Eliseä näyttelevä Siri Seljeseth on myös yksi sarjan käsikirjoittajista. Kuvat: Yle Kuvapalvelu
Eliseä näyttelevä Siri Seljeseth on myös yksi sarjan käsikirjoittajista. Kuvat: Yle Kuvapalvelu

Parhaat draamasarjat tulevat nyt Norjasta. Nuoret ja lupaavat täyttää Skamin jättämän tyhjiön.

1. Samastuttavaa ihmissuhdedraamaa

Nuoret ja lupaavat -sarjassa seurataan Nenneä (Gine Cornelia Pedersen), Eliseä (Siri Seljeseth) ja Alexia (Alexandra Gjerpen). Nenne haluisi tienata leipänsä kirjailijana, Elise stand up -koomikkona ja Alex näyttelijänä.
Nuoret ja lupaavat -sarjassa seurataan Nenneä (Gine Cornelia Pedersen), Eliseä (Siri Seljeseth) ja Alexia (Alexandra Gjerpen). Nenne haluisi tienata leipänsä kirjailijana, Elise stand up -koomikkona ja Alex näyttelijänä.

Mikä parisuhteessa on niin pelottavaa, että kieltää tunteensa eikä uskalla edes yrittää? Voiko teininä aloitettu parisuhde kestää enää aikuisena? Miksi omat ystävät ovat välillä niin raskaita? Esimerkiksi tällaisia kysymyksiÄ sarjassa pohditaan. Yhtä pakahduttavaa ja kiinnostavaa kiehnäämistä ja suutelointia kuin Skamissa ei Nuorissa ja lupaavissa nähdä, mutta samastuttavat ihmissuhteet ovat tässäkin sarjassa parasta.

2. Myös keski-ikäisten elämää sivutaan

Elise (vas.) näkee isänsä (kuvassa) ja äitinsä ongelmat paremmin kuin nämä itse.
Elise (vas.) näkee isänsä (kuvassa) ja äitinsä ongelmat paremmin kuin nämä itse.

Toisin kuin Skamissa, Nuorissa ja lupaavissa sivutaan myös keski-ikäisten elämää. Kiinnostavimpia aikuisia ovat Elisen vanhemmat, jotka saavat monet varmasti miettimään suhdettaan omaan isäänsä ja äitiinsä – sekä sitä, mihin kulissien ylläpitäminen voi johtaa.

3. Ei yhtään huonoa roolisuoritusta

Kaikki kolme päähenkilöä ovat loistavia näyttelijöitä, mutta ei sarjassa nähdä muutenkaan huonoja roolisuorituksia. Yksi parhaista sivuosanäyttelijöistä on menestynyt kustantaja Sissel (Ingunn Øien), joka peittelee alkoholiongelmaansa viimeiseen asti.

4. Sekoamista – ja muitakin kriisejä – kuvataan realistisesti

Skamissa maanisdepressiivisyyttä käsiteltiin koko tuotantokauden verran, mutta Nuorissa ja lupaavissa sekoaminen on tiivistetty lyhyempään pätkään. Mutta se on tehty erittäin asiallisesti ja samastuttavasti. Eikä psykoosia näytellyt olisi voinut tehdä kovin paljon parempaa roolisuoritusta.

Kestääkö Alexin ja Kimmon suhde?
Kestääkö Alexin ja Kimmon suhde?

5. Hitaampi kuin Skam

Skamin jälkeen Nuorten ja lupaavien rytmi voi tuntua aluksi hieman hitaalta. Tämä johtunee siitä, että kohtaukset ovat hieman pidempiä, eikä musiikilla luoda yhtä suuria tunnelmanvaihdoksia kuin Skamissa. Mutta ei tämä välttämättä huono asia ole. Ja jos kolme-, neljä- ja viisikymppiset koukuttuivat Skamiin, koukuttuvat he taatusti myös Nuoriin ja lupaaviin.

6. Kaksi kautta voi ahmia kerralla

Moni, joka on katsonut Skamin neljättä Sana-kautta tuskailevat, kun jaksoja tulee vain yksi viikossa. Nuorten ja lupaavien kaksi kautta voi sen sijaan ahmia kerralla Areenasta. Lisäksi kolmas kausikin on tulossa jossain vaiheessa, sillä Yle on jo ilmoittanut tilanneensa sen.

Oi Anders (Jakob Oftebro) ja Elise! <3
Oi Anders (Jakob Oftebro) ja Elise!

Nuoret ja lupaavat -sarjan kaksi kautta on katsottavissa Yle Areenassa. TV2:lla sarja esitetään 29.5. alkaen ma-pe kello 20.30.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.