Minna Kauppi. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Minna Kauppi. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Suunnistaja Minna Kauppi voitti MM-kultaa, vaikka hänen henkilökohtainen elämänsä oli pirstaleina.

Entinen huippusuunnistaja Minna Kauppi puhuu Mertaranta ja legendat -ohjelman tämäniltaisessa jaksossa elämänsä erikoisimmasta hetkestä.

Maajoukkuesuunnistaja Pasi Ikosen kanssa kihloissa ollut Minna voitti vuonna 2012 Sveitsissä MM-kultaa. Samaan aikaan hänen henkilökohtainen elämänsä oli kuitenkin totaalisen pirstaleina.

– Olin täysin surullinen. Samaan aikaan voitan sen, mistä olen unelmoinut. Olin siellä korkeimmalla korokkeella, enkä tiennyt itkinkö onnesta vai surusta, Minna kertoo.

Kauppi ja Ikonen erosivat syksyllä 2012 kahdentoista yhdessä eletyn vuoden jälkeen.

– Eihän eroaminen ole ikinä kivaa. On pelottavaa muuttaa kurssia täysin ja hypätä tuntemattomaan – varsinkin, kun meilläkin oli niin pitkä suhde. Ero ei tietenkään tapahtunut päivässä vaan oli pitemmän ajan juttu. Jossain vaiheessa vain huomasin, että vaakakupissa alkoi olla paljon vähemmän hyviä kuin huonoja asioita, Minna sanoi erosta Me Naisten haastattelussa vuonna 2013.

Kauppi on puhunut siitä, miten raskasta mielenterveysongelmista kärsivän puolison rinnalla on elää. Kaupin entinen puoliso Pasi Ikonen on kertonut kärsineensä niin mielenterveys- kuin alkoholionglmastakin.

”Ei se voittaminen ole niin tärkeää kuitenkaan.”

Mertaranta ja legendat -ohjelmassa Minna sanoo, että vuosi 2012 riemuineen ja tuskineen opetti häntä paljon.

– Samalla itse asiassa tajusin, kuinka pienessä osassa urheilu elämässä on. Ei se voittaminen ole niin tärkeää kuitenkaan. Olen muuttunut onnellisemmaksi.

Nykyään Kauppi asuu yhdessä Apulanta-yhtyeen rumpalin Sipe Santapukin kanssa.

Mertaranta ja legendat, TV5, ke klo 19.00

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.