Nyt on loistavia brittinäyttelijöitä: Fagin (Anton Lesser) Bill Sikes (Mark Stanley), Nancy (Bethany Muir), Artful Dodger (Wilson Radjou-Pujalte), Amelia Havisham (Tuppence Middleton), tarkastaja Bucket (Stephen Rea) ja Ebenezer Scrooge (Ned Dennehy). Kuva: Yle Kuvapalvelu
Nyt on loistavia brittinäyttelijöitä: Fagin (Anton Lesser) Bill Sikes (Mark Stanley), Nancy (Bethany Muir), Artful Dodger (Wilson Radjou-Pujalte), Amelia Havisham (Tuppence Middleton), tarkastaja Bucket (Stephen Rea) ja Ebenezer Scrooge (Ned Dennehy). Kuva: Yle Kuvapalvelu

On hieraistava silmiä. Ovatko kaikki Charles Dickensin romaanihahmot muuttaneet samaan kylään?

IS TV-LEHTI: Kyllä, juuri näin he ovat tehneet. EastEndersin käsikirjoittajana tunnetun Tony Jordanin luoman Charles Dickensin ihmemaa -sarjan asetelma on vähintäänkin erikoinen. Hahmoja muun muassa kirjoista Oliver Twist (1837–39), Suuria odotuksia (1861), Kolea talo (1852–1853) ja Joulukertomus (1843) marssitetaan ensimmäisessä jaksossa esiin kirjaimellisesti kylän täydeltä.

On kuin laitettaisiin Sherlock Holmes, Neiti Marple ja Poirot kaikki tutkimaan murhia yhdessä!

Murhaa tutkitaan nytkin. Joulukertomuksesta tuttu haamu Jacob Marley (Peter Firth) on sarjan alussa vielä elonsa voimissa, muttei suinkaan kauaa. Saituri Ebenezer Scroogen (Ned Dennehy) häijy kollega löydetään lumiselta kadulta kuolleena, ja Kolean talon etsivä Bucket alkaa setviä murhaa.

Toisaalla korea nuori neiti Amelia Havisham (Tuppence Middleton) kopean velipuolensa Arthurin (Joe Quinn) kanssa kuulee isänsä testamentin. Arthur raivostuu, eikä aio jättää epätasa-arvoista tilannetta tähän. Kulman takana köyhän Bob Cratchitin (Robert Wilforth) perhe odottaa isän tuovan joulupöytään herkkuja – tai edes jotakin syötävää.

Entä mitä kyräillään Barbaryn sisarusten kesken? Kuinka Oliver Twistin herra ja rouva Bumble jaksavat? Ja tuollahan ryypiskelee rouva Gump (Pauline Collins)!

Lumisade tupruaa, hengitys höyryää ja joulumieli saapuu – Charles Dickensin ihmemaa on oivaa katsottavaa glögimukin kera alkutalvesta. Vuonna 1812 syntyneen Dickensin tyyli kirjoittaa oli viihteellinen ja satiirinen, ja sarjakin on sekoitus saippuaoopperaa ja murhadraamaa.

Dickensin hahmot ovat korostettuja ja yksityiskohtaisia, ja dialogilla on suuri merkitys. Siksi elokuva- ja tv-tuottajat ovat ilolla varioineet Dickensin romaaneja. Nyt, kun monta romaania on yhdistetty, ovat myös puvustajat ja lavastajat saaneet nautiskella runsaudesta. 10-osainen BBC-pukudraama on visuaalisesti ensiluokkainen.

Huippunäyttelijöitä

Mukana on tuttuja näyttelijöitä muista historiallisista tai fantastisista tuotannoista. Amelia Havishamin näyttelijä Tuppence Middleton nähtiin vastikään Sota ja rauha -tv-sarjan kieroilijana, ja samassa sarjassa isänä esiintyi myös etsivä Bucketin näyttelijä Stephen Rea.

Game of Thronesista ovat mukana Anton Lesser, Mark Stanley ja Brenock O'Connor, joka esitti siinä Olly-poikaa. Nyt hän on sairaaseen Nell-tyttöön (Imogen Faires) ihastunut Peter Cratchit. Lesser taas näytteli itse Charles Dickensiä vuoden 2002 minisarjassa.

Harry Pottereissa on nähty muun muassa Bob Cratchitia esittävä Robert Wilforth ja Ebenezer Scroogenin roolia näyttelevä Ned Dennehy. Vuoden 2012 Dickens-elokuvassa Suuret toiveet esiintyi nyt Honoria Barbaryn roolissa nähtävä Sophie Rundle.

On heti selvää, että sarjassa on solkenaan hahmoja, ja monen Dickens-fanin ensimmäinen jakso kuluu luultavasti googlaten: mistä romaanista kukin olikaan? Entä voiko tuttujen juonikuvioiden kulkuun laisinkaan luottaa, vai ovatko sarjassa tapahtumat sekoitettu täysin mielivaltaisesti?

Sopii Dickens-ummikollekin

Jätetään asia arvoitukseksi ja keskitytään siihen, että käsillä on oikeastaan varsin mehevä rikostarina. Kysymys on perinteinen. Kuka murhan teki? Dickensiläiseen tapaan puhetta on paljon, ja keskustelun uumenissa parodia ja satiiri kisaavat kielikuvien kera.

Sarjaa voi hyvin seurata, vaikka olisi Charles Dickensin suhteen täysi ummikko. Jakso jaksolta henkilöt tulevat tutummiksi. Kokonaisuus alkaa syventyä heillekin, jotka ovat lukeneet kirjat. Moni brittifani huokaili sarjan kuluessa helpotuksesta: tämähän toimii!

Sarja kuvattiin Lontoossa jättimäisessä studiossa. Tony Jordan on kertonut luottaneensa suunnittelija Michael Ralphin kädenjälkeen jo ennen kuin käsikirjoitus oli valmis.

Kyseessä on suurin lavastus, joka on koskaan rakennettu Britannian tv-historiassa. Kadulla lähes kolmenkymmenen talon välissä ajettiin oikeiden hevosten vetämillä kärryillä. Kaikki oli mahdollisimman aitoa.

Jordan on myös kertonut olevansa varma, että jos Dickens eläisi, hän pitäisi lopputuloksesta.

–Uskon, että hän olisi suuri fani. Huomasin tutkiessani, että meillä oli paljon yhteistä. Kuten esimerkiksi monimutkainen henkilökohtainen elämä ja rakkaus yleisöä kohtaan, Jordan sanoi BBC:lle.

Charles Dickensin ihmemaa, TV1 pe klo 19.00

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.