Bomb Girls kertoo toisen maailmansodan aikaisesta ammustehtaasta, jota pyörittävät naiset.

Kanadalainen draamasarja on kiintoisa tuttavuus. Tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansodan vuosiin ja ammustehtaaseen, jota naiset pitävät pystyssä. Monille heistä kyseessä on ensimmäinen työpaikka kodin ulkopuolella.

Päähenkilöiksi nousee nelikko Lorna, Gladys, Betty ja Kate. Lorna johtaa raskaissa oloissa työskenteleviä naisia, rikkaan perheen tyttö Gladys haluaa toimistosta muiden naisten joukkoon tehdassaliin, maalaistyttö Betty on paras pomminrakentaja ja salaperäinen Kate tarvitsee työpaikkaansa kipeämmin kuin kukaan muu. Arkea tehtaalla värittävät rintamalta tulevat viestit ja ihmissuhdesopat.

Bomb Girls,
TV2 ma klo 21.00

Hurjat rakkauskilot -sarja yhdistää laihdutus- ja parisuhdeohjelmat uudeksi formaatiksi.

IS TV-LEHTI: Nelosella alkava uusi laihdutusohjelma Hurjat rakkauskilot ei ole aivan perinteinen laihdutusohjelma. Toki siinä on jo tutuksi tullut idea: pariskunta laihduttaa yhtaikaa.

Mutta ensisijaisesti se on parisuhdetesti, sillä pariskunta erotetaan laihdutusprosessinsa ajaksi eli peräti viideksi kuukaudeksi toisistaan. Kuten juontaja Elina Kottonen ohjelmassa usein toistaa, kyseessä on äärimmäinen kokeilu.

Ohjelma kertoo kymmenen eri pariskunnan tarinan, ja ensimmäisessä jaksossa nähdään, miten kokeilu toimii 14 vuotta yhdessä olleille Kirsille ja Hannulle.

Eron hetki on riipaiseva, ja katsojalle herääkin ennen kaikkea kysymys: onko tämä todellakin tarpeellista, että laihtuakseen on oltava viisi kuukautta toisesta erossa?

Haluaako toinen enää jatkaa suhdetta, kun kuvaukset lopulta päättyvät?

Mitä ohjelma ei kerro, on se tosiasia, että pariskunta saa puhua puhelimessa koko ajan. Mutta siitä huolimatta pääpaino katsojalla on sen odotuksessa, miten pariskunta selviytyy viiden kuukauden erossaolosta, eikä niinkään laihdutusprosessista. Samaa pohtivat myös Kirsi ja Hannu: haluaako toinen enää jatkaa suhdetta, kun kuvaukset lopulta päättyvät?

Toki ohjelmassa tuodaan esiin hyviä huomioita myös itse laihduttamisesta. Esimerkiksi 92-kiloisella Kirsillä on aivan liian kovat tavoitteet painonpudotuksen suhteen, ja hänen kuntovalmentajansa joutuu toppuuttelemaan Kirsin suunnitelmia. Liian nopea laihdutus kun toisi kilot takaisin.

Pariskunta saa avukseen myös lääkärin, ravintoterapeutin ja psykologin. Pariskunnan aikaansaama lopputulos yllättää lopulta kaikki.

Hurjat rakkauskilot, Nelonen ti klo 20.00

Muistatko kun yhdysvaltalainen demokraattipoliitikko Anthony Weiner lähetteli naimisissa ollessaan tuhmia kuvia useille naisille? Dokumentti pääsi seuraamaan Weinerin elämää.

IS TV-LEHTI: Demokraattipoliitikko Anthony Weinerin rietastelusta repesi mediakohu kevätkesällä 2011, kun julkisuuteen päätyi kuva, jonka Weinerin oli lähettänyt naiselle Twitterissä. Kuva esitti pullotusta Weinerin boksereissa. Seurauksena Weiner joutui eroamaan kongressiedustajan tehtävästä.

Parin vuoden hiljaiselon jälkeen Weiner ilmoitti pyrkivänsä New Yorkin pormestariksi 2013. Runsaasti medianäkyvyyttä saaneessa kampanjassa Weineriä tuki tämän rinnalla pysynyt vaimo, Hillary Clintonin avustaja ja luottonainen Huma Abedin. Kampanja tyrehtyi toiseen skandaaliin, kun Weinerin lähettämät uudet seksiviestit vuosivat julkisuuteen.

Tilanteet ovat ajoittain niin kuumottavia, että miehen imagoa tässä ei ole yritetty kiillottaa.

Josh Kriegmanin ja Elyse Steinbergin ohjaama dokumentti Amerikan malliin (Weiner, 2016) seuraa Weineriä kampanjan aikana. Weinerin päätös sallia dokumentointi ihmetyttää, sillä kamera seuraa lähes kaikkialle. Tilanteet ovat ajoittain niin kuumottavia, että miehen imagoa tässä ei ole yritetty kiillottaa.

Toimiva dokumentti pääsee hetkittäin hyvin lähelle päähenkilöä, vaikka tekojaan Weiner ei juuri avaakaan. Weiner näyttäytyy toisaalta härskinä ukkona ja valehtelijana, toisaalta lahjakkaana poliitikkona ja sympaattisena tyyppinä, joka säheltää, koska on ihminen.

Elokuva ei moralisoi, vaan pohtii, mikä saa poliitikon urpoilemaan toistuvasti, vaikka kiinnijääminen on lähes varmaa. Dokumentti on kiinnostava tarina poliitikon työn raadollisuudesta – etenkin poliitikon läheisille.

Dokumenttiprojekti: Amerikan malliin, TV1 ma klo 21.30

Tiesitkö, että muun muassa Matthew Perry, Jason Bateman ja Courteney Cox raakattiin pois Melrose Placen näyttelijäehdokkaista?

IS TV-LEHTI: Ellei koskaan ole katsonut 1990-luvun suosikkisarjaa Melrose Place, tämä Mark Griffitsin ohjaama elokuva on pelkkä muovisten hahmojen sähellys tv-sarjan kulisseissa. Mutta jos on sitä sukupolvea, joka jännitti Alisonin ja Billyn suhdetta ja Kimberlyn peruukkitempauksia, antaa elokuva pienen viihdeannoksen.

Melrose Placea esitettiin vuosina 1992–1999 Beverly Hills 90210 -sarjan innoittamana. Samat tekijät, tuottaja Aaron Spelling ja sarjojen luoja Darren Star, halusivat kehittää aikuisemman version, jossa omillaan asuvien taloyhtiössä alkaa tapahtua.

Elokuva pohjautuu tositapahtumiin ja esittää dramatisoituja kohtauksia, joissa käydään läpi näyttelijöiden välisiä suhteita sekä kerrotaan taustaa sarjan juonenkäänteille. Suuri osa elokuvan tarinaa painottuu alkuvaikeuksiin. Spelling ja Star kertaavat castingista raakattuja nimiä: Matthew Perry, Jason Bateman, Courteney Cox… Jaken näyttelijäksi valittu Grant Show (Ryan Bruce) toteaa menettäneensä Thelma ja Louise -roolinsa jollekin Brad Pittille.

Sarjan kulisseissa ei tapahtunut kummempaa draamaa.

Tällä tasolla elokuva liikkuu. Triviaalitiedon viskelyä, faktaa fiktiossa, menneiden muistelua, suosikkihahmojen arkea tv-työssä. Ja kovin on tylsää ja pinnallista! Sitä sarjakin oli, triviaalia saippuaa, mutta nostalgian kuorrutteen alla maukkaampaa.

Camp-henkinen elokuva käsittelee hahmojaan hellästi. Se johtuu siitä, ettei sarjan kulisseissa tapahtunut kummempaa draamaa, kuten Beverly Hills -sarjan riitelevien Shannen Dorothyn ja Jennie Garthin välillä.
Osa hahmoista seurusteli ja erosi, kuten Courtney Thorne-Smith (Rebecca Dalton) ja Andrew Shue (Frank Rose Bailey IV ), mutta erot hoidettiin korkeintaan kieltämällä kielisuudelmat. Doug Savantin paljon harjoiteltu homosuudelma sen sijaan leikattiin lopulta pois – siinä ajan totista draamaa!

Unauthorized Melrose Place Story, Nelonen su klo 16.00

Kaipaatko uutta, kutkuttavaa katsottavaa? Listasimme 15 laadukasta rikossarjaa.

Kun hyvä rikossarja imaisee mukaansa, muu maailma unohtuu. Löytyykö tältä listalta suosikkisi?

The Wire

Kaikkien aikojen parhaaksi tv-sarjaksikin kehuttu The Wire kuvaa karun realistisesti murha- ja huumepoliisien toimintaa Baltimoren kaduilla. Jokaisella viidellä kaudella on oma yläteemansa: huumekauppa, politiikka, koulumaailma.

The Wire kestää useammankin katselukerran, sillä juonenkäänteitä ei ole pureskeltu valmiiksi. Malta, vaikka ensimmäinen jakso ei imaisisi heti mukaansa. Henkilöhahmoja on paljon, eikä jokaisen nimi jää heti muistiin. Sarjan edetessä heihin rakastuu niin, että luopuminen on vaikeaa. Rentun poliisin roolissa nähdään The Affairistakin tuttu Dominic West.

Kaudet 1–5 Hbo Nordicilla.

The Night of

Nuori nainen murhataan raa’asti New Yorkissa, ja pääepäillyksi nousee kiltin opiskelijapojan maineessa oleva Nasir Khan, joka ei muista murhayön tapahtumista mitään. Katsojan näkökulmasta kiinnostavinta ei ole se, kuka on syyllinen, vaan koko amerikkalaisen rikosoikeudellisen järjestelmän toiminta.

Omintakeinen draama on täynnä kiinnostavia yksityiskohtia, ja hahmoista paljastuu koko ajan uusia sävyjä. Taidokkaan käsikirjoituksen takana ovat Schindlerin listasta Oscar-palkittu Steven Zaillian ja Wire-sarjan käsikirjoittanut Richard Price.

Ensimmäinen kausi Hbo Nordicilla.

Silta

Tanskalais-ruotsalainen hittisarja, joka teki nordic noir -genren tunnetuksi. Koukuttava, suureellinen, mahdoton jättää kesken. Sofia Helinin näyttelemä rikospoliisi Saga Norén on työlleen omistautunut, mutta sosiaalisesti kömpelö hahmo, ja juuri siksi niin rakastettava.

Toinen kausi Netflixissä.

Lue myös: Tiesitkö tämän supersuositusta Silta-sarjasta?

Happy Valley

Yorkshireläiseen pikkukaupunkiin sijoittuva rikosdraama liikuttaa, tuntuu uskottavalta ja jää pitkäksi aikaa mieleen pyörimään. Vaikka tunnelma on synkkä, joissain kohtauksissa on jopa mustan huumorin vivahteita. Nimestään huolimatta Happy Valley sisältää raakaa väkivaltaa, eikä siksi välttämättä sovi kaikkein heikkohermoisimmille. Onneksi brittiläisen maalaismaiseman kuvaus antaa aina hetkeksi tilaa hengittää.

Kaudet 1–2 Netflixissä.

The Fall -sarjan päärooleissa nähdään Gillian Anderson ja Jamie Dornan.

The Fall

Piinaavan koukuttava kuvaus sarjamurhaajan kaksista kasvoista. The Fall eroaa monesta muusta rikossarjasta siinä, että rikollisen henkilöllisyyden sijaan katsoja, ja etsivä Stella Gibson, pohtivat hänen motiivejaan. Gillian Anderson tekee upean roolityön kylmäkiskoisena etsivänä, ja pahiksen roolissa nähdään 50 Shades of Grey -tähti Jamie Dornan.

The Fallin tunnelma on niin painostava, että lähes jokainen kohtaus saa sydämen hakkaamaan. Tiedättehän, silloinkin, kun päähenkilö pesee käsiään kirkkaasti valaistussa työpaikan vessassa, olet ihan varma, että pian olan takaa hyppää aseistettu murhaaja.

Kaudet 1–3 Netflixissä.

Line of Duty

Taitavasti kirjoitetussa Line of Dutyssa seurataan poliisien väärinkäytöksiä tutkivan yksikön työtä eli pengotaan rikollisten sijaan poliisien taustoja. Synkkätunnelmainen brittisarja sopii kärsimättömälle: koska tuotantokaudet ovat lyhyitä, mielenkiinto pysyy hyvin yllä.

Kaudet 1–3 Netflixissä.

Sorjonen

Hehkutettu Sorjonen on ensimmäinen suomalainen nordic noir -genren edustaja. Sarjan tapahtumat sijoittuvat virkistävästi Lappeenrantaan, ja pääroolissa aavistuksen työnarkomaanina KRP:n rikostutkijana nähdään mahtava Ville Virtanen.

Ensimmäinen kausi Yle Areenassa.

Breaking Bad

Huumemaailmaan sijoittuvassa rikosdraamassa pohditaan suuria eettisiä kysymyksiä. Keskiluokkainen perheenisä ajautuu valmistamaan huumeita, koska tarvitsee rahaa syöpähoitoihin. Sukeltaessaan yhä syvemmälle huumemaailmaan päähenkilö muuttuu jatkuvasti kierommaksi. Vuonna 2014 Breaking Bad voitti Emmy-palkinnon peräti viidessä kategoriassa.

Kaudet 1–5 Netflixissä.

Matthew McConaghey vakuuttaa True Detectiven ensimmäisellä tuotantokaudella.

True Detective

Sarjan ensimmäistä kautta on hehkutettu muun muassa modernin tv-draaman ja elokuvan täydelliseksi liitoksi. Sillä käsitellään suuria teemoja, kuten uskontoa ja oikein ja väärän häilyvää rajanvetoa. Käsikirjoitus on loistava, ja Matthew McConaghey tekee karismaattisen roolisuorituksen.

Kaudet 1–2 Hbo Nordicilla.

Uusi Sherlock

Uusi Sherlock vinksauttaa kaikille tutun tarinan uudeksi. Raamit ovat edelleen jotakuinkin samat kun Arthur Conan Doylen tarinoissa, ja esimerkiksi lavastuksessa on pieniä viittauksia kirjoihin. ”Koskaan ei oikein voi tietää, mitä tapahtuu – mikä on ihme, kun tarinat tavallaan ovat jo tuttuja. Moriarty on moninkertaisesti hirveämpi kuin kirjoissa, ja sankaripari mahtava. Cumberbatch ja Freeman ovat todella sopivia rooleihinsa”, sarjan seuraaja kommentoi.

Kaudet 1–4 Netflixissä.

Bosch

Sarja perustuu Michael Connellyn Harry Bosch -kirjoihin. Ensimmäisellä tuotantokaudella jahdataan, yllätys yllätys, sarjamurhaajaa. Synkkä tunnelma ja melankolinen päähahmo viehättävät.

Ensimmäinen kausi Viaplayssa ja HBO Nordicilla.

Twin Peaksin pikkukaupungin tunnelmiin palataan toukokuussa, kun sarjan uudet jaksot julkaistaan.

Twin Peaks

Kulttisarjassa selvitään nuoren Laura Palmerin murhaa Twin Peaksin pikkukaupungissa. David Lynchin ja Mark Frostin luoman klassikon vanhat jaksot ehtii hyvin katsastaa ennen kuin uudet kolmannen kauden jaksot toukokuussa alkavat.

Kaudet 1–2 Hbo Nordicilla.

Hercule Poirot

Jos kaipaat klassikkoa, Hercule Poirot on valintasi. Sarjassa yhdistyvät Agatha Christien juonikkaat tarinat, upea puvustus sekä oman arvonsa tunteva, vahaviiksinen päähahmo. ”Dekkaria seuratessa mielessä pyörii koko ajan David Suchet’n paljastus siitä, miten hän kehitteli erityistä roolihahmoaan: töpöttävä kävelytyyli syntyi, kun Suchet keksi puristaa pencen kolikkoa pakaroidensa välissä”, eräs sarjan fani kommentoi.

Hercule Poirot Ylen TV1:llä.

Marcella

Sillan luojan Hans Rosenfeldtin käsikirjoittama Marcella yhdistää rikossarjan ja perhedraaman: Etsivä Marcella Backland palaa töihin vuosien tauon jälkeen. Avioliitto vetelee viimeisiään, ja mielenterveyskin rakoilee. Jos pidit Sillasta, pidät todennäköisesti tästäkin.

Ensimmäinen kausi Netflixissä.

Fargo

Omalaatuinen Fargo perustuu löyhästi Coenin veljesten saman nimiseen kulttielokuvaan. Vuonna 2014 HitFix-sivuston asiantuntijaraati valitsi Fargon vuoden parhaaksi tv-sarjaksi. Sarja palkittiin myös Emmy-gaalassa vuoden parhaana minisarjana.

Toinen kausi Ruutu+-palvelussa.

Juttua muokattu 16.1.2017 klo 09.10: korjattu, että Netflixissä on Silta-sarjan toinen tuotantokausi, ei ensimmäinen.