Markus Hanskia itseäänkin nauratti tietämättömyytensä. Kuva ja video: Nelonen
Markus Hanskia itseäänkin nauratti tietämättömyytensä. Kuva ja video: Nelonen

– Varmaan jollekin tosi helppo ja siellä naureskellaan telkkarin toisessa päässä, Markus Hanski totesi Haluatko miljonääriksi? -ohjelman piinapenkissä.

Supersuositun Haluatko miljonääriksi? -ohjelman ympärillä on keskusteltu siitä, että alkupään kysymykset olisivat liian vaikeita.

Moni kilpailija on joutunut turvautumaan oljenkorsiin jo varhaisessa vaiheessa kilpailua, vaikka ensimmäisten kysymysten voisi olettaa olevan helppoja.

– Kysymysten luokittelu tietylle tasolle on sillä tavalla hankalaa, että ei ole olemassa mitään yleispätevää tietoa, joka kaikkien kuuluisi tietää ja tietoa, mitä kaikki taas eivät tiedä, Nelosen tuottaja Jukka Saharinen kommentoi kysymyksistä aiheutunutta kohua Iltalehdelle.

Urheilumies vaikeuksissa

Tänä lauantaina ohjelmassa nähdylle Markus Hanskille, 26, alun kysymykset tuottivat vaikeuksia, mutta ne olivat vaikeita lähinnä hänen mielestään. 700 euron kysymyksenä oli:

Missä ihmiskehossa sijaitsee tasapainoelin?
A) Korvassa
B) Kantapäässä
C) Polvessa
D) Sydämessä

– Ei kyllä harmaintakkaan hajua, oululainen urheilumies tokaisee kysymyksen kuultuaan.

Hän päättää turvautua yleisön apuun spekuloituaan ensin, että korvassa se nyt ei ainakaan ole. Mies naurahtaakin, kun lähes kaikki yleisössä nousevat seisomaan auttaakseen vastaamisessa.

– Mikä fiilis? juontaja Jaajo Linnonmaa kysyy.

– No emmä tiiä, hävettää, mies hymyilee.

”Mistä nää on revitty?”

Lopulta vastaukseksi lukitaan korva, ja mies saa huoahtaa helpotuksesta. Vain joutuakseen myöntämään tietämättömyytensä seuraavassa, tuhannen euron kysymyksessä.

Kuka kirjoitti suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksen Seitsemän veljestä?
A) Aleksis Kivi
B) Väinö Linna
C) Ilmari Kianto
D) Mika Waltari

– Mä oon melkein saanut ensimmäisen kirjan luettua elämäni aikana. Zlatanin kirja ja siinä on vielä kymmenen sivua jäljellä, mies vitsailee.

Apu löytyy onneksi kilauttamalla pomolle. Oikea vastaus on Aleksis Kivi.

– Kyllähän se mielen päällä oli muutenkin, mutta ei uskaltanut, mies sanoo lopulta.

Kirjallisuusaiheet eivät kuitenkaan jätä Markusta rauhaan.

– Mistä nää on revitty? mies kysyy kuultuaan seuraavan kysymyksen, joka on:

Mikä on haiku?
A) Paimentolaisheimo
B) Patagonian perinneruoka
C) Papukaijasuku
D) Japanilainen runo

Käytettyään viimeisen oljenkortensa ja koneen poistettua kaksi varmasti väärää vastausta, mies päättelee, että ei kai kenenkään kuulu tietää, mikä on Patagonian perinneruoka. Japanilainen runo on oikea vastaus, ja Markus tienaa 2 000 euroa.

Kisassa mieheltä kysytään vielä, mikä joukkue voitti jalkapallon MM-kisat vuonna 1998 (Ranska) ja kenestä tuli Suomen pääministeri Jyrki Kataisen jälkeen kesäkuussa 2014 (Alexander Stubb). Ne kysymykset mies selvittää omin avuin.

Taival päättyy kuitenkin 7 000 euron kysymykseen, joka sekään ei ole aivan mahdoton, jos on seurannut viime aikoina mediaa.

Kuka näyttelee naispääosan Antti J. Jokisen ohjaamassa elokuvassa Kätilö?
A) Ulla Tapaninen
B) Krista Kosonen
C) Iina Kuustonen
D) Pirjo Heikkilä

Markus ei uskalla vastata, vaan ottaa 5 000 euroa. Hyvä niin, sillä hänen arvauksensa, Iina Kuustonen, olisi mennyt väärin. Oikea vastaus on Krista Kosonen.

2524795

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.