Mikko kuvaili hääjaksossa, että hänen ja Heidin välillä oli heti alusta alkaen "rakkauden katse". Kuvat: Ava
Mikko kuvaili hääjaksossa, että hänen ja Heidin välillä oli heti alusta alkaen "rakkauden katse". Kuvat: Ava

Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Jason Lepojärven mukaan parit ovat vapaita tekemään hääyönä ihan mitä haluavat.

No oliko niillä jo seksiä? Synkkaakohan niillä seksuaalisesti? Joka vuosi näitä kysymyksiä puidaan somessa ja keskustelupalstoilla, kun Ensitreffit alttarilla -ohjelma alkaa televisiossa.

Tämä sama kysymys jäi mietityttämään joitakin katsojia myös tämän illan jakson jälkeen.

Jaksossa tuli selväksi, että varsinkin Mikolla ja Heidillä synkkasi. He innostuivat pussailemeen jo ennen vihkimistä ja olivat koko hääjuhlan kiinni toisissaan. 

Romanttinen fiilis jatkui myös juhlien jälkeen, kun pari pääsi kahdestaan hotelliin. Jaksossa näytettiin, kun Mikko kantoi Heidin hääsviitin kynnyksen yli. Sitten vuorossa oli skumppaa ja pussailua. Jakso oli myös leikattu niin, että Heidin viimeiset sanat kameran käydessä olivat voitaisko me ottaa mun mekko pois.

”Kun kamerat poistuvat, ei ole mitään käsikirjoitusta.”

Yksi tämän kauden uusista asiantuntijoista, teologi ja rakkaustutkija Jason Lepojärvi kertoikin jaksossa, että aikuisina ihmisinä parit saavat tietysti tehdä hääyönä ihan mitä haluavat.

– Siinä vaiheessa, kun kamerat poistuvat, melu hälvenee, sukulaiset palaavat koteihinsa ja ollaan siinä kahden, ei ole mitään scriptiä eli käsikirjoitusta. Siinä on kaksi aitoa ihmistä. Se voi mennä mihin suuntaan vaan. Se voi olla rauhallista tutustumista – tai jos on kipinää, hei te ootte vaimo ja mies, go for it eli antaa mennä, Jason Lepojärvi sanoi jaksossa.

Tällä kaudella Jason Lepojärvi (vas.), Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt valitsivat parit. Asiantuntijat auttavat pareja myös kauden edetessä.
Tällä kaudella Jason Lepojärvi (vas.), Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt valitsivat parit. Asiantuntijat auttavat pareja myös kauden edetessä.

Valmennettiin hääyöhön

Aikaisemmilla kausilla seksistä ei juurikaan ole ohjelmassa puhuttu – ei vaikka se on olennainen osa parisuhdetta. Ohjelman tuottaja perusteli tätä Me Naisille ensimmäisellä kaudella niin, että ohjelma on tehty parien ehdoilla. 

Viime vuonna yksi asiantuntijoista, Maaret Kallio, sanoi, että hänestä ei olisi eettisesti oikein kysellä pariskunnilta niin intiimistä asiasta kuin seksi esimerkiksi ohjaajan läsnäollessa. Mutta hän kuitenkin sanoi, että seksistä on juteltu silloin, kun kamerat eivät ole olleet paikalla.

Tänä vuonna parien kanssa on ilmeisesti puhuttu seksiin liittyvistä asioista harvinaisen paljon. Uusi asiantuntija, terapeutti Tony Dunderfelt kertoi nimittäin Voice-sivustolle, että hän jutteli aiheesta miessinkkujen kanssa.

– Kerroin heille kosketuksen, huumorin ja leikin merkityksestä. Ja sitten puhuttiin ihan reilusti myös seksistä. He pääsivät kertomaan, jos heillä oli ollut kysymyksiä tai ongelmakohtia seksielämässä – ja pohdimme yhdessä, miten niitä solmuja voisi avata, Dunderfelt kertoi sivustolle.

Hänen mukaan miehiä myös valmennettiin hääyöhön, jotta se ei jännittäisi heitä niin paljon.

– Kaikki (sinkkumiehet) olivat kuulemma sanoneet, että meidän keskustelumme olivat selventäneet heille,  mitä heiltä odotetaan – ja se myöskin poisti turhaa jännitystä.

Myös seksuaali- ja logoterapeutti Elina Tanskanen kertoi Voicelle jutelleensa sinkkujen kanssa hääyön odotuksista.

Heidin ja Mikon lisäksi hääjaksossa toisensa saivat myös Milla ja Kimmo (vas.) sekä Tiina ja Samuel.
Heidin ja Mikon lisäksi hääjaksossa toisensa saivat myös Milla ja Kimmo (vas.) sekä Tiina ja Samuel.

Esalla ja Violalla seksiä, Miia ja Olli liian väsyneitä

Vaikka parit eivät aikaisemmin ole ohjelmassa seksistä puhuneet, osa on kertonut häääyöstään myöhemmin julkisuudessa. Esimerkiksi ensimmäisellä kaudella mukana olleet Viola ja Esa kertoivat EL Crew -show'ssa, että heillä oli seksiä jo hääyönä.

Ollin kanssa ensimmäisellä kaudella avioituinut Miia puolestaan kirjoitti kuvausten jälkeen aikoinaan blogissaan, että hänelle ei seksi tullut mieleenkään.

– Kaiken sen tunnemyllerryksen ja hampurilaisöverien jälkeen uni tuli nopeaan. Onneksi sänky oli aivan jättimäinen, niin pystyin käpertymään sängyn toiseen laitaan. Olihan outoa nukkua ihan vieraan miehen vieressä, Miia kirjoitti.

Ensitreffit alttarilla tiistaisin Avalla kello 21.00. Seuraavassa jaksossa parit lähtevät häämatkalle.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20
 

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00

 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15