Netflixin kaikkien aikojen kalleimmasta tv-sarjasta on suunnitteilla kuusi kautta. Kuva Netflix.
Netflixin kaikkien aikojen kalleimmasta tv-sarjasta on suunnitteilla kuusi kautta. Kuva Netflix.

Netflixin kaikkien aikojen suursatsaus The Crown alkaa. Niiatkaa.

Minne saa lähettää kiitoskirjeen? Marraskuussa, kun ihmisen ainoa intohimo kohdistuu hiilareihin ja punaviiniin, Netflix julkaisee täydellistä lohtutv:tä: ihmissuhdedraamaa, poliittista juonittelua ja pukudraamaa yhdistävän suursatsauksensa The Crown.

Suoratoistopalvelun kallein tv-sarja vie sodanjälkeiseen Englantiin, kuningatar Elisabet II:n nuoruuteen. Kymmenosainen sarja alkaa hänen ja prinssi Philipin häillä vuonna 1947 ja etenee kruunajaisiin vuonna 1952. ”Uusi Elisabetin aikakausi alkaa aikana, jolloin ihmiskunta on katastrofin äärellä”, julistaa Winston Churchill (John Lithgow) sarjan trailerissa.

Claire Foy näytteli viimeksi vähän kovaonnisempaa kuninkaallista, Henrik VIII:n mestauttamaa Anne Boleynia. Kuva: Netflix.
Claire Foy näytteli viimeksi vähän kovaonnisempaa kuninkaallista, Henrik VIII:n mestauttamaa Anne Boleynia. Kuva: Netflix.

Susipalatsi-tv-sarjassa uhmakkaana Anne Boleyna hurmannut Claire Foy on nappivalinta kuningattaren rooliin. Prinssi Philipinä taas nähdään yhtä oiva näyttelijä, Doctor Whona tunnettu Matt Smith.

Sarjan viehätys perustuu paljolti tirkistysreikään, jonka se tarjoaa hovin yksityishuoneisiin. Millainen on Elisabetin ja Philipin avioliitto? Entä kuningattaren suhde räiskyvään pikkusiskoon, prinsessa Margaretiin (Vanessa Kirby)? Milliasta vääntöä käydään Buckinghamin palatsin ja pääministerin virka-asunnon Downing Street 10:n välillä?

Vanessa Kirby näyttelee prinsessa Margaretia. Kuva: Netflix.
Vanessa Kirby näyttelee prinsessa Margaretia. Kuva: Netflix.

Ja ne puvut: sarjan pukusuunnittelija Michele Claptonin mukaan suurin osa sarjan sadoista asuista ommeltiin itse. Pelkästään kuningattaren hääpukua (joka on täydellinen kopio oikeasta) kirjoi kuusi ihmistä kuuden viikon ajan, Clapton kertoi Ellessä.

Kuninkaallisia, poliittiisia juonia, ja loistavia näyttelijöitä – tällä reseptillä The Crown ei voi mitenkään mennä vikaan. The Telegraph -lehdessä sarjan ainakin kehuttiin lunastavan lupauksensa. Toimittaja Ben Lawrencen mukaan sarja on myös PR-voitto Windsorin perheelle, sillä se antaa kuninkaallista inhimillisen ja sympaattisen kuvan. Sarjasta on tekeillä kuusi kautta, ja se tulee ulottumaan nykypäivään asti.

Mutta mitä mahtaa Elisabet itse sarjasta ajatella? Netflixin edustajat tekevät kuulemma hartiavoimin töitä saadakseen hovista kommentin.

The Crown Netflixissä 4.11. alkaen

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.