The Night of perustuu brittiläiseen Criminal Justice -sarjaan. Kuvat: Hbo Nordic ja Netflix
The Night of perustuu brittiläiseen Criminal Justice -sarjaan. Kuvat: Hbo Nordic ja Netflix

Kaipaatko uutta, kutkuttavaa katsottavaa? Listasimme 15 laadukasta rikossarjaa.

Kun hyvä rikossarja imaisee mukaansa, muu maailma unohtuu. Löytyykö tältä listalta suosikkisi?

The Wire

Kaikkien aikojen parhaaksi tv-sarjaksikin kehuttu The Wire kuvaa karun realistisesti murha- ja huumepoliisien toimintaa Baltimoren kaduilla. Jokaisella viidellä kaudella on oma yläteemansa: huumekauppa, politiikka, koulumaailma.

The Wire kestää useammankin katselukerran, sillä juonenkäänteitä ei ole pureskeltu valmiiksi. Malta, vaikka ensimmäinen jakso ei imaisisi heti mukaansa. Henkilöhahmoja on paljon, eikä jokaisen nimi jää heti muistiin. Sarjan edetessä heihin rakastuu niin, että luopuminen on vaikeaa. Rentun poliisin roolissa nähdään The Affairistakin tuttu Dominic West.

Kaudet 1–5 Hbo Nordicilla.

The Night of

Nuori nainen murhataan raa’asti New Yorkissa, ja pääepäillyksi nousee kiltin opiskelijapojan maineessa oleva Nasir Khan, joka ei muista murhayön tapahtumista mitään. Katsojan näkökulmasta kiinnostavinta ei ole se, kuka on syyllinen, vaan koko amerikkalaisen rikosoikeudellisen järjestelmän toiminta.

Omintakeinen draama on täynnä kiinnostavia yksityiskohtia, ja hahmoista paljastuu koko ajan uusia sävyjä. Taidokkaan käsikirjoituksen takana ovat Schindlerin listasta Oscar-palkittu Steven Zaillian ja Wire-sarjan käsikirjoittanut Richard Price.

Ensimmäinen kausi Hbo Nordicilla.

Silta

Tanskalais-ruotsalainen hittisarja, joka teki nordic noir -genren tunnetuksi. Koukuttava, suureellinen, mahdoton jättää kesken. Sofia Helinin näyttelemä rikospoliisi Saga Norén on työlleen omistautunut, mutta sosiaalisesti kömpelö hahmo, ja juuri siksi niin rakastettava.

Toinen kausi Netflixissä.

Lue myös: Tiesitkö tämän supersuositusta Silta-sarjasta?

Happy Valley

Yorkshireläiseen pikkukaupunkiin sijoittuva rikosdraama liikuttaa, tuntuu uskottavalta ja jää pitkäksi aikaa mieleen pyörimään. Vaikka tunnelma on synkkä, joissain kohtauksissa on jopa mustan huumorin vivahteita. Nimestään huolimatta Happy Valley sisältää raakaa väkivaltaa, eikä siksi välttämättä sovi kaikkein heikkohermoisimmille. Onneksi brittiläisen maalaismaiseman kuvaus antaa aina hetkeksi tilaa hengittää.

Kaudet 1–2 Netflixissä.

The Fall -sarjan päärooleissa nähdään Gillian Anderson ja Jamie Dornan.

The Fall

Piinaavan koukuttava kuvaus sarjamurhaajan kaksista kasvoista. The Fall eroaa monesta muusta rikossarjasta siinä, että rikollisen henkilöllisyyden sijaan katsoja, ja etsivä Stella Gibson, pohtivat hänen motiivejaan. Gillian Anderson tekee upean roolityön kylmäkiskoisena etsivänä, ja pahiksen roolissa nähdään 50 Shades of Grey -tähti Jamie Dornan.

The Fallin tunnelma on niin painostava, että lähes jokainen kohtaus saa sydämen hakkaamaan. Tiedättehän, silloinkin, kun päähenkilö pesee käsiään kirkkaasti valaistussa työpaikan vessassa, olet ihan varma, että pian olan takaa hyppää aseistettu murhaaja.

Kaudet 1–3 Netflixissä.

Line of Duty

Taitavasti kirjoitetussa Line of Dutyssa seurataan poliisien väärinkäytöksiä tutkivan yksikön työtä eli pengotaan rikollisten sijaan poliisien taustoja. Synkkätunnelmainen brittisarja sopii kärsimättömälle: koska tuotantokaudet ovat lyhyitä, mielenkiinto pysyy hyvin yllä.

Kaudet 1–3 Netflixissä.

Sorjonen

Hehkutettu Sorjonen on ensimmäinen suomalainen nordic noir -genren edustaja. Sarjan tapahtumat sijoittuvat virkistävästi Lappeenrantaan, ja pääroolissa aavistuksen työnarkomaanina KRP:n rikostutkijana nähdään mahtava Ville Virtanen.

Ensimmäinen kausi Yle Areenassa.

Breaking Bad

Huumemaailmaan sijoittuvassa rikosdraamassa pohditaan suuria eettisiä kysymyksiä. Keskiluokkainen perheenisä ajautuu valmistamaan huumeita, koska tarvitsee rahaa syöpähoitoihin. Sukeltaessaan yhä syvemmälle huumemaailmaan päähenkilö muuttuu jatkuvasti kierommaksi. Vuonna 2014 Breaking Bad voitti Emmy-palkinnon peräti viidessä kategoriassa.

Kaudet 1–5 Netflixissä.

Matthew McConaghey vakuuttaa True Detectiven ensimmäisellä tuotantokaudella.

True Detective

Sarjan ensimmäistä kautta on hehkutettu muun muassa modernin tv-draaman ja elokuvan täydelliseksi liitoksi. Sillä käsitellään suuria teemoja, kuten uskontoa ja oikein ja väärän häilyvää rajanvetoa. Käsikirjoitus on loistava, ja Matthew McConaghey tekee karismaattisen roolisuorituksen.

Kaudet 1–2 Hbo Nordicilla.

Uusi Sherlock

Uusi Sherlock vinksauttaa kaikille tutun tarinan uudeksi. Raamit ovat edelleen jotakuinkin samat kun Arthur Conan Doylen tarinoissa, ja esimerkiksi lavastuksessa on pieniä viittauksia kirjoihin. ”Koskaan ei oikein voi tietää, mitä tapahtuu – mikä on ihme, kun tarinat tavallaan ovat jo tuttuja. Moriarty on moninkertaisesti hirveämpi kuin kirjoissa, ja sankaripari mahtava. Cumberbatch ja Freeman ovat todella sopivia rooleihinsa”, sarjan seuraaja kommentoi.

Kaudet 1–4 Netflixissä.

Bosch

Sarja perustuu Michael Connellyn Harry Bosch -kirjoihin. Ensimmäisellä tuotantokaudella jahdataan, yllätys yllätys, sarjamurhaajaa. Synkkä tunnelma ja melankolinen päähahmo viehättävät.

Ensimmäinen kausi Viaplayssa ja HBO Nordicilla.

Twin Peaksin pikkukaupungin tunnelmiin palataan toukokuussa, kun sarjan uudet jaksot julkaistaan.

Twin Peaks

Kulttisarjassa selvitään nuoren Laura Palmerin murhaa Twin Peaksin pikkukaupungissa. David Lynchin ja Mark Frostin luoman klassikon vanhat jaksot ehtii hyvin katsastaa ennen kuin uudet kolmannen kauden jaksot toukokuussa alkavat.

Kaudet 1–2 Hbo Nordicilla.

Hercule Poirot

Jos kaipaat klassikkoa, Hercule Poirot on valintasi. Sarjassa yhdistyvät Agatha Christien juonikkaat tarinat, upea puvustus sekä oman arvonsa tunteva, vahaviiksinen päähahmo. ”Dekkaria seuratessa mielessä pyörii koko ajan David Suchet’n paljastus siitä, miten hän kehitteli erityistä roolihahmoaan: töpöttävä kävelytyyli syntyi, kun Suchet keksi puristaa pencen kolikkoa pakaroidensa välissä”, eräs sarjan fani kommentoi.

Hercule Poirot Ylen TV1:llä.

Marcella

Sillan luojan Hans Rosenfeldtin käsikirjoittama Marcella yhdistää rikossarjan ja perhedraaman: Etsivä Marcella Backland palaa töihin vuosien tauon jälkeen. Avioliitto vetelee viimeisiään, ja mielenterveyskin rakoilee. Jos pidit Sillasta, pidät todennäköisesti tästäkin.

Ensimmäinen kausi Netflixissä.

Fargo

Omalaatuinen Fargo perustuu löyhästi Coenin veljesten saman nimiseen kulttielokuvaan. Vuonna 2014 HitFix-sivuston asiantuntijaraati valitsi Fargon vuoden parhaaksi tv-sarjaksi. Sarja palkittiin myös Emmy-gaalassa vuoden parhaana minisarjana.

Toinen kausi Ruutu+-palvelussa.

Juttua muokattu 16.1.2017 klo 09.10: korjattu, että Netflixissä on Silta-sarjan toinen tuotantokausi, ei ensimmäinen.

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00

 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.