Ilmainen vinkki: älä tee kuin Samuel, vaan selvitä ennen kuumailmapallolentoa, onko puolisollasi paha korkean paikan kammo. Kuva: AVA
Ilmainen vinkki: älä tee kuin Samuel, vaan selvitä ennen kuumailmapallolentoa, onko puolisollasi paha korkean paikan kammo. Kuva: AVA

Eilen päättynyt Ensitreffit alttarilla -kausi osoitti, että märkä tiskipöytä ei ole este rakkaudelle, ja raivaussaha kertoo, että olet osa perhettä.

Syksyn mittaan nähty Ensitreffit alttarilla -kausi on ollut paitsi tosi-tv:tä, myös opetusohjelma kaikille parisuhteissa pyristeleville ja niihin pyrkiville. Ohjelmassa nähdään pariskuntien tutustumisen lisäksi asiantuntijoiden kommentteja, mutta kuluneella kaudella tärkeimmät oppitunnit tarjosi parin arjen katseleminen, ei niinkään asiantuntijoiden kuunteleminen.

Kauden kolmesta pariskunnasta kaksi jatkoi tiistai-iltana nähdyssä finaalissa avioliittoaan ja yksi valitsi eron. Samuel ja Tiina sietivät toistensa ärsyttävyyttä ja totesivat finaalijaksossa lähtevänsä yhdessä kotiin Tikkurilaan. Tasaisen vaivaannuttavalla hitaudella edenneet Milla ja Kimmo halusivat jatkaa tutustumista ja vaikuttivat kaksi kuukautta myöhemmin yhä onnellisilta yhdessä. Intohimoisesta pusuttelusta repivään riitelyyn siirtyneet Heidi ja Mikko päätyivät Mikon aloitteesta eroon.

Nämä yhdeksän asiaa saatoimme ohjelman viimeisestä kaudesta oppia:

1. Suhteen alku ei kerro mitään

Heidi ja Mikko viettivät suhteensa ensimmäiset päivät niskat mutkilla, jatkuvasti toisiaan pussaillen. Mikko oli tarpeeksi rohkea suudellakseen morsiantaan jo ennen vihkimistä, mutta riitelytapojen muuttamiseen ja Heidin näkökulman huomioimiseen rohkeus ei riittänyt. Lopulta suhde kaatui parin erimielisyyksiin ja erityisesti siihen, miten he hoitivat riitansa. 

2. Ärsyttävyys ei kaada suhdetta

Ilouutisia kaikille maailman nipottajille: erilaiset arkiset tavat ja niistä marmattaminen eivät kaada avioliittoa, jossa muut asiat toimivat. Samuelin kanssa avioitunut Tiina hätkähdytti kotikatsomoita alkukaudesta puuttumalla Samuelin siivous-, pukeutumis- ja pakkaustapoihin sekä vaatimalla kaupassa tietynlaisia ostoksia. Lehmänhermoinen Samuel sieti morsiamensa tarkat vaatimukset, ja Tiina puolestaan kesti sen, että Samuel teki hänen mielestään kaikki asiat vähän väärällä tavalla.

3. Hiljaa hyvä tulee

Vanha viisaus tuli taas todistetuksi oikeaksi, kiitos Millan ja Kimmon. Pariskunnan välit eivät ensimmäisissä yhdeksässä jaksossa näyttäneet erityisen läheisiltä. Innokkaasti suuteloiviin Mikkoon ja Heidiin sekä toisiaan hipsutteleviin ja rapsutteleviin Tiinaan ja Samueliin verrattuna Kimmon ja Millan haparoiva läheisyys vaikutti milloin kaverilliselta, milloin vaivaannuttavalta. Kymmenennessä jaksossa Milla ja Kimmo yllättivät kotikatsomot kertomalla, että päättivät jo häämatkalla jatkaa tutustumista viiden viikon jälkeenkin. 

4. Mieti, ennen kuin otat kissan

Vaikka Mikon ja Heidin suhteen ongelmista ei voi syyttää mitään eläinlajia, pari sai useamman kerran repivän riidan aikaiseksi Mikon Äijä-kissasta. Ensin kärhämää syntyi siitä, että Äijän ruuat ja hiekkalaatikko jäivät Turkuun, vaikka niiden olisi pitänyt olla mukana mökkireissulla. Pahempi riita saatiin aikaiseksi, kun Mikko suunnitteli lähtevänsä ystävänsä polttareihin ja oletti, että Heidi ilman muuta hoitaa Äijää sen ajan.

5. Kannattaa olla oma itsensä

Kaikki tietävät, että parisuhteessa pitäisi alusta alkaen olla oma itsensä, mutta harvalla todella on uskallusta siihen. Tiina ei epäröinyt asettua alttiiksi ja näyttäytyä Samuelille sekä tv:n katsojille kaikessa rakastettavuudessaan ja raivostuttavuudessaan. Tiinan vilpittömyys lienee ollut tärkeä tekijä siinä, että pariskunnan suhde muodostui niin hyväksi niin nopeasti. 

6. Kun saat raivaussahan, olet perhettä

Suomalainen mies ei välttämättä puhu eikä pussaa eikä tule tyttärensä häihin, jos ei ole ehtinyt asiaa tarpeeksi sulatella. Sen sijaan hän viestii hyväksynnästään antamalla vävypojalle raivaussahan, jota tosin säilyttää omassa kaapissaan. Näin toimi ainakin Millan isä Arto, joka lahjoitti sahan lisäksi Kimmolle kartan, josta voi tarkistaa raivattavat alueet. Sympaattinen ele muutti Arton katsojien suosikkihahmoksi.

7. Valitse taistelusi

Jokaisesta ärsyttävästä pikkuasiasta ei kannata nostaa meteliä, jos mielii pitää yhteiselon miellyttävänä. Tämän tietää erityisesti Samuel, joka ei hermostunut, vaikka Tiinalla oli sanomista yhteen jos toiseenkin Samuelin asiaan. Samuel antoi suosiolla Tiinan valita sen, mitä fetaa ja millaisia salaattipakkauksia pariskunta ostaa. Ainakin televisiossa nähdyn perusteella Tiinan marmatus väheni viiden viikon kuluessa. 

8. Ihmistä ei pidä häiritä heti työpäivän jälkeen

Mikko ei kyennyt riitelemään rakentavasti Heidin kanssa, ainakaan heti, kun oli tullut kotiin raskaan työpäivän jälkeen. Hän toivoi, että ensin voitaisiin jutella mukavia puolisen tuntia ja sitten vasta siirtyä mieltä painavaan asiaan. Puolen tunnin odotus ennen riitaa tuskin olisi pelastanut Heidin ja Mikon suhdetta. Kannattaa silti harkita, onko juuri töistä tullut, nälkäinen ja väsynyt puoliso rakentavin mahdollinen riitelykumppani.

9. Tikkurila on hieno paikka

Vantaan Tikkurila saattaa ainakin junalla pääkaupunkiin matkustavalle näyttäytyä vain jonkinlaisena välivaiheena ennen Pasilaa ja Helsingin päärautatieasemaa, mutta jos Tiinaa on uskominen, Tikkurilassa on kaikki. Kotiseuturakas Tiina arveli, että vaikka hän lähtisi Tikkurilasta, Tikkurila ei lähde hänestä, ja sai lopulta Samuelinkin taipumaan Tikkurilassa asumisen kannalle. 

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00

 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.