Ei ole totta! Joko tämä sarja loppui? Mitä me nyt teemme? Kuva: Shutterstock
Ei ole totta! Joko tämä sarja loppui? Mitä me nyt teemme? Kuva: Shutterstock

Kokemus osoittaa, että tv-sarjaan voi kiintyä kuin hyvään ystävään.  

Alussa on ihana innostus, sitten tulee pettymyksiä, ja viimeisenä katkeransuloinen loppu. Mitä kaikkia ihania ja kamalia fiiliksiä hyvän tv-sarjan katseleminen meissä aiheuttaakaan! Tunnistatko sinä nämä tunnetilat?

Kiinnostus

”Parasta on se kutkuttava kiinnostus, joka sarjan alkumetreillä puskee kutittamaan vatsanpohjaa. Kun kiinnostus jotakin sarjaa kohtaan herää, sitä ei voi millään työntää taka-alalle, vaan huomaa koko ajan järjestävänsä tekemisensä niin, että ehtii katsoa illalla ainakin yhden jakson.”

Innostus

”Vähintään yhtä hauskaa kuin hyvien sarjojen katsominen on niistä puhuminen ja niiden analysointi toisen fanin kanssa!”

"On ihanaa lukea muiden fanien mielipiteitä, hehkutusta ja juonikäänteiden arvailuja sarjasta, johon on itse koukussa. Se on parempaa kuin lehtien juorupalstojen lukeminen."

Ihastuminen

"Tv-sarjan hahmoon ihastuminen on jotenkin noloa, mutta samalla turvallista ja hauskaa."

”Olen kokenut kauhunsekaista ihastusta ja itseinhoa, koska Game of Thronesin Ramsay Bolton, sadistinen kusipää, on mielestäni todella kuuma. Tosielämässä sellainen ihminen aiheuttaisi minussa vihan ja pelon tunteita, mutta fiktiivisessä maailmassa tuollaisessa tyypissä on jotain käsittämättömän kiinnostavaa.”

Pettymys

”En pysty vieläkään hyväksymään Greyn anatomian Derek Shepherdin kuolemaa. Luin kuolemasta spoilerin ennakkoon ja valmistauduin siihen henkisesti monta viikkoa puimalla asiaa jokaiselle, joka jaksoi kuunnella. Silti kuolemajakson katsominen oli hirveää. Ensin olin tyrmistynyt miten kohtuuttomalla ja epäreilulla tavalla hahmo kuoli (ja miten kömpelön toteavasti kuolema esitettiin), sitten itkin vartin hysteerisesti. En tiedä, voinko katsoa sarjaa enää. Mikään ei tunnu samalta.”

The Wire ja Game of Thrones kuuluvat suosikkeihini, mutta niiden luonteeseen kuuluu jatkuva kuolema – koko ajan saa siis odottaa, milloin seuraavan suosikkihahmon aika koittaa. Game of Thronesia katsoessa joidenkin hahmojen kuolemat ovat saaneet minut itkemään, jotkut todella epäreilut yllätyskuolemat hyppäämään ylös sohvalta ja karjumaan täysillä.”

Hysteria/Hurmio

”Pidän itseäni lempeänä ja hyväntahtoisena, mutta Game of Thronesia katsoessani olen todella kiihkeästi toivonut jonkun hirviömäisen ilkeän hahmon kuolemaa – ja hihkunut riemusta viikatemiehen vihdoin saapuessa.”

Pakkomielle

”Olen kehittänyt pakkomielteen jokailtaisesta Mad Men -hetkestä. Ihan sama, paistaako ulkona aurinko ja onko 20 astetta lämmintä, laitan verhot kiinni ja Don Draperin ruutuun. Pakkomielle puskee esiin tarpeena koota jääkaapista Mad Men -eväät, sulkea kaihtimet ja valita mukava oloasu päälle.”

”Ärsyttää, että kesäillat valuvat osin hukkaan Mad Meniä katsoessa, mutta ei voi mitään. Jos yksi ilta jää väliin, pitää menetys ottaa takaisin ja katsoa seuraavana iltana useampi jakso.”

Toivo

”Tuttu ja rakas sarja voi myös lohduttaa. Muutama vuosi sitten katsoin kaikki Frendit alusta asti dvd:ltä. Sydämeni oli särjetty vastikään ja elämä tuntui kurjalta ja surulliselta, ilo oli poissa. Sain mielettömästi lohtua lempisarjani ja lempparipariskuntani parissa: katsoin jakson toisensa perään onnellisena siitä tiedosta, että kymmenennen kauden lopussa Ross ja Rachel päätyvät lopullisesti yhteen. Heidän romanssissaan myötäeläminen helpotti omia sydänsurujani.”

Irti päästäminen

”Kun hyvän sarjan viimeinen jakso loppuu, menen aina googlaamaan lisätietoja sarjasta ja tietysti sitä, milloin seuraava kausi tulee. Saatan katsoa seuraavan kauden trailerin monta kertaa peräkkäin ihan vain sen takia, että olisi vielä jotain katsottavaa. Sitä ruokkii itseään pienillä murusilla, kun elää niin vahvasti vielä sarjassa, ettei halua päästää irti.”

 

 

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.

 

 

Viikingit-sarjan neljännen kauden jälkipuoliskon jaksoissa kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar.

IS TV-LEHTI: Nykyään on muotia katkaista sarjan kausi keskeltä ja ladata todellinen cliffhanger-lopetus puoliväliin ennen taukoa. Näin tehtiin myös Viikingit-sarjassa, joka tunnetaan Suomessa kotimaisista vahvistuksistaan.

Neljännen kauden 10. jaksossa nähtiin massiivinen Pariisin-taistelu, jossa muun muassa Jasper Pääkkönen eli Halvdan Musta sai nuolen rintaansa.

Peter Franzén Harald Kaunotukkana.
Peter Franzén Harald Kaunotukkana.

Pääkköstä ja Peter Franzénia ei nähdä vielä illan jaksossa, mutta he palaavat ruutuun huomenna keskiviikkona esitettävässä jaksossa.

Viikingit-sarjan neljäs kausi jatkuu, kun päähahmo Ragnar palaa kotiin ja lähestyy aikuiseksi kasvaneita poikiaan: kuka heistä haluaa tappaa isänsä ja nousta kuninkaaksi? Jännitys ritisee – mutta katkeaa syleilyyn.

Sarjan keskiössä ovat nyt aikuisuuden partaalle tai jo sen yli humahtaneet Ragnarin pojat. Sarja on aina painottanut veljessuhteita, ja sama teema jatkuu yhä vahvempana. Itsenäistyneillä nuorukaisilla on intohimon kohde: eräs kaunis orjatyttö.

Kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar, jolla on erikoislaatuinen suhde isänsä Ragnarin kanssa. Neljännen kauden loppuosa lupaa täysin uudenlaista dynamiikkaa tuoreen, kiihkeän sukupolven myötä.

Viikingit Subilla tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 21.00