Ihanat naiset netissä. Kuvat: Netflix, HBO Nordic, Yle.
Ihanat naiset netissä. Kuvat: Netflix, HBO Nordic, Yle.

Syksyn netti-tv-sarjoissa piisaa mahtavia, hauskoja ja kapinallisia – ja hei, keski-ikäisiä! – naisia. Jos sopivaa roolia ei ole tarjolla, nykynaiset kirjoittavat sellaisen itse itselleen.

1. Stella, rikostutkijoista coolein

Siirry syrjään Saga Norén, tv:n cooleimman rikostutkijan titteli kuuluu The Fall -sarjan Stella Gibsonille. Olisi luullut, ettei Gillian Andersonin eteen enää tulisi yhtä legendaarista hahmoa kuin Salaisten kansioiden Scully, mutta etsivä Gibson päihittää agentin 6–0. The Fall on synkkääkin synkempi rikossarja, jonka alussa Stella saapuu Lontoosta Belfastiin avustamaan paikallista poliisia sarjamurhaajan nappaamisessa. Etsivä omistautuu täydellisesti työlleen ja napsii työpaikaltaan myös seksikumppaninsa; Stellan sänkyyn kelpaavat niin miehet, naiset kuin pomotkin.

Gillian Andersson loistaa itsevarmana ja omahyväisenä etsivänä. Nyt alkaneella uudella kaudella Stellan ja Belfastin kuristajan (50 Shades of Grey -tähti Jamie Dornan) kissa-hiiri -leikki saanee päätöksensä.

The Fall, kaikki kolme kautta Netflixissä.

Gillian Andersson häikäisee rikostutkija Stella Gibsonina.
Gillian Andersson häikäisee rikostutkija Stella Gibsonina.

2. Dolores ja Theresa, scifimaailman pomot

HBO:n suursatsaus Westworld yhdistää western-elokuvista tutun kuvaston scifi-maailmaan. Herkkäkasvoinen Evan Rachel Wood (Kolmetoista, True Blood) on aurinkoinen Dolores, joka asuu vanhempiensa kanssa ranchilla preerian reunamilla. 

Joka aamu Dolores herää innokkaana uuteen päivään, mutta on iltaan mennessä joutunut todistamaan kauheita väkivallantekoja. Mutta mitäpä tuosta, sillä Dolores on vain robotti Westworld-teemapuistossa, jossa rikkaat vierailijat pääsevät huvittelemaan lännensankarien tyyliin. Päivän päätteeksi Doloresin ja muiden robottien muisti nollataan – kunnes ohjelmistopäivityksen seurauksena Doloresin mielessä alkavat pilkahdella kipeät muistot.

Pian nähdään, tuleeko Doloresista Nälkäpeli-kirjojen Katnissin kaltainen kapinajohtaja. Sarjan toinen tärkeä johtohahmo on teemapuistoa pyörittävän firman rautarouva Theresa Cullen, jota näyttelee ihanista ihanin Sidse Babett Knudsen, eli Vallan linnake -sarjan Birgitte Nyborg. Ah!

Westworld, 1. kausi meneillään HBO Nordicilla.

Birgitelle – anteeksi, Theresalle ei ryppyillä.
Birgitelle – anteeksi, Theresalle ei ryppyillä.

 

Jos ei löydy sopivia rooleja, sellainen pitää kirjoittaa itse. Pamela Adlonin hahmo Sam on pitkälti omaelämäkerrallinen.
Jos ei löydy sopivia rooleja, sellainen pitää kirjoittaa itse. Pamela Adlonin hahmo Sam on pitkälti omaelämäkerrallinen.

3. Sam, kolmen tytön sinkkuäiti

Pamela Adlon tunnetaan Louis CK:n Louie-komediasarjan on-off -naisystävänä. Myös Pamelan oma sarja Better Things on omaelämäkerrallinen. Hänen esittämänsä viisikymppinen Sam Fox on Hollywood-uransa huipun, eli suomeksi nuoruuden, taakseen jättänyt näyttelijä, joka puurtaa keskivertorooleissa elättääkseen kolme tytärtään.

Elämä on jatkuvaa tulipalojen sammuttelua, kun kolme tytärtä panevat äitinsä koville. Naapurissa asuu vielä vodkaan menevä, hassahtanut äiti, eikä ex-miehestä ole mihinkään.

Sympaattinen Sam on uskottava viisikymppinen nainen. Hyvän mielen komedia tekee lempeää pilaa äitiydestä, viihdebisneksestä sekä deittailusta nuoruutta palvovassa Los Angelesissa.

Better Things, 1. kausi meneillään HBO Nordicilla.

Uutuuskomedioiden perusteella yli viisikymppisiä naisia ei enää automaattisesti siivota pois päärooleista.

Carrieen verrattuna Sarah Jessica Parkerin rooli Francesina on ristiriitainen ja realistinen.
Carrieen verrattuna Sarah Jessica Parkerin rooli Francesina on ristiriitainen ja realistinen.

4. Frances, surumielinen kriiseilijä

Eletäänkö showbisneksessäkin viimein aikaa, jolloin yli viisikymppisiä naisia ei automaattisesti siivota pois päärooleista? HBO Nordicin toinen uutuuskomedia Divorce on synkänhauska komediasarja avioeroa läpikäyvästä Francesista (Sarah Jessica Parker). Väljähtynyt parisuhde ja lähiöäidin elämä ovat ajaneet viisikymppisen Francesin kriisiin, jossa hän katselee elämäänsä pohtien tässäkö tämä nyt oli?

Perheen elättäjän rooli on pakottanut Francesin pysymään työssään henkilöstövuokrausfirman pomona, vaikka hän haaveilee taidegalleristin urasta. Kun kaupungista on löytynyt rakastaja, tuntuu avioero ratkaisulta kaikkeen.

SJP on ensimmäisessä tv-sarjan pääroolissa sitten Sinkkuelämän ja näyttelee ristiriitaista ja ahdistunutta Francesia hienovireisesti ja uskottavasti.

Divorce, 1. kausi meneillään HBO Nordicilla.

Abbi Jacobson ja Ilana Glazer tekivät Broad Cityä alun perin nettiin.
Abbi Jacobson ja Ilana Glazer tekivät Broad Cityä alun perin nettiin.

5. Ilana ja Abbi, rakastettavat sekopäät

Broad Cityn Ilanan ja Abbin rinnalla Lena Dunhamin Girls-komediasarjan tytöt ovat järkevyyden perikuvia. Ilanan (Ilana Glazer) ja Abbin (Abbi Jacobson) sekopäisessä elämässä ei tunneta sanaa 'normaali'. Eniten tyttöjä motivoivat seksi ja pilvenpoltto, ja päivät kuluvat lähinnä New Yorkin kaduilla häsläämiseen ja säätämiseen.

Poliittisesti epäkorrektin komedian parissa saa nauraa kyyneleet silmissä. Sarja kuvaa mainiosti kahden naisen ehdotonta ystävyyttä, jossa ei tuhlata aikaa riitelyyn. Sitä ystävykset eivät kuulemma tee tosielämässäkään, vaan keskittyvät tärkeämpiin asioihin.

Broad City, kolme kautta Yle Areenassa. Neljäs kausi tekeillä.

Kolmannella kaudella Ilana ja Abbi tapaavat presidentinvaaleihin valmistautuvan Hillary Clintonin.
via GIPHY

Issa Rae on sosiaalityöntekijä Issa, joiden hermoille poikaystävä ja valkoiset ihmiset usein käyvät.
Issa Rae on sosiaalityöntekijä Issa, joiden hermoille poikaystävä ja valkoiset ihmiset usein käyvät.

6. Itseään etsivä Issa

Kuten Broad Cityn naiset, myös Issa Rae nousi menestykseen kehittämänsä nettisarjan kautta. The Misadventures of Awkward Black Girl kertoi sosiaalisesti kömpelöstä ja hiphopia rakastavasta naisesta, ja nettisarjan faniksi ilmoittautui muun muassa Oprah Winfrey.

Hyvin samanhenkinen on uuden Insecure-sarjan Issakin: 29-vuotias, kylppärin peilille räppäävä nuorisotyöntekijä, joka on kriisissä niin parisuhteessaan kuin työssäänkin. Paras ystävä Molly (Yvonne Orji) menestyy kyllä urallaan, mutta rakkauselämässä riittää huolia.

Insecure, 1. kausi meneillään HBO Nordicilla.

Älä unohda näitä!

The Crown

Elisabet II:n elämään keskittyvä tv-sarja yhdistää hovielämää, poliittista juonittelua ja pukudraamaa. Pääroolissa ihastuttaa Claire Foy. Laatukamaa!
1. kausi Netflixissä.

Doctor Foster

Viime vuoden suosituin draamasarja Briteissä kertoo lääkäri Gemma Fosterista (Suranne Jones), joka  luulee olevansa onnellisesti naimisissa, kunnes tajuaa miehensä pettävän häntä. Luvassa saippuaoopperamaisia käänteita sekä sydämeenkäypää ihmissuhdedraamaa.
1. kausi Netflixissä, 2. kausi tulossa ensi vuonna.

The Affair

Viimein ratkeaa, mitä tapahtuu Alisonille (Ruth Wilson) ja Helenille (Maura Tierney). Ihan sama Noahista (Dominick West).
3. kausi HBO Nordicilla 21.11. alkaen.

The Mindy Project

Mindy Kalingin luoman sarjan nimihenkilö etsii sitä oikeaa ja on vakuuttunut, että rakkauden löytämiseksi pitää uhrata kaikki vapaa-aika – ja aika paljon työaikaakin.
5. kauden uusi jakso meneillään HBO Nordicilla.

The Gilmore Girls

Tätä on odotettu. Lorelai (Lauren Graham) ja Rory (Alexis Bledel) palaavat, kahvia kuluu ja puhe on nopeaa.
Neljä uutta jaksoa Netflixissä 25.11. alkaen.

 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.