”Rökititte Nirvanan alkuperäistä”, Anna Puun apuvalmentaja Pete Parkkonen ylisti Venlan ja Saijan Smells Like Teen Spirit -tulkintaa.

Redraman valmennettavat Viola Pöyhönen ja Saija Saarnisto saivat torstain The Voice of Finland -lähetyksessä kaikkien ihot kananlihalle. He lauloivat kaksintaistelu-jaksossa Nirvanan Smells Like Teen Spirit -hitin. Sovitus ja tulkinta poikkesivat täysin alkuperäisestä.

– Mun sydän tykyttää vieläkin kurkussa. Tänne tuli semmonen äärettömän ahdistava, dramaattinen, pelottava tunnelma. Biisin keskivaiheilla mulla tuli kyyneleet silmiin, ja vieläkin sydän tykyttää, Redraman apuna Kaksintaistelu-jaksoissa oleva Diandra sanoi.

Myös Michael Monroe kehui tulkintaa "poikkeuksellisen upeaksi esitykseksi". Ehkä kaikista eniten Violan ja Saijan esityksestä piti kuitenkin Anna Puun apuvalmentaja Pete Parkkonen.

– Te rökititte sitä alkuperäistä versiota. Tämä sopi teille täydellisesti – teillä on kummallakin hullut äänet, Pete ylisti.

”Ajattelin, että jos tulee kilpailu, mä rupean ottamaan paitaa pois, että saadaan hänet meidän tiimiin.”

Kaksintaistelu-jaksoissa vain toinen pääsee duetoista jatkoon. Redrama valitsi Saijan, mutta myös Violalle kävi hyvin. Anna Puu ja Pete Parkkonen painoivat kaappausnappia välittömästi, kun Redrama teki valintansa. Violan kilpailu jatkuu siis vielä Anna Puun joukkueessa.

– Olimme päättäneet, että kumpi vaan putoaa, niin me halutaan hänet. Ajattelin, että jos kaappauksessa tulee kilpailu, mä rupean ottamaan paitaa pois, että saadaan hänet meidän tiimiin, Pete sanoi.

The Voice of Finland torstaisin ja perjantaisin Nelosella kello 20.00.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

IS TV-LEHTI: Missä tunteita herättävä epäkohta, siellä Stacey Dooley. Uusintana nähtävä kolmiosainen Stacey Dooley: Seksin pimeä puoli -sarja (Sex in Strange Places, Britannia 2016) vie tutkivan reportterin Turkkiin, Brasiliaan ja Venäjälle tutustumaan maiden seksibisnekseen.

Dooley (s. 1987) tuli alunperin tunnetuksi kotimaassaan vuonna 2008 BBC:n Verta, hikeä ja t-paitoja -tosi-tv-sarjasta (Blood, Sweat and T-shirts). Myös Ylellä esitetyssä ohjelmassa joukko muodista kiinnostuneita brittinuoria matkustaa Intiaan katsomaan paikan päälle, millaisissa oloissa länsimaalaisten rytkyt oikein syntyvät.

Näkemästään jonkinlaisen voimakkaan moraalisen herätyksen saanut Stacey Dooley erottui porukasta edukseen, niinpä BBC päätti antaa hänelle oman ohjelman. Ja seuraavan. Ja seuraavan.

Vuosikymmenessä Stacey Dooley on vakiinnuttanut asemansa uuden sukupolven tv-persoonana tutkivaa journalismia ja realitysarjojen viihteellisyyttä yhdistelevillä reportaaseillaan. Hänen sarjansa käsittelevät teemoja, jotka herättävät voimakkaita tunteita: lapsityövoimaa, prostituutiota, seksiä ja huumeita.

Tyylilajiin kuuluu, että Dooley on itse usein kuvassa mukana jakamassa omia ajatuksiaan ja tuntemuksiaan. On katsojasta kiinni, näyttäytyykö työskentelytapa aiheiden tehokkaana purkamisena itsereflektion kautta vaiko vain omasta tärkeydestään vakuuttuneen mediapersoonan loputtomana narsismina.

Samaa tyyliä ovat tietysti hyödyntäneet myös monet muut tv:n tekijät, tunnetuimpana esimerkkinä brittidokumentaristi Louis Theroux. Kohuaiheita kaivelevissa Dooleyssa ja Theroux’ssa on itse asiassa paljon samaa.

Kuikelo Theroux käyttää nörttimäistä olemustaan hyväkseen päästäkseen esittämään epämukavia kysymyksiä ja hän saa myös vastauksia sillä tyylillä. Dooleyn aseina puolestaan ovat ikä ja sukupuoli: nuori nainen herättää ahtaalle ajetuissa haastateltavissa herkemmin luottamusta.

Stereotypioilla pelaavassa televisiomaailmassa Dooleyn olemus toimii myös eräänlaisena katsojan kohutakuuna: hän sukeltaa ohjelmissaan paikkoihin, joissa hänen kaltaistaan nuorta, vaaleaihoista naista ei ole totuttu näkemään.

Sama mekanismi toimii Seksin pimeä puoli -sarjassa. Kamerat seuraavat Dooleya pahamaineisiin huorakortteleihin, kaduille ja bordelleihin, joissa hän jututtaa yhteiskunnan marginaalissa väkivallan ja vaarojen keskellä eläviä prostituoituja.

Tarinoiden rankkuus välittyy meille katsojille viimeistään, kun myötäelävä Dooley kääntää kasvonsa kameralle.

Stacey Dooley: Seksin pimeä puoli, TV2 su klo 22.05

Pitkä odotus palkitaan, kun koko vuoden puhutuin tosi-tv-sarja, Gladiaattorit, alkaa!

IS TV-LEHTI: Kolme, kaksi, yksi, taistele! Tuttu huuto kajahtaa ilmoille 24 vuoden jälkeen. Gladiaattorit ja heitä vastaan kilpailevat ”tavikset” ovat valmiita taistoon. Olemme Tampereella Tähti-areenalla seuraamassa Gladiaattorit-ohjelman nauhoituksia.

Ohjelmalla on hyvät mahdollisuudet päätyä viihdyttäväksi lauantai-illan katsojamagneetiksi, mikäli ohjelman leikkaajat onnistuvat vangitsemaan studiossa olevan tunnelman kotisohvalle asti.

Gladiaattoreita on 15. Suurin osa heistä on tv-katsojille jo entuudestaan tuttuja joko tosi-tv:stä tai urheilumaailmasta. Myös ohjelman kilpailijoina tavisten ohella nähdään oikeita urheilijoita. Taso on kova, se käy selväksi heti.

Juontajana on välitön Heikki Paasonen, joka on kameroiden sammuessakin hyvää pataa niin gladiaattoreiden kuin kilpailijoiden kanssa. Löytyy Heikille myös omat faninsa yleisön penkeiltä.

– Heikki Paasonen, Heikki Paasonen! Kato tänne! ryhmä lapsia huutaa tuntien kuvausten aikana joka kerta, kun Paasonen kävelee ohi. Mies väläyttää hymyn ja vilkuttaa.

– Gladiaattorit ovat täällä vahvempina, vaarallisempina ja vaikuttavimpina kuin koskaan, Paasonen lupaa.

”Ja nyt seuraa pieni paljastus: kyllä, lääkintähenkilökuntaa tarvitaan jaksojen aikana.”

Kuvausten tahti on hurja. Päivässä purkitetaan kaksi jaksoa, ensimmäinen klo 12.00–17.00, jonka jälkeen gladiaattoreilla on tunnin ruokailu- ja lepotauko. Kamerat alkavat rullata taas iltakuudelta, ja studiovalot sammuvat vasta puolenyön tienoilla. Gladiaattorit ovat aivan äärirajoilla, moni on alkanut kärsiä hermosärystä kuvauksissa.

Heti kun oma kohtaus on saatu purkkiin, moni gladiaattori kiiruhtaa urheiluhierojaopiskelijan pöydälle saamaan helpotusta kramppaaviin lihaksiin ja särkyyn. Punaisin liivein varustettu ensiapuyksikkö seuraa myös kuvausten kulkua kameroiden takana silmä tarkkana.

Ja nyt seuraa pieni paljastus: kyllä, lääkintähenkilökuntaa tarvitaan jaksojen aikana.

Kesäisenä keskiviikkona Gladiaattoreista mittaa ottaa neljä ”tavista”: kaksi naista ja kaksi miestä. Yksi kilpailijoista on entinen seiväshyppääjä Eemeli Salomäki. Jokaisella kisaajalla on yleisössä omat kannustusjoukkonsa, jotka heiluttelevat riehakkaasti kylttejään ja huutavat kannustushuutoja.

”Esteet ovat valtavia. Eniten aikaa kuvauksissa kuluu niiden raivaamiseen.”

Areenan ylemmällä tasolla istuvat näkevät parhaiten vesiesteet ja pystyvät seuraamaan läheltä, kuinka toisinaan epäonniset kisaajat pärskähtävät veteen. Alemmalla tasolla istuvat pääsevät seuraamaan kuivalla maalla suoritettavia tehtäviä.

Kattoa kohti kohoaa valtava pyramidi, jonka huipulla korkeanpaikankammoista alkaa huimata, testattu on! Löytyy studiosta myös hurjannäköinen kouru, jossa gladiaattoreiden moukaroinnilta ei voi välttyä. Käsilihaksia koetellaan, kun kilpailijat kiipeävät esteseinän yli.

Esteet ovat valtavia. Eniten aikaa kuvauksissa kuluu niiden raivaamiseen. Raavaat miehet roudaavat esteitä edestakaisin studiossa pikavauhtia. Tuolloin katsojat ottavat kuvia fanittamansa gladiaattorin kanssa.

Etenkin Temptation Island -ohjelmasta tosi-tv-julkkikseksi ponnahtanut pariskunta Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen ovat haluttua kuvausseuraa. Ruskettunut, treenattu pariskunta väläyttää valkoisen hymynsä useissa selfieissä.

Areenalle tepsuttelee myös studiokoira Arvo, jolle lepertelevät niin juontaja Heikki Paasonen kuin kylmänviileä Pantteri eli Martina Aitolehti. Tunnelmaa ylläpitää letkeä studioisäntä Elias, jonka puheenparsi ja vitsit ovat sen verran lennokkaita, että miehelle varmasti löytyisi kysyntää aamuradion juontajana.

”Jäyhäkasvoiset miehet katsovat kameraan tuimasti, lihaksikkaat naiset eivät arastele näyttää muskeleitaan. ”

– Jos ihmettelette, miksi täällä pitää taputtaa kummallisissa kohdissa, niin täällä pitää välillä näytellä. Mutta hei! Jos täällä näyttelee hyvin, pääsee Salattuihin elämiin, Elias ohjeistaa studioyleisöä.

Yleisöä muistetaan, että myös katsomossa on mikrofoneja. Siispä sopimattomia ei kannata vierustoverille supatella. Joillain tauoilla yleisö saa kävellä esteradan lähistöllä, mutta on syytä olla tarkkaavainen.

– Varotaan sitten kameroita ja vettä. Yksi kamera maksaa helposti yhden ihmisen vuosipalkan, studioisäntä Elias muistuttaa rempseästi.

Valot sammuvat, musiikki pauhaa, yksi toisensa jälkeen gladiaattorit saapuvat areenalle ja esittelevät nimikkoliikkeensä. Jäyhäkasvoiset miehet katsovat kameraan tuimasti, lihaksikkaat naiset eivät arastele näyttää muskeleitaan. Ja pian se kaikuu taas: kolme, kaksi, yksi, taistele!

 Gladiaattorit, Nelonen la klo 19.30