Sini Sabotage (iso kuva), Erika Vikman (ylhäällä vas.), Kristiina Nisula (ylhäällä oik.), Kristiina Komulainen (alhaalla vas.) ja Laura Friman (alhaalla oik.) Kuvat: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen ja Ava
Sini Sabotage (iso kuva), Erika Vikman (ylhäällä vas.), Kristiina Nisula (ylhäällä oik.), Kristiina Komulainen (alhaalla vas.) ja Laura Friman (alhaalla oik.) Kuvat: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen ja Ava

Uudella kaudella elämänsä avaa muutama julkkis ja muutama hieman tuntemattomampi kasvo.

Suosittu Iholla-sarja jatkuu keväällä pitkän tauon jälkeen. Tällä kertaa mukana on viisi naista, joista jokainen tunnetaan jollakin tavalla julkisuudesta. Katsojat pääsevät seuraamaan ohjelman neljännellä tuotantokaudella Sini Sabotagen, Kristiina Komulaisen, Erika Vikmanin, Kristiina Nisulan ja Laura Frimanin arkea.

Sarjassa naiset kuvaavat itse elämäänsä ja näin he päästävät katsojan näkemään myös vaikeita hetkiä.
 

Räppäri Sini Sabotage, 30


Sini tuli tunnetuksi Levikset repee -hitistään, mutta räppäri on tehnyt myös töitä dj:nä ja radiojuontajana. Tällä hetkellä Sini on keikkatauolla. Hän asuu Helsingissä.

– Välillä tuntuu, että jengi ei tajua, että vaikka mulla on aika hurja tyyli, niin en ole kaupassa tai kotona sen näköisenä. Kotona olen vaan Sini. On ihana olla näyttävä ja pukeutua, mutta en ole sitä aamusta iltaan. Pääsääntöisesti on tähän asti kuvattu ilman meikkiä ja tukka pystyssä. Se on ollut tosi vapauttavaa, ei ole ollut pakkoa olla rap-lookissa, Sini kertoo tiedotteessa.

Tangokuningatar Erika Vikman, 23


Erika on hallitseva tangokuningatar, mutta eniten hän on ollut esillä sen takia, että seurustelee muusikkolegenda Dannyn kanssa.

– Totta kai Danny on läsnä elämässäni, mutta en aio varsinaisesti kuvata häntä. Aion peilata enemmän asioita itseni kautta.

Entinen radiojuontaja ja -tuottaja Kristiina Komulainen, 38


Kristiina on tuttu niin tv:stä kuin radiostakin, mutta vuosi sitten hän päätti heittäytyä tyhjän päälle. Vapaa-ajalla Kristiina harrastaa moottoriurheilua. Hänellä on 9-vuotias poika.

– Kaikissa meissä on monta puolta, niin minussakin. Olen kameleontti ja en todennäköisesti tule vastaamaan yhtään sitä kuvaa, minkä ihmiset on luoneet minusta julkisuuden pohjalta hyvässä ja pahassa.

Lue myös: Huipputyöstä irtisanoutunut Kristiina Komulainen: ”Elämäni ei ole taloudellisesti järkevää”

Lumilautailija Kristiina Nisula, 24


Kristiina tekee työkseen lumilaudalla trikkejä. Parhaimmillaan hän on sijoittunut viidenneksi Big Air -kisassa Quebecissä. Tällä hetkellä Kristiina asuu Oulussa, mutta matkustelee paljon ympäri maailmaa.

– Elämäntilanteeni poikkeaa merkittävästi heistä, jotka käyvät koulua tai ovat 8–16 töissä. Reissaaminen on aika haastavaa ja yllättävän rankkaa kropalle. Suunnitelmat saattavat muuttua matkan varrella. On oltava valmis nopeisiinkin muutoksiin, ja kestettävä se, että aina ei asiat mene suunnitellulla tavalla.

Toimittaja-kirjailija Laura Friman, 36

Laura tiedetään värikkäistä kolumneistaan, mutta hän on tehnyt myös esimerkiksi JVG – Etenee -kirjan. Kahden pienen lapsen äiti aloittaa tänä keväänä työskentelyn myös radiossa. Iholla-ohjelmaan hän lupaa vauhdikasta sisältöä.

– Työn ja perheen yhdistäminen tulee tänä vuonna olemaan vaikeampaa kuin koskaan.

Iholla alkaa Ava-kanavalla huhtikuussa 2017.

Kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa, Rintamäkeläiset sai murskavoiton. Nyt odotus palkitaan.

IS TV-LEHTI: Rintamäkeläisten ensimmäinen jakso nähtiin vuonna 1972. Silloin TV2 marssitti ruutuun kaksi pientilallisperhettä, Rintamäet ja Honkoset, joiden elämää seurattiin maaseudun murrosaikana.

Kansa ihastui arkirealistiseen sarjaan, ja vuonna 1975 sitä seurasi 900 000 katsojaa. Sarjan perään on haikailtu myöhemminkin. Rintamäkeläiset sai murskavoiton, kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa. Silloin sarjasta nähtiin joulujakso vuodelta 1973.

Sotajuttuja ja pikku riitoja

Rintamäkeläiset loi Reino Lahtinen, joka oli aiemmin käsikirjoittanut toista suosittua tv-sarjaa eli Heikkiä ja Kaijaa. Rintamäkeläisten pääosiin valittiin Heikistä ja Kaijasta tutut näyttelijät Veijo Pasanen, Sirkka Lehto, Eila Roine ja Antti Haljala.

Sarjan henkilöt istuvat tyypillisesti kahvipöydässä ja keskustelevat milloin mistäkin. Keskusteluista syntyy usein riidanpoikanen.

Antti Rintamäki ja Veikko Honkonen ovat sotaveteraaneja, joten usein esillä on toinen maailmansota. Antin ja Veikon sotajutut perustuvat pitkälti käsikirjoittaja Reino Lahtisen omiin sotakokemuksiin.

Välillä puhutaan tietysti ihmissuhteista ja lipsahdetaan reilusti juoruilun puolelle. Tässä kunnostautuu erityisesti Helmi Honkonen. Helmiä näytellyt Eila Roine kertoi muutama vuosi sitten Studio55:lle nauttineensa roolistaan.

– Sain olla niin peruskateellinen, suomalainen ämmä kuin ikinä vaan. Ja minullahan oli paljon esikuvia, ja useat esikuvista sanoivat, ettei tuollaista ihmistä voi ollakaan. En maininnut, että esikuvani puhuu juuri, Roine sanoi nauraen.

Särmikkään sanailun lisäksi kansaan vetosi sarjan ajankuva. 1970-luvulla elettiin rakennemuutosta, jolloin perinteinen elinkeino maanviljely oli vaakalaudalla. Honkoset myyvätkin tilansa ja muuttavat rivitaloon kirkolle.

Politiikkaa ruudun täydeltä

Lisäksi vuosikymmenen puoluepolitisoitunut ajan henki näkyy vahvasti Rintamäkeläisissä. Antti on vennamolainen, Veikko demari ja sivuhenkilöissä on kommunisteja, kokoomuslaisia sekä kepulaisia. Poliittiset näkökannat leimahtavat yhteisiä asioita hoidettaessa, kuten meijerikysymysten äärellä.

Yhteiskunnallisista näkökulmista huolimatta sarjasta ei puutu komediallisia elementtejä. Ne nivotaan arkisiin asioihin: kun Honkoset ovat lähdössä juhliin, Veikon haisevista sukista ja likaisesta aluspaidasta saadaan aikaan kunnon suukopu.

Rintamäkeläiset, 10.8. alkaen Yle Areena

 

 

 

Vierailija

Tänään tv:ssä: Muistatko vielä Rintamäen Antin? Suomalaisten suosikkisarja palaa ruutuun

Kiva kun pakkoverorahojani suunnataan oikein ja saan katsella mustavalkoista nostalgiaa loppumattomana virtana, sellaista jonka olisi voinut sinne areenaan tunkea ihan ilman kyselyjäkin. Olisihan se vallan kauheaa jos joutuisi katsomaan vaikka jotain hittisarjoja kuten vaikka Game of thronesia jne ja pysyisi ehkä aavistuksen ajan hermolla... Noh, tärkeintähän on kuitenkin, että ne lukuisat pikkuiset herrat/rouvat saavat elää mukavaa yltäkylläistä elämäänsä ylellä onnellisena elämänsä loppuun...
Lue kommentti
Tämä kuva Dianasta otettiin Intiassa vuonna 1992, neljä kuukautta ennen Andrew Mortonin kohukirjan julkaisua. Kuva: Sanoma arkisto

Kaksikymmentä vuotta sitten kuollut prinsessa Diana tulee telkkarin kautta lähelle.

 

IS TV-LEHTI: Walesin prinsessa Dianan elämänvaiheita kertaava Diana: Omin sanoin (Diana: In Her Own Words, 2017) on puhutteleva ja henkilökohtainen dokumentti. 31. elokuuta 1997 auto-onnettomuudessa Pariisissa menehtynyt Diana tulee lähelle katsojaa, sillä ääninauhalla kuullaan hänen puhettaan ja mukana on paljon Spencerien ja Iso-Britannian kuningasperheen valokuvia ja kotifilmejä.

Kirjan lähde oli prinsessa itse.

Kensingtonin palatsissa käytiin 1991 keskustelu, jossa prinsessa kertoi elämästään ystävälleen James Colthurstille. Nauhat annettiin hovia seuranneelle journalisti Andrew Mortonille, joka kirjoitti kirjan Diana: Her True Story – in Her Own Words. Dianan kuoleman jälkeen paljastettiin kirjan lähteen olevan prinsessa itse.

Bulimiaa ja pettämistä

Pysäyttävä dokumentti on lähestymistavassaan rehellinen: tarina kerrotaan täysin Dianan näkökulmasta. Ääninauhalla ja arkistofilmeissä käydään läpi Dianan ensikohtaamista prinssi Charlesin kanssa, suhteen etenemistä kihlauksen kautta häihin ja kahden prinssin syntymään, avioeroon ja uuteen suhteeseen, joka päättyi pariisilaiseen tunneliin.

Itsensä yksin jätetyksi tunteneella prinsessalla oli takanaan useita itsemurhayrityksiä.

Dokumentin alakuloisuus syntyy Dianan särkyneestä äänestä – äänitysten aikaan itsensä yksin jätetyksi ja median jahtaamaksi tunteneella prinsessalla oli takanaan useita itsemurhayrityksiä. Hän puhuu paljon sekä bulimiasta että Camilla Parker Bowlesista, joka Dianan mukaan oli mukana kuvioissa alusta alkaen.

Nauhalla Diana toteaa olleensa niin uhrilammas ja median lelu kuin 90-luvun Marilyn ja hovin syntipukki.

Diana: Omin sanoin, National Geographic ke klo 21.00