Ensimmäisessä jaksossa ISS-yhtiön toimitusjohtaja Jukka Jäämaa maskeerattiin työharjoittelija Kalevi Tiriseksi, jo pari vuotta työttömänä olleeksi rekkakuskiksi. Kuvat: Nelonen
Ensimmäisessä jaksossa ISS-yhtiön toimitusjohtaja Jukka Jäämaa maskeerattiin työharjoittelija Kalevi Tiriseksi, jo pari vuotta työttömänä olleeksi rekkakuskiksi. Kuvat: Nelonen

Nähdäänkö Suomen Pomo piilossa -versiossa lainkaan mokaavia työntekijöitä? 

Suomalainen versio Pomo piilossa -ohjelmasta alkoi keskiviikkona. Ohjelman idea on se, että yrityksen johtaja naamioituu duunariksi ja soluttautuu alaistensa työpäivään. Tarkoitus on saada selville, mitä yrityksessä oikeasti tapahtuu, ja miten sen toimintaa voisi kehittää.

Sosiaalisen median kommenttien perusteella moni asia jäi vielä katsojille epäselväksi. Ohjelman vastaava tuottaja Juha Vuorio Ten Years Production Oy:stä vastaa kysymyksiin.

1. Jenkkiversiossa nähdään onnistumistarinoiden lisäksi myös työntekijöitä, jotka mokaavat pahasti ja haukkuvat työnantajaansa. Ensimmäisessä Suomi-jaksossa nähtiin ainoastaan tunnollisia ja innostuneita työntekijöitä. Nähdäänkö meillä lainkaan törttöilyä?

– Ei. Jos Suomessa lähdettäisiin tekemään sellaista mitä esimerkiksi Jenkeissä, olisimme hyvin nopeasti oikeudessa. Meidän piti olla todella varovaisia, mitä kaikkea voimme näyttää. Emme halunneet lähteä mollaamaan ketään työntekijää henkilönä, vaan tuoda esille myönteisiä tapauksia. Veikkaan myös, että Jenkeissä nämä mokaavat työntekijät ovat käsikirjoitettuja juttuja.

Tulevissa jaksoissa nähdään kuitenkin draamaa, rankkoja kohtauksia ja ongelmia, jotka tulevat pomoille yllätyksenä.

2. Miten kameroiden läsnäoloa selitettiin ohjelmassa mukana olleille työntekijöille?

– Keksimme peitetarinan eli kerroimme jokaisen firman työntekijöille, että kuvaamme uutta reality-sarjaa, jossa seurataan työttömän työntekijän työpäivää. He siis tiesivät, että tässä kuvataan tv-sarjaa, mutta eivät sitä, että ohjelma onkin Pomo piilossa.

3. Kielsikö kukaan työntekijöistä kohtausten näyttämistä sen jälkeen, kun heille selvisi, että he ovatkin mukana aivan erilaisessa ohjelmassa kuin he luulivat?

– Kyllä, näin kävi muutaman kerran, ja jouduimme hyllyttämään ne jaksot ja kuvaamaan uudet. Työntekijöillä oli siihen toki oikeus.

4. Twitterissä jotkut katsojat pitivät monia asioita ensimmäisessä jaksossa korneina. He mainitsivat esimerkiksi, että matkalaukku ilman omistajaa, jumppaajan putoaminen uima-altaaseen ja aleviinan perässä ollut kadunkulkija haiskahtivat käsikirjoitetuilta. Olivatko kohtaukset etukäteen sovittuja?

– Eivät olleet, nämä tapahtuivat ihan oikeasti. Kuvasimme materiaalia todella paljon, jopa 70 tuntia, joten siinä ehti tapahtua kaikkea yllättävää. 

Juontaja Jenni Alexandrova.
Juontaja Jenni Alexandrova.

5. Jenkkiversiossa ei ole juontajaa, mutta Suomessa ohjelman juontaa Jenni Alexandrova. Mikä juontajan rooli on?

– Suomessa on totuttu siihen, että ohjelmalla on kasvot. Jennin tehtävä on siis toimia ohjelman kasvoina ja haastatella aina yrityksen pomoa. Hän pitää saada pomosta mahdollisimman paljon irti, ja näin myös tapahtuu.

Vaikka Jenkeissä ei juontajaa ole, niin monessa muussa maassa se on. Ohjelmaahan on näytetty 30 maassa.

”Suomessa kaikkien tv-ohjelmien budjetit ovat yleensä vähintään kymmenen kertaa pienempiä.”

6. Jotkut katsojat kritisoivat sitä, että ohjelma on vain yrityksen imagon kiillottamista ja että esimerkiksi ensimmäisessä jaksossa yrityksen nimi mainittiin turhan monta kertaa. Mitä vastaat kritiikkiin?

– Ensimmäinen jakso kertoi ISS:stä, ja tietysti siinä puhuttiin silloin kyseisestä yrityksestä. Ei sitä pysty eikä ole tarkoituskaan peittää. Mutta emme me ole halunneet – eikä meidän ole tarvinnut – korostaa tai nostaa yrityksiä erikseen.

7. Myös palkintojen arvoa on hämmästelty. Miksi ne eivät ole suurempia?

– Firmat päättävät itse, mitä haluavat antaa työntekijöilleen. Toki me olemme ohjanneet heitä. Mietimme, että Suomessa monille on iso juttu pelkästään se, että he pääsevät etenemään urallaan.

Lisäksi on selvää, että emme pysty Suomessa kilpailemaan esimerkiksi amerikkalaisten kanssa. Se on ihan sama jokaisessa ohjelmassa. Jos Talent USA:n voittaja saa miljoonan, Suomessa summa on 20 000 euroa. Suomessa kaikkien tv-ohjelmien budjetit ovat yleensä vähintään kymmenen kertaa pienempiä.

8. Iltalehti uutisoi keskiviikkona, että Nelonen ja MTV ovat kanavasodassa, koska Suomen Pomo piilossa ja Jenkkien Pomo piilossa näytetään samaan aikaan eri kanavilla. Millaisia katsojalukuja odotatte, kun suosittu jenkkiversio esitetään kilpailevalla kanavalla samaan aikaan?

– Se oli tietysti Maikkarilta fiksu veto, että he päätyivät samaan esitysaikaan. Me uskomme, että täällä kiinnostavat suomalaiset yritykset, työntekijät ja työelämä. Katsojaluvut ovat laskeneet, joten ajattelimme etukäteen, että jos saamme 200 000 katsojaa, se on hyvin. Avausjakson katsojaluvut ylittivät kuitenkin odotukset. Suomi-version avausjakson keskikatsojamäärä oli 430 000 katsojaa, kun se amerikkalaisversiolla oli keskiviikkona 130 000 katsojaa. 

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00