Joko sinä olet jäänyt koukkuun Westworldiin? Kuva: HBO Nordic
Joko sinä olet jäänyt koukkuun Westworldiin? Kuva: HBO Nordic

Etsitkö uutta katsottavaa suoratoistopalvelusta? Kokosimme niiden tuoreimman parhaimmiston.

Netflix

 

1. The Crown

Netflixin kallein tv-sarja kuljettaa sodanjälkeiseen Englantiin, kuningatar Elisabet II:n nuoruuteen. Kymmenosainen sarja alkaa Elisabetin ja prinssi Philipin häillä vuonna 1947 ja etenee kruunajaisiin vuonna 1952. Sarja etenee ihanan hidastempoisesti ja avaa taustoja Englannin hovin suurimpien skandaalien takana. Loistelias pukudraama sisältää sopivassa suhteessa ihmissuhdekiemuroita ja politiikkaa.

Lue arviomme The Crownista täältä.

2. A Year in the Life

Moni tosifani odotti Gilmoren tyttöjen eli Lorelain ja Roryn paluuta ruuduille kuin lapsi joulua. Marraskuun lopulla ilmestynyt neljän jakson minisarja ei kuitenkaan herättänyt pelkkää ylistystä. Osa on ihastellut kahvinhuuruista nostalgiaa, mutta osa pettynyt sarjan juonenkäänteisiin.

Ristiriitaisista kritiikeistä huolimatta sarja on yksi vuoden tärkeimmistä tv-tapauksista. Jo sen vuoksi se kannattaa katsoa.

Mikä Gilmoren tyttöjen uusissa kujeissa närkästyttää? Lue lisää täältä.

3. Doctor Foster

Viime vuoden suosituin draamasarja Briteissä kertoo lääkäri Gemma Fosterista. Hän luulee olevansa onnellisesti naimisissa, kunnes tajuaa miehensä pettävän häntä. Sarja on täydellisen koskettavaa ihmissuhdedraamaa höystettynä saippuaoopperamaisilla käänteillä.

4. The Get Down

Kuuden jakson minisarja kertoo hiphopin syntyajoista New Yorkin Bronxissa 1970-luvulla. Sen on luonut australialainen Oscar-palkittu leffaohjaaja Baz Luhrmann, jonka käsialaa ovat myös muun muassa leffat Moulin Rouge ja The Great Gatsby. Musiikki on sarjassa parasta – tätä on vaikeaa katsoa jammailematta mukana!

5. Love

Kuulutko Girls-sarjan faneihin? Love saa sinut takuuvarmasti innostumaan. Kummankin sarjan takana on tuottaja Judd Apatow, ja niissä kuvataan, kuinka kolmekymppiset amerikkalaiset yrittävät löytää paikkaansa elämässä. Hykerryttävää ja samastuttavaa – voiko enempää sarjalta toivoa?

6. The OA

Yllättäen joulukuussa julkaistu The OA on kauniisti kuvattu sarja, jossa scifi, draama ja fantasia sekoittuvat yhteen. Tarina pyörii Prairie Johnson -nimisen naisen ympärillä, joka menetti lapsena näkönsä ja katosi aikuisiällä seitsemäksi vuodeksi. Sarja alkaa siitä, kun Prairie yllättäen löytyy hypättyään sillalta alas. Ensimmäisessä jaksossa selviää, että Prarie on saanut katoamisen aikana näkönsä takaisin ja kutsuu itseään nyt nimellä OA. Hän alkaa purkaa viimeisimpien vuosiensa tapahtumia joukolle koulupoikia ja näiden opettajalle. Tarina etenee hitaasti mutta varmasti.

7. Stranger Things

Kesän ehdottomin hittisarja Stranger Things kannattaa katsoa läpi viimeistään nyt. Sarjassa Will-poika katoaa jälkiä jättämättä, ja mysteeriä lähtevät selvittämään hänen ystävänsä. Jos pelkäät herkästi, kannattaa sarjaa katsoa kaverin kanssa.

Sarjan tähtenä loistaa Winona Ryder. Muistatko, miksi ysärisuosikki poistui vuosiksi julkisuudesta? Lue lisää täältä.

HBO Nordic

8. Better Things

Sam Foxin perhe-elämä kolmen tyttären huoltajana tuntuu todelta – ja sitä se tavallaan onkin. Sarja perustuu osittain Samin näyttelijän Pamela Ablonin omaan elämään. Better Thingsin keskiössä ovat kaoottisen arkiset kohtaukset ihan tavallisesta elämästä, jossa huumori syntyy yleensä vahingossa.

9. Divorce

Sinkkuelämän kepeys on muuttunut viisikymppisen erokriiseilyyn Sarah Jessica Parkerin uudessa draamakomediassa. SJP:n esittämän perheenäidin ja rekrytointifirman pomon Francesin tyylitajua kelpaa kuitenkin ihailla yhtä lailla kuin Sinkkuelämän ikonisen Carrienkin.

Lue analyysimme Francesin tyylistä täältä.

10. Insecure

Sarjan pääosissa nähdään afroamerikkalaiset ystävättäret Issa ja Molly, jotka etsivät paikkaansa niin työelämässä kuin parisuhteissa. Issa painiskelee kummallakin elämän alueella; Molly menestyy urallaan, mutta rakkauselämä on huolia pullollaan. Parasta draamakomediassa on sen silottelemattomuus ja samastuttavuus. Jokainen meistä tietää, miltä tuntuu olla vähän hukassa.

11. Westworld

Länkkärimaisemiin sijoittuva tieteissarja pakottaa katsojansa elämän suurten kysymysten äärelle. Westworld on myös syksyn tv-tapaus, jota on lähes poikkeuksetta ylistetty.

Sarja kertoo vaihtoehtotodellisuuteen sijoittuvasta teemapuistosta, jonne rikkaat menevät toteuttamaan villeimpiä haaveitaan. Puistossa asuu eläviä olentoja muistuttavia androideja, joille vierailijat voivat tehdä mitä vain, kuten raiskata, rääkätä ja tappaa. Kaikki tapahtumat pyyhitään androidien muistista päivän lopussa. Puisto kuitenkin muuttuu lopullisesti, kun androidit ohjelmoidaan haaveilemaan paremmasta.

Lue täältä tosifanin perustelut sille, miksi sarjaan kannattaa jäädä koukkuun.

YLE Areena

12. Broad City

Kaipaatko tv-sarjaasi häsläämistä, räävitöntä seksiä ja New Yorkin kaduilla säätämistä? Broad City on sinun valintasi. Sarjaa on tehty jo kolme kokonaista kautta, mutta vasta tänä syksynä se rantautui Suomeen.

Poliittisesti mahdollisimman epäkorrekti komedia naurattaa sekopäisyydellään. Lisäksi siinä toilailevat Ilana ja Abbi ovat esimerkillisiä ystäviä toisilleen. Heidän suhdettaan ei voi kuin ihailla.

13. Sorjonen

Rikossarja Sorjonen on nimetty ensimmäiseksi suomalaiseksi nordic noir -sarjaksi, eli se edustaa samaa genreä kuin hittisarjat Silta ja Nousuvesi. Kovien verrokkien joukossa sarja onnistuu vakuuttamaan tarinallaan ja näyttelijävalinnoillaan.

Sorjosen päätähti Kari Sorjonen (Ville Virtanen) on sosiaalisesti kömpelö mutta empaattinen rikospoliisi, joka ratkoo Lappeenrannassa rikoksia uskomattoman muistinsa avulla.

Lue lisää Sorjosesta täältä.

Ruutu+

14. Blindspot

Toimintarymistelyä ja mystinen arvoitus tatuoidun naisen takana. Näistä paloista Yhdysvaltain katsotuimpien draamasarjojen joukossa loistava Blindspot koostuu. Jos kaipaa täpäriä tilanteita, räiskintää ja niiden sekaan ujutettua romantiikkaa, sarja on täydellinen valinta. Yhdysvalloissa sarjasta näytetään jo toista kautta, mutta Suomessa esitetään vasta ensimmäisen kauden loppupuolelta.

Katso arviomme sarjan ensimmäisestä jaksosta täältä.

Katsomo

15. Modus

Samaan genreen Sorjosen kanssa sijoittuva Modus on siinä mielessä poikkeuksellinen rikossarja, että murhaaja paljastetaan jo ensimmäisessä jaksossa. Kyseessä ei ole siis perinteinen mysteeritarina, vaan kertomus murhaajan motiiveista ja sekä uhrien että tekijöiden tarinoista. Tämä sarja pureutuu syvälle hahmojen taustoihin. Vaikka murhaajan arvuuttelu jää sikseen, tunnelma on lajilleen uskollisesti synkkä ja kohtalokas.

Lue arviomme sarjasta täältä.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.

 

 

Viikingit-sarjan neljännen kauden jälkipuoliskon jaksoissa kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar.

IS TV-LEHTI: Nykyään on muotia katkaista sarjan kausi keskeltä ja ladata todellinen cliffhanger-lopetus puoliväliin ennen taukoa. Näin tehtiin myös Viikingit-sarjassa, joka tunnetaan Suomessa kotimaisista vahvistuksistaan.

Neljännen kauden 10. jaksossa nähtiin massiivinen Pariisin-taistelu, jossa muun muassa Jasper Pääkkönen eli Halvdan Musta sai nuolen rintaansa.

Peter Franzén Harald Kaunotukkana.
Peter Franzén Harald Kaunotukkana.

Pääkköstä ja Peter Franzénia ei nähdä vielä illan jaksossa, mutta he palaavat ruutuun huomenna keskiviikkona esitettävässä jaksossa.

Viikingit-sarjan neljäs kausi jatkuu, kun päähahmo Ragnar palaa kotiin ja lähestyy aikuiseksi kasvaneita poikiaan: kuka heistä haluaa tappaa isänsä ja nousta kuninkaaksi? Jännitys ritisee – mutta katkeaa syleilyyn.

Sarjan keskiössä ovat nyt aikuisuuden partaalle tai jo sen yli humahtaneet Ragnarin pojat. Sarja on aina painottanut veljessuhteita, ja sama teema jatkuu yhä vahvempana. Itsenäistyneillä nuorukaisilla on intohimon kohde: eräs kaunis orjatyttö.

Kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar, jolla on erikoislaatuinen suhde isänsä Ragnarin kanssa. Neljännen kauden loppuosa lupaa täysin uudenlaista dynamiikkaa tuoreen, kiihkeän sukupolven myötä.

Viikingit Subilla tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 21.00