miestä. Hän huomaa yllätyksekseen, että yhteisön jäsenet sairastuvat samaan tautiin, joka etenee tappavalla vauhdilla.

Ned perustaa ystäviensä kanssa monestakin eri asiasta erimielisen aktivistiryhmän, joka alkaa jakaa tietoa sairaudesta ja yrittää samalla vakuuttaa poliitikot sairauden vakavuudesta ja sen seurauksista.

Julia Roberts tekee arkisen roolin polion rampauttamana lääkärinä, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi.

Keskiössä on herkästi kuvattu, raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta aikaa vastaan.

Tuntematon vihollinen TV1:llä ti 22.8. klo 21.30
 

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20
 

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00