Vesku Loiri ja Paula Koivuniemi ovat herkällä tuulelle dokumentissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Dokumentti osoittaa, miten mutkattomat välit Paula Koivuniemellä ja Lauri Tähkällä on. Paulan ja Vesa-Matti Loirin kohtaamiseen kannattaa puolestaan varautua nessupaketilla.

Rakkauden ihanuus ja tuska. Elämän rajallisuus. Aito ystävyys. Valtava elämänjano. Rakkaus eläimiin. Luopuminen.

Näitä kaikkia asioita käsitellään, kun Paula Koivuniemi, 69, kohtaa studiossa yhdeksän miesartistia: Jari Sillanpään, Vesa-Matti Loirin, Lauri Tähkän, Michael Monroen, Toni Wirtasen, Tuure Kilpeläisen, Samuli Edelmannin, Pate Mustajärven ja Elastisen.

Paula Koivuniemi @studio -dokumentissa seurataan, kun Paula levyttää artistien kanssa yhden dueton. Mutta pelkkää laulamista dokumentti ei ole. Katsoja pääsee kurkistamaan, millaista kemiaa Paulalla ja miesartisteilla on.

Dokumentin yksi sympaattisimmasta kohtauksista on, kun Paula ja Michael innostuvat puhumaan kissoista. Kuviakin löytyy vaikka kuinka. On Miken kissa Nuppu haukottelemassa, lepäilemässä pussukassa, nojaamassa pöytään, laatikon päällä.

Lauri Tähkä ja Paula Koivuniemi. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lauri Tähkä ja Paula Koivuniemi. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Dokumentin parasta antia ovat Paulan ja muiden artistien keskustelut. Kun kaksi pohjalaista – Paula ja Lauri – tapaavat, käy selväksi, miten mutkattomat heidän välinsä ovat. Lauri saa dokumentissa Paulan avautumaan hieman rakkauselämästään, ja katsojakin saa tietää, ettei Paula ole ollut aikoihin ihastunut. Kaksikko muistelee myös aikaa, kun he asuivat samassa talossa Helsingin Bulevardilla.

”Mitäs onks sulla ketään. No onks sulla joku.”

– Mä keitin sulle aika usein puuroa. Loikoilin itse usein vielä sängyssä, ja sä tulit vaan hakee puuron ja menit kotiin. Siinä oli jotain tosi hyvää meininkiä, Lauri kertoo.

Paula muistaa, miten usein hän ja Lauri keskustelivat hänen keittiönpöytänsä ääressä vakavista asioista.

– Sullahan on aina se kolmas kysymys, että mitäs onks sulla ketään. No onks sulla joku, Lauri sanoo Paulalle.

Paula ja Vesku menevät syvälle

Paulan ja Veskun kohtaamiseen kannattaa varautua nessupaketilla. Kuvat 80-luvulta saavat pitkäaikaiset ystävykset muistelemaan nuoruuttaan ja pohtimaan kuolemaa, joka on väistämättä joskus edessä. Näitä samoja asioita käsitellään myös heidän surumielisessä Eilen kun mä tiennyt en -duetossaan. Laulusta ei tahdo tulla mitään, sillä teksti herkistää molemmat.

”Joskus tulee sellaisia pelkoja, että mä en haluaisi vielä lähteä täältä.”

Nyt toisin aatoksin, mä katson huomiseen, mut nuoruus mennyt on, en tiedä mitä teen, kappaleessa lauletaan.

Paula myöntää, että pysähtyy aina silloin tällöin miettimään omaa ikäänsä.

– Joskus tulee sellaisia pelkoja, että mä en haluaisi vielä lähteä täältä. Mä haluaisin vielä kokea ja nähdä ja kuulla kaikesta. Olen elämästä niin utelias. Mutta olen vielä hyväkuntoinen. Toivon, että saisinkin olla tässä kunnossa, ja pää vielä toimisi. Toivon, että saisin elää vielä muutaman vuosikymmenen, Paula miettii.

– Kuolemaa mä en pelkää, mutta tukehtumalla mä en haluaisi kuolla, Vesku sanoo.

Paula Koivuniemi @studio tuli viime viikolla tv:stä, mutta se on katsottavissa myös Yle Areenassa.

Yö ja usva valmistui vuonna 1956, ja sen kuvamateriaali riipaisee yhä vain.

IS TV-LEHTI: Natsien keskitysleireiltä on nähty vuosikymmenten varrella niin paljon materiaalia, että se alkaa helposti turruttaa. Onkin syytä palata lajin varhaiseen perusteokseen, Alain Resnais’n lyhytfilmiin Yö ja usva (Nuit et brouillard), joka jaksaa yhä hätkähdyttää.

Kati Sinisalon jälleen taiten kokoamassa Teemaillassa nähdään lisäksi huippukiinnostavat ohjelmat Keskitysleirien salattu totuus sekä Claude Lanzmann ja Shoahin aaveet. Sysäyksen teemalle on antanut seuraavan viikon perjantaina vietettävä vainojen uhrien muistopäivä.

Yö ja usva on elokuva, joka aina vain sekä hirvittää että tuottaa mielihyvää. Paradoksi melkein tuottaa omantunnon tuskia: onko oikein katsoa filmimateriaalia keskitysleirien kauhuista ja samalla nauttia elokuvan esteettisestä täydellisyydestä?

Ristiriita on vain hyväksyttävä – ja kenties Yön ja usvan kauneus on omiaan saamaan meidät jälleen pysähtymään ja muistamaan natsi-Saksan miljoonien leireillä tuhottujen kärsimykset.

Resnais käyttää oivaltavasti hyväkseen kontrasteja. Ranskan ykköskuvaajiin kuuluneet Sacha Vierny ja Ghislain Cloquet ovat tallentaneet tuolloisia nykynäkymiä Auschwitzista ja muista keskitysleireistä runollisissa väreissä, mihin Resnais on leikannut brutaalin mustavalkoisia uutiskuvia samoista paikoista 1940-luvulla.

Keskitysleiriltä selvinneen Hanns Eislerin suurenmoisessa musiikissa voi aistia kuulevansa vastarinnan kaikuja: emme saa unohtaa – mutta emme saa antaa tämän toistua.

Yö ja usva, Teema la klo 21.00

Kuusikymmenluvun Batman-tv-sarjan päähahmot Adam West ja Burt Ward tiesivät kyllä, että komediaahan Batman vain on.

IS TV-LEHTI: Viime vuosien Batman-elokuvat ovat tehneet ison työn kammetessaan Bob Kanen ja Bill Fingerin luoman sarjakuvasankarin takaisin vakavasti otettavaksi hahmoksi.

Ennen Tim Burtonin ohjaamaa, 1989 ilmestynyttä ensimmäistä nykytulkintaa hahmo muistettiin lähinnä tämän vuosina 1966–1968 valmistuneen tv-sarjan humoristisena camp-sankarina, jolle mikään puujalkavitsi ei ollut liian älytön väännettäväksi.

Batmania ja ihmepoika Robinia esittäneet Adam West ja Burt Ward tiesivät kuvauksissa tekevänsä puhdasta komediaa, mutta heidän näennäinen vakavuutensa teki sarjasta koko perheen hupia: lapset saattoivat katsoa jaksoja tosissaan, ja samaan aikaan aikuiset saivat nauraa sanaleikeille ja 1960-luvun liioittelevan värikkäälle poptaide-estetiikalle.

Samat asiat huvittavat yhä. West lausuu Batmanin ja tämän siviiliminän Bruce Waynen repliikkejä ylväällä rauhallisuudella, eikä hänen ilmeensä värähdä ensimmäisessä jaksossa liikoja edes diskossa tanssahdellessa.

Wardin näyttelemä Robin taas ei pääse diskoon sisään – alaikäisyytensä vuoksi.

Kissanaisena nähdään Lee Meriwether. Kuva: Yle
Kissanaisena nähdään Lee Meriwether. Kuva: Yle

Sähikäisenä tapahtumien taustalla häärää alussa Frank Gorshinin näyttelemä Arvuuttaja, jonka sekoilun tasolle ylsi myöhemmin vasta Jim Carrey.

Teema esittää ensimmäisen kauden 34 jaksoa perjantaisin tarinakokonaisuus kerrallaan eli kahden jakson erissä.

Batman, Teema pe klo 19.00 ja 19.25

Yle näyttää Donald Trumpin virkaanastujaiset perjantaina suorana tv:ssä ja netissä.

Perjantaina se tapahtuu: Donald Trumpista tulee Yhdysvaltojen presidentti. Virkavalan vannominen ja Trumpin puhe ovat tietysti myös odotettu tv-tapahtuma, ja sitä seurataan suorana myös Suomessa.

Perinteisesti presidentin virkaanastujaiset on ollut valtava tapahtuma, jonne on ollut helppo houkutella supersuosittuja artisteja. Esimerkiksi Barack Obaman virkaanastujaisissa esiintyivät Beyoncé, U2, Bruce Springsteen ja Shakira. Myös Trumpin tiimi on yrittänyt kosiskella kuuluisuuksia, mutta monet artistit ovat kieltäytyneet kunniasta. Business Insiderin mukaan muun muassa Elton John, Andrea Bocelli, Celiné Dion, Moby, Kiss ja Mötley Crüen Vince Neil ovat sanoneet ei kiitos.

Varsinaisia megatähtiä ei Trumpin show'ssa kuulla. Yhdysvaltain kansallislaulun esittää Jackie Evancho, 16. Hän tuli tunnetuksi Jenkeissä vuonna 2010, kun sijoittui toiseksi America’s Got Talent -ohjelmassa. Evancho on huomattavasti pienempi nimi kuin Beyoncé, joka sai vastaavan kunnian Obaman virkaanastujaisissa neljä vuotta sitten.

Donald Trump on hämmästellyt Twitterissä, miksi monet artistit eivät halua esiintyjä suuressa tapahtumassa. – Jackie Evanchon albumin myynti on räjähtänyt sen jälkeen, kun hänen julkistettiin esiintyvän virkaanastujaisissa. Jotkut ihmiset eivät tajua, mikä mahdollisuus tämä on, Trump twiittasi kaksi viikkoa sitten.

Myös 3 Doors Down -yhtye on lupautunut soittamaan.

3 Doors Down onkin sitten ainoa rockbändi. Kantria tapahtumassa on luvassa paljon. Kuuluisimpia kantritähtiä Yhdysvalloissa lienevät Toby Keith ja Lee Greenwood. Lisäksi mukaan ovat lupautuneet sellaiset kokoonpanot kuten Big & Rich, Frontmen of the Country ja Cowboy Troy.

 
 

 

 

Muita esiintyjiä ovat 360-henkinen mormonikuoro The Mormon Tabernacle Choir ja tanssiryhmä The Radio City Rockettes. Tanssiryhmä aikoo esiintyä tapahtumassa siitä huolimatta, että osa tanssijoista on avoimesti kritisoinut Trumpia somessa.

Kevyen musiikin edustajina nähdään The Piano Guys -kvartetti.

 

Mistä seurata virkaanastujaisia?

Suomessa suora lähetys näytetään perjantaina 20.1. TV1:ltä ja Yle Areenasta. Lähetys alkaa kello 18.15 ja päättyy kello 20.30. Lähetyksessä keskustellaan siitä, millainen tulevaisuus Yhdysvaltoja odottaa, kun Trump astuu virkaan. Paikan päältä tunnelmia raportoi kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Voit seurata lähetystä netissä täältä.

Myös kansainväliset uutissivustot, esimerkiksi CNN, ABC News ja Mirror, näyttävät virkaanastujaiset suorina netissä.

Mikkeliläinen Erja, 60, pääsee Suomi Love -jaksossa Juha Tapion yksityiskeikalle.

Lauantain Suomi Love -jaksossa kuullaan mikkeliläisen Erjan tarina. Viimeisen kymmenen vuoden aikana 60-vuotiaalle Erjalle on tapahtunut monia rankkoja asioita. Ensimmäinen menetys tapahtui vuonna 2008, kun Erja menetti yllättäen miehensä.

– Se oli sokki meille kummallekin, Erjan tytär Hanna-Riitta kertoo jaksossa.

”Meidän oli tarkoitus juhlia häitä, mutta jouduimmekin hautajaisiin.”

Parin vuoden päästä miehensä kuolemasta Erja sairastui itse vakavasti. Hän sai kaksi sydäninfarktia, mutta toipui niistä leikkausten ansiosta. Samoihin aikoihin Erja tapasi uuden miehen. Hanna-Riitta kuvailee Erja-äitinsä ja miehen suhdetta todella lämpimäksi ja ihanaksi.

– Sitä oli ilo katsoa vierestä. Vuonna 2013 meidän oli tarkoitus juhlia häitä, mutta kävikin niin, että jouduimmekin hautajaisiin. Yllättäen äidin miesystävä nukkui pois.

Hanna-Riitta kertoo ihailevansa, miten kaiken tämän jälkeenkin hänen äitinsä on jaksanut elää ja rakentaa elämäänsä.

”Äiti uskaltaa, siitä oon tosi ylpeä.”

– Yksi asia, josta olen hirvittävän iloinen on se, että hän on nyt löytänyt uuden miesystävän rinnalleen. Äiti uskaltaa, siitä oon tosi ylpeä. Itse olisin varmaan arka avaamaan sydäntäni sen jälkeen, jos on monta menetystä taustalla.

Hanna-Riitta pitää äitiään idolinaan ja halusi siksi järjestää tälle yllätyksen Suomi Lovessa. Jaksossa Erja pääsee Juha Tapion yksityiskeikalle ja saa kuulla Sinun vuorosi loistaa -kappaleen. Keikka on Erjan toiveiden täyttymys, sillä hän ei ole ikinä päässyt näkemään Juha Tapiota livenä, vaikka on siitä useasti haaveillutkin – ja nähnyt myös unia.

Suomi Love TV1:llä la klo 21.15.