Sinkkuelämää-sarjaa kuvattiin kuusi tuotantokautta, ja sen pohjalta on tehty kaksi elokuvaa. Viimeaikona liikkeillä on ollut myös huhuja kolmannesta sarjaan perustuvasta elokuvasta. Kuva: Reuters

Miten ammattikirjoittaja ei osaa käyttää tietokonetta? Miksei Miranda ole cooleista coolein?

Sinkkuelämää ei paljon esittelyjä kaipaa. Se on yksi tv-historian viihdyttävimmistä, koskettavimmista ja mukaansatempaavimmista sarjoista. Edelleenkin naiset ympäri maailmaa luokittelevat ystävänsä sen mukaan, muistuttavatko nämä kenties räiskyvää Samanthaa vai vanhoillista Charlottea.

Parhaillan Liv-kanavalla pyörivään sarjaan mahtuu kuitenkin kohtia, jotka saavat kyseenalaistamaan sen mainiouden.

1. Carrien huono rahatilanne

Kun neloskaudella Carrie saa tilaisuuden ostaa vuokra-asuntonsa omakseen, hän kohtaa yllättävän ongelman. 35-vuotiaalla kertojallamme on tilillään vain 1657 dollaria. Mutta mihin Carrien rahat ovat kadonneet? Tietenkin kenkäkauppoihin.

Huonon taloustilanteensa takia Carrie ei saa edes pankista lainaa, vaikka eletään taloudellisesti vakaata vuotta 2002. Onneksi ystävät kuitenkin auttavat aina hädän hetkellä, ja Charlotte piffaa asunnon käteismaksun. Carrien rahahuolia ei mainita sarjassa tämän jälkeen.

2. Charlotten kyseenalainen eläinrakkaus

Sarjan toisella kaudella Charlotte joutuu pysähtymään järkyttyneenä, kun näkee naisen ratsastavan hevosella keskellä New Yorkia. Hänen ensimmäinen rakkautensa oli ruskea hevonen nimeltä Taddy, joka petti Charlotten karvaasti heittämällä hänet selästään kesken ratsastuskilpailujen. Jaksosta voi päätellä, että Charlotte sai jopa ensimmäisen orgasminsa tämän hevosen selässä.

Aikaisemmin samalla kaudella Charlotte ostaa koiran mieluummin kuin hankkii poikaystävän. Jenkeissä onkin supistu: onko Charlotte zoofiili eli kiinnostunut eläimistä seksuaalisesti?

3. Menestynyt Miranda ei ole cool

Miranda on televisiohistorian ainoita naisia, jotka ovat saavuttaneet kaiken haluamansa. Hänellä on vaikutusvaltainen työ, aviomies, lapsi, koira ja omakotitalo. Hän ei ole koukussa shoppailuun, eivätkä hänen säästönsä ole alle 2000 dollaria. Silti harva pitää häntä arvossa. Minkä ihmeen takia?

4. Carrie ei ymmärrä biseksuaaleja

Seksikolumnistiksi Carriella on hyvin kapea käsitys seksuaalisuudesta. Kolmoskaudella kertojamme deittailee biseksuaalia miestä, josta hänellä on hyvin vahvoja mielipiteitä. Hänen mielestään avoimuus biseksuaalisuudesta on omituista ja suurin osa kummastakin sukupuolista pitävistä miehistä päätyy lopulta yhteen miesten kanssa. Hän sanoo, että biseksuaalisuus on vain välilasku matkalla "Gaytowniin".

5. Samantha ja musta mies

Kolmannella kaudella katsojille tarjottiin jakso, jossa Samantha ihastuu korviaan myöten tummaihoiseen Chivoniin, joka on menestynyt hip hop -tuottaja. Jakson juoni on hämmentävä. Samantha kuvailee siinä Chivonia lähinnä tummaihoisiin liitettyjen stereotypioiden kautta. Chivon on hänen mielestään suunnilleen hyperseksuaalinen, suurella peniksellä varustettu ihanuus.

Kun Chivonin sisko saa kuulla, että hänen veljensä seurustelee Samanthan kanssa, kaikki hajoaa käsiin. Chivonin sisko sanoo, ettei halua veljensä kumppaniksi vaaleaihoista naista. Sisko on kuitenkin ystävä Samanthan kanssa. Tähän Samantha reagoi haukkumalla Chivonin siskon ravintolan tarjontaa. Lisäksi hän sanoo, että tällä on "iso, musta takapuoli".

6. Venäläinen "rakkaustarina"

Viimeisellä tuotantokaudella Carrie alkaa seurustella venäläisen taiteilijan Aleksandr Petrovskyn kanssa. Aleksandr ei tee Carrielle juuri lainkaan tilaa elämässään, Carrien ystävät vihaavat miestä eikä pari sano kertaakaan rakastavansa toisiaan. Kaikesta huolimatta Carrie lopettaa työnsä, hylkää ystävänsä ja muuttaa Aleksandrin kanssa Pariisiin. Pariskunnan tyhjän suhteen ja ennakoimattomuuden pitäisi kai olla romanttista. Tai sitten ei.

7. Carrie ei ymmärrä tietokoneita

Carrie kirjoittaa tietokoneella työkseen. Neloskaudella sankarittaremme päättää kirjautua uuteen pikaviestipalveluun. Kun hän eräänä päivänä huomaa ex-poikaystävänsä Aidanin olevan kirjautuneena palvelussa, hän piiloutuu pöydän alle, koska ei halua, että Aidan näkee hänet.

Lähde: Vulture

Sinkkuelämää-sarjan 2. tuotantokauden jaksot ma-to-iltaisin Livillä.

Lue myös:

Uusi Sinkkuelämää-elokuva tekeillä? Tähtien vihjailevat twiitit lietsovat huhuja

Sinkkuelämää-lavastaja sisusti kotinsa hittisarjan tavaroilla

Sympaattinen ja koominen resupekka teki Charles Chaplinista maailman kuuluisimman koomikon.

IS TV-LEHTI: Charles Chaplinista tuli rakastetun kulkurihahmonsa sekä elokuvien ansiosta maailman kuuluisin ja maailman parhaiten palkattu koomikko hyvin lyhyessä ajassa, neljässä vuodessa 1914-1918.

Brittiläissyntyinen Chaplin (1889-1977) ehti myöhemmin kokea sekä jättisuosion että häväistyksi tulemisen, kun Yhdysvallat 1950-luvulla eväsi häneltä maahantuloluvan kommunistiepäilyihin vedoten.

Julkisen kunnianpalautuksen hän sai vasta 1972, jolloin Yhdysvaltain elokuva-akatemia myönsi silminnähden liikuttuneelle Chaplinille kunnia-Oscarin.

Nämä uran ääripäät määrittävät Teeman komeaa neljän tunnin Chaplin-kokonaisuutta. Ilta alkaa pätevällä ranskalaiskatsauksella Kulkurin synty ja päättyy hänen koko uransa kattavaan, kahdessa osassa kerrottuun erinomaiseen ja liikuttavaan dokumenttiin Charles Chaplinin vuosisata.

Välissä nähdään esimerkkinä kolme 25-minuuttista elokuvaa Chaplinin Mutual-studion vuosilta, joita hän kutsui muistelmissaan elämänsä onnellisimmaksi: komediat Siirtolainen, Hiljainen katu ja Kahlekarkuri. Niissä kulkurihahmo on jo likipitäen valmis – Keystone- ja Essanay-studioille tekemiensä elokuvien törmäilevä ja resuinen pikkumies alkoi antaa tilaa monipuolisemmalle hahmolle, jolle Chaplin kirjoitti jo niin sympaattisia vastoinkäymisiä kuin romanssejakin.

Siitä ei ollut enää pitkä matka pitkiin elokuviin. Ensimmäinen mestariteos, Chaplinin poika, valmistuikin 1921.

Teemalauantai: Charles Chaplin, Teema la klo 20.00

Katso videolta Chisun ja Mikael Gabrielin Älä herätä mua unesta -duetto!

Mikael Gabriel oli fiiliksissä jokaisen artistin esityksestä Vain elämää -päivänään. Dueton hän halusi kuitenkin esittää Chisun kanssa.

– Mä oon rakastanut Chisua jo paljon aikaisemmin kuin ollaan edes tavattu.

– Toteutan yhden mun unelmista. Siksi valitsen Chisun, Mikael kertoi jaksossa.

Mikael ja Chisu duetoivat Älä herätä mua unesta -kappaleen. Sävellaji oli Miklulle hankala, mutta hän ei antanut sen häiritä.

Nelonen on julkaissut myös toisen videon, jota ei näytetty televisiossa. Siinä Miklu myöntää, että hänen päänsä ei aina ole kestänyt suosiota.

2758485

Kuuntele täältä kaikki Mikaelin Vain elämää -päivän kappaleet ja äänestä suosikkiasi!

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Mikael Gabrielin Vain elämää -päivää on ylistetty somessa. Oliko se mielestäsi kaikkien aikojen paras?

Mikael Gabrielin Vain elämää -päivänä kuultiin herkkiä ja rajuja tulkintoja. Äänestä omaa lemppariasi!

Anna Puu veti Kovaa biisin niin aggressiivisesti, että sai Mikael Gabrielin hiljaiseksi. Hectorin ääni osui puolestaan suoraan Mikaelin sieluun ja repi sen auki. Myös Suvi Teräsniskan versio Päästä mut pois -kappaleesta sai Miklun kyyneliin.

Mikael Gabriel kertoi hiljattain Me Naisten haastattelussa, ettei ole hajonnut ikinä niin pahasti kuin Vain elämää -päivänään. Some-kommenttien perusteella myös kotikatsomoissa tunteet olivat pinnassa. Kuuntele kaikki kappaleet videoilta ja äänestä jutun lopussa, mikä oli sinun suosikkisi!

1. Suvi Teräsniska: Päästä mut pois

2755216

 

2. Chisu: Älä herätä mua unesta

2758483

 

3. Anna Puu: Kovaa

2758484

 

4. Mikko Kuustonen: Viimeisen kerran

2758490

 

5. Lauri Tähkä: Kipua 

2758493

6. Hector: Vastatuuleen 

2758503

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kenen esityksestä pidit eniten Vain elämää -jaksossa?

Geoffrey Rush ujuttautuu unohtumattomasti pianistilahjakkuus David Helfgottin nahkoihin.

IS TV-LEHTI: Kärsivistä taiteilijoista on tehty monta elokuvaa, mutta harva niistä on niin onnistunut, menestynyt ja pidetty kuin pianisti David Helfgottista kertova Loisto vuodelta 1996. Ei vähiten pääosassa Oscarin ja muiden palkintojensa edestä hehkuttavan Geoffrey Rushin ansiosta.

Helfgottin näköispainos Rush ujuttautuu pianistilahjakkuuden nahkaan tämän katkeilevan kiihkeää puhetyyliä ja Rachmaninoffin kolmatta pianokonserttia unohtumattomasti soittavia sormia myöten. Ääniraidalta tosin kuullaan Helfgottin aitoa Rahmaninoff-tulkintaa.

Takaumarakennetta miellyttävästi hyödyntävä elokuva palaa Davidin lapsuuteen. Vie vuosia ennen kuin ihmelapsi voi päästä vähitellen eroon ankaran, täydellisen omistushaluisen isänsä (Armin Müller-Stahl) hoteista.

Ollaan Australiassa, Perthin työläiskortteleissa. Liiallista psykologisointia karttaen Loisto seuraa järkyttävästi, kuinka puolanjuutalainen siirtolaisisä rakentaa sotien jälkeen syntyneelle pojalleen toisenlaista tulevaisuutta – niin lujasti, ettei haluaisi päästää tätä silmälläpitonsa vankeudesta, ei ainakaan stipendiaatiksi Lontooseen. Vasta hermoromahduksen, sairaalan ja rakkauden jälkeen Helfgott on valmis kapakkapianistiksi ja konserttilavoille.

Melko tuntematon kyky, ohjaaja Scott Hicks kertoo tämän kaiken kuvien ja äänten loistokkaalla yhteispelillä.

Loisto onnistuu myös sytyttämään klassiseen musiikkiin perehtymättömässäkin halun kuulla lisää.

Paradokseja riittää. Olisiko Davidista ilman isän ankaruutta kehkeytynyt pianistin alkua? Olisiko Helfgottista ilman elokuvaa koskaan tullut näin kuuluisaa maailmalla?

Loisto, Teema pe klo 21.00