Arman Alizad yrittää käsitellä Pohjantähden alla -jaksossa lastensuojeluun liittyviä asioita monesta eri näkökulmasta. Kuva: Sami Tuunanen
Arman Alizad yrittää käsitellä Pohjantähden alla -jaksossa lastensuojeluun liittyviä asioita monesta eri näkökulmasta. Kuva: Sami Tuunanen

Arman Alizad miettii Pohjantähden alla -jaksossa, miten vaikeita lastensuojeluun liittyvä päätökset voivat joskus olla. – Tämä on maailman vaikein asia käsitellä, hän sanoo.

Arman Alizadin Pohjantähden alla -ohjelmassa nähdään tänään tiistai-iltana lastensuojelusta kertova jakso. Arman tapaa jaksossa sosiaalityöntekijöitä sekä huostaanotettuja nuoria. Hän haastattelee myös yhtä paria, Sofiaa ja Aleksia. Arman miettii jaksossa, etteivät lastensuojelutapaukset ole aina yksiselitteisiä. Sofian ja Aleksin pojasta tehtiin jo ennen syntymää ennaltaehkäisevä lastensuojeluilmoitus Aleksin päihde- ja vankilataustan takia.

Aleksi kertoo jaksossa, että on saanut tuomion kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja kiristyksestä. Aleksi kuitenkin ihmettelee jaksossa, miksi hänen menneisyytensä on vaikuttanut huoltajuusasioihin.

– Näiden asoihin pitäisi olla sovitettu, hän sanoo jaksossa.

”Suhtauduin aika ylimielisesti.”

Aleksi sanoo silti ymmärtävänsä, että hänen oma käytöksensä on vaikuttanut tilanteeseen.

– Lastensuojelu yritti saada mua tapaamisiin, mutta suhtauduin aika ylimielisesti. Siellä edellytettiin seuloja (huumetestejä), ja minä toimin tosi urposti. Sitten kriisipäivystys tuli poliisipartion kanssa ja selvensi, että mä olen lapsen terveydelle ja kehitykselle vaarallinen.

Tilannetta on vaikeuttanut myös se, että Sofia on antanut positiivisen näytteen kannabiksesta.

Vaikeita päätöksiä

Aleksin ja Sofian poika oli ohjelman tekohetkellä sijoitettuna sijaisperheessä kiireellisenä tapauksena. Aleksi ja Sofia näkevät poikaa pari tuntia viikossa, mutta aikovat taistella siitä, että poika voisi vielä joskus asua heidän kanssaa. Arman kysyy Aleksilta ja Sofialta, onko pari kokenut tulleensa väärinkohdelluksi vai ymmärtävätkö he lastensuojelun näkökannan ja tarkoituksen.

– Ymmärrän. Ymmärrän täysin sen. Mutta kyse ei ole siitä. Mä oon ollut perhekuntoutuksessa, ja asiat ovat menneet eteenpäin hirveetä vauhtia.

– Nyt joku toinen – parempi ihminen – pitää huolta mun pojasta, kun voisin tehdä sen itsekin ja paljon suuremmalla rakkaudella ja välittämisellä, Sofia kyynelehtii.

”Mikä on lapselle parasta? Ja kuka siitä on päättämään?”

Siitä Sofia sanoo olevansa tyytyväinen, että tietää poikansa olevan turvallisessa ja hyvässä perheessä.

Arman miettii parin tapaamisen jälkeen, miten vaikeita huostaanottopäätökset voivat joskus olla.

– Se fiilis, mikä tästä on jäänyt, on valtavan iso hämmennys. Kun se pieni lapsi on mukana tässä, niin se tekee tästä tuhatkertaisesti monimutkaisemman ihan jokaikisellä saralla. Tämä on maailman vaikein aihe käsitellä, koska näkökulma muuttuu totaalisesti riippuen kenen silmistä asiaa katsotaan. Mikä on lapselle parasta? Ja kuka siitä on päättämään? En pysty asettamaan itseäni niiden ihmisten kenkiin, ketkä tekevät noin isoja päätöksiä.  

2964695
Videolla Arman kertoo, millaisia tunteita hänellä tuli sen jälkeen, kun oli jutellut 10-vuotiaana huostaanotetun Ainon kanssa. Video ei liity Sofian ja Aleksin lapsen tapaukseen. Video: Nelonen

Arman Pohjantähden alla tiistaisin Nelosella kello 22.00. 

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.