Televisiotuottaja Olli Tola ja näyttelijä Lena Meriläinen. Olli kuvailee itseään sosiaaliseksi ja Eeva erakoksi, mikä hiertää suhdetta. Kuva: Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio
Televisiotuottaja Olli Tola ja näyttelijä Lena Meriläinen. Olli kuvailee itseään sosiaaliseksi ja Eeva erakoksi, mikä hiertää suhdetta. Kuva: Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio

Lena Meriläisen ja Olli Tolan tunteet kuumenevat tiistain Elämä pelissä -jaksossa.

Tiistain Elämä pelissä -jaksossa parit harjoittelevat kuuntelemista. Lena Meriläistä, 61, vaivaa hänen ja Olli Tolan, 65, suhteessa se, ettei Olli tahdo antaa muille suunvuoroa.

– Joskus Olli on niin dominantti, että ei malta antaa kenenkään muun puhua. Kun sillä on omasta mielestään niin hyviä juttuja, Lena kertoo ohjelmassa Yoshiki Tamuralle, joka on Ninja Sarasalon puoliso.

– Meillä on toisinpäin. Ninja on kovasti äänessä, ja hänellä on joskus hieman paha tapa keskeyttää ihmisiä ja puhua päälle, Yoshiki kertoo Lenalle omasta parisuhteestaan.

Myöhemmin Lena ja Olli käsittelevät suhteen ongelmia parisuhdevalmentaja Tony Dunderfeltin kanssa. He tekevät 30 sekunnin harjoituksia. Siinä kumpikin saa kertoa toiselle, mikä mieltä vaivaa. Tarkoitus on opetella kuuntelemista ja tulla kuulluksi, joten toista ei saa keskeyttää.

”En jaksa sitä, että sä puhut, puhut, puhut etkä anna kenenkään muun puhua.”

Lena ottaa puheeksi Ollin tavan käyttäytyä sosiaalisissa tilanteissa. Se on asia, joka vaivaa Lenaa jatkuvasti.

– Kun me ollaan jossakin seurueessa – viinilasi edessä tai ei – niin kun sä otat puheenvuoron, sen jälkeen kukaan muu ei tahdo saada puheenvuoroa. Sulla on paljon hyviä juttuja, mutta mä en jaksa sitä, että sä puhut, puhut, puhut etkä anna kenenkään muun puhua, Lena sanoo Ollille.

Olli myöntää, että on innostuessaan kova tarinankertoja.

– Mutta kiistän sen, että pitäisin vain monologia ja sen, ettei kukaan muu saisi sanoa mitään.

Lena epäilee, ettei Olli itsekään tajua hauskanpidoltaan, miten epäkohteliaasti joskus käyttäytyy.

Elämä pelissä -ohjelmassa parit viettävät viisi päivää Tony Dunderfeltin parisuhdeleirillä Virossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Elämä pelissä -ohjelmassa parit viettävät viisi päivää Tony Dunderfeltin parisuhdeleirillä Virossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Sosiaalisesti kuin yö ja päivä

Olli puolestaan haluaa puhua Lenalle siitä, ettei tämä halua kutsua heidän kotiinsa ihmisiä juhlimaan.

– Olen sosiaalinen luonne. Olen vieraanvarainen ihminen, ja musta on tosi kiva tarjota muille ja järjestää juhlia. Mutta sä et halua kutsua ihmisiä meille kotiin, Olli sanoo Lenalle.

– Jos joku catering tuo meille ruokia, niin sähän saat laittaa niitä sitten sun kauniisiin kippoihin. Mä käyn vaikka jumppaamassa sillä aikaa, Lena vastaa Ollille.

Olli menettää malttinsa Lenan kommentista. Hän ihmettelee, miksi Lena tekee itsestään uhrin, kun kyse on hänelle tärkeästä asiasta. Ollia harmittaa myös se, että Lena väheksyy sitä, että Olli haluaa nähdä ystäviensä eteen vaivaa.

– Katsos hyvä ihminen, kun tilanne on se, että minä en halua juhlia. En ole juhlaihminen. Oon mieluummin erakko ja tapaan ihmisiä jossain ulkona.

– Ja kyllä, mä olen uhri. Mun on pitänyt muuttua kotiruokaa laittavasta ihmisestä ehtoisaksi emännäksi, joka laittaa hienoja kolmen ruokalajin aterioita. Siitä on kai jäänyt mulle jokin trauma. Enkä mä osaa laittaa sellaista ruokaa, kun sun äiti olisi halunnut, Lena kertoo.

Lopulta Lena saa Ollin ymmärtämään, miksi juhlien emännöinti on hänelle niin raastavaa.

Elämä pelissä tiistaina 16.2. kello 20.

Vierailija

Lena Meriläinen traumastaan: ”Mun on pitänyt muuttua ehtoisaksi emännäksi, joka laittaa kolmen ruokalajin illallisia”

Niin miksi tämä Olli ei itse järjestä niitä juhliaan ruoanlaittoineen ym ym jos itse niitä haluaa järjestää? Jos toiselle jää vain se kaikki paine ruokien onnistumisesta, yövieraiden hyysäämisestä jne ja toinen vain istuu kukkulan kuninkaana jonain helvetin itseriittoisena tarinaniskijänä ja besserwisserinä jota joka ikinen muka haluaa kuulla koko helvetin illan toisensa jälkeen ilman ettei kukaan muu saa suunvuoroa niin huh huh.. ihan myötähäpeää tunnen...
Lue kommentti

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.