Olalle – vie! Nämä jätkät ovat valmiita itsenäisyyspäivän tv-maratoniin. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Olalle – vie! Nämä jätkät ovat valmiita itsenäisyyspäivän tv-maratoniin. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Suomalaiskansalliseen tapaan itsenäisyyspäivänä peruutetaan sohvalle eikä poistutakaan siitä koko päivänä. Tässä opas itsenäisyyspäivän tehokkaaseen tv-maratoniin!

Klo 6.51

Sehän on tiistaipäivä, joten luonnollinen kello herättää sinut varmasti tähän aikaan, jolloin voit katsoa Pikku Kakkosen Nimipäiväonnittelun TV2:lta. Itsenäisyyspäivänä nimipäiviään viettävät Niilo, Niko, Niklas, Niki ja Nikolai. Hmm, Nikolai, sehän Venäjän tsaarien nimi, mitä tällä oikein yritetään piiloviestiä?

Klo 8.05

Ihmiset rakastavat vompatteja, siiseleitä ja muita kaukomaiden pörröisiä otuksia, joiden varjoon on vähän jäänyt majava, tuo mainio, kotimaastammekin löytyvä otus. Avaran luonnon Majavien valtakunta TV1:llä seuraa kahden vuoden ajan noiden loiskuttelijoiden elämää.

Klo 11.20

Uusi kanava TLC näyttää vanhoja tuttuja ohjelmia. Illan pukuloistoon voi aloittaa virittäytymisen Prameat mustalaishäät -realityllä, joka on amerikkalainen versio mainiosta, joskin hämäävästi nimetystä brittisarjasta Maailman övereimmät juhlat. Siinähän tirkistellään irlantilaisten kiertolaisten elämää.

Klo 12.00

Nyt kaikki hommat seis ja pois muilta kanavilta! Tuntematon sotilas Teemalta itsenäisyyspäivänä on vähintään yhtä tärkeä tv-tapaus kuin joulurauhan julistus jouluaattona. Jos ihan nousisi ylös ja katsoisi seisaaltaan!

Klo 15.20

Tuntemattoman jälkeen on 20 minuutin verryttely- ja pizzantilaustauko ennen kuin siirrytään seuraavaan sotaohjelmaan. TV1:ltä tulee kotimainen Dokumenttiprojektin Sota ja mielenrauha, joka kertoo sodan vaikutuksesta mieleen.

Klo 16.30

Nyt on sotaa taas parin tunnin tarpeiksi, joten tarvitaan kevennystä. Itsulipäivän kunniaksi kotimainen hääohjelma Suomen ihanimmat häät MTV3:lla esittelee uusintajaksossaan sulhon, joka heräsi koomasta ja kosi.

Klo 17.00

Onko pizzaa vielä vai täytyykö tehdä uusi tilaus? Nimittäin TV1:n kello viiden uutisista alkaa maratonin tasatempoinen, korkeasykkeinen jakso. Uutisten jälkeen alkaa klo 17.10 Itsenäisyyspäivän paraati, jonka jälkeen klo 17.55 mennään valmistelu- ja taustaohjelmassa Kohti linnan juhlia.

Klo 18.55

No nyt NE viimeinkin alkavat TV1:llä! Ja samma på svenska klo 18.50 Femillä.

+ Päivän elokuva

Itsenäisyyspäivän tunnelmaan omalla tavallaan sopii inhottava kauhuelokuva Puhdistuksen yö (K16), joka alkaa TV5:lla klo 21. Pääosassa on kuitenkin ihana Ethan Hawke. Ja tiedoksi, että Tuntematon sotilas ei ole elokuva, se on kulttuuri-insituutio.

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.