Todella upeeta -sarja oli 90-luvulla (ja edelleen) monelle naiselle vapauden esikuva. Kuva: All Over Press
Todella upeeta -sarja oli 90-luvulla (ja edelleen) monelle naiselle vapauden esikuva. Kuva: All Over Press

Ysärillä saimme nauttia Spice Girlsistä, kreppikiharoista ja Titanicista. Lisäksi televisio oli täynnä helmiä!

1. Speden spelit (1988–2002)

”Hulavanteen pyörittäminen kaulan ympäri ja pingispallon piteleminen ilmassa hiustenkuivaajan ilmavirran avulla. Speden ansiosta näistä tuli ihan varteenotettavia ajanviettotapoja kavereiden kanssa.”

2. Pulttibois (1989–1991)

”James Potkukelkka, Rampe ja Naukkis. Kökköä huumoria, mutta jollain kummallisella tavalla sketsit naurattavat edelleen. Parasta oli se, kun näyttelijät itse höhöttivät repliikkien välissä omille jutuilleen.”

3. Gladiaattorit (1989–1996)

”Jotain niin käsittämätöntä, jotain niin upea. Onneksi olemme saaneet nauttia tästä helmestä ihan viime aikoinakin, kun jaksot ovat tulleet uusintana tv:stä. Jälkipolvetkin ansaitsevat kokea Gladiaattoreiden nautinnon.” Lue myös: Legendaarinen Gladiaattorit-ohjelma palaa ruutuun – mitä heille kuuluu nyt?


Gladiaattorit-ohjelma oli Renny Harlinin (oikealla olevassa kuvassa alarivissä keskellä) ja tuottaja Markus Selinin projekti. Ohjelman juonsivat Katariina Laakkonen (vasemman puoleisessa kuvassa keskellä) ja J-P Jalo. Kuvat: MTV/Sub
Gladiaattorit-ohjelma oli Renny Harlinin (oikealla olevassa kuvassa alarivissä keskellä) ja tuottaja Markus Selinin projekti. Ohjelman juonsivat Katariina Laakkonen (vasemman puoleisessa kuvassa keskellä) ja J-P Jalo. Kuvat: MTV/Sub

4. Ruusun aika (1990–1991)

”Ihana suomalainen sarja, josta tuli aina lämmin olo – ja toisaalta myös haikea, koska joutui odottamaan seuraavaan lauantaihin uutta jaksoa. Henkilöhahmot oli kirjoitettu niin realistisesti, että heihin pystyi samastumaan helposti. Ruususen perhe oli hurmaavan tavallinen. Perheen kautta pystyi itsekin käsittelemään oman elämän ongelmia. Välillä oli niin ihanan idyllistä ja välillä taas helevetin vaikeaa. Aina kaikki kuitenkin jotenkin järjestyi.”

5. Twin Peaks (1990–1991)

”Muoviin käärityn Laura Palmerin kasvot on ehkä yksi ikonisimmista ysärin tv-hetkistä.”

Kohtahan hitti tekee jo paluun! Uudet jaksot alkavat pyöriä 22. toukokuuta HBO Nordicissa. Kauden tapahtumat sijoittuvat 25 vuotta Laura Palmerin murhan jälkeen.

6. Villi Pohjola (1990–1995)

”Kun 1990-luvun alussa vietin nuoruuttani keskellä ei-mitään, alaskalainen tyhjyys puhutteli. Ihana lentäjä Maggie O’Conneli oli idolini – haaveilin samanlaisesta kampauksestakin.”

7. Hyvät herrat (1990–1996)

”Saunomista, politiikkaa, itseään esittäviä julkkiksia, hurttia huumoria... Jos tämä sarja ei ole ainutlaatuinen, niin mikä sitten!”

Sarina Röhr, Eero Melasniemi ja Matti Tuominen nähtiin Hyvät herrat -sarjan tähtinä. Kuva: Sanoma-arkisto
Sarina Röhr, Eero Melasniemi ja Matti Tuominen nähtiin Hyvät herrat -sarjan tähtinä. Kuva: Sanoma-arkisto

8. Todella upeeta (1992–1996)

”Tv-anarkismin esitaistelijat, täysin häpeämättömät Patsy ja Eddy. Tarvitseeko muuta sanoa? Aikaan oli yksi ehdottomista suosikeistani, odotin uutta jaksoa aina aivan hulluna.”

9. Pokka pitää (1990–1995)

”Käsittämätön pirttihirmu, äärimmäinen hienostelija, rasittava pyrkyri. Hyacinth Bucket on ehkä yksi tv-historian hauskimmista hahmoista. Onneksi sarja tulee edelleen uusintana.”

10. Beverly Hills 90210 (1990–2000)

”Näyttelijöiden kuteet alkavat näyttää jo vähän koomisilta, mutta tarina on edelleen upea. Kaikki ysäriversion nähneet tietävät, ettei vuonna 2008 alkaneella versiolla ole sitten mitään tekemistä klassikon kanssa.”

Beverly Hills 90210 on ehkä yksi kaikkien aikojen parhaista nuortensarjoista. Kuva: All Over Press
Beverly Hills 90210 on ehkä yksi kaikkien aikojen parhaista nuortensarjoista. Kuva: All Over Press

11. Tuttu juttu show (1992–2002)

”Parikymmentä vuotta sitten (kyllä vain, niin kauan ysäristä jo on) keskusteluohjelmissa oli ihan oikeasti aikaa turista mukavia ja makoilla sohvilla. Toista on nyt, kun kaikissa sarjoissa poukkoillaan saman minuutin aikana vieraiden ihmisten suihkuihin ja heitetään kaveria tikalla.”

12. Puhtaat valkeat lakanat (1993–1996)

”Ysärillä kaikki katsoi tätä, myös mummoni. En kyllä ihmettele, sarja oli erinomaista draamaa. Tarina pureutui Raikkaan perheen käänteisiin, idänkaupan haasteisiin ja Kekkoseen. Samalla se kuitenkin esitteli ihan tavallista suomalaista arkea 60-luvulta 90-luvun alkuun. Teini-ikäisenä tuntui, että ohjelman kautta näki, millaisessa maailmassa vanhemmat elivät.”

13. Salaiset kansiot (1993–2002)

”Juonen lisäksi sarjassa koukutti pääparin välillä väreillyt kemia. Ja tietenkin avaruusoliot ja hirviöt."

Salaisissa kansioissa seurattiin agentteja Scullya (Gillian Anderson) ja Mulderia (David Duchovny)! Kuva: All Over Press
Salaisissa kansioissa seurattiin agentteja Scullya (Gillian Anderson) ja Mulderia (David Duchovny)! Kuva: All Over Press

14. Frendit (1994–2004)

”Ystävyyttä, romantiikkaa, hupsuttelua. Ehkä paras tv-komedia ikinä.”

15. Jyrki (1995–2001)

Peltsi, Molli-Olli, Jaana Pelkonen ja Tea Khalifa tulivat kaikki suomalaisille nuorille tutuiksi juuri Jyrkistä. Ohjelma oli aikanaan jotain ihan uutta.”

16. Ally McBeal (1997–2002)

”Tanssiva vauva, neuroottinen Ally, omituiset hahmot… Ohjelma tuli keskiviikkoiltaisin, ja oli yksi viikon tv-huippukohdista.”

Näiden tyyppien kanssa ei haluaisi ehkä työskennellä, mutta kiinnostavaa heitä oli kuitenkin seurata. Ally McBeal sarjan nimikkohahmoa näytteli Calista Flockhart. Kuva: All Over Press
Näiden tyyppien kanssa ei haluaisi ehkä työskennellä, mutta kiinnostavaa heitä oli kuitenkin seurata. Ally McBeal sarjan nimikkohahmoa näytteli Calista Flockhart. Kuva: All Over Press

17. Dawson’s Creek (1998–2003)

”Aivan ihana tarina neljän nuoren ystävyydestä ja aikuiseksi kasvamisesta. Jäi mieleen erityisesti enemmän samaistuttavien tyttöhahmojen Joeyn ja Jenniferin vuoksi.”

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00

 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.