Kaarinan (vas.) ja Ingegerdin (oik.) ystävyys on kestänyt jo yli 40 vuotta. Keskellä juontaja Mikko Leppilampi. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Kaarinan (vas.) ja Ingegerdin (oik.) ystävyys on kestänyt jo yli 40 vuotta. Keskellä juontaja Mikko Leppilampi. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Suomi Love -ohjelmassa nähtävät ystävykset Ingegerd ja Kaarina ovat niin täynnä iloa, ettei se voi olla tarttumatta katsojaan.

Suomi Love -ohjelman uuden tuotantokauden avausjaksossa nähdään kaksi suloista tarinaa ystävyydestä. Toinen niistä on ahvenanmaalaisen Ingegerdin ja torniolaisen Kaarinan. Kaksikko vaikuttaa niin elämänmyönteisiltä, että heidän ilonsa ei voi olla tarttumatta myös katsojaan.

Ingegerdin ja Kaarinan ystävyys on kestänyt jo yli 40 vuotta. Se alkoi 70-luvulla, kun Ingegerd asui Rovaniemellä. He tutustuivat Markkinointi-instituutissa, jossa molemmat aloittivat opiskelun aikuisiällä.

”Molemmilla on ollut päämäärä, että elämässä pitää oppia paljon.”

– Olimme molemmat naimisissa, ja lapset olivat jo teini-ikäisiä. Niinpä aloitimme opiskelun, ja kävimme aina tenttimässä Helsingissä. Molemmilla on ollut päämäärä, että elämässä pitää oppia paljon, Ingegerd kertoo jaksossa.

”Me oltiin nuoria ja nättejä, ja aina tuli tällaisia Mikko Leppilammen näköisiä auttajia.”

Opiskeluiden lisäksi kaksikko on saanut toisistaan iloista seuraa yhteisille lomamatkoille.

– Meillä oli erittäin huono kielitaito. Mutta me oltiin nuoria ja nättejä, ja aina tuli tällaisia Mikko Leppilammen näköisiä auttajia. Kaarina on matkakumppanina niin iloinen, positiviinen ja hauska. Me vaan nauretaan, meillä on aina lystiä.

Välimatka ei häiritse tosiystävyyttä

Enää ystävykset eivät asu lähekkäin, mutta se ei tosiystävyyttä häiritse. Ingegerd ja Kaarina päivittävät kuulumisiaan säännöllisesti puhelimitse ja sähköpostitse.

”Vaikka välillä on pidempiä taukoja, niin aina kun tavataan, on kuin eilen oltais tavattu.”

– Muutin Turkuun, kun minulla on perunamaa Ahvenanmaalla ja halusin tulla lähemmäs kotiseutua. Vaikka välillä on pidempiä taukoja, niin aina kun tavataan, on kuin eilen oltais tavattu.

”Hän on kaikkea sitä, mitä todellinen ystävä on.”

Ingegardin yllätysbiisi liittyy kaksikon ensimmäisen lomamatkaan Mallorcalle vuonna 1974. Se on Paloma Blanca, jonka Katri Helena teki tunnetuksi.

– Nyt olemme vanhoja mummoja, mutta edelleen jalka vipattaa ja lantiot heiluu, Ingegerd sanoo.

Kappaletta ei kuulla studiossa, vaan Kaarina yllätetään hotellihuoneesta. Hänen riemullaan ei ole rajoja, kun Mikko Leppilampi koputtaa hotellihuoneen oveen. Kepeän kappaleen kaksikko saa kuunnella hotellihuoneen kattoterassilla.

– Ingegerd on luotettava, huumorintajuinen ja hauska. Hän on kaikkea sitä, mitä todellinen ystävä on. Olet sie mahtava nainen, kun yllätit minut, Kaarina riemuitsee jaksossa.

– Hyvä ystävä pitää joskus yllättää, Ingegerd tietää.

Suomi Love TV1:llä lauantaina kello 21.15.

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.