Kuva Getty Images

Tunteellistuminen on maailmanlaajuinen trendi. Siksi kovemmatkin kaverit vuodattavat nyt kyyneleitä tv-sarjoja katsellessaan.

Mies! Nyt pääset avautumaan isolle yleisölle: Iholla-tosi-tv-sarjan uudelle kaudelle etsitään miehiä. Edellytyksenä on tuotantoyhtiön mukaan verbaalinen lahjakkuus ja halukkuus jakaa tunteitaan. Mutta me tiedämme, että oikeasti haetaan miehiä, jotka osaavat itkeä. Kun on jo kaksi tuotantokautta katseltu kyynelehtiviä naisia, niin samaa odotetaan sarjan uusiltakin jaksoilta. Itketäänhän nykyään kaikissa muissakin ohjelmissa.

Miestenkään ei enää kuulu olla näyttämättä tunteita, sillä me olemme jo tottuneet näkemään, kuinka Jari Sillanpää, Duudson-Jukka tai Elastinen uskaltavat kyynelehtiä televisiossa antaumuksella.

Ja me itkemme mukana. Mikä liikuttumisessa on niin ihanaa?

Kyyneleet myyvät

Eihän meitä ennen itketetty näin ahkerasti tv-ohjelmien ääressä? Vuosituhannen vaihteessa eniten katsojia oli ohjelmilla, joissa näännytettiin aliravittuja Selviytyjiä borneolaisessa viidakossa tai nöyryytettiin tietovisailussa, jos Portugalin pääkaupunki ei muistunut suorilta mieleen."Sinä olet heikoin lenkki. Mene kotiin!" Laulukilpailuissa katseltiin innolla alkukarsintoja, joissa lahjattomat ihmiset kävivät mokaamassa itsensä.

Sitten hyvyys voitti. Kaikki halusivat nähdä ilon ja liikutuksen kyyneleitä, ja ai että, niitä alkoikin valua. Miten ihanaa oli samastua vaatimattoman näköiseen Susan Boyleen, joka näytti aluksi olevan Talent-show'ssa aivan väärässä paikassa. Tuomaritkin vähän naureskelivat, mutta sitten Susan avasi suunsa ja…

"I dreamed a dream…."

Se oli hieno hetki. Tuomarien leuat loksahtivat. Vino hymy vaihtui kimmeltäviin silmäkulmiin.

Televisiotutkija Mervi Pantin mielestä tv-ohjelmissa on aina haettu liikutusta. Nöyryytysohjelmatkin olivat vain lyhytaikainen trendi.

– Eräs tutkija sanoi, että se hetki, jolloin ihmisen aidot tunnereaktiot näkyvät lähikuvassa, vastaa pornoleffojen kohtaa, jossa sperma lentää.

Telkkarin itkutrendi liittyy tutkijan mielestä isompiin ilmiöihin. Sosiaalisessa mediassa ilmaistaan avoimesti tunteita. Uutisissakin on nykyään aina mukana tunnetaso, koska ihmiset eivät halua pelkkiä kuivakoita raportteja. Heitä kiinnostaa nähdä, miten dramaattisella tavalla talouskriisi näkyy tavis-Giorgioksen arjessa. Tai itse asiassa heitä ei kiinnosta Giorgioksenkaan arki, jos ruudussa näkyy saimaannorppa, joka on juuri pelastunut siikaverkosta.

Kun koko maailma tunteellistuu, tv-tuotannossakin on pakko heruttaa katsojilta kunnolla kyyneliä.

Itkutulvaan on myös proosallisempi syy: tunteenomaista realityä on halpaa tehdä. Jos joku pannaan käsikirjoittamaan fiktiota, jossa on samastuttavia päähenkilöitä, uskottavia juonikuvioita ja jonka näyttelijätyö lähtee suoraan sydämestä, se maksaa.

Mervi Pantin saa itkemään joka kerta elokuvakäsikirjoitus vuodelta 1939.

– Kun Scarlett O'Hara Tuulen viemää -elokuvassa tajuaa, että hän ei oikeasti rakastakaan Ashleyta vaan Rhett Butleria, mutta käy ilmi, että hän on lopullisesti tuhlannut mahdollisuutensa Rhettin suhteen – se itkettää, vaikka sen osaa ulkoa.

Ylentykäämme!

Itku tulee silloin, kun elimistö kärsii kovasta stressitilasta, ja parasympaattinen hermosto palauttaa sitä normaali­tilaan. Tutkijat eivät tiedä, ovatko kyyneleet vain palautumisen sivutuote vai osallistuvatko ne jotenkin stressin helpottamiseen. Mutta ei itkeminen aina ole kohottava elämys. Kaikki, jotka ovat tihrustaneet salaa työpaikan vessassa, tietävät, että puhdistavampiakin kokemuksia on olemassa. Mutta kyynelehtiminen suurimman pudottajan tai herkistyneen julkkiksen kanssa on eri juttu.

– Se on silti mysteeri, se salaperäinen eläytymiskyky, pohtii psykologian professori Markku Ojanen puhelimessa.

– Tietysti se liittyy ihmisen erikoiseen kykyyn samastua ja ajatella, että minäkin kokisin nuo tunteet vastaavassa tilanteessa. Siihen perustuvat rakkaus ja auttaminen, ja selvästi siitä on ihmiselle ollut evoluutiossa hyötyä.

Markku Ojanen on leffafriikki, ja hän on löytänyt hyödyllisen leffaitkuihin liittyvän termin: elevation – ylentyminen, kohoaminen. Se on inholle vastakkainen tunnereaktio. Katsoja tuntee ylentymistä, kun hän katsoo elokuvaa, jossa päähenkilö kokee kovia, yrittää parhaansa mutta kärsii takaiskuja, saa ehkä yllättävältä taholta apua ja lopulta pelastuu toivottomalta näyttäneestä tilanteesta. Silloin katsoja saattaa tuntea kehossaan pistelyä ja huomata, että silmät sumentuvat kyynelistä.

– Jos ajatellaan vaikka Charles Chaplinin Kaupungin valojen loppukohtausta, jossa näkönsä takaisin saanut sokea nainen tunnistaa häntä auttaneen kulkurin – siinähän tosissaan herkistyy. Tai Akira Kurosawan Ikirua. Se on aivan mahdottoman hyvä. Etkö ole nähnyt? No, siinä on sellainen pikkuvirkamies, hän on todella lyhyt, jo se herättää sääliä. Hän yrittää saada vähän iloa elämäänsä mutta epäonnistuu aina. Sitten hän alkaa rakentaa huvipuistoa lapsille, mutta paikalle tulee julmia gryndereitä…

Markku Ojasen ääni langan toisessa päässä alkaa sortua. Hänelle on käynyt ennenkin huonosti, kun hän on yrittänyt kertoa luennollaan Ikirun juonta. Elokuvassa käy lopulta monien epäoikeudenmukaisten vaiheiden jälkeen periaatteessa hyvin. Periaatteessa. Tosin loppukohtauksessa on ilmeistä, että päähenkilö kuolee pian.

Lue myös: Nämä videot koskettivat

Lisää aiheesta

Nämä videot koskettivat

Ranskalainen menestyselokuva yhdistää koskettavaa draamaa ja komediallisia aineksia.

IS TV-LEHTI: Olivier Nakachen ja Eric Toledanon yhdessä ohjaama ja käsikirjoittama ranskalaiselokuva oli valtava menestys kotimaassaan. Leffan pääosassa ovat valtavassa linnassa asuva miljonääri ja sosiaaliturvan varassa elelevä nuori mies.

Kaikin puolin epätodennäköinen pari tapaa mielenkiintoisella tavalla. Onnettomuudessa neliraajahalvaantunut miljonääri saa uuden ympärivuorokautisen avustajan vankilasta juuri vapautuneesta, pilveä pössyttelevästä mustasta nuorukaisesta.

Taiteita arvostava Philippe ja hetkessä elävä rääväsuinen Driss ottavat aluksi mittaa toisistaan, mutta heidän välilleen kehkeytyy syvä ystävyys. Uskomatonta mutta totta: todellisiin henkilöihin perustuva viehättävä tarina on vietävän hyvin kirjoitettu ja vielä aivan hulvattoman hyvin näytelty.

Miljonäärinä nähdään Francois Cluzet, tuttu kasvo lukemattomista ranskalaiselokuvista. Hän tekee vähäeleisesti herkullisen roolin.

Drissiä näyttelevä, roolissaan uskottava Omar Sy on kuitenkin koko keitoksen sielu. Aivan mahtavasti sanaileva katujen kasvatti laukoo hetken mielijohteesta osuvan koomisia lauseita. Sy voitti roolistaan vuoden parhaan näyttelijän César-palkinnon eli Ranskan Oscarin.

Koskemattomat, Teema pe klo 21.00

Varo biisipaljastusta! Anna Puu esittää perjantain Vain elämää -jaksossa 1990-luvun hitin.

Vain elämää -ohjelmassa nähdään perjantaina Mikko Kuustosen päivä. Anna Puu on valinnut Mikon biiseistä esitettäväkseen vuonna 1992 julkaistun hitin Joo mä tuun.

Mikko kertoo jaksossa, että biisi syntyi, kun hänen elämänsä täyttyi musiikista ja keikkailusta. Kappaleen alkuperäinen versio on syntynyt krapulan tapaisessa olotilassa, ja siinä on synkkiäkin sävyjä.

– Kappale on on the road -henkinen. Kun menee sellaiseen ihmeelliseen kiertueromantiikkaan, ja elämä on juhlista toisiin menemistä, Mikko kertoo jaksossa.

Annan versio sen sijaan on täysin toisenlainen: kepeä ja huoleton.

– Tiedättekö sen tunteen, kun humalassa tulee hirveästi asiaa? Tää biisi kertoo siitä, Anna kertoo ennen esitystään.

Kuuntele Annan esitys ennakkoon!

2778860

Vain elämää Nelosella perjantaisin klo 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Australiassa asuva ravintoloitsija nautti kesätyöstään, joka vei hänet julkkisten mökeille.

IS TV-LEHTI: Australiassa nykyään asuva ravintoloitsija Tomi Björck pääsi unelmatyöhönsä Huippukokki landella -ohjelman kuvauksissa. Hän sai viettää kesällä aikaa useammassa upeassa miljöössä, kun julkisuuden henkilöt päästivät hänet kuvausryhmän kera mökeilleen ja koteihinsa.

– Olen ollut ihan fiiliksissä siitä, että olemme päässeet tosi upeisiin paikkoihin. Ihmiset ovat myös ihan eri tavalla valmiita puhumaan itsestään, kun olemme kokkailleet rennosti heille tutuilla paikoilla, Tomi kertoo.

Tomi otti pestinsä myös Suomi-matkailun ja mökkeilyn kannalta.

– Nyt osaan arvostaa ihan eri tavalla Suomen luontoa, kun olen muuttanut pois täältä.

– Kävimme vieraideni kanssa lähitiloilla hakemassa raaka-aineita, ajelimme veneellä myrskyn läpi, leivoimme perunarieskoja, joimme viiniä terassilla ja bisseä laiturilla, Tomi luettelee tulevia tapahtumia.

– Ohjelmassa pääsee vähän tirkistelemään, miten julkkikset elävät.

Huippukokki landella, MTV3 to klo 20.05

Onko Jess sittenkin Roryn valittu?

Gilmoren tyttöjen uusia jaksoja pitää odottaa vielä reilu kuukausi. Onneksi Netflix on nyt julkaissut uusia kuvia tulevasta. 25. marraskuuta julkaistava A Year in the Life -paketti sisältää neljä 90 minuutin jaksoa, joista jokainen keskittyy yhteen vuodenaikaan, alkaen talvesta.

Kaikki Roryn entiset poikakaverit ovat mukana uusissa jaksoissa, mutta nyt julkaistuissa kuvissa näkyy vain karismaattisesti aikuistunut Jess Mariano (Milo Ventimiglia). Netissä on alkanut kiihkeä spekulointi kuvan merkityksestä: Sen perusteella Jess on mukana uuden kauden viimeisessä, syksyyn sijoittuvassa jaksossa. Tarkoittaako tämä sitä, että Rory valitsee Jessin?

Paluujaksoista julkaistussa kuvassa Jess (Milo Ventimiglia) juttelee enonsa Luken (Scott Patterson) kanssa tämän legendaarisessa dinerissa.
Paluujaksoista julkaistussa kuvassa Jess (Milo Ventimiglia) juttelee enonsa Luken (Scott Patterson) kanssa tämän legendaarisessa dinerissa.

Vanhoissa jaksoissa Jess oli älykäs lukutoukka, mutta rikkonaisen lapsuutensa takia hänellä oli vaikeuksia solmia pysyviä ihmissuhteita. 

Ventimiglia kertoi kesällä Eonlinen haastattelussa, että on kiinnostavaa palata esittämään tuttua hahmoa.

– Jessissä on aina ollut jotain, jota arvostan. Ajattelin aina, että kaiken angstin, rikkinäisyyden ja kieron käytöksen alla hän oli todella hyvä tyyppi, hän sanoo.

Näyttelijä uskoo, että sydämen särkyminen ja elämänkokemus ovat kasvattaneet hahmoa paljon. Tarkoittaako tämä, että Jess on nyt kypsä rakkauteen Roryn kanssa? Nähtäväksi jää!

Ventimiglia kertoo myös, että Jessin tehtävä on esittää Rorylle kysymyksiä, jotka saavat tämän ajattelemaan. Mutta voiko Jess tehdä Roryn onnelliseksi?

Aikuinen Rory! Suhdekuvioiden lisäksi polttava kysymys kuuluu, miten kunnianhimoisella nuorella naisella menee työelämässä.
Aikuinen Rory! Suhdekuvioiden lisäksi polttava kysymys kuuluu, miten kunnianhimoisella nuorella naisella menee työelämässä.

Kysyimme hiljattain lukijoilta, kenen kanssa he toivoisivat Roryn olevan paluujaksoissa – vai haluaisivatko he, että Rory on sinkku tai jonkun aivan muun kanssa. Kaikki vanhat heilat Logan, Jess ja Dean kun ovat mukana paluujaksoissa. Tällä hetkellä äänestystä johtaa selvästi Matt Czuchryn esittämä Logan, ja Jess on toisella sijalla. Oletko eri mieltä? Anna oma äänesi!

Nähdään kuvissa toki muitakin Stars Hollow'n asukkeja. Tässä lisää esimakua tulevasta!

Stars Hollow'n pikkukaupunki on täynnä hyvin erikoislaatuisia ihmisiä. Ketähän tässä kummastellaan?
Stars Hollow'n pikkukaupunki on täynnä hyvin erikoislaatuisia ihmisiä. Ketähän tässä kummastellaan?

Sen verran tiedetään, että Luke ja Lorelai ovat yhdessä paluujaksoissa. Fanit spekuloivat nyt, päätyykö pari naimisiin.
Sen verran tiedetään, että Luke ja Lorelai ovat yhdessä paluujaksoissa. Fanit spekuloivat nyt, päätyykö pari naimisiin.

Luken ja Lorelain suhteen varrella on riittänyt vastoinkäymisiä, ja tuskin draamalta vältytään paluujaksoissakaan.
Luken ja Lorelain suhteen varrella on riittänyt vastoinkäymisiä, ja tuskin draamalta vältytään paluujaksoissakaan.

Lorelain tyyli on kuvien perusteella edelleen ihana.
Lorelain tyyli on kuvien perusteella edelleen ihana.

Myös Lorelain äiti Emily (Kelly Bishop) on mukana kuvioissa. Hyvä niin, sillä mitä Gilmoren tytöt olisikaan ilman Lorelain ja hänen äitinsä kompleksista suhdetta.
Myös Lorelain äiti Emily (Kelly Bishop) on mukana kuvioissa. Hyvä niin, sillä mitä Gilmoren tytöt olisikaan ilman Lorelain ja hänen äitinsä kompleksista suhdetta.

Pian pääsemme taas seuraamaan perheillallisia Gilmoren tyyliin!
Pian pääsemme taas seuraamaan perheillallisia Gilmoren tyyliin!

Roryn ja Emilyn suhde ei ole aina ollut ongelmaton, joskin draamaa on ollut vähemmän kuin Lorelain ja Emilyn välillä. Miten kaksikko tulee juttuun nyt, kun Rory on aikuistunut?
Roryn ja Emilyn suhde ei ole aina ollut ongelmaton, joskin draamaa on ollut vähemmän kuin Lorelain ja Emilyn välillä. Miten kaksikko tulee juttuun nyt, kun Rory on aikuistunut?

Kuvauksista tihkuneiden kuvien perusteella on arveltu, että Rory on nyt englannin kielen opettaja.
Kuvauksista tihkuneiden kuvien perusteella on arveltu, että Rory on nyt englannin kielen opettaja.

Ilmeisesti Stars Hollow'n asukkaat valmistelevat musikaalia.
Ilmeisesti Stars Hollow'n asukkaat valmistelevat musikaalia.

Myös Roryn bestis Lane Kim (Keiko Agena) nähdään paluujaksoissa.
Myös Roryn bestis Lane Kim (Keiko Agena) nähdään paluujaksoissa.

Juttua muokattu 20.10. kello 12.19: korjattu, että Luke on Jessin eno, eikä setä.