The Voice of Finlandissa on kuultu kymmeniä loistavia laulajia, mutta uran luominen kilpailun jälkeen ei ole ollut helppoa. Kuvat: Nelonen ja Sanoma-arkisto / Bo Stranden
The Voice of Finlandissa on kuultu kymmeniä loistavia laulajia, mutta uran luominen kilpailun jälkeen ei ole ollut helppoa. Kuvat: Nelonen ja Sanoma-arkisto / Bo Stranden

Monen The Voice of Finland -voittajan ura on jäänyt yhteen levyyn. Kaikki tosin eivät ole päässeet tekemään edes yhtä albumia.

The Voice of Finland -ohjelmasta alkaa tänään perjantaina uusi  tuotantokausi. Pääsiäisenä kilpailu saa jo kuudennen voittajansa. Mutta menestystä kilpailun voitto ei takaa kenellekään, sen osoittavat aikaisempien kausien voittajat. Muistatko vielä heidät?

Mikko Sipola (1. kauden voittaja)

Kuva: Sanoma-arkisto / Jussi Helttunen
Kuva: Sanoma-arkisto / Jussi Helttunen

Saara Aalto, Jesse Kaikuranta, Krista Siegfrids, Mikko Herranen, Eveliina Tammenlaakso (nyk. taiteilijanimi Evelina). He kaikki osallistuivat ohjelmaan vuonna 2011–2012. Voiton vei kuitenkin tammisaarelainen metsäkoneenkuljettaja Mikko Sipola. Tähteä Sipolasta ei silti tullut, vaikka hän keikkaileekin yhä ahkerasti. Viime vuonna Sipola kertoi tehneensä 200 keikkaa. 

– Moni varmaan ymmärtää, ettei pelkän tv-kisan voittaminen riitä kotimaisen musiikin kärkikastiin. Se vaatisi hyvän biisin ja monen muunkin asian summan. Jotkut menestyvät, mutta joillekin se vaatii vähän enemmän duunia. Meikäläisen tapauksessa homma ei lähtenyt silloin käyntiin, Sipola mietti vuonna 2016 Ilta-Sanomien haastattelussa.

Voice of Finland -huumassa julkaistun albumin jälkeen Sipolalta ei ole tullut uusia levyjä, mutta helmikuussa 2016 hän julkaisi pitkästä aikaa uutta musiikkia, Made of Fire -singlen.

Ensimmäisen kauden kilpailijoista ylivoimaisesti tunnetuimpia tällä hetkellä ovat Saara Aalto ja Jesse Kaikuranta. Saara tuli ohjelmassa toiseksi ja Jesse kolmanneksi. Myös Evelinan ura on lähtenyt nousuun.

Antti Railio (2. kauden voittaja)


Kuva: Karoliina Paatos
Kuva: Karoliina Paatos

Idols, Kuorosota, The Voice of Finland. Antti Railio on hakenut potkua musiikkiuralleen monista laulukilpailuista. Voice of Finland -voiton jälkeen Railio julkaisi Vieras maa -albumin, joka ylsi vuonna 2014 pari kertaa top10:een. Suurta suosiota hän ei silti ole saavuttanut, vaikka tekeekin yhä musiikkia. Uusi single julkaistaan tammikuussa.

Lue myös: Antti Railio puhuu ensimmäistä kertaa sairaudestaan: ”Olen miettinyt monta kertaa lopettavani kaiken”

Siru Airistola (3. kauden voittaja)

Kuva: Sanoma-arkisto / Lassi Rinne
Kuva: Sanoma-arkisto / Lassi Rinne

Voiton jäkeen Siru Airistola julkaisi Solmut-albumin, mutta se ei noussut top50:een. Ohjelman jälkeen Airistola on tehnyt yhden musikaaliroolin. Lisäksi yritti Suomen euroviisuedustajaksi vuonna 2015, mutta karsiutui Uuden musiikin kilpailun -finaalista. Joulukuussa 2016 Airistola julkaisi omakustannesinglen Läpikulkumatkalla.

Miia Kosunen (4. kauden voittaja)

Kuva: Sanoma-arkisto / Bo Stranden
Kuva: Sanoma-arkisto / Bo Stranden

Laulaukilpailun voitto toi Miia Kosuselle levytyssopimuksen singlestä, mutta ei albumista. Vuonna 2015 hän kertoi Ylelle, että kilpailun jälkeen hän jatkoi töitään parturi-kampaajana. Kosusen ohjelmatoimiston sivuilta selviää, että laulajalla on tänä vuonna muutama keikka.

Lue myös: Miia Kosunen menneisyydestään: ”En ole katkera tai halunnut kostaa”

Suvi Åkerman (5. kauden voittaja)

Kuva: Nelonen / Saku Tiainen
Kuva: Nelonen / Saku Tiainen

Suvi Åkerman voitti kilpailun keväällä 2016, ja fiinaalissa kuullusta It's Not the End of the World -kappaleesta tuli hänen ensimmäinen singlensä. Mutta voiton jälkeen laulajasta ei ole kuulunut juuri mitään. Hänen virallisilta Facebook-sivuilta kuitenkin selviää, että uusi sinkku Stronger Than You Think julkaistiin joulukuussa 2016.

Lue myös: TVOF-voittaja Suvi Åkerman: Karu maailma tuli vastaan liian nuorena

The Voice of Finlandin 6. kausi alkaa Nelosella pe 6.1. kello 20.00

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00