Vesku Loiri ja Paula Koivuniemi ovat herkällä tuulelle dokumentissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Dokumentti osoittaa, miten mutkattomat välit Paula Koivuniemellä ja Lauri Tähkällä on. Paulan ja Vesa-Matti Loirin kohtaamiseen kannattaa puolestaan varautua nessupaketilla.

Rakkauden ihanuus ja tuska. Elämän rajallisuus. Aito ystävyys. Valtava elämänjano. Rakkaus eläimiin. Luopuminen.

Näitä kaikkia asioita käsitellään, kun Paula Koivuniemi, 69, kohtaa studiossa yhdeksän miesartistia: Jari Sillanpään, Vesa-Matti Loirin, Lauri Tähkän, Michael Monroen, Toni Wirtasen, Tuure Kilpeläisen, Samuli Edelmannin, Pate Mustajärven ja Elastisen.

Paula Koivuniemi @studio -dokumentissa seurataan, kun Paula levyttää artistien kanssa yhden dueton. Mutta pelkkää laulamista dokumentti ei ole. Katsoja pääsee kurkistamaan, millaista kemiaa Paulalla ja miesartisteilla on.

Dokumentin yksi sympaattisimmasta kohtauksista on, kun Paula ja Michael innostuvat puhumaan kissoista. Kuviakin löytyy vaikka kuinka. On Miken kissa Nuppu haukottelemassa, lepäilemässä pussukassa, nojaamassa pöytään, laatikon päällä.

Lauri Tähkä ja Paula Koivuniemi. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lauri Tähkä ja Paula Koivuniemi. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Dokumentin parasta antia ovat Paulan ja muiden artistien keskustelut. Kun kaksi pohjalaista – Paula ja Lauri – tapaavat, käy selväksi, miten mutkattomat heidän välinsä ovat. Lauri saa dokumentissa Paulan avautumaan hieman rakkauselämästään, ja katsojakin saa tietää, ettei Paula ole ollut aikoihin ihastunut. Kaksikko muistelee myös aikaa, kun he asuivat samassa talossa Helsingin Bulevardilla.

”Mitäs onks sulla ketään. No onks sulla joku.”

– Mä keitin sulle aika usein puuroa. Loikoilin itse usein vielä sängyssä, ja sä tulit vaan hakee puuron ja menit kotiin. Siinä oli jotain tosi hyvää meininkiä, Lauri kertoo.

Paula muistaa, miten usein hän ja Lauri keskustelivat hänen keittiönpöytänsä ääressä vakavista asioista.

– Sullahan on aina se kolmas kysymys, että mitäs onks sulla ketään. No onks sulla joku, Lauri sanoo Paulalle.

Paula ja Vesku menevät syvälle

Paulan ja Veskun kohtaamiseen kannattaa varautua nessupaketilla. Kuvat 80-luvulta saavat pitkäaikaiset ystävykset muistelemaan nuoruuttaan ja pohtimaan kuolemaa, joka on väistämättä joskus edessä. Näitä samoja asioita käsitellään myös heidän surumielisessä Eilen kun mä tiennyt en -duetossaan. Laulusta ei tahdo tulla mitään, sillä teksti herkistää molemmat.

”Joskus tulee sellaisia pelkoja, että mä en haluaisi vielä lähteä täältä.”

Nyt toisin aatoksin, mä katson huomiseen, mut nuoruus mennyt on, en tiedä mitä teen, kappaleessa lauletaan.

Paula myöntää, että pysähtyy aina silloin tällöin miettimään omaa ikäänsä.

– Joskus tulee sellaisia pelkoja, että mä en haluaisi vielä lähteä täältä. Mä haluaisin vielä kokea ja nähdä ja kuulla kaikesta. Olen elämästä niin utelias. Mutta olen vielä hyväkuntoinen. Toivon, että saisinkin olla tässä kunnossa, ja pää vielä toimisi. Toivon, että saisin elää vielä muutaman vuosikymmenen, Paula miettii.

– Kuolemaa mä en pelkää, mutta tukehtumalla mä en haluaisi kuolla, Vesku sanoo.

Paula Koivuniemi @studio tuli viime viikolla tv:stä, mutta se on katsottavissa myös Yle Areenassa.

Twin Peaksin uudella kaudella nähtiin nolo käännösvirhe.

Twin Peaksin uudet jaksot ilmestyivät maanantai-iltana HBO Nordic -palveluun sarjan kaikenikäisten fanien iloksi.

Uusi kausi näyttää saaneen muuten hyvän vastaanoton, mutta yhtä asiaa ihmetellään Twitterissä: miten on mahdollista, että sarjan Log Lady, eli pölkkyrouva, on käännetty muotoon lokikirjanainen?

Oi voi. Sana log kyllä tarkoittaa myös lokikirjaa – siis jos asiayhteyttä ei laisinkaan oteta huomioon. Log Lady nimittäin kanniskelee mukanaan puupölkkyä, ei lokikirjaa.

Lue myös: Muistatko, mihin kaikki jäi? Twin Peaks selitettynä minuutissa – katso video

Pölkkyrouvan alkuperäinen näyttelijä Catherine Coulson kuoli syöpään 71-vuotiaana syksyllä 2015. Silloin pelättiin, että Twin Peaksin uusi kausi ei sittenkään toteutuisi. Myöhemmin kuitenkin varmistui, että Coulson oli ennen kuolemaansa ehtinyt tehdä kohtauksia sarjan uudelle kaudelle. 

Me Naisten toimituksen kootut selitykset: katso video ja pääset (ehkä) kartalle siitä, mitä Twin Peaksin kahdella ensimmäisellä tuotantokaudella tapahtui.

Ysärin kulttisarjan Twin Peaksin kolmas tuotantokausi on nyt katsottavissa HBO Nordic -palvelussa.

Suurin osa unelmien poikamiestä tavoitelleiden naisten yhteenotoista paljastui poikamiehelle vasta, kun hän katsoi sarjaa televisiosta.

Bachelor Suomi -ohjelman unelmien poikamiehen Tuomaksen, 30, lopullinen valinta nähdään televisioissa huomenna tiistaina. Ennen finaalijaksoa Tuomas kävi läpi Bachelor-taivaltaan Me Naisille.

Tuomas on ammatiltaan lentäjä. Hän kertoo, että monen naisen piiritettäväksi pääseminen oli alkuun hämmentävää.

– Se oli outoa, ja sen takia ihmiset saivatkin minusta tosi hiljaisen kuvan aluksi, hän toteaa.

– Mielestäni olisi ollut tosi epäkohteliasta antaa huomiota vain joillekin. Olin siksi vähän hillitympi, Tuomas muistelee ryhmätreffejä. 

Tuomas ei ehtinyt Etelä-Afrikan-reissulla viettää kenenkään naisen kanssa paljon kahdenkeskistä aikaa. Silti hän ajattelee, että ehti tutustua kaikkiin kilpailijoihin niin paljon, että pystyi tekemään johtopäätökset ja valinnat perustellusti.

Mahtavia tyyppejä ja tappeluita

Naisista Tuomas kertoo oppineensa sen, että Suomesta löytyy mahtavia tyyppejä vaikka kuinka paljon.

– Näin, että Suomi on täynnä suloisia, ihania naisia.

Erityisesti tästä opetuksesta on kiittäminen sitä poikamiehen sydämen valittua, jonka henkilöllisyyttä Tuomas ei vielä voi paljastaa. 

”Ei minulla ollut mitään hajua, että sanoittelu olisi mennyt noin tiukaksi.”

Kilpailijanaisista on välittynyt televisionkatsojille muitakin kuin suloisia puolia. Tuomaksen Bachelor-kausi muistetaan erityisesti naisten välisistä kahakoista. 

– Eivät ne kaikki minulle näkyneet, Tuomas sanoo.

– Elin vähän pumpulissa koko matkan ajan, minulla oli vain ihania treffejä.

Tuomas sai jo aiemmin tietää Laura Karoliinan ja Kristan erimielisyyksistä, mutta moni muu välienselvittely paljastui hänelle vasta tv:stä. 

– Totta kai on rankkaa, kun jakaa talon ja kaikki kilpailevat samasta miehestä. Minulla ei ollut mitään hajua, että sanoittelu olisi mennyt noin tiukaksi, hän sanoo. 

Luonteissa oli yllätyksiä

Myös naisten luonteista paljastui Tuomakselle uusia asioita, kun hän katsoi jaksoja nyt jälkikäteen. Tuomas muistaa esimerkiksi Marikan olleen treffeillä viileä, ehkäpä ujouden vuoksi – tv:ssä taas Marika vaikutti Tuomaksen mukaan herttaiselta.

Bachelor-taipaleen ansiosta Tuomas on nyt huomattavan kokenut treffailija. Vaikka tosi-tv-deittailu on erilaista kuin treffeillä käyminen ilman kameroita ja tv-formaattia, Tuomaksen treffivinkki on, että ensimmäisillä treffeillä toimii yhteinen tekeminen.

– Voi tehdä asioita yhdessä ja tutustua samalla, eikä tarvitse koko ajan miettiä, mitä sanoisi, Tuomas pohtii.

Silmät avaava dokumentti kertoo tavallisten ihmisten arjesta julmuuksien keskellä Syyriassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 2011 arabikevät tavoitti Syyrian. Kansa lähti kaduille osoittamaan mieltään presidentti Bashar Al-Assadin hallintoa vastaan. Kapinahenki tarttui myös joukkoon nuoria poikia, jotka Daraan kaupungissa spreijasivat al-Assadia vastustaneita graffiteja.

Uhmakkailla maalauksilla oli täysin suhteettomat seuraukset: Pojat pidätettiin, ja he joutuivat silmittömän kidutuksen uhreiksi. Lopulta teinien hakatut, poltetut ja silvotut ruumiit lähetettiin heidän perheilleen. Syyrialaiset tyrmistyivät. Tapahtumat alkoivat vyöryä yhä hallitsemattomammin. Pian maa ajautui sisällissotaan, yhä syvenevään väkivallan kierteeseen.

Dokumentti näyttää silottelematta hädän, jonka keskellä syyrialaiset elävät tälläkin hetkellä.

Daraan poikien kohtalo on vain yksi esimerkki julmuuksista, jota syyrialaiset ovat kohdanneet sisällissodan syttymisen jälkeen. Venäläisohjaaja Jevgeni Afineevskin tuore dokumentti Huuto Syyriasta (Cires from Syria, 2017) kertoo siitä ja lukemattomista muista. Dokumentti näyttää silottelematta hädän, jonka keskellä syyrialaiset elävät tälläkin hetkellä.

Samalla dokumentti avaa sisällissodan monimutkaisuutta, sen eri vaiheita ja eri osapuolien intressejä. Pääpaino on kuitenkin tavallisten ihmisten kokemuksissa.

Vaikka Syyria on päivittäin uutisissa, on Huuto Syyriasta silmät auki räväyttävä ja sydäntä särkevä dokumentti. Se laittaa pisteen sille omahyväiselle pakolaiskritiikille, jota Suomen kaltaisissa onnekkaissa maissa sitkeästi pidetään yllä. Dokumentin nähtyään kukaan ei voi vedota siihen, ettei tiedä, mitä Syyriassa tapahtuu.

Dokumenttiprojekti: Huuto Syyriasta, TV1 ma klo 21.30

Elintasopakolaisia?

Tänään tv:ssä: Haluatko tietää, mitä Syyriassa todella tapahtuu? Katso tämä palkittu dokumentti

Se joka tuon dokumentin katsottuaan on sitä mieltä että Syyriasta tulee tänne " elintasopakolaisia" sosiaaliturvamme takia.. no jaa.. Silloin täytyy sanoa että luovutan heidän osaltaan. Jos em. dokumentin jälkeen edelleen ajattelet noin sanat loppuvat. Erittäin raaka, julma ja tarpeellinen dokumentti. Parinkymmenen vuoden päästä kysellään: Miksi annoitte tuon kaiken tapahtua? Miksi ette auttaneet? Vastaukseksi ei enää riitä sama kuin Natsisaksan aikaan, koska nyt on mahdollisuus tietää jos...
Lue kommentti