Dokumentin teon alussa Jukka ja Kriistina muuttavat erilleen. Terapiakäyntien lisäksi he tapaavat toisiaan vaihtelevasti vuoden aikana, mutta asuvat koko ajan erillään.  Kuva: Yle Kuvapalvelu
Dokumentin teon alussa Jukka ja Kriistina muuttavat erilleen. Terapiakäyntien lisäksi he tapaavat toisiaan vaihtelevasti vuoden aikana, mutta asuvat koko ajan erillään. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Tahdon terapiaa -dokumentissa katsoja pääsee seuraamaan Kristiinan ja Jukan käyntejä seksuaaliterapiassa. Umpikujassa oleva pari puhuu niin suoraan ja vilpittömästi, että katsojakin saattaa saada siitä apua omaan parisuhteeseensa.

Tilanne on tämä. Viiden vuoden avioliittovuoden jälkeen Kristiina ja Jukka ovat umpikujassa. He eivät pysty puhumaan keskenään, välit ovat todella etäiset. Heillä ei ole myöskään ollut seksiä oikeastaan lainkaan sen jälkeen, kun he menivät naimisiin.

– Me todellakin tarvitaan apua, Kristiina kertoo jaksossa.

Ylen Tahdon terapiaa -dokumenttiprojektissa seurataan lähes vuoden ajan Kristiinan ja Jukan käyntejä Väestöliiton seksuaaliterapiassa. Kristiina ja Jukka puivat suhdettaan terapeuttien Tarja Santalahden ja Mika Lehtosen vastaanotolla. Terapeutit lähinnä esittävät kysymyksiä ja kuuntelevat, Kristiina ja Jukka puhuvat. Molemmat ovat ihailtavan avoimia, suoria ja haavoittuvia.

”Sitten kun harrastettiin seksiä se kesti… ei varmaan edes 10 sekuntia. Sen jälkeen tuli hirveä pettymys.”

– Olin varmaan ollut kaksi vuotta niin, että en masturboinut. Sitten kun harrastettiin seksiä se kesti… ei varmaan edes 10 sekuntia. Sen jälkeen tuli hirveä pettymys – häpeä siitä, että se kesti niin vähän aikaa, Jukka kertoo yhdellä terapiakäynnillä.

Vaikka kyse on seksuaaliterapiasta, dokumentissa tulee heti selväksi, että kyse on ennen kaikkea kahden ihmisen kommunikointiongelmista ja niiden setvimisestä. 

Kristiina ja Mikko käyvät 17 kertaa Tarja Santalahden ja Mika Lehtosen vastaanotolla. Kuva: Yle
Kristiina ja Mikko käyvät 17 kertaa Tarja Santalahden ja Mika Lehtosen vastaanotolla. Kuva: Yle

Ihmiselle, jonka parisuhde on umpikujassa, dokumentti antaa paljon ajattelemisen aihetta. Se saa miettimään lukuisia kysymyksiä.

Pitäisikö meidänkin kokeilla terapiaa? Olenko minäkin jotenkin hallitseva? Tai välttelenkö ongelmista puhumista? Miten paljon olen valmis tekemään suhteen hyväksi? Enkö kuuntele puolisoani? Enkö osaa ilmaista itseäni niin, että toinen ymmärtäisi? Vaadinko liikaa? Pitääkö seksistä tehdä niin vaikeaa? Miten omien vanhempieni käytös vaikuttaa siihen, miten käyttäydyn parisuhteessaan? Millainen on riittävän hyvä parisuhde?

Mutta ei dokumentti ole tehty pelkästään niille, joiden parisuhde on umpikujassa. Jos on eronnut, terapiasessioiden seuraaminen saattaa saada miettimään, voisiko terapiasta olla apua seuraavan kerran, jos omat ja puolison kyvyt eivät enää riitä.

Kristiina ja Jukka puhuvat dokumentissa niin avoimesti ja vilpittömästi kipeistä, henkilökohtaisista asioista, että samalla he tulevat ehkä auttaneeksi monia katsojia, jotka ovat lannistuneet samantyyppisistä pulmista.

Tätä dokumenttia ei kannata missata!

Dokumenttiprojekti: Tahdon terapiaa (ohjaus Peter Wallenius) Yle Areenassa vielä 29 päivää. Se tulee uusintana TV1:ltä la 17.12. klo 12.35.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.