Gladiaattorit-ohjelma oli Renny Harlinin (oikealla olevassa kuvassa alarivissä keskellä) ja tuottaja Markus Selinin projekti. Ohjelman juonsivat Katariina Laakkonen (o.s. Ebeling, vasemman puoleisessa kuvassa keskellä) ja J-P Jalo. Kuvat: MTV/Sub
Gladiaattorit-ohjelma oli Renny Harlinin (oikealla olevassa kuvassa alarivissä keskellä) ja tuottaja Markus Selinin projekti. Ohjelman juonsivat Katariina Laakkonen (o.s. Ebeling, vasemman puoleisessa kuvassa keskellä) ja J-P Jalo. Kuvat: MTV/Sub

90-luku oli kohumissi Tanja Vienosen, F1-kuski Mika Häkkisen ja kiekkoleijonien – mutta myös Gladiaattorit-ohjelman – aikaa. Tiedätkö, mitä aikansa suosikkiohjelman gladiaattoreille on tapahtunut ohjelman jälkeen?

Mohikaani, Terminattori, Viikinki, Amazoni, Salama, Timantti. Harva 90-luvun alussa tv:tä katsonut on voinut välttyä näiltä lihaskimpuilta, kun he taistelivat Gladiaattorit-ohjelmassa. Nyt ohjelma palaa ruutuun, sillä Sub aikoo näyttää toiveuusintoina vuosina 1993–1994 esitetyn suosikkiohjelman. Muistatko, mitä osalle gladiaattoreista on tapahtunut ohjelman jälkeen?

Viikinki – Tony Halme


Tony ”Viikinki” Halme vuonna 1993 ja vuonna 2009. Kuvat: MTV/Sub ja Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
 

Showpainija, ammattinyrkkeilijä, henkivartija, kaupungin valtuutettu, kansanedustaja. Tony ”Viikinki” Halme tuli tunnetuksi monelta eri alalta, mutta Suomessa hänestä tuli julkkis Gladiaattorit-ohjelman jälkeen. Alun perin Halmeen julkinen ura alkoi showpainijana, kun hän otteli nimellä Ludvig Borga niin Japanissa kuin Yhdysvallossakin. Vuonna 1995 Halme pääsi tekemään pienen sivuroolin Die Hard -elokuvassa ja vuonna 1997 hänestä tuli ensimmäinen suomalainen, joka pääsi ottelemaan UFC-vapaaottelusarjassa. Eduskuntaan Halme pääsi vuonna 2003, kun sai yli 16 000 ääntä.

2000-luvulla Halme tuomittiin useista rikoksista, esimerkiksi ampuma-aserikoksesta ja huumausaineiden käyttörikoksesta. Halmeen värikäs elämä päättyi vuonna 2010, kun hänet löydettiin kuolleena kotoaan.

Lue myös: Ex-vaimo elämästään Tony Halmeen rninalla: ”Jopa mehun unohtaminen kaupasta johti päivien helvettiin”

Amazoni – Marianne Kiukkonen

Marianne Kiukkonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto
Marianne Kiukkonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto

Gladiaattoreissa Marianne Kiukkonen tunnettiin nimellä Amazoni. Ohjelman lisäksi Kiukkonen tuli 90-luvulla tunnetuksi  fitnessammattilaisena. Hänellä ja toisella gladiaattorilla, Tony Halmeella oli suhde, ja kaksikko nähtiin 90-luvun puolivälissä usein yhdessä myös lehtien palstoilla. 2000-luvulla Kiukkonen valmistui poliisiksi, ja nelisen vuotta sitten hän oli mukana myös Poliisit-sarjassa. Poliisiuraan tuli särö vuonna 2014, kun Kiukkonen tuomittiin sakkoihin luvattomasta tietojen urkinnasta.

Lue myös arkistojuttu: Marianne ja Tahiti teettivät itsestään entistä ehommat

Mohikaani – Mika Ounaskari


Mika ”Mohikaani” Ounaskari vuonna 1993 ja 2016. Kuvat: Sub/MTV ja Sanoma-arkisto / Joonas Salo
 

Tony Halmeesta tuli Gladiaattoreiden jälkeen julkkis, mutta sarjan esittämisen aikoihin monen katsojan suosikki oli tumma, raamikas Mohikaani eli Mika Ounaskari. Ohjelman jälkeen Mika oli pitkään kuntosaliyrittäjä, mutta hänen Instagram-sivuiltaan selviää, että tällä hetkellä hänellä on oma pelialan maahantuontiyritys. Syyskuussa 2016 Ounaskari kertoi Ilta-Sanomille, että vaihtoi alaa vuonna 2008. Hän kertoi lehdelle myös, että rakkauselämässä menee mukavasti. 52-vuotias Ounaskari asuu 21-vuotiaan Titan kanssa avoliitossa.

Salama – Marjo Krishi


Marjo ”Salama” Krishi vuonna 1993 ja 2005. Kuvat: MTV/Sub ja Sanoma-arkisto / Hannes Heikura
 

Salamana tunnettu gladiaattori jatkoi ohjelman jälkeen kehonrakennusta, ja voitti vuonna 1995 lajin MM-kultaa. Sittemmin hän siirtyi fitnessuralle. Vuonna 2015 Krishi kertoi MTV.fi:lle, että lopetti aktiiviuransa vuonna 2005, mutta on yhä kuntosaliyrittäjä. Hän asuu miehensä ja koiransa kanssa Keravalla.

Terminaattori – Mikko Tukonen


Terminaattori vuonna 1992 ja 2012. Kuva: MTV/Sub ja Sanoma-arkisto / Kimmo Räisänen
 

Katsojat saattavat muistaa Mikko ”Terminaattori” Tukosen kovana kilpailijana, mutta myös hänen leveästä hymystään. Miehen nettisivuilta selviää, että ohjaaja Renny Harlin nimesi Tukosen Terminaattoriksi, koska tämä muistutti ulkoisesti Arnold Schwarzeneggeriä.

Tukosen mukaan Gladiaattorit poiki hänelle monia tv-pestejä ja mallitarjouksia. Ohjelman jälkeen Tukonen kertoo olleensa mukana suoramyyntibisneksessä, kunnes perusti 2000-luvun vaihteessa perusti valmennusyrityksen. Kahden lapsen isä asuu tällä hetkellä Heinolassa.

– Työt viime vuosina ovat olleet erittäin vaihtelevia ja jopa vaikeita. Toimin erityyppisissä asiantuntijatehtävissä, ja se vaatii jatkuvaa ”skarppaamista”. Hyvä niin. Olen kyllä onnistunut elättämään perheeni, ja elämänhalu on ihan kohdillaan, Tukonen päivitti nettisivuilleen vuonna 2015.

Timantti – Virpi Butt

Virpi Buttin Gladiaattori-nimi oli Timantti. Kuva: MTV/Sub
Virpi Buttin Gladiaattori-nimi oli Timantti. Kuva: MTV/Sub

Sittemmin Lucrezia Buttiksi nimensä vaihtanut gladiaattori tuomittiin runsas 10 vuotta sitten elinkautiseen Pirkkalan paloittelumurhasta. Poikkeuksellisen raaka murha kuohutti aikoinaan koko Suomea.

Skorpioni – Lisbeth Hälikkä

Moni gladiaattoreista teki ohjelman jälkeen uraa kuntosalilla – myös Lisbeth ”Skorpini” Hälikkä (kuvassa alarivissä vasemmalla). Hän kilpaili vuosia fitneksessä. Tällä hetkellä hän pyörittää tanssikoulua.

– Gladiaattori-ajoilta on jäänyt erityisesti mieleen Rennyn ja Geenan tapaaminen. Oli upeaa päästä tapaamaan heitä. Markus Selin oli myös hauska tyyppi. Meillä oli hienoja loppubileitä, Lisbeth muisteli vuonna 2015 MTV.fi:lle.

J-P Jalo ja Katariina Laakkonen (o.s. Ebeling) ohjalman kulisseissa vuonna 1993. Kuva: MTV
J-P Jalo ja Katariina Laakkonen (o.s. Ebeling) ohjalman kulisseissa vuonna 1993. Kuva: MTV

Katariina Laakkonen (o.s. Ebeling) tuli 90-luvulla tunnetuksi pestistään Gladiaattoreiden juontajana, mutta myös siitä, että seurusteli Renny Harlinin kansa. Lisäksi hän teki menestyksekkään uran triathlonistina. Nykyään kolmen lapsen äiti pyörittää Helsingissä pyöräkrossirataa.

– Gladiaattorit-aikoja ei tule kauheasti muisteltua. On minulla tallella joitain lehtileikkeitä, jotka ovat olleet säkissä tähän asti. Katselin niitä yhtenä päivänä, että tsiisus, äkkiä takaisin säkkiin! Ei kiinnosta, se vaihe on ohi, Laakkonen kertoi MTV.fi:lle vuonna 2015.

Ohjelman toinen juontaja, J-P Jalo, on yhä samalla alalla kuin 90-luvulla. Hän on urheiluselostaja.

Gladiaattorit Subilla ke 25.1.2017 klo 18.00 alkaen.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.