Jaajo Linnonmaa on kertonut, että Haluatko miljonääriksi -kuvauksissa meno on kuin Linnan juhlissa. Kaiken pitää mennä suunnitellusti paitsi siinä vaiheessa, kun hän pääsee kysymään kysymyksiä ja jutustelemaan kilpailijoille. Kuva: Nelonen
Jaajo Linnonmaa on kertonut, että Haluatko miljonääriksi -kuvauksissa meno on kuin Linnan juhlissa. Kaiken pitää mennä suunnitellusti paitsi siinä vaiheessa, kun hän pääsee kysymään kysymyksiä ja jutustelemaan kilpailijoille. Kuva: Nelonen

Maailman tunnetuimmassa tv-formaatissa kaikki on suunniteltu sekunnilleen – myös Suomessa.

1. Jaajon alkuspiikit joudutaan kuvaamaan usein monta kertaa

Haluatko miljonääriksi on maailman tunnetuin viihdeformaatti, joten monen asian pitää tapahtua juuri sekunnilleen niin kuin on suunniteltu: efektien, valojen, grafiikoiden ja tunnusmusiikin. Erityisen tarkkaa on se, että kaikki on kohdillaan, kun ohjelman isäntä Jaajo Linnonmaa saapuu studioon ja aloittaa alkuspiikkinsä. Niinpä Jaajon alkuspiikkikohtaus joudutaan usein ottamaan uusiksi kolmesta viiteen kertaa. 

2. Jaajo lämmittää yleisön

Ennen kuin jaksoa aletaan kuvata, Jaajo tulee lämmittämään studioyleisöä. Hän kertoo lyhyesti itsestään, kyselee yleisöltä jotain, kertoo vitsejä ja muistaa kiittää, miten mukavaa on, että yleisö on päässyt paikalle. Puheissaan Jaajo on paljon hillitympi kuin omassa radioshow'ssaan Radio Suomipopin Aamulypsyssä.

3. Studio-isäntä Parska tärkeässä roolissa

Jaajoa enemmän yleisön kanssa jutustelee studio-isäntä Parska, jonka tv-katsojat ovat saattaneet nähdä myös esimerkiksi Posse- ja Putous-ohjelmissa. Parska kertoo etukäteen yleisölle, miten kuvaukset etenevät, mitä heiltä odotetaan ja mitä he eivät missään nimessä saa tehdä. Parska myös opastaa yleisöä, miten kannattaa huokaista, jos kilpailijan vastaus on väärä, ja millaiset ovat kunnon aplodit. 

”Ääni kantautuu todella hyvin yleisöstä kilpailijan korviin, vaikka kuiskaisi ihan hiljaa oman arvauksensa vieressä istuvalle.”

4. Yleisöllä on salassapitovelvollisuus

Ohjelma on nauhoitettu etukäteen, joten jokainen yleisössä on salassapitovelvollinen. He eivät saa kertoa edes ystävilleen, minkä summan kukin kilpailija on voittanut tai keitä kilpailijat ovat. Yleistä tunnelmasta he toki saavat puhua jo ennen kuin ohjelma on näytetty tv:ssä.

5. Yleisö-oljenkorren palkinto muuttuu tällä kaudella

Yleisöstä oikein vastanneet saivat viime vuonna palkinnoksi hotelliyön, jos he tiesivät oikean vastauksen, kilpailija päätti luottaa tähän ja vastasi saman. Tänä vuonna palkinto on muuttunut: se on Dna-lahjakortti, jonka arvo 99 euroa.

6. Jaajo ei ole nähnyt kysymyksiä etukäteen

Vaikka ohjelma on nauhoitettu etukäteen, sitä yritetään tehdä livenomaisesti. Kun kysymys tulee ruutuun, Jaajo alkaa lukea sitä heti. Jaajon pitää saada luettua kysymys kerralla, ettei kukaan kilpailija saa miettiä sitä kauempaa kuin joku toinen.

Haluatko miljonääriksi -studio on livenä paljon pienempi kuin miltä se näyttää tv:ssä. Ohjelma kuvataan Itä-Helsingissä.
Haluatko miljonääriksi -studio on livenä paljon pienempi kuin miltä se näyttää tv:ssä. Ohjelma kuvataan Itä-Helsingissä.

7. Yleisö ei saa kuiskia, äännellä eikä näyttää minkäänlaisia merkkejä

– Ääni kantautuu todella hyvin yleisöstä kilpailijan korviin, vaikka kuiskaisi ihan hiljaa oman arvauksensa vieressä istuvalle, Parska sanoo.

Lue myös: Tässä ovat Haluatko miljonääriksi -historian uskomattomimmat kohut

8. Tauot pilaavat joskus tunnelman

Yhden ohjelman kuvauksissa on useita taukoja. Joskus tauko tulee sellaiseen kohtaan, että kilpailijalta on juuri kysytty kysymys, mutta vastaus kuvataan vasta muutaman minuutin tauon jälkeen. Jos tilanne on jännittävä, fiilis pitää saada luotua aina uudelleen.

9. Alimmalla rivillä istuvien pitää istua paikallaan

Yleisön alimman rivillä on läpinäkyvä pleksikaide, joten jos siinä istuvat tekevät jotain epätavallista, se näkyy katsojille, mikäli kamera on kuvannut juuri sillä hetkellä.

– Kerran eräällä miehellä oli sortsit ja hänen jalkaansa kutitti koko ajan. Mies ei tajunnut, että raapiminen näkyy kaiteen läpi. Se näytti aika oudolta televisiossa, Parska kertoo.

10. Kuvauksissa on tauko aina, kun kilpailija päättää kysyä yleisöltä

Tämä johtuu siitä, että oman veikkauksensa kertoville ihmisille pitää asentaa mikki ennen kuin he voivat vastaa.

11. Yleisön pitää taputtaa useita minuutteja jakson lopuksi

Tämä johtuu siitä, että ohjelman lopputekstit ovat niin pitkät ja tuotanto haluaa, että aplodit kestävät loppuun asti.

Haluatko miljonääriksi Nelosella la kello 20.00.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00