Sansa Stark ja Theon Greyjoy pakomatkalla. Kuvat: HBO Nordic
Sansa Stark ja Theon Greyjoy pakomatkalla. Kuvat: HBO Nordic

Odotus on ohi! Hittisarja Game of Thronesin uuden kauden ensimmäinen jakso ilmestyi tänään HBO Nordiciin. Kokosimme uuden kauden suurimmat mysteerit ja kaiken, mitä uudesta kaudesta tiedetään. Mitä veikkaat: kuoleeko joku jo heti kärkeen?

1. Herääkö Jon Snow kuolleista?

Edelliskauden loputtua Jonin kuolemaa arvuuteltiin runsaasti. Kuoliko hän vai eikö? Nyt pähkäily on kuitenkin kallistunut selvästi siihen suuntaan, että kuollut on.

Hahmoa näyttelevä Kit Harington on vahvistanut asian moneen kertaan. Samaa kertoo myös HBO:n taannoin julkaisema kuvaus kauden ensimmäisestä jaksosta.

Game of Thronesissa kuolema ei kuitenkaan ole kaiken loppu.

Esimerkiksi Melisandre, ”Punainen nainen”, voi löytää itsestään voiman herättää Jonin henkiin. Muiden Valon herran palvelijoiden on kerrottu pystyvän moiseen. Jonin henkiin palauttamiseksi voidaan valjastaa muunkinlaista taikuutta.

Jonin uskollisen ystävän Samwell Tarlyn kohtalo mietityttää. Hänen roolinsa tuskin katoaa kokonaan Jonin kuoleman jälkeen. Mutta mikä häntä odottaa?

2. Mitä tapahtuu Bran Starkille?

Viime kaudella Starkin suvun vesaa Brania ei nähty, mutta nyt nähdään. 

Bran menetti kävelykykynsä jo sarjan ensimmäisellä kaudella. Vaikka hänen jalkansa eivät toimi, uudella kaudella hänen mielensä on voimakkaampi kuin koskaan. Hän kykenee hallitsemaan eläinten ja ihmisten mieltä ja kehoa. Lisäksi hänellä on kyky nähdä näkyjä menneestä ja tulevasta.

Branin taidot ovat sarjassa poikkeuksellisen voimakkaat. Sen vuoksi hänellä on hyvin todennäköisesti erityinen asema sarjan jatkossa. Valkeat kulkijat lähestyvät Westerosia – liittyykö Branin kohtalo heihin?

Bran Stark ja Kolmisilmäinen korppi.

3. Loppuuko Sansa Starkin aika uhrina?

Sansan elämä on ollut yhtä piinaa. Häntä on palloteltu mieheltä toiselle koko sarjan ajan. Viime kausi oli kuitenkin pahin, sillä Sansa päätyi entiseen kotikaupunkiinsa Talvivaaraan sadistisen Ramsay Boltonin urhiksi.

Kauden lopussa Talvivaaraan hyökättiin, ja Sansa onnistui pakenemaan Ramsayn aivopesemän Theon Greyjoyn avulla. Ramsay alisti Theonin julmalla tavalla orjakseen kolmannella kaudella. Viime kaudella Theon kuitenkin löysi oman tahtonsa – Sansan avustamana.

Kaksikko pakenee Talvivaarasta yhdessä. Mihin heidän tiensä vie?

Toivoa anakin sopii, että Sansan päivät alistettuna naisena ovat nyt takana.

4. Saako Arya Stark näkönsä takaisin?

Valtaosan pienestä iästään Arya Stark on halunnut hyvityksen perheensä julmalle kohtalolle (hänen isänsä, äitinsä ja veljensä on murhattu). Hän on päättänyt kouluttautua kasvottomaksi salamurhaajaksi ja kostaa.

Ongelma on se, että koulutukseen kuuluu luopuminen omasta identiteetistä ja kostonhimosta. Viime kauden lopulla Arya sokeutui, koska kostonhimo on hänessä edelleen liian vahva.

Kuudennen kauden alussa Arya janoaa edelleen hyvitystä. Saako hän jossain vaiheessa näkönsä takaisin? Onnistuuko hän luopumaan omasta identiteetistään? Luopuuko hän prosessissa halustaan kostaa?

Arya Stark.

5. Hyökkääkö Daenerys Targaryen Westerosiin?

Viime kauden lopussa Deanerys teki näyttävän lähdön hallitsemastaan orjakaupunki Meereenistä. Lohikäärme Drogon kiidätti Deanerysin turvaan hyökkäyksen kohteeksi joutuneelta gladiaattoriareenalta, mutta loukkaantui samalla.

Deanerys päätyy Drogon lennättämänä kauas kaikista tukijoistaan. Edelliskauden viimeisessä jaksossa nähtiin, kuinka dothraki-heimo ympäröi Deanerysin uhkaavalla tavalla.

Mitä seuraavaksi tapahtuu? Ovatko hänen piirittäjänsä vihamielisiä? Tulevatko Meereenin sotilaat tai Drogon pelastamaan Deanerysin?

Kun tilanteesta on selvitty, seuraa todellinen jännitysnäytelmä. Tähtääkö Deanerys kannattajiensa ja kolmen lohikäärmeensä kanssa Westerosiin? Aikooko hän vallata rautaistuimen?

Daenerys Targaryen.

6. Kostavatko Cersei ja Jaime?

Viime kaudella kuningatar Cersei joutui lähettämään tyttärensä Myrcellan naitettavaksi meren yli. Cersein kaksosveli Jamie (eli Myrcellan todellinen isä) lähtee noutamaan tytärtään takaisin kotiin. Laivamatkalla Myrcella kuitenkin kuolee myrkkyyn, joka hänelle on annettu aikaisemmin.

Cersei ja Jaime haluavat todennäköisesti kostaa tyttärensä kuoleman. Ajaako tilanne Westerosin ja Dornen sotaan?

Jaime ja Cersei.

7. Hyökkäävätkö Valkeat kulkijat Westerosiin?

Pohjoisessa muinaiset jäämöröt kasvattavat voimaansa. Kuolleista he haalivat armeijaansa lisää jäseniä.

On vain ajan kysymys, milloin Valkeat kulkijat hyökkäävät etelään. Westerosin ihmisillä on vain vähän aseita Valkeita kulkijoita vastaan. Pystytäänkö pohjoisesta tuleva uhka pysäyttämään? 

8. Ketkä kuolevat?

Kuolema, tappaminen ja murhaaminen ovat oleellinen osa sarjan juonenkäänteitä. Tärkeimmätkin hahmot voidaan lahdata missä vaiheessa tahansa.

Olisiko tällä kaudella Cersein tai Jaimen aika mennä? Vai koittaako loppu sittenkin Aryalle tai Sansalle?

Kuoleman kohteita on sarjassa paha ennustaa, koska se voi sattua kenen kohdalle tahansa.

9. Mitä tapahtuu Hodorille?

Monen suosikkihahmoa, sympaattista Hodoria, ei nähty viime kaudella lainkaan. Tällä kaudella hän on jälleen kuitenkin mukana! Tietenkin uskollisena Bran Starkin rinnalla. Mikä on hänen roolinsa uudella kaudella?

+ Tämän tiedämme varmasti

Uuden kauden toinen traileri.

Nyt kokosi viisi asiaa, jotka ovat aivan taattuja tulevalla kaudella.

Uudesta kaudesta tiedämme sen, että sarja erkanee entistä vahvemmin alkuperäistarinasta. George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -kirjasarjaan pohjautuva tv-sarja on toki jo aiemmin poikennut alkuperäisteoksesta. Nyt juoni kuitenkin poikkeaa vahvasti. Samaan aikaan sarja palaa nyt sellaisiin kirjasarjan tapahtumiin, joiden on aiemmin luultu jäävän siitä kokonaan pois. Luvassa on myös takaumia.

Talven tulemista Westerosiin ei voi yhtään vähätellä. Uudella kaudella taistellaan entistä vähemmän valtaistuimista ja entistä enemmän Valkeita kulkijoita vastaan.

Sarjan tekijät ovat haastatteluissa luvanneet, että tällä kaudella toimintaa on jokaisessa jaksossa. Aiemmilla kausilla isoja juonenkäänteitä on mahtunut vain pari jokaiseen kauteen. Nyt käänteitä voidaan odottaa jokaisessa jaksossa.

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00