”Varo, mitä toivot – unelmat käyvät toteen!” Jukka Hildén hehkutti Instagramissa reilu vuosi sitten, kun hän ilmoitti muuttavansa Los Angelesiin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Tulevaa Huippujengi-ohjelmaa kuvattiin viime kesänä Perussa. Vuoristossa Jukka Hildén ehti miettiä, mikä on oikeasti tärkeää elämässä.

Duudsonien Jukka Hildén, 35, juontaa maaliskuussa alkavaa Huippujengi-ohjelmaa, jossa joukko julkkiksia kiipeää korkealle vuorelle Perun Andeilla. Jaksot kuvattiin viime elokuussa.

– Se oli elämäni seikkailu, rankin mutta antoisa, Jukka kertoo Me Naisille puhelimessa Los Angelesista, jonne hän ja Duudsonien Jarno Laasala muuttivat perheineen reilu vuosi sitten.

Huippujengissä kilpailevat muun muassa entinen kansanedustaja Leena Harkimo, näyttelijä Antti Luusuaniemi, muusikko Cristal Snow, suunnittelija Minna Parikka, radiojuontaja Tuija Pehkonen ja juontaja Lola Wallinkoski.

Jukka korostaa, ettei luvassa ole tosi-tv:lle tyypillistä juonittelua tai ”mitään bimboja”. Ketään ei äänestetä ulos, vaan se, miten selviää henkisesti ja fyysisesti rankoissa vuoristo-oloissa, ratkaisee.

”Kaikki taistelivat vuoristotautia vastaan.”

– Luonto korjasi heikoimmat lenkit pois, jos joku sairastui tai ei jaksanut enää.

Juontajana Jukan tehtävä oli tsempata kilpailijoita.

– Kaikki taistelivat vuoristotautia vastaan, Jukka kertoo.

Vuorikiipeily edellytti jatkuvaa uuden oppimista, mutta upea ympäristö palkitsi.

– Ihan sama minne katsoi, niin maisema näytti ihan postikortilta.

Ainutlaatuinen somepaasto

Jukka ja kaikki kilpailijat viettivät kuukauden ilman kännykkää ja nettiä. Hän soitti vain kerran satelliittipuhelimella kotiin.

– Se oli sairaan vapauttavaa ja hienoa. Pari päivää sitä mietti asioita, kuten työjuttuja, perhettä ja sosiaalista mediaa, jossa olen todella aktiivinen. Sitten sitä unohti kaiken tuon ja asettui vuoristoelämään.

– Ei tuollaisia mahdollisuuksia tule usein. En tiedä, milloin voin taas kokea jotain vastaavaa.

”Tähdenlentoja oli vartin välein, joten siinä ehti toivoa kaikenlaista ja ajatella, mihin haluaa panostaa elämässä.”

Jukalla oli Perussa aikaa miettiä asioita.

– Nukuin usein taivasalla. Leirimme oli upeassa laaksossa, eikä siellä ollut mitään kaupungin valoja. Tähdenlentoja oli vartin välein, joten siinä ehti toivoa kaikenlaista ja ajatella, mihin haluaa panostaa elämässä. Tuli mietittyä, mikä on elämässä oikeasti tärkeää. Perhe, ystävyys ja unelmat korostuivat.

– Minulla on aina ollut hektinen elämä, ja olen suhannut edestakaisin. Tämä miettimistauko tuli hyvään väliin, olenhan jo 35-vuotias, Jukka pohtii.

– En ole koskaan ollut niin varma mistään muusta ideasta kuin Carpool Karaokesta, The Late Late Show'n isäntä James Corden sanoo.

Ei mikään perinteinen talk show, vaan monipuolinen viihdeohjelma. Se oli 38-vuotiaan britin James Cordenin johtoajatuksena, kun hän alkoi ideoida suursuosioon noussutta ohjelmaansa The Late Late Show with James Corden.

Show on sekoitus laulua, tanssia, sketsejä, komediaa ja pelejä.

”Emme voineet vain istua studiossa ja puhua joutavia.”

– Haluan tarjota iloa ja pakotien arjesta, Corden kertoo istuessaan haastateltavana Televisioakatemiassa Hollywoodissa.
– Meidän oli keksittävä jotain erilaista, joka antoi show’lle oman erikoispiirteen. Emme voineet vain istua studiossa ja puhua joutavia, hän sanoo.

Teatterista ponnistanut Corden on monilahjakkuus, joka näyttelee, käsikirjoittaa ja tuottaa ohjelmaa juontamisen lisäksi. Monet eri osiot vaihtelevat Emmy-palkitussa show’ssa, mutta joka jaksossa on tähtivieraita. Isäntä istuu rennosti vieraiden kanssa sohvalla.

– En halunnut pöytää minun ja vieraiden väliin. Halusin intiimin tilan ja tunnelman, joka saa katsojat haluamaan olla mukana kanssamme. Koko tila on pieni: studioyleisö istuu kuin olohuoneessa sohvilla, ja kamerat kuvaavat myös yleisön takana.

Energinen britti ei vielä tunne amerikkalaista kulttuuria täysin omakseen, joten show’n monologiosuus on melko lyhyt. Poliittisia aiheita käsitellään muista viihdeohjelmista poikkeavalla tavalla.

– Meillä oli Donald Trump -musikaali, mutta emme käsittele politiikkaa kovin paljon, Corden linjaa.

Trumpin muslimeille asettama, sittemmin oikeuden kumoama matkustuskielto oli kuitenkin liikaa Cordenille.

– Siihen oli pakko reagoida.

Intiimin tilan taika

Lontoossa syntynyt Corden on asunut Yhdysvalloissa vasta hieman yli kaksi vuotta, ja yksi asia uudessa kotimaassa yllätti britin eniten.

– Kun muutin Los Angelesiin, huomasin, että liikenne on täällä pakkomielle. Autossa ja ruuhkissa istutaan pitkiä aikoja.

Corden käsikirjoitti ja näytteli palkintoja kahmineessa Gavin ja Stacey -sarjassa (2007–2010), jonka yhdessä sketsissä hän oli autossa poptähti George Michaelin kanssa. Tästä syntyi idea: mitä jos yhdistäisi Los Angelesin autokulttuuriin ja tähdet? Idea tuotti Carpool Karaoke -osuuden, jossa Corden juttelee ja laulaa autossa yhdessä julkkisvieraiden kanssa.

Britti James Cordenin koti on nykyään Kaliforniassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Britti James Cordenin koti on nykyään Kaliforniassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Juuri Carpool Karaoke on siivittänyt keväällä 2015 alkaneen show’n maailmanlaajuiseen menestykseen. Osuus kuvataan niin, että Corden seuraa johtoautoa, jossa ovat ohjelman tuottajat Ben Winston ja Rob Crabbe.

– En ole koskaan ollut niin varma mistään muusta ideasta kuin Carpool Karaokesta. Musiikki pitää osion koossa, mutta pidän eniten haastatteluista. Katsojat näkevät tähdet aivan uudessa tilanteessa, kun he laulavat kanssani autossa. Intiimi tila saa vieraat rentoutumaan.

Cordenin ideoiman osuuden klippejä on katsottu YouTubessa yli miljardi kertaa. Katsotuimpien videoiden vieraita ovat olleet Adele, Lady Gaga ja Michelle Obama.

– Suosio osoittaa, että show on merkittävä. Internet mahdollistaa sen, että ohjelmaa voi katsoa missä vain ja milloin vain, Corden toteaa.

– Vieraani eivät välitä siitä, että show esitetään myöhään yöllä, koska se on ajan hermolla ja siitä puhutaan.

The Late Late Show with James Corden, TV2 ke–la klo 22.00.

James Kimberley Corden

  • Koomikko syntyi Lontoossa 22.8.1978. Vaimo Julia, lapset Max (s. 2011) ja Carey (s. 2014).
  • Käsikirjoitti Ruth Jonesin kanssa palkittua komediasarjaa Gavin ja Stacey (2007–2010), jossa he näyttelivät pääosia.
  • Juontanut omaa The Late Late Show with James Corden -talk show’ta vuodesta 2015 alkaen.
  • James Corden ja Kylie Minogue ovat laulaneet dueton Minoguen albumille Kylie Christmas (2015). He ovat olleet ystäviä vuodesta 2009 alkaen.

Ihanan seikkailun kuvauksissa ohjaaja Toivo Särkkä tuli itse näyttämään, miten oikein kuului pussailla.

IS TV-LEHTI: Pirkko Mannola, 78, muistaa hyvin Ihana seikkailu -elokuvan, jossa päärooleissa ovat hänen lisäkseen Ruth Snellman ja Stig Fransman. Elokuvan ohjasi 1960 Toivo Särkkä.

–Kun meillä oli Stig Fransmanin kanssa suutelukohtaus, Särkkä ilmoitti, että emme osaa mitään ja tuli näyttämään mallia, Mannola muistaa – ja huomauttaa, ettei hän ollut muutenkaan hyvä roolissaan.

Pirkko Mannola esittää elokuvassa morsianta, joka karkaa häistään. Mannola pohtii, että hän saattaa katsoa elokuvan nyt telkkarista nykyisen avopuolisonsa, jääkiekkovaikuttaja Göran Stubbin kanssa.

–Täytyy pakottaa hänet katsomaan, minähän olen siinä nuori ja hoikka! Mannola nauraa.

Mannolan elokuvaura alkoi 1959 Ville Salmisen ohjaamassa musiikkikomediassa Yks’ tavallinen Virtanen. Hänet oli valittu edellisenä vuonna Miss Suomeksi. Olipa hän tehnyt jo debyyttilevynkin ja keikkaillut Kullervo Linnan orkesterin solistina.

Seuraavat roolit hänellä olivat elokuvissa Iskelmäketju sekä Nina ja Erik, jossa yhdessä pääroolissa oli Tauno Palo.

–Tauno oli hurmaava. Kun roolihenkilöni piti haukkua hänet, menin tulipunaiseksi. Se onnistui vasta, kun katsoin ohjaaja Aarne Tarkasta. Niin sekaisin tyttö meni, Mannola nauraa.

Elokuva-Aitan äänestyksessä Pirkko Mannola valittiin kolmanneksi parhaaksi naisnäyttelijäksi. 1961 hän voitti äänestyksen.

–Se johtui vain siitä, että tulin jyrinällä ihmisten tietouteen. Olin kai jonkinlainen nuorisoidoli.

Kuukausipalkkainen elokuvanäyttelijä

1959 Pirkko Mannola teki Suomen Filmiteollisuuden kanssa kolmen vuoden sopimuksen kuukausipalkkaiseksi näyttelijäksi. Toivo Särkkä oli tarkan markan mies, joten näyttelijälle ei suotu lepoaikoja. Välillä Pirkko asui studion lähellä, muuten ei olisi ehtinyt nukkua.

–Keikkailin samaan aikaan, mutta nuorena jaksaa. Eipä niillä filmeillä rikastunut, palkkani oli 300–400 markkaa, Mannola muistelee.

–Elokuvien kritiikit olivat yleensä tyrmääviä, mutta ne saattoivat olla silti yleisömenestyksiä. Joskus kyllä masennuin kritiikeistä, Pirkko muistaa.

Kun Suomen Filmiteollisuus teki konkurssin 1965, Pirkko Mannola tunnettiin jo teatterinäyttelijänä. Hänen ensimmäinen teatteriroolinsa oli 1963 Lilla teaternissa. Häntä työllistivät myös tv-sarjat Sisarukset ja Kuten haluatte.

Isoin juttu oli En flicka i soppan -musikaalin päärooli Ruotsissa. Se oli supermenestys. Suomeen Tyttö sopassa -musikaali tuli 1969. Sen ohjasi Åke Lindman, jonka kanssa Pirkko oli juuri avioitunut. He olivat olleet pitkään salapari. Tytär Heidi syntyi 1978.

Ikä ei paina edelleenkään

Suuri suru Pirkko Mannolalle oli aviopuoliso Åken kuolema 2009. Mies kuoli 81-vuotiaana pitkällisen sairauden uuvuttamana. Mannola joutui surun keskellä koetukselle, sillä hän oli lupautunut mukaan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Sisukkaasti hän veti kuitenkin osuutensa kisassa ja tuli hopeasijalle.

Mannola yllätti tanssikisassa notkeudellaan, eikä ikä paina häntä edelleenkään.

Hänen viimeisin roolinsa oli vastikään Espoon kaupunginteatterin Äidinmaassa. Triokeikat Marjatta Leppäsen ja Vieno Kekkosen kanssa on kuitenkin lopetettu.

–Nyt juuri ei ole mitään töitä, Mannola kertoo hiukan kauhuissaan.

Elokuvaroolinkin hän tekisi mielellään. Vanhempana hän on ollut elokuvissa vain pienissä rooleissa.

–Nuorena jännitin kameraa, nyt osaisin olla paremmin kameran edessä, Mannola tietää.

Ihana seikkailu (1962), Yle TV1 KE 28.6. klo 13.00.

Love Island on ohjelma, jota moni ei myönnä katsovansa.

IS TV-LEHTI:

Vuoden 2005 brittirealityyn pohjautuva, 2015 käynnistynyt uusi versio marssittaa paratiisimaiseen lukaaliympäristöön kuusi sinkkumiestä ja -naista. Ensivaikutelman perusteella raakkautuvat ensimmäiset versiot pariskunnista. Pakkaa myös sekoitetaan uutterasti.

Alkuperäisversiossa sinkut olivat kuuluisuuksia. Nyt he ovat tavallisia Instagram-paljastelijoita ja pusuposeeraajia. Emäntänä toimii juontaja ja malli Caroline Flack.

Yleisön mielestä paras pariskunta voittaa lopussa 50 000 puntaa. Kisaparatiisin ulkopuolella livekatsomo seuraa koosteita villeistä tapahtumista. Aloitusjakson lopulla taloon astuvat italialaisveriset kaksosmiehet aikeenaan hurmata pari naista pois kumppaneiltaan.

Kepeää bikinibiletystä ja tyhjäpäistä möykkäämistä seuraa, kun elämän tärkeimmiksi asioiksi muodostuvat uima-allas, suosion tavoittelu ja yöllisissä hiplailuissa eteneminen. Vaikka mukana on erilaisia tyyppejä Playboy-pupuista yksinhuoltajaäiteihin, on etenkin miesanti puuduttavan kaavamaista salipullistelijaa.

Kuten Big Brotherissa, kyseessä on ihmiskoe, jossa yritetään sietää meluisia ja itsekeskeisiä kämppiksiä ja vieläpä hurmaantua heistä. Moni näistä 20–27-vuotiaista kertoo etsivänsä todellista rakkautta, mutta pinnallisen juoruamisen ja ulkonäön ruotimisen maastossa ei siltä tunnu.

Love Island, kausi 1, SUB ti–to klo 21.00

Huippusuosituksi noussut teinisarja opetti aikuiselle katsojalle ainakin sen, että nostalgiatrippi tekee hyvää.

Hurahditko sinäkin tänä keväänä Skamiin? Et ole ainoa.

Megasuosittu teinisarja on viime aikoina puhuttanut kaikenikäisiä suomalaisia. Sarjan neljä kautta on kerännyt tähän mennessä miljoonia katseluita Areenassa.

Valitettavasti Skamin viimeinen jakso nähtiin viime viikonloppuna.

Ihanaa rakkautta, ystävyyttä ja onnea täynnä oleva finaali ei jättänyt montaa ovea avoimeksi. Eikä ihmekään. Sarjan tekijät ovat olleet hyvin varmoja siitä, ettei Skamista nähdä enää uusia jaksoja.

Mutta mitä sarjasta jäi käteen neljän koukuttavan kauden jälkeen?

Listasimme 10 asiaa, jotka ehkä kaikkien aikojen paras teinisarja meille aikuisille opetti.

1. Nostalgiatrippi tekee hyvää

”Olin jo ehtinyt unohtaa, kuinka suuria tunteita teininä koettiinkaan. Sarja palautti ne hienosti mieleen. Se kaikki vatsassa nipistelevä ihanuus, kun ihastuttiin ja sekoiltiin. Eikä siitä tule keski-ikäisenäkään yhtään lohduton olo, päinvastoin tulee fiilis, että elämähän on tosi ihanaa ja söpistä.”

2. Moni asia ratkeaa puhumalla

”Oikeastaan kaikki Skamin nuorten ongelmat syntyvät siitä, että ei uskalla kertoa huolestaan kellekään. Sama ilmiö toistuu edelleen näin aikuisiällä. Sarja muistuttaa jatkuvasti sitä, että suurin osa ongelmista ratkeaa sillä, että avaa sanaisen arkkunsa.”

3. Nuoret ovat kauhean fiksuja

”Sarjassa ikuisuusaiheita käsitellään hämmentävän hienosti. Esimerkiksi mielenterveysongelmiin ja seksuaalisuuden etsimiseen suhtaudutaan lempeän mutkattomasti. Sarja valoi uskoa siihen, että maailma on menossa parempaan suuntaan. Monet nuoret osaavat suhtautua vaikeisiin asioihin paljon tasapainoisemmin kuin ennen osattiin.”

4. Kaikesta selviää

”Vaikka monessa paikassa sarjan hahmot ovat vaipumassa epätoivoon ja kuolemassa teini-iän häpeään, aina tulee joku, joka vetää ylös suosta.”

5. Tyttöihin voi aina luottaa

”Yksi ihan parhaista elementeistä sarjassa on tyttöjen välinen ystävyys. Vaikka välillä porukassa ihastutaan samoihin poikiin ja riidellään, mikään ei koskaan riko Vilden, Nooran, Evan, Sanan ja Chrisin ystävyyttä.”

6. Pussailu on ihanaa

Skamin pussailusessiot ovat niin sykähdyttäviä, että kysyimme asiantuntijalta, miten sellaisen voi toteuttaa aikuisiällä.

Lue juttu tästä: Kiehnääminen takaisin! Asiantuntijan neuvot aikuisille Skam-tason suuteluun

7. Seksi on hauska asia

”Monissa teinisarjoissa seksistä tehdään valtava tabu ja neitsyyttäkin on suojeltava kuin herkkää lasiesinettä. Skamissa seksi on hauskaa, mutkatonta ja luonnollinen osa elämää. Sarja muistuttaa, ettei petipuuhia pidä hävetä. Nautinto kuuluu kaikille – myös tytöille.”

8. Norjan kieli on niin kaunis

Onko missään muussa kielessä yhtä kaunista sanaa kusipäälle?

(Jos et jo tiennyt: kusipää on norjaksi drittsekk. Onhan se nyt kaunis.)

9. Ole ystävällinen – aina

Nooran huoneen seinällä on teksti, joka jokaisen kannattaisi muistaa, ennen kuin menee laukomaan totuuksiaan toisille ihmisille:

”Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.”

Vapaasti suomennettuna sitaatti menee näin: Jokainen jonka tapaat, taistelee omaa taisteluaan. Ole ystävällinen. Aina.

10. Tarvitset vain punaisen huulipunan

Kaikkia aikuisia teinityyli ei välttämättä inspiroi, mutta neljän kauden aikana Noorasta tuli monelle tyylimuusa:

”Nooran punainen huulipuna yhdistettynä muuten naturelliin ja simppeliin lookkiin on ihan paras yhdistelmä.”

Psst. Jos et ole vielä sitä ehtinyt tutustua Skamiin, sen kaikki jaksot on edelleen nähtävissä Yle Areenassa. Jos taas olen tapittanut Hartvig Nissenin koulun nuoria toivoja jo riittämiin, tsekkaa norjalaissarja Nuoret ja lupaavat (Yle Areena). Lue sarjasta lisää täältä