Henrietan mielestä au pairin arkea ei voi ymmärtää, jos ei itse ole ollut au pairina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Henrietan mielestä au pairin arkea ei voi ymmärtää, jos ei itse ole ollut au pairina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Au pairit Australiassa -sarjan Henrietta kertoo videoblogissaan, millaista au pairin työ oikeasti on.

Au pairit Australiassa -sarjan Henrietta Kulmala, 21, kertoo videoblogissaan, miksi hänellä meni sukset ristiin isäntäperheensä kanssa. Henrietan mukaan ohjelmasta ei saa todellista kuvaa kaikesta tapahtuneesta.

– Ohjelmaa kuvattiin kolme kuukautta, mutta sarjaan tapahtumat jouduttiin tiivistämään 4,5 tuntiin. Eli ohjelmassa ei todellakaan näytetty kaikkea, Henrietta kertoo videoblogissaan.

”Työpäivät alkoivat puoli seitsemältä aamulla ja kestivät iltakahdeksaan, -yhdeksään tai -kymmeneen.”

Henrietan mukaan au pairina oleminen on kaikkea muuta kuin pelkkää bilettämistä.

– Todellakin tein siellä töitä. Viikonloput oli vapaata, mutta arkisin työpäivät alkoivat puoli seitsemältä aamulla ja kestivät iltakahdeksaan, -yhdeksään tai -kymmeneen. Päivällä minulla oli 3–4 tuntia vapaa-aikaa, kun lapset olivat koulussa, mutta ei siinä ajassa kerennyt tehdä mitään. Kaikki muut kaverit olivat silloin töissä, joten otin vapaa-aikana päikkärit tai katsoin telkkaa.

”Työpaikalla asuminen ei sopinut minulle”

Sarjasta sai kuvan, että Henrietalla meni isäntäperheessään hyvin verrattuna kahteen muuhun au pairiin: Susaan ja Isabellaan, joka joutui vaihtamaan perhettä jopa kolme kertaa.

Henrietan mukaan ongelmat kärjistyivät loppuvaiheessa, koska heillä oli erilaiset käsitykset työmäärästä. Henrietta huomasi myös, ettei au pairina olo ole "hänen juttunsa".

– Välillä minusta tuntyi, että olin kokki, lapsenvahti, siivooja ja sitten vielä psykologi.

– Loppuvaiheessa kun juttelimme asiasta, he toivat kansion, johon oli listattu asioita, joita minun pitäisi saada aikaiseksi kaiken muun lisäksi. Se alkoi käydä henkisesti tosi raskaaksi. Tajusin, että se duuni ei ehkä sovi minulle. Minulle ei myöskään sopinut työpaikalla asuminen. Olen au pairiksi ehkä liian itsenäinen – olen kuitenkin asunut 16-vuotiaasta asti yksin 500 kilometrin päässä vanhemmistani.

Henrietta oli au pairina nelihenkisessä perheessä. Kuva: Yle kuvapalvelu
Henrietta oli au pairina nelihenkisessä perheessä. Kuva: Yle kuvapalvelu

Au pairit Australiassa maanantaisin TV2:lla klo 20.30. Kaikki jaksot ovat myös Areenassa.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.