Ihastuttavan tanskalaisen Rita-sarjan jaksoja voi katsoa Netflixissä. Kakkoskauden jaksoja on myös Yle Areenassa, sillä se pyörii parhaillaan Yle Femillä. Kuva: Yle
Ihastuttavan tanskalaisen Rita-sarjan jaksoja voi katsoa Netflixissä. Kakkoskauden jaksoja on myös Yle Areenassa, sillä se pyörii parhaillaan Yle Femillä. Kuva: Yle

Suoratoistopalvelut pelastavat, kun ulkona sataa ja tv:ssä pyörii vain uusintoja. Kokosimme niiden piilotetut helmet ja laadukkaimmat klassikot.

Netflixin sarjat

Rita

Tämä draamasarja pelastaa, kun kaipaat lämpöä, muttet mitään lässytystä. Vaikka sarja on Tanskasta, siinä ei nähdä täydellisiä designkoteja vaan aidon oloista elämää. Särmikäs päähenkilö Rita (huikea Mille Dinesen) on nelikymppinen yksinhuoltaja ja opettaja, joka käy salaa tupakalla koulun vessassa. Sympaattinen ja yllättävän syvällinen sarja koskettaa ja naurattaa.

Chef's Table

Ehdoton ruokafaneille! Netflixin oma sarja kertoo maailman huippukokeista, heidän ravintoloistaan ja siitä, miten intohimoisesti ruokaan voi suhtautua.

Master of None

Älyttömän hauskassa pienessä ihmissuhdesarjassa on ihan samanlaista tolloilua kuin tosielämässäkin. Sarjassa näyttelee hehkutettu yhdysvaltalaiskoomikko Aziz Ansari, joka on kirjoittanut Modern Romance -kirjan nettideittailusta.

Bloodline

Kaipaatko laadukasta jännäriä? Floridaan sijoittuva, harvinaisen koukuttava draamatrilleri koskettaa ja jännittää yhtä aikaa.

House of Cards

Netlixin oma tuotanto ei ole syyttä klassikko. Kevin Spacey ja Robin Wright loistavat häikäilemättömänä poliitikkoparina, ja hyytävä juoni onnistuu yllättämään kerta toisensa perään.

Breaking Bad

Mustalla huumorilla kyllästetyssä rikosdraamassa tavallisesta keski-ikäisestä perheenisästä ja kemianopettajasta tulee huumerikollinen. Sarja saa pohtimaan moraalikysymyksiä ja hekottamaan päähenkilöiden loputtomalle säätämiselle.

Orange is the New Black

Draamakomediassa keskiluokkainen Piper Chapman (Taylor Schilling) joutuu huumerikoksen vuoksi vankilaan entisen tyttöystävänsä vuoksi. Palkittu sarja perustuu Piper Kermanin samannimiseen kirjaan, jossa hän kertoo elämästään vankilassa. Naisvankilan hulvattomat hahmot hihityttävät, mutta sarjan edetessä heidän tarinansa syvenevät ja koskettavat.

Bones

Rikosmaailmaan sijoittuvassa draamasarjassa on myös ripaus komediaa. Bones on hyvä vaihtoehto, jos et halua, että tuotantokaudet loppuvat heti kesken. Sarja pysyy laadukkaana, vaikka kausia on peräti kymmenen.

New Girl

Lämminhenkisessä komediasarjassa on jotain samaa kuin Frendeissä (tämäkin klassikko löytyy Netflixistä!), mutta siinä puhutaan vielä suoremmin esimerkiksi seksistä. Hahmot ovat huippuja, ja Zooey Deschanelin esittämän Jessin kimppakämpän miehet haluaisi omiksi kämppiksiksi!

HBO Nordicin sarjat

Veep – Rouva varapresidentti

Komediasarjassa on juuri sopivasti poliittista kähmäilyä ja Konttori-tyylistä työpaikkaparodiaa. Päähenkilö, poliitikko Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus) on samaan aikaan puistattavan rasittava narsisti ja käsittämättömän samastuttava.

Roots

Uusi loistosarja on neliosainen kertomus Yhdysvaltojen etelävaltioiden orjista. Jaksot kestävät melkein puolitoista tuntia. Juoni on poikkeuksellisen koukuttava ja saa kyyneleet silmiin. Realistisessa tarinassa kaikille ei käykään hyvin, kuten usein Hollywood-tuotannoissa. Orjuus murtaa ihmisiä, ja he menettävät läheisensä.

Sarja on uusintaversio 70-luvulla supersuositusta Juuret-sarjasta, joka perustuu Alex Haleyn Pulitzer-palkittuun romaaniin.

The Affair

Kiehtovassa sarjassa kuvataan pettämistä sekä miehen että naisen näkökulmasta. Parisuhdedraama liikkuu kiinnostavasti eri aikatasoissa.

Game of Thrones

Tälle sarjalle kannattaa antaa mahdollisuus, vaikkei olisi fantasian ystävä. Hittisarjassa on sopivassa suhteessa jännitystä, romantiikkaa, ja juonimista – sekä vahvoja naisia! Hahmot ovat kiinnostavia, ja lavastus on mieletön. Uusin kausi on niin täynnä yllättäviä juonenkäänteitä, että jokaisen jakson katsoo tuolin reunalla jännittäen. Eikä kokemus lopu, kun jakso päättyy: sarja mahdollistaa loputtoman spekuloinnin siitä, mitä vielä tapahtuu.

Girls

Lena Dunhamin luomassa kulttisarjassa on loistavat näyttelijät, kiinnostava puvustus ja mahtavia käänteitä joka jaksossa. New Yorkiin sijoittuva sarja kertoo uskottavasti nuorten aikuisten elämästä, joten siihen on helppo samastua.

Newsroom

Uutiskanavan työstä kertovan sarjan aiheet ovat kiehtovan ajankohtaisia, ja nopeasti etenevä juoni tempaa mukaansa. Asiaa maustavat draama ja romantiikka.

Yle Areenan sarjat

Ponille kyytiä

Hervoton brittiläinen sketsisarja 2000-luvun alusta pelastaa arki-illat, joina tekee mieli nauraa ja nollata pää, mutta on liian väsynyt katsomaan kokonaista leffaa. No, lopulta katsoo kuitenkin monta jaksoa putkeen.

Siskonpeti

Tämä sarja on Suomen Ponille kyytiä ja parasta kotimaista komediaa aikoihin. Pirjo Heikkilän, Niina Lahtisen, Krisse Salmisen ja Sanna Stellanin tähdittämän sketsisarjan absurdit vitsit ovat juuri sopivan övereitä. Naurutakuu! 

Syke

Kotimainen Greyn anatomia! Moraalipohdintaa ja ihmisssuhdesaippuaa sekoittava sairaalasarja on poikkeuksellisen laadukas ja saa ahmimaan kaikki jaksot mahdollisimman nopeasti. Iina Kuustonen tekee sarjassa loistotyötä kylmäkiskoisena sairaanhoitajana Iiriksenä.

Au pairit Australiassa

Tämä sarja koukuttaa nekin, jotka eivät yleensä perusta tosi-tv:stä. Au pairiksi toiselle puolen maailmaa lähtevien suomalaisnuorten elämässä on niin paljon draamaa, että samaan aikaan hirvittää ja naurattaa. Jos jäät koukkuun (mikä on todennäköistä), katso myös edelliset kaudet Au pairit Los Angelesissa ja Au pairit Lontoossa, jotka nekin löytyvät Areenasta.

Sohvaperunat

Hulvattomassa sarjassa sympaattiset tavikset avautuvat viikon televisiotarjonnasta. Formaatti kuulostaa tylsältä, mutta ohjelma on toteutettu hienosti. Telkkarissa pyörivien ohjelmien lisäksi katsoja pääsee kurkistamaan ihanan tavallisiin suomalaisiin koteihin ja näkee, kuinka papat nukahtavat katsoessaan Temptation Islandia.

Ruutu+:n sarjat

Good Wife

Laki, politiikka ja ihmissuhdekiemurat liimaavat ruudun äärelle, vaikka Will Gardnerin lähteminen jätti sarjaan merkittävän loven. Jäikö draamasarjan seitsemäs ja viimeinen kausi katsomatta? Se tulee Ruutu+-palveluun 13. kesäkuuta.

Fargo

Omaperäinen rikossarja perustuu Coenin veljesten hittielokuvaan. Toinen tuotantokausi on katsottavissa Ruutu+-palvelussa 20. kesäkuuta alkaen.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00