Todella upeeta -sarja oli 90-luvulla (ja edelleen) monelle naiselle vapauden esikuva. Kuva: All Over Press

Ysärillä saimme nauttia Spice Girlsistä, kreppikiharoista ja Titanicista. Lisäksi televisio oli täynnä helmiä!

1. Speden spelit (1988–2002)

”Hulavanteen pyörittäminen kaulan ympäri ja pingispallon piteleminen ilmassa hiustenkuivaajan ilmavirran avulla. Speden ansiosta näistä tuli ihan varteenotettavia ajanviettotapoja kavereiden kanssa.”

2. Pulttibois (1989–1991)

”James Potkukelkka, Rampe ja Naukkis. Kökköä huumoria, mutta jollain kummallisella tavalla sketsit naurattavat edelleen. Parasta oli se, kun näyttelijät itse höhöttivät repliikkien välissä omille jutuilleen.”

3. Gladiaattorit (1989–1996)

”Jotain niin käsittämätöntä, jotain niin upea. Onneksi olemme saaneet nauttia tästä helmestä ihan viime aikoinakin, kun jaksot ovat tulleet uusintana tv:stä. Jälkipolvetkin ansaitsevat kokea Gladiaattoreiden nautinnon.” Lue myös: Legendaarinen Gladiaattorit-ohjelma palaa ruutuun – mitä heille kuuluu nyt?


Gladiaattorit-ohjelma oli Renny Harlinin (oikealla olevassa kuvassa alarivissä keskellä) ja tuottaja Markus Selinin projekti. Ohjelman juonsivat Katariina Laakkonen (vasemman puoleisessa kuvassa keskellä) ja J-P Jalo. Kuvat: MTV/Sub
Gladiaattorit-ohjelma oli Renny Harlinin (oikealla olevassa kuvassa alarivissä keskellä) ja tuottaja Markus Selinin projekti. Ohjelman juonsivat Katariina Laakkonen (vasemman puoleisessa kuvassa keskellä) ja J-P Jalo. Kuvat: MTV/Sub

4. Ruusun aika (1990–1991)

”Ihana suomalainen sarja, josta tuli aina lämmin olo – ja toisaalta myös haikea, koska joutui odottamaan seuraavaan lauantaihin uutta jaksoa. Henkilöhahmot oli kirjoitettu niin realistisesti, että heihin pystyi samastumaan helposti. Ruususen perhe oli hurmaavan tavallinen. Perheen kautta pystyi itsekin käsittelemään oman elämän ongelmia. Välillä oli niin ihanan idyllistä ja välillä taas helevetin vaikeaa. Aina kaikki kuitenkin jotenkin järjestyi.”

5. Twin Peaks (1990–1991)

”Muoviin käärityn Laura Palmerin kasvot on ehkä yksi ikonisimmista ysärin tv-hetkistä.”

Kohtahan hitti tekee jo paluun! Uudet jaksot alkavat pyöriä 22. toukokuuta HBO Nordicissa. Kauden tapahtumat sijoittuvat 25 vuotta Laura Palmerin murhan jälkeen.

6. Villi Pohjola (1990–1995)

”Kun 1990-luvun alussa vietin nuoruuttani keskellä ei-mitään, alaskalainen tyhjyys puhutteli. Ihana lentäjä Maggie O’Conneli oli idolini – haaveilin samanlaisesta kampauksestakin.”

7. Hyvät herrat (1990–1996)

”Saunomista, politiikkaa, itseään esittäviä julkkiksia, hurttia huumoria... Jos tämä sarja ei ole ainutlaatuinen, niin mikä sitten!”

Sarina Röhr, Eero Melasniemi ja Matti Tuominen nähtiin Hyvät herrat -sarjan tähtinä. Kuva: Sanoma-arkisto
Sarina Röhr, Eero Melasniemi ja Matti Tuominen nähtiin Hyvät herrat -sarjan tähtinä. Kuva: Sanoma-arkisto

8. Todella upeeta (1992–1996)

”Tv-anarkismin esitaistelijat, täysin häpeämättömät Patsy ja Eddy. Tarvitseeko muuta sanoa? Aikaan oli yksi ehdottomista suosikeistani, odotin uutta jaksoa aina aivan hulluna.”

9. Pokka pitää (1990–1995)

”Käsittämätön pirttihirmu, äärimmäinen hienostelija, rasittava pyrkyri. Hyacinth Bucket on ehkä yksi tv-historian hauskimmista hahmoista. Onneksi sarja tulee edelleen uusintana.”

10. Beverly Hills 90210 (1990–2000)

”Näyttelijöiden kuteet alkavat näyttää jo vähän koomisilta, mutta tarina on edelleen upea. Kaikki ysäriversion nähneet tietävät, ettei vuonna 2008 alkaneella versiolla ole sitten mitään tekemistä klassikon kanssa.”

Beverly Hills 90210 on ehkä yksi kaikkien aikojen parhaista nuortensarjoista. Kuva: All Over Press
Beverly Hills 90210 on ehkä yksi kaikkien aikojen parhaista nuortensarjoista. Kuva: All Over Press

11. Tuttu juttu show (1992–2002)

”Parikymmentä vuotta sitten (kyllä vain, niin kauan ysäristä jo on) keskusteluohjelmissa oli ihan oikeasti aikaa turista mukavia ja makoilla sohvilla. Toista on nyt, kun kaikissa sarjoissa poukkoillaan saman minuutin aikana vieraiden ihmisten suihkuihin ja heitetään kaveria tikalla.”

12. Puhtaat valkeat lakanat (1993–1996)

”Ysärillä kaikki katsoi tätä, myös mummoni. En kyllä ihmettele, sarja oli erinomaista draamaa. Tarina pureutui Raikkaan perheen käänteisiin, idänkaupan haasteisiin ja Kekkoseen. Samalla se kuitenkin esitteli ihan tavallista suomalaista arkea 60-luvulta 90-luvun alkuun. Teini-ikäisenä tuntui, että ohjelman kautta näki, millaisessa maailmassa vanhemmat elivät.”

13. Salaiset kansiot (1993–2002)

”Juonen lisäksi sarjassa koukutti pääparin välillä väreillyt kemia. Ja tietenkin avaruusoliot ja hirviöt."

Salaisissa kansioissa seurattiin agentteja Scullya (Gillian Anderson) ja Mulderia (David Duchovny)! Kuva: All Over Press
Salaisissa kansioissa seurattiin agentteja Scullya (Gillian Anderson) ja Mulderia (David Duchovny)! Kuva: All Over Press

14. Frendit (1994–2004)

”Ystävyyttä, romantiikkaa, hupsuttelua. Ehkä paras tv-komedia ikinä.”

15. Jyrki (1995–2001)

Peltsi, Molli-Olli, Jaana Pelkonen ja Tea Khalifa tulivat kaikki suomalaisille nuorille tutuiksi juuri Jyrkistä. Ohjelma oli aikanaan jotain ihan uutta.”

16. Ally McBeal (1997–2002)

”Tanssiva vauva, neuroottinen Ally, omituiset hahmot… Ohjelma tuli keskiviikkoiltaisin, ja oli yksi viikon tv-huippukohdista.”

Näiden tyyppien kanssa ei haluaisi ehkä työskennellä, mutta kiinnostavaa heitä oli kuitenkin seurata. Ally McBeal sarjan nimikkohahmoa näytteli Calista Flockhart. Kuva: All Over Press
Näiden tyyppien kanssa ei haluaisi ehkä työskennellä, mutta kiinnostavaa heitä oli kuitenkin seurata. Ally McBeal sarjan nimikkohahmoa näytteli Calista Flockhart. Kuva: All Over Press

17. Dawson’s Creek (1998–2003)

”Aivan ihana tarina neljän nuoren ystävyydestä ja aikuiseksi kasvamisesta. Jäi mieleen erityisesti enemmän samaistuttavien tyttöhahmojen Joeyn ja Jenniferin vuoksi.”

Sarjan käsikirjoituksen takana on sama mies, joka kirjoitti puolet Vallan linnakkeen jaksoista. Laatua luvassa siis!

Tanskalaistrilleri Petos (Bedrag, 2016) pyörii talousrikollisuuden ympärillä ja pohtii rahan valtaa eri lähtökohdista tulevien ihmisten elämässä.

Keväältä 2016 uusittavan kymmenosaisen sarjan avausjaksossa tuulivoimalaitoksessa on sattunut kuolemantapaus, joka näyttää työtapaturmalta.

Poliisi kiinnostuu tapauksesta huomatessaan, että sattuneella on yhteys energia-alan suuryritykseen.

Kotimaassaan supersuosittu Petos jatkaa tanskalaissarjojen kansainvälistä menestyskulkua, sillä trilleristä puuhataan amerikkalaisversiota. Sarjan pääkäsikirjoittaja on Jeppe Gjervig Gram, joka kirjoitti myös puolet menestyssarja Vallan linnakkeen jaksoista.

Petos ei osoittele, vaan muistuttaa, että ahneita olemme kaikki.

Taitavasti käsikirjoitettu ja itsevarmasti ohjattu trilleri osuu ja uppoaa. Raha on ikuisuusaihe, mutta tarina onnistuu silti tuntumaan tuoreelta ja ajankohtaiselta juuri tässä ajassa.

Petos ei osoittele, vaan muistuttaa, että ahneita olemme kaikki – ahneuden volyymi vain vaihtelee henkilön asemasta riippuen.

Nuori ja kunnianhimoinen juristi Claudia (Natalie Madueño) työskentelee uusiutuvan energian yrityksessä ja etenee äkisti urallaan voitettuaan lipevän pomonsa (Nikolaj Lie Kaas) luottamuksen.

Rikostutkija Mads (Thomas Bo Larsen) puolestaan koettaa saada menestynyttä suuryritystä vastuuseen laittomuuksista. Samanaikaisesti vankilasta vapautunut automekaanikko Nicky (Esben Smed) rötöstelee hankkiakseen kodin tuoreelle perheelleen.

 

Petos, Teema & Fem ma klo 22.00

Vauhdikas dokumentti näyttää tunnissa kahden miehen pyöräilymatkan Norjan pohjoisimmasta pisteestä Etelä-Afrikkaan, joka kulkee myös Suomen läpi.

IS TV-LEHTI: Tarve tavoitella äärimmäisiä kokemuksia saattaa olla monen unelma, mutta kuinka moni oikeasti toteuttaa haaveensa? Vauhdikas dokumentti Pyörällä Nordkappista Kapkaupunkiin (Kapp To Cape, 2015) seuraa kahden pyöräilijän haasteellista matkaa Norjasta Etelä-Afrikkaan.

Päivätyönsä jättäneet brittiläismiehet Reza ja Steven lähtevät tavoittelemaan lähes mahdottomalta kuulostavaa unelmaa: he pyrkivät pyöräilemään sadassa päivässä 18 000 kilometriä. Guinnessin ennätystenkirjaan nimensä haluavat miehet tietävät matkan haasteet, mutta lähtevät reissuun tavoitteenaan löytää omien kykyjensä rajat.

Kaksi vuotta valmisteltu matka kulkee myös Suomen yli. He ajavat muun muassa Joensuun ja Imatran kautta. Kaksikko korostaa, että uusien ihmisten tapaaminen on matkan tärkeintä antia.

Miesten matka vaarallisten sota-alueiden läpi ei ole niin yksinkertaista kuin he luulevat. Uhkaavien tilanteiden vuoksi kaksikon polut eroavat välillä. Vaikka matka jatkuukin myöhemmin yhdessä, monen sadan kilometrin päivävauhti vaatii paljon niin fyysisesti kuin henkisestikin. Aikataulu ei anna periksi tippaakaan.

Ruokamyrkytysten ja malariahourujen keskellä luovuttaminen ei ole kaukana. Jostain miehet löytävät kuitenkin taistelutahdon ja pääsevät vihdoin Kapkaupunkiin asti.

Ääriolosuhteissa pyöräily herättää kunnioitusta. Jatkuvasti äärimmäisyydestä toiseen vaihtuvien maisemien ja tunnelmien vaihtelu kertoo, miten pitkän matkan miehet oikeasti tekivät – niin henkisesti kuin fyysisesti.

Pyörällä Nordkappista Kapkaupunkiin TV2 Su klo 21.00

Tallinnassa järjestetystä suurkonsertista nähdään koostelähetys, jonka tahdissa voi jatkaa juhannuksen juhlimista.

IS TV-LEHTI: Suomen 100-vuotisteemaa voi tunnelmoida television puolella myös juhannuspäivänä, kun Teema & Fem -kanavalla nähdään koostelähetys Viron Tallinnan suurkonsertista.

Tallinnan Vapaudenaukiolla 10. kesäkuuta järjestetyssä konsertissa esiintyi molempien maiden suuria tähtiä, kuten Saara Aalto ja Tõnis Mägi, joka on virolainen laulaja, kitaristi, säveltäjä ja näyttelijä. Mägillä oli merkittävä rooli Viron vapautuessa, kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991. Mägin sukupolvelle suomalainen musiikki tuli tutuksi radion kautta.

Kolmetuntisen spektaakkelin aikana lavalla on myös useita muita suomalaisia ja virolaisia huippumuusikoita sekä heidän yhteisesiintymisiään. Ohjelmistossa kuullaan nostalgisia poimintoja vuosikymmenten varrelta, mutta mukana on myös tuoreempia kappalevalintoja.

Lavalla nähdään muun muassa Petri Laaksonen, Paleface, Scandinavian Music Group, Chalice eli Jarek Kasar, Iiris ja Mari Kalkun. Mukana on kaksi Viron viime vuosien euroviisuedustajaa, eli Jüri Pootsmann ja Stig Rästa.

Vesa-Matti Loiri joutui peruuttamaan esiintymisensä konsertissa sairastumisen vuoksi.

Lähetyksen selostaa Marko Gustafsson ja Päivi Puukka.

 Suomi 100 -konsertti Tallinnassa Yle Teema & Fem La klo 12.00

 

Makkaraa? Mehua? Kondomeita? Nyt arvauksia kehiin ennen hihnakuvan käynnistymistä!

Jos juhannusaattona kaipaa täysin erilaista televisio-ohjelmaa, sitä taatusti on luvassa. Mutta täytyy jaksaa odottaa myöhään iltaan. Silloin Sub näyttää livelähetyksenä Hihna 247 -ohjelman, jossa pääosassa on Helsingin Kannelmäessä sijaitsevan Prisma Kaaren kassahihna.

Suora lähetys Prisma Kaaren kassahihnalta alkaa televisiossa juhannusaattona kello 23.30 ja se kestää kolme tuntia ilman mainoskatkoja.

 

Hihna 247 -lähetystä voi katsoa kuitenkin jo Prisman Facebookissa kello 16 alkaen. Samalla sivustolla on jo käyty paljon keskustelua aiheesta. Joidenkin keskustelijoiden mukaan lähetys on loistava tilaisuus laittaa liveveikkaukset pystyyn.

– Juomapeli ja sääntöjä yksi: aina kun joku ostaa maitoa, pitää juoda, kirjoittaa yksi FB-keskustelija.

Sääntöjä voi kehitellä useampiakin: veikkaus makkarapakettien määrästä? Tai mikä on ensimmäinen tuote, joka näkyy hihnalla? Entäpä, mitä ostetaan eniten kello 01–02?

”Juomapeli ja sääntöjä yksi: aina kun joku ostaa maitoa, pitää juoda.”

Kuvaa lähetetään kassahihnalta numero 26. Livelähetyksessä näkyvät vain sille kassalle päätyneet kauppaostokset ennen, kun niistä luetaan kassalla viivakoodit.

– Olemme seuranneet jo puolen vuoden ajan, mitä suomalaiset ostavat yöllä ja nyt sitä pääsevät todistamaan kaikki, toki asiakkaiden yksityisyyttä varjellen. Lähetykseen päätyvät vain halukkaiden ostokset – ohjelmaa kuvataan yhdeltä, selkeästi merkityltä kassahihnalta, Prisma Kaaren johtaja Ilkka Riiali kertoo tiedotteessa.

Hihna 247, tänään kello 23.30 alkaen Sub-kanavalla.