Tällä hetkellä Salatut elämät -sarjassa on vain kaksi alusta asti mukana ollutta näyttelijää: oikealla ylhäällä Esko Kovero (sarjassa Ismo Laitela) ja hiljattain comebackin tehnyt Maija-Liisa Peuhu (Ulla Taalasmaa). Kuva MTV3, muut kuvat MN-arkisto

Salatut elämät -ohjelma täyttää tänään 15 vuotta. Sen kunniaksi muistelemme menneitä. Muistitko vielä nämä tutut Salkkari-kasvot?

Kai Vaine

Iina Kuustosen eksä Kai Vaineen hahmo Ilari Pesonen pyöritti sarjassa kahta nuorta naista: Inkaa (Saija-Reetta Kotirinta) ja Aamua (Henna Tanskanen). Naisia enemmän Ilaria kiinnostivat kuitenkin globalisaation vastustaminen ja eläinten oikeudet. Kai Vaine näytteli sarjassa vuosina 2002–2003. Nykyään Kai esittää seksikästä Niklas Järvelää Uusi päivä -sarjassa. Lisäksi hänellä on iso rooli pari viikkoa sitten ensi-iltansa saaneessa Ei kiitos! -elokuvassa.

Mariko Pajalahti

Mariko näytteli sarjassa vuosina 1999-2000 Virpi Hurmetta, jonka hampaita koristivat hammasraudat. Virpi oli palavasti rakastunut Sakuun (Jasper Pääkkönen), muttei saanut aitoa vastakaikua tunteilleen. Salkkari-uran jälkeen Mariko breikkasi Kwan-yhtyeessä Tidjanin kanssa. Vuonna 2007 hän voitti Tanssii tähtien kanssa -kilpailun Aleksi Seppäsen kanssa, mutta sen jälkeen häntä ei ole julkisuudessa juuri näkynyt.

Jasper Pääkkönen

Jasper Pääkkösen näyttelijänura alkoi Salkkareiden Saku Salinina vuonna 1999. Kun hänen roolihahmonsa poistui sarjasta vuonna 2002, teinifanien sydämiin jäi tyhjyys. Salkkariuran jälkeen Jasper Pääkkönen on näytellyt monissa Aleksi Mäkelän elokuvissa, kuten Pahat pojat, Rööperi ja useissa Vares-elokuvissa. Leffauran lisäksi Jasper tunnetaan intohimoisena perhokalastajana, joka puhuu kaloista aina kun siihen on mahdollisuus.

Myös Jasperin isä Seppo Pääkkönen näytteli sarjassa vuonna 2001.

Kristo Salminen

Kristo Salminen esitti sarjassa Toni Veijalaista, jonka työt vaihtelivat pitsakuskin pestistä hämäriin sijoitusbisneksiin. Toni aiheutti usein kismaa Vainion siskosten välille ja vaihtoikin isosisko Katjan (Anu Koskinen) pikkusisko Jenniin (Anu Palevaara). Kristo Salminen oli mukana sarjassa vuosina 1999–2000 ja 2003–2004. Tällä hetkellä Kristo on pääosassa Kansan mies -sarjassa. Lisäksi hänellä on kiinnitys Helsingin Kansallisteatteriin.

Jaana Saarinen

Jaana Saarinen näytteli toimittaja Maarit Salinia vuosina 1999–2003 ja palasi sarjaan vuosiksi 2006–2008. Maaritin heikkous oli alkoholi ja joskus myös ukkomiehet. Tiukassa tilanteessa Maarit oli kuitenkin aina se, joka yritti pelastaa ystävänsä, lapsensa ja lapsenlapsensa pulasta.

Jaana Saarisen näyttelijäura alkoi jo lapsena Molskis, sanoi Eemeli, molskis! -elokuvasta. Vuonna 2007 hänet palkittiin Venla-palkinnolla tv-sarjasta Hopeanuolet. Saarinen muistetaan myös Talent-tuomarina ja PMMP:n Lautturi-musiikkivideosta.

Hänen poikansa Sampsa Tuomala näytteli Salkkareissa Sampo Kaukovaaraa 2000-luvun lopulla.

Sami Uotila

Sami Uotila oli Salkkareiden paha poika Aki Nikkinen vuosina 1999–2002. Aki oli istunut linnassa ja hänellä oli aina meneillään jotain hämärää. Akin suuri rakkaus oli Jenni Vainio (Anu Palevaara) ja paras kaveri Markus Ekholm (Andrei Sandberg). Salattujen elämien jälkeen Aki on esiintynyt useissa musikaaleissa ja hän kuuluu Helsingin Kaupunginteatterin vakionäyttelijöihin. Samia on pyydetty monta kertaa takaisin sarjaan.

Miia Nuutila

Miia Nuutila käväisi vuonna 2001 sarjassa Anna Järvisenä, joka oli Laura Kivirannan (Piitu Uski) työkaveri asianajotoimistossa. Ennen Salkkareita Miia näytteli Isänmaan toivoissa ja Salkkareiden jälkeen Tahdon asia -sarjassa sekä FC Venus -elokuvassa. Tällä hetkellä Miia juontaa Maajussille morsian -ohjelmaa.

Saija Lentonen

Saija Lentosen roolihahmo oli hoitoalalla työskentelevä Sara Polvijärvi, joka saapui Pihlajakadulle Yhdysvalloista vuonna 2009. Saralla oli yhteinen salaisuus lääkäri-Miikan (Juha-Pekka Mikkola) kanssa. Ennen Salkkareita Saija on nähty Levottomat- ja Sooloilua-elokuvissa sekä tv-sarjassa Headhunters. Viime vuonna hän oli tv-ruudussa joka torstai Kerran viikossa -ohjelmassa.

Juho Milonoff

Juho Milonoff piipahti sarjassa vuonna 2000 Jaska Aarnion roolissa. Jaska oli extreme-lajeihin hurahtanut kiipeilynopettaja, joka oli ihastunut Katjaan (Anu Koskinen). Juho Milonoff on ollut vuosia KOM-teatterin näyttelijä ja hän on näytellyt kymmenissä tv-sarjoissa, kuten Käenpesä, Pasila ja Klikkaa mua. Milonoff on naimisissa näyttelijä Vilma Melasniemen kanssa.

Aleksi Sariola

Aleksi Sariola oli Salkkareitten varakkaan perheen koulukiusaaja Kentsu Ojala. Pikkuhiljaa Kentsusta tuli esille toinenkin puoli, kun hän aikuistui Barbaari-nimisen baarin pitäjänä. Aleksi näytteli sarjassa vuosina 2000–2005. Sen jälkeen hän teki musiikkia nimellä Illi. Tällä hetkellä Aleksi juontaa Pientä pintaremonttia -ohjelmaa.

Myös nämä tunnetut kasvot ovat näytelleet sarjassa:

Venla Saartamo, Vera Kiiskinen, Anu Sinisalo, Jouko Keskinen, Susanna Indrén, Inga Sulin, Teemu Lehtilä, Markku Toikka, Tuija Piepponen, Saija Palin, Olga Temonen, Hunks-Mauno eli Mauno Ahonen, Minna Turunen ja Rinna Paatso.

Salatut elämät MTV3:lla ma-pe klo 19.30.

Kadonneen jäljillä -sarjan viidennessä jaksossa 25-vuotias Jaakko etsi thaimaalaista äitiään.

Helsinkiläinen Jaakko oli 2-vuotias, kun hänet adoptoitiin Suomeen. Biologinen äiti oli antanut pois pari kuukautta vanhan Jaakon, joka asui thaimaalaisessa lastenkodissa adoptioonsa saakka.

Hän eli adoptioperheessään Tampereella reilut 10 vuotta, kunnes 13-vuotiaana hän päätyi lastenkotiin. 25-vuotias mies puhuu avoimesti nuoruuden aikaisesta masennuksestaan, raivokohtauksistaan sekä riidoista adoptiovanhempiensa kanssa.

Vuosi sitten Jaakko lähti Thaimaahan ensimmäisen kerran etsimään biologista äitiään, mutta matka tyssäsi nopeasti.

– Minun piti olla siellä vuosi, mutta olin yhden yön ja tulin takaisin, Jaakko sanoo.

”Haluaisin saada vastauksia siihen, miksi äiti joutui luopumaan minusta.”

Ensireissunsa jälkeen Jaakko jatkoi äitinsä etsimistä Suomessa muun muassa kansalaisjärjestön kautta, ja nyt hän koki olevansa valmis uuteen etsintäreissuun. Kadonneen jäljillä -ohjelmassa Jaakko lähti juontaja Anni Hautalan kanssa Bangkokiin iloisen hämmentävissä tunnelmissa.

– Haluaisin saada vastauksia siihen, miksi äiti joutui luopumaan minusta. Olenko ollut heidän mielessään kertaakaan vai onko minut unohdettu, Jaakko pohti ennen matkaansa.

Bangkokissa Jaakko ja Anni vierailivat ensimmäiseksi sairaalassa ja lastenkodissa. Välillä Jaakko pelkäsi kovasti, ettei löydäkään äitiään yhdeksän miljoonan ihmisen kaupungista. Sitten Jaakko näki äitinsä valokuvan lastenkodissa, jossa hän vietti itse ensimmäiset vuotensa. Kuva tuli täytenä yllätyksenä, ja Jaakon tunteet purkautuvat itkuna.

Lopulta he saivat tietoonsa äidin osoitteen. Ohjelmassa Anni valmisteli Jaakkoa tapaamiseen muistuttamalla, että kova elämä on saattanut jättää tähän jälkensä.

– Toivon, että äiti suostuu näkemään minut. Jos hän kieltäytyisi, toista mahdollisuutta ei tule koskaan enää ikinä.

Teininä olisin kaivannut eniten biologisia vanhempiani, sanoo Jaakko, joka tapasi biologisen äitinsä vihdoin Thaimaassa. Kuva: Nelonen
Teininä olisin kaivannut eniten biologisia vanhempiani, sanoo Jaakko, joka tapasi biologisen äitinsä vihdoin Thaimaassa. Kuva: Nelonen

Äitinsä lisäksi Jaakko tapasi lopulta siskonsa, tämän poikaystävän, lapset ja mummonsa. Hän iloitsi kovasti perheensä tapaamisesta yli 20 vuoden jälkeen: se auttoi jäsentämään hänen tunteitaan ja antamaan vastauksia joillekin niistä.

Jälleennäkemistä Jaakko meni juhlimaan perheensä kanssa paikalliseen ravintolaan.  

– Mulle riittää, että saan viettää aikaa heidän kanssaan. En todellakaan odottanut tällaista vastaanottoa, että äiti sanoi rakastavansa ja olen enemmän kuin tervetullut heille.

”En odottanut tällaista vastaanottoa.”

– Äiti oli yllättävän selväjärkinen. Toki alkoholismi on jättänyt jotain aivoihin, mutta hän oli kuitenkin vähentänyt juomista – ellei jopa lopettanut, Jaakko pohti tapaamisen jälkeen.

Jaakko hyvästeli perheensä haikein mielin ja sanoi haluavansa pitää yhteyttä heidän kanssaan jatkossakin.  

– Toisaalta sisälläni tuntui siltä, että tämä oli sopivan kokoinen pala tällä kertaa. Siitä on hyvä lähteä eteenpäin ja miettimään uusia tapaamisia.

Olen erittäin onnellinen, että olemme nyt yhdessä, Jaakko kertoi ravintolaillallisella Bangkokissa.
Olen erittäin onnellinen, että olemme nyt yhdessä, Jaakko kertoi ravintolaillallisella Bangkokissa.

Me Naiset ja Kadonneen jäljillä -ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Varo juonipaljastuksia! Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että Heidin ja Mikon välit ovat todella etäiset.

Mikon ja Heidin suhteen alku oli yhtä pussailua, mutta parin erilaisuus alkaa koitua ongelmaksi. Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että parin välit ovat jo todella etäiset.

Silti molemmat vaikuttavat olevan vielä sitoutuneita toisiinsa ainakin käytännön asioissa, sillä he menevät yhdessä asuntonäyttöön. Asumisen suunnittelu on kuitenkin hankalaa, sillä pari tykkää aivan erityylisistä taloista.

”Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla.”

Heidi lähtee jaksossa myös Mikon mukana golfkentälle. Siellä hän huomaa Mikossa piirteen, joka tulee toistuvasti esiin. Mikko huomauttelee Heidille pienistä asioista ja keljuilee, kun tämän lyönnit ja kävelyrytmi eivät ole Mikosta golfkentälle sopivia.

– Mikolla voi joskus olla yltiöpäisen käskevä sävy siinä neuvomisessa. Siitä mä en ihan järkyttävästi tykkää, Heidi kertoo jaksossa.

– Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla. Mutta varmasti mäkin voisin toimia eri lailla. Ei se tietysti niinkään voi olla, että mä voin olla mä ja toisen pitää muuttua. En mä myöskään sitä halua, Mikko miettii jaksossa kameralle.

Asiantuntija Jason Lepojärvi kommentoikin jaksossa Mikon ja Heidin välistä kommunikointia. Hän muistutta, miten tärkeää arvostava puhetyyli on parisuhteessa.

– On lukemattomia tapoja halveksua toista, puhua toisesta halveksuvasti. Se ei ole vaikeaa, vaan vaikeaa on oppia pois siitä, Jason sanoo.

Paljon pelissä

Parin suhdetta on rasittanut myös se, että Mikolla on niin paljon töitä, luottamustehtäviä ja harrastuksia. Heidiä harmittaa, että päätökset tehdään usein Mikon aikataulujen mukaan. Heidi ei ymmärrä myöskään sitä, miksi Mikosta ei ole ok, että Heidi tanssii salsatunneilla miesten kanssa.

Jason vierailee jaksossa Heidin ja Mikon luona, ja nämä saavat kertoa tunteistaan. Heidiä alkaa itkettää, kun puhe kääntyy riitoihin.

”Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä.”

– Mä en oo saanut riittävästi nukuttua lähiviikkoina. Se näkyy sillai, että kun tulen kotiin, viereystila ei ole maksimissaan, Mikko selittää.

Heidi vaikuttaa hyvin surulliselta tilanteeseen ja parin väleihin.

– Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä. Sitä kulki ensin sumussa. Vaikka meillä onkin ollut upeita hetkiä, pitää oikeasti pohtia, että tää on se ihminen, keneen mä sitoudun. Täytyy tehdä se päätös, että nyt sitten sitoudutaan tai ei. Tässä on tosi paljon pelissä, Heidi sanoo kamarelle.

Ensitreffit alttarilla tiistaisin Avalla kello 21.00.

Uskotko, että Heidin ja Mikon suhde kestää?

No näyttelijä Erkki Saarela totta kai.

IS TV-LEHTI:Maanantaina 70 vuotta täyttänyt näyttämötaiteilija Erkki Saarela on tehnyt paljon ja monenlaista. Hän on tuttu teatterirooleista, opetustyöstä, televisiosta ja paristakymmenestä elokuvastakin.

Erkki Saarela on myös Suomen tunnetuin Dario Fo -tulkki, joka esitti 1980-luvulla Mysterio Buffoa noin 400 kertaa ympäri maata, ja vuosikymmeniä sen jälkeenkin. Tv-töihin kuuluvat esimerkiksi sarjat Hukkaputki, Soitinmenot – kaikki muistavat legendaarisen pastori Sillin – Isänmaan toivot ja Myllyrinne Company.

Elävän arkiston kokonaisuus alkaa miehen tuoreella haastattelulla, jossa hän kertoo urastaan. Tämän jälkeen Teema esittää kaksi 1980-luvun Hukkaputkea, jotka olivat aikanaan uraauurtavia ja ajankohtaisia satiirisia viihdeohjelmia.

Ohjelman poliittiset vitsit naurattavat kummasti yhä, ja monet julkkisparodiat myös. Koko mokoma sietäisi saada uusintakierroksen.

Ensimmäisessä Hukkaputkessa ilakoidaan muun muassa sillä, kutsutaanko Jasser Arafat Suomeen. Uutiskuvamanipulaatioissa päättäjät esiintyvät toinen toisensa jälkeen palestiinahuivit päässään.

Erkki Saarela on mainio, samoin koko työryhmä, johon kuuluivat Kristiina Halkola, Leena Uotila, Tuija Ahvonen, Kari Franck, Jukka Sipilä ja Kari Sorvali. Sarjan silmiäsärkevät väriyhdistelmät kuviollisissa puvuissa ja hieman epäpuhtaasti lauletut musiikkinumerot kruunaavat kokonaisuuden.

Elävä arkisto: Erkki Saarela 70 vuotta, Teema ti klo 21.55

Tämänkin tiedon kanssa pitää nyt sitten elää.

Gilmoren tytöt -huuma käy nyt kovana, sillä vuosina 2000–2008 pyörinyt hittisarja palaa pian ruutuun. Netflix julkaisee 25. marraskuuta neljä 90-minuuttista uutta jaksoa.

Viime viikonloppuna Yhdysvalloissa vietettiin sarjan fanien järjestämä Gilmore Girls Fan Festival -tapahtumaa, jossa kävi ilmi jymyuutinen. TVLine-sivuston järjestämässä paneelikeskustelussa sarjan roolittaja Jami Rudofsky paljasti, että nyt supersuosittu kanadalaisnäyttelijä Ryan Gosling, 35, oli aikoinaan ehdolla sarjaan.

Rudofsky oli aiemmin pestannut Goslingin mukaan indieleffaan ja ihastunut nuoren näyttelijän lahjoista. Gosling oli koekuvauksissa pienehköön rooliin Gilmoren tytöissä. Rudofsky muistelee, että kyseessä oli ehkä jalkapalloilijahahmo. Valitettavasti esiintyminen ei mennyt putkeen, ja muut tekijät ihmettelivät, mitä Rudofsky oli oikein ajatellut.

Tuolloin Gosling ei ollut vielä saavuttanut suursuosiota. Hän teki viihdeuraa jo lapsena, mutta näyttelijän iso läpimurto oli vuonna 2004 ilmestynyt romanttinen draamaelokuva The Notebook – rakkauden sivut.

Luultavasti Gilmoren tyttöjen tekijöitä on myöhemmin kaduttanut aika tavalla, etteivät he nähneet Goslingin potentiaalia.

No, Goslingilla on toki pyyhkinyt aika mukavasti ilman sarjan vetoapuakin.

GIPHY

Nyt Gilmoren tyttöjen fanit spekuloivat vimmaisesti, kenen eksänsä kanssa Rory (Alexis Bledel) päätyy yhteen paluujaksoissa: Deanin, Loganin vai Jessin. Mutta entä jos mukana pelissä olisi Ryan Gosling? Siinä tapauksessa me tiedämme, kenen puolta pitäisimme!