Anu (oik.) ja Kadonneen jäljillä -juontaja Anni Hautala (kesk.) matkustivat Lontooseen ja Sheffieldiin etsimään Anun isää. Kuvat: Nelonen
Anu (oik.) ja Kadonneen jäljillä -juontaja Anni Hautala (kesk.) matkustivat Lontooseen ja Sheffieldiin etsimään Anun isää. Kuvat: Nelonen

Kadonneen jäljillä -jaksossa Anun matka ei päättynyt niin kuin hän toivoi. Hän sai silti vastauksia moniin kysymyksiinsä – sekä uusia sukulaisia.

Illan Kadonneen jäljillä -jaksossa oululainen Anu Nortcliffe, 43, lähti etsimään englantilaista isäänsä, jota ei ollut koskaan tavannut. Anu eli lapsuutensa ja nuoruutensa kahdestaan äitinsä kanssa, sillä isän ja äidin suhde päättyi eroon. Eron jälkeen isästä ei kuulunut enää mitään – hän ei lähettänyt tyttärelleen edes syntymäpäiväkortteja. Anu ei myöskään koskaan saanut nähdä yhtään kuvaa isästään – tai  kuulla tästä juuri muuta kuin nimen Ralph.

”En ole antanut periksi.”

– Yhteydenpito loppui syystä tai toisesta ihan kokonaan, ja nyt haluisin tietää, että miksi. Äiti teki tehokasta työtä ja hävitti kaikki valokuvat. Hän kai suuttui niin pahasti, Anu kertoi taustoista ennen matkaa.

Ennen Kadonneen jäljillä -ohjelmaa Anu yritti etsiä isäänsä kaikilla mahdollisilla tavoilla. 

– Olen yrittänyt löytää häntä 20 vuotta Punaisen ristin ja netin kautta. Myös englantilaisen ex-kihlattuni isä yritti etsiä isääni Englannista. En ole antanut periksi. Isän löytyminen merkitsisi mulle ihan hirveästi. Vaikka mulla on maailman paras isäpuoli, tuntuu, että iso osa puuttuu musta, Anu kertoi.

”Pahinta olisi, jos isä olisi kuollut.”

Englannissa Anu ja ohjelman juontaja Anni Hautala aloittivat Anun isän etsimisen Lontoon kirjastosta siinä toivossa, että siellä olevasta rekisteristä löytyisi johtolankoja. Anun pettymykseksi rekisteristä ei kuitenkaan ollut apua. Anu ei antanut huonojen uutisten masentaa, vaan Lontoosta Anun ja Annin matka jatkui Sheffieldiin, jossa Anun isä oli syntynyt.

Isän versio asioihin jäi mysteeriksi

Sheffieldiläisestä virastosta löytyikin Anun isän osoite. Tosin se oli kymmenen vuotta vanha. Kun tarkempia johtolankoja ei löytynyt, Anu ja Anni päättivät mennä katsomaan, jos Ralph asuisi vielä kyseisessä osoitteessa.

– Pahinta olisi se, jos sukulaiset eivät tietäisi mun olemassaolosta yhtään mitään. Tai se, että isä olisi kuollut. Se voisi olla se kaikkein pahin, Anu mietti.

Anun tunteet olivat muutenkin sekavat. Mielessä pyöri monia kysymyksiä.

– Entä jos mä en kelpaakaan sellaisena ku mä oon? Tai verrataanko mua liikaa äitiin?

Perillä Anni meni ensin katsomaan, kuka oven tulee avaamaan. Anu odotti pihalla. Onneksi sisällä ollut mies oli valmis tapaamaan Anun. Valitettavasti mies ei kuitenkaan ollut isä, vaan tämän veli.

Sisällä Anu sai kuulla sen, mitä eniten pelkäsi: isä oli kuollut keuhkosyöpään. Oli myöhäistä kysyä tältä niitä kahta asiaa, mitä Anu oli koko ikänsä miettinyt. Mikä isän mielestä oli syy, miksi tämä ja Anun äiti erosivat? Entä yrittikö isä ottaa Anuun joskus yhteyttä?

– Veti aika hiljaiseksi, kun saikin kuulla, että isä on kuollut.

”Kaikki tiesivät, että olen olemassa, mutta minusta ei puhuttu.”

Matka ei silti ollut turha

Anun setä ja muut sukulaiset ottivat Anun kuitenkin lämpimästi vastaan. Ja vaikka Anu ei saanut kuulla isältään vastauksia, setä osasi vastata moniin Anua vuosikausia vaivanneisiin kysymyksiin.

– Isä ei ilmeisesti koskaan yrittänyt ottaa minuun yhteyttä. Kaikki tiesivät, että olen olemassa, mutta minusta ei puhuttu. Se oli isälle arka asia. 

Anu oli myös onnellinen siitä, että tapasi vihdoin setänsä ja paljon muita sukulaisiaan. Hän sai yhtäkkiä sedän lisäksi kolme tätiä ja yhdeksän serkkua.

– Ydinperhe kasvoi kertaheitolla, mikä vaatii totuttelemista. Mutta he ottivat mut niin avosylin vastaan, Anu iloitsi.

”Olen niin onnellinen.”

Anu oli valtavan iloinen myös siitä, että sai tietää isästään lisää ja nähdä valokuvia, joita ei ikinä ollut nähnyt. Myöhemmin hänelle selvisi myös, miksi isä ei ottanut yhteyttä.

– Hän olisi halunnut ottaa yhteyttä, mutta sen jälkeen, kun hän kirjoitti adoptiopaperit, hän luopui kaikista oikeuksistaan. Ja jos pappa ja yksi tädeistäni olisivat tienneet, että olin vaihtanut sukunimeni takaisin isän sukunimeksi, he olisivat lähteneet etsimään minua. Mutta he eivät tienneet.

Anu kertoi jaksossa myös, että aikoo palata Englantiin tapaamaan sukulaisiaan mahdollisimman pian.

– Olen niin onnellinen, että lähdin tälle reissulle!

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Hissun Pancho-koiraa ei ruudussa enää nähdä.

IS TV-LEHTI: Ei kännykkäkuuluvuutta, ei kunnollista kattoa pään päällä, eikä edes varsinaista tietä perille. Nämä ovat lähtökohdat, kun innokkaat kalamiehet Kari ”Hissu” Hietalahti ja Tommi Korpela lähtevät kalaan Incredible Fishing with Hissu ja Tommi -uutuussarjassa.

Kymmenen jaksoa sisältävässä ohjelmassa on paljon huumoria, mutta ei miesten kalareissut pelkkää auringonpaistetta ole. Varsinkin Jäämerellä olosuhteet ovat vaikeat, ja Tommin vatsa on koetuksella. Ohjelman tunnelmassa on paljon samaa kuin Kenraali Pancho ja pojat -kausilla. Hissun Pancho-chihuahuaa ei kuitenkaan ruudussa enää nähdä, sillä tämä on jäänyt eläkkeelle tv-töistä.

Tommi (vas.) ja Hissu tietävät, että joskus kalastus vetää vakavaksi.
Tommi (vas.) ja Hissu tietävät, että joskus kalastus vetää vakavaksi.

Aloitusjaksossa Hissu ja Tommi matkaavat Tanskaan. Yhdessä jaksossa Hissu ja Tommi saavat seurakseen innokkaan perhokalastajan, näyttelijä Jasper Pääkkösen ja tämän näyttelijäisän Seppo Pääkkösen.

Incredible Fishing with Hissu ja Tommi alkaa Kutosella ke 24.8. klo 21.00

Riitta ryhtyi 80-luvulla seksityöhön melkein sattumalta. Hän luopui työstään oikeusjutun jälkeen.

Millä tavalla seksi ja seksuaalisuus ovat näkyneet Suomen historiassa?

Varsin monella tavalla.

Tämä selviää Ylen uudesta neliosaisesta Seksi-Suomen historia -dokumenttisarjasta, joka esitetään TV1:llä syyskuussa.

Dokumentissa seksin historiasta Suomessa puhuvat monet eri ihmiset. Ääneen pääsevät niin viranomaiset ja papit kuin he, jotka ovat tehneet seksistä itselleen tulonlähteen.

Yksi haastatelluista on 80-luvulla seksityötä tehnyt Riitta. Sarjan toisessa osassa hän kertoo tarinansa. Riitta kertoo päätyneensä seksityöntekijäksi oikeastaan sattumalta.

– Olin vähän yli 20-vuotias ja kävelin Helsingin keskustassa. Eräs mies ehdotti minulle, että jos lähden hänen kanssaan, hän maksaa minulle seksistä. Ja niin siinä sitten kävi, Riitta kertoo dokumentissa.

Kelpo tienestit rankasta työstä

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita esimerkiksi miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla. Niihin hän kirjoitti: ”Kaunis nainen etsii mukavaa herraseuraa vaikka päiväkahvien merkeissä.”

Parhaina aikoina Riitta nettosi kohtuullisesti. Tienestit saattoivat nousta yli 10 000 markkaan kuukaudessa. 80-luvulla naisten keskipalkka oli noin 121 000 markkaa, joten hänen palkkansa oli varsin mukiinmenevä.

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla.

– Aika paljon laitoin säästöön ja hankin kaikenlaista. Kävin joskus matkoilla vähän rentoutumassa, koska työ oli aika raskasta, Riitta kertoo.

80-luvun seksityöntekijöiden palkat eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna joihinkin nykypäivän prostituoituihin. Vuonna 2015 Yle Kioskin haastattelema Katja kertoi elävänsä parhaimmillaan yhden illan tienesteillä pari viikkoa.

– Tulotaso ylittää monetkin korkeakoulutetut ammatit, Katja kertoi.

Apuna kaupoissa

Dokumentissa kerrotaan, että 80-luvun Suomessa seksityöntekijät liittyivät oleellisesti myös yritysmaailmaan. Prostituoituja kutsuttiin usein firmojen kekkereihin, joissa heidän tehtävänään oli piristää railakkaita juhlia.

Heidän tehtävänään oli myös auttaa yrityskaupoissa. Heidät saatettiin pyytää paikalle, jotta kaupanteko sujuisi liukkaammin. Myös Riitta kertoo osallistuneensa yritysmaailman juhliin:

– Hotelleissa kävin jonkun verran, ja firmojen tilaisuuksissa. Pikkujouluissa ja semmoisissa olin mukana. Silloin saatoin hoitaa illassa 1–2 asiakasta.

Työ loppui tuomioon

80-luvun Suomessa prostituoitujen asema oli kehno. Heidän toimintaansa sääteli hyvin tiukka irtolaislaki, jonka tarkoituksena oli kitkeä prostituutio yhteiskunnasta.

”Minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen.”

Vuonna 1982 huoltopoliisi syytti myös Riittaa ja puolta tusinaa hänen kollegaansa parituksesta ja veronkierrosta. Riitta joutui oikeuteen ja hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen sekä veromätkyihin.

– Kotiin alkoi tippua lappuja, ja minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen. En pystynyt sellaisia maksamaan, Riitta kertoo.

Tapahtumien jälkeen Riitta luopui työstään seksityöntekijänä.

– Minä vähän pelästyin tapahtuneesta. En sen [tuomion] jälkeen juurikaan mitään tuollaista enää tehnyt. Hankin ammatin ja menin normaalitöihin, Riitta kertoo. 

Seksi-Suomen Historia nähdään Yle TV1:llä tiistaisin 5.–26.9.2017 klo 20.00. Sarja on myös nähtävissä Yle Areenassa. 

Tuntematon vihollinen -elokuvan keskiössä on raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta.

IS TV-LEHTI: HBO:n tuottama, ajatuksella toteutettu tv-elokuva Tuntematon vihollinen (The Normal Heart) valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia.

Tv-sarjoja Glee ja American Horror Story työstäneen Ryan Murphyn ohjaama tarkkanäköinen elokuva perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. San Franciscon homoyhteisöä aluksi ravisuttaneen epidemian laineet löivät nopeasti myös New Yorkiin, minne elokuvan tapahtumat keskittyvät.

HI-viruksen saaminen tarkoitti 1980-luvulla kuolemantuomiota, sillä immuniteettijärjestelmän lamauttamaan tautiin ei aluksi ollut minkäänlaista lääkettä. Mark Ruffalo näyttelee Ned Weeksiä, homopiireissä pyörivää mutta niiden ronskia seksielämää välttelevää nelikymppistä miestä. Hän huomaa yllätyksekseen, että yhteisön jäsenet sairastuvat samaan tautiin, joka etenee tappavalla vauhdilla.

Ned perustaa ystäviensä kanssa monestakin eri asiasta erimielisen aktivistiryhmän, joka alkaa jakaa tietoa sairaudesta ja yrittää samalla vakuuttaa poliitikot sairauden vakavuudesta ja sen seurauksista.

Julia Roberts tekee arkisen roolin polion rampauttamana lääkärinä, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi.

Keskiössä on herkästi kuvattu, raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta aikaa vastaan.

Tuntematon vihollinen TV1:llä ti 22.8. klo 21.30
 

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20