Suomen unelmien poikamies Juha on paljastanut löytäneensä ohjelman naisten joukosta rakkauden. Kuva: Liv / Anna Greus
Suomen unelmien poikamies Juha on paljastanut löytäneensä ohjelman naisten joukosta rakkauden. Kuva: Liv / Anna Greus

Miksi televisiossa ihastutaan tulisesti ennen kuin toista tunnetaan oikeasti? Psykologi kertoo.

Televisiossa rakastuminen näyttää usein (epäilyttävän) helpolta – jo ensikohtaaminen vetää polvet veteliksi.

Suomen unelmien poikamiehessä naiset kisaavat prinssistä kynsin hampain, vaikkeivät tunne tätä kuin muutaman kohtaamisen verran.

Yhteistä aikaa on vähän ja kamerat pörräävät ympärillä, mutta tunteet syvenevät nopeasti. Kaikki pelkäävät lähes hysteerisesti särkyvän sydämensä puolesta. Mihin joukkopsykoosiin tosi-tv-rakastujat oikein vajoavat, kriittisin katsoja voisi kysyä.

Tavallaan juuri siihen, psykologi ja psykoterapeutti Nina Pyykkönen sanoo. Tosi-tv-formaatin asetelma on otollinen ihastumiselle.

– Läsnä ovat kaikki ideaalit elementit. Nimikin jo kertoo, että tämä on unelmien poikamies – tämä on parasta, mitä voit saada, ja tästä kannattaa kilpailla kynsin hampain, Nina Pyykkönen sanoo.

– Se virittää osallistujille ja katsojille epärealistisen kuvan täydellisestä kumppanista jo ennen kuin kuvaukset alkavat.

”Normaalisti järkevät ihmiset saattavat käyttäytyä ihan sekopäisesti.”

Ihminen siis ihastuu herkemmin, jos hänelle kerrotaan, että tässäpä vasta saalis. Romanttiset ratsastusretket rantahiekassa tuskin pahentavat asiaa.

Vaikka tutustumistilanne on rakennettu ja erilainen kuin arkinen kohtaaminen kirjastossa, psyykkisesti ihastumisessa tapahtuvat ihan samat mekanismit.

– Tv:ssä ne vain ovat epänormaalin kärjistyneitä. Formaateissa haetaan tunnereaktioiden ääripäitä. Normaalisti järkevät ihmiset saattavat käyttäytyä ihan sekopäisesti, Pyykkönen sanoo.

Toinen todellisuus

Moni formaatti perustuu illuusioon toisesta todellisuudesta. Tosi-tv-ohjelmat kuvataan usein suljetussa ympäristössä, jossa kaikki aika vietetään ulkopuolisesta todellisuudesta irrotetussa kuvausryhmässä. Se lietsoo tiedostamattomia tunteita ja kilpailua.

– Ryhmässä kaikki tiivistyy, rakentava ja tuhoisa. Jos ryhmä on suljettu ulkomaailmasta, tiedostamaton lähtee voimakkaammin elämään ja alkaa tuottaa ryhmän omaa todellisuutta. Esimerkiksi Big Brother perustuu tähän, Nina Pyykkönen sanoo.

Kun kaikki kisaavat samasta miehestä, kukaan ei halua ainakaan hävitä.

Tunteisiin vaikuttaa tietenkin myös kilpailuasetelma ja se, miten hyvin kilpailua ja ulkopuolisuuden tunteita on oppinut sietämään. Kun kaikki kisaavat samasta miehestä, kukaan ei halua ainakaan hävitä.

– Kilpailijat pitää tuhota, ja jokainen haluaa olla toisen ainoa kiintymyksen kohde, Pyykkönen sanoo.

– Katsojat eläytyvät siihen ja rakastavat mustasukkaisuuden ja raivon tunteiden katsomista.

Pyykkönen uskoo, että tv-häviämiseen samastutaan helposti, koska se muistuttaa omista tiedostamattomista ulkopuolisuuden kokemuksista. Varhaisin syntyy jo lapsuudessa, kun lapsi oivaltaa, että vanhemmilla on oma hänestä erillinen juttunsa, parisuhde.

”On iso riski, ettei toinen olekaan se ainutlaatuinen superihminen, vaan ihan tavallinen.”

Suomen unelmien poikamiehen Juha Rouvisen on kerrottu ihastuneen ohjelman kuvauksissa voimakkaasti neljään naiseen. Kriittisimmät ovat jo arvostelleet – eihän neljään ihastuminen ole mitenkään mahdollista!

Voiko tv-kulisseissa syntyä aitoja tunteita?

– Ei se mahdotonta ole. Pudotus arkeen on vain valtavan paljon suurempi. On iso riski, ettei toinen olekaan se ainutlaatuinen superihminen, vaan ihan tavallinen, Nina Pyykkönen sanoo.

Hän uskoo, ettei poikamiehen roolikaan ole helppo.

– On hivelevä kokemus, kun näin moni tavoittelee juuri minua. Jos sanoisi heti, että on ihastunut vain yhteen, joutuisi valitsemaan ja luopumaan muista – toisin sanoen sitoutumaan. Se voi olla epämiellyttävä ajatus. Jännityskin menisi pilalle. 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.