Orange Is the New Black -sarjan neljäs kausi tuli kesäkuussa Netflixiin. Kuva: Netflix
Orange Is the New Black -sarjan neljäs kausi tuli kesäkuussa Netflixiin. Kuva: Netflix

Tosielämän Alex Vausen mukaan hänen ja Piperin suhde eteni oikeasti ihan eri tavalla.

1. Yksikään hahmo ei esiinny kaikissa jaksoissa

Edes päähenkilö Piper Chapman (Taylor Schilling) ei ole mukana Orange Is the New Black -sarjan jokaisessa jaksossa.

2. Alun kuvissa on oikeita vankeja

Tunnuskappaleen kasvokuvien joukossa on myös Piper Kerman, jonka muistelmiin sarja perustuu ja joka on Piper Chapmanin hahmon esikuva.

Nyt 46-vuotias Piper Kerman salakuljetti vuonna 1993 rahaa Belgiaan länsiafrikkalaiselle huumeparonille ja joutui 13 kuukaudeksi vankilaan vuonna 2004. Orange Is the New Black -kirja ja -sarja perustuvat tuohon vuoteen. Kuva: Reuters
Nyt 46-vuotias Piper Kerman salakuljetti vuonna 1993 rahaa Belgiaan länsiafrikkalaiselle huumeparonille ja joutui 13 kuukaudeksi vankilaan vuonna 2004. Orange Is the New Black -kirja ja -sarja perustuvat tuohon vuoteen. Kuva: Reuters

3. Alexin näyttelijä haki Piperin roolia

Alex Vausea esittävä Laura Prepon oli alun perin koekuvauksissa Piper Chapmanin rooliin. Sarjan luojan Jenji Kohanin mielestä Prepon ei ollut tarpeeksi naapurintyttömäinen, joten hänestä tuli Piperin huumeita salakuljettava eksä.

4. Oikeat Alex ja Piper eivät harrastaneet seksiä vankilassa

Vaikka sarja perustuu tositapahtumiin ja monet käänteistä ovat pitkälti samanlaisia kuin Piper Kermanin elämässä, tapahtumia on luonnollisesti myös dramatisoitu. Esimerkiksi Alex Vausen hahmon esikuva Catherine Cleary Wolters on kertonut, ettei harrastanut Piperin kanssa seksiä vankilassa.

– En ollut Piperin ensimmäinen enkä todellakaan vietellyt häntä, Wolters sanoo Vanity Fairin haastattelussa.

Sarjassa Piper rakastuu Alexiin, jonka jälkeen tämä houkuttelee Piperin salakuljettamaan huumerahoja. Woltersin mukaan romanttinen suhde alkoi oikeasti vasta, kun Piper oli jo sekaantunut huumebisnekseen.

5. Dayan ja Aleidan näyttelijät ovat melkein samanikäisiä

Elizabeth Rodriguez näyttelee sarjassa Dascha Polancon esittämän Dayan äitiä Aleidaa. Oikeasti Rodriguez, 35, on kuitenkin vain kaksi vuotta Daschaa, 33, vanhempi.

6. Crazy Eyesin ei pitänyt jatkaa

Uzo Abudan esittämän Suzannen eli Crazy Eyesin oli alun perin tarkoitus olla mukana vain parissa ensimmäisessä jaksossa. Sarjan tuottajat ihastuivat kuitenkin lahjakkaaseen Abudaan niin, että päättivät pitää hänet mukana. Onneksi!

7. Uzo Abuda oli koekuvauksissa Watsonin rooliin

Alun perin Abuda oli koekuvauksissa entisen juoksijalupauksen Janae Watsonin rooliin. Se olisikin sopinut Abudalle, sillä hän kilpaili nuorena juoksussa ja on juossut aikuisiällä maratoneja.

 

#tbt #ProudtoBU

Kuva, jonka Uzo Aduba (@uzoaduba) julkaisi

8. Jodie Foster on ohjannut kaksi jaksoista

Näyttelijä Jodie Foster ihastui kirjaan ja sanoi agentilleen, että haluaa mukaan tekemään sarjaa. Hän päätyi ohjaamaan sarjan ensimmäisen kauden kolmannen jakson ja toisen kauden pilotin. Foster kertoo Hollywood Reporterille, että yhden jakson valmistelu kestää kahdeksan päivää ja kuvaaminen toiset kahdeksan päivää.

Foster ei ollut aiemmin ohjannut tv-sarjaa. Sittemmin hän on ohjannut esimerkiksi Netflixin toisen hittisarjan House of Cardsin yhden jakson.

9. Kulisseissa syttyi romanssi

Lauren Morelli, joka on yksi sarjan käsikirjoittajista, erosi vuonna 2014 aviomiehestään ja alkoi deittailla Pousseyta sarjassa näyttelevän Samira Wileyn kanssa.

Kaksikko on edelleen yhdessä, ja Wiley jakaa usein Instagram-tilillään kuvia parin arjesta.

 

Just cause...

Kuva, jonka Samira Wiley (@whododatlikedat) julkaisi

10. Kuvausten puitteet ovat varsin oranssit

Yksi sarjan kuvauspaikoista on Orangeburg Road, joka sijaitsee Orangeburgin kylässä kaupungissa nimeltä Orangetown.

Litchfield on oikeasti olemassa, mutta todellisuudessa siellä ei ole vankilaa.

11. Vankilan piha on oikeasti mielisairaala

Suurin osa vankilan pihamaalla kuvatuista kohtauksista on kuvattu hylätyn mielisairaalan alueella New Yorkissa.

12. Sophia miehenä esittää näyttelijän kaksoisveli

Sukupuolensa myös tosielämässä korjannut Laverne Cox näyttelee sarjassa Sophiaa. Sarjassa nähdyssä takaumassa Sophian elämästä ennen sukupuolen korjaamista häntä näyttelee Coxin kaksoisveli, muusikko M. Lamar. Takaumassa Sophian nimi oli vielä Marcus ja hän oli palomies.

Laverne Cox on tärkeä esikuva vähemmistöille. Hän on esimerkiksi ensimmäinen transsukupuolinen näyttelijä, joka on saanut Emmy-ehdokkuuden primetime-sarjasta, ja ensimmäinen musta transsukupuolinen näyttelijä merkittävässä roolissa suositussa yhdysvaltalaissarjassa. Kuva: Reuters
Laverne Cox on tärkeä esikuva vähemmistöille. Hän on esimerkiksi ensimmäinen transsukupuolinen näyttelijä, joka on saanut Emmy-ehdokkuuden primetime-sarjasta, ja ensimmäinen musta transsukupuolinen näyttelijä merkittävässä roolissa suositussa yhdysvaltalaissarjassa. Kuva: Reuters

13. Veen näyttelijä ei tiennyt esittävänsä superpahista

Lorraine Toussaint yllättyi, kun käsikirjoittaja Jenji Kohan kertoi hänelle ensimmäisenä kuvauspäivänä, että hänen hahmonsa Vee on täysin sosiopaatti. Toussaint kertoo Vulturelle, ettei ole ikinä ennen näytellyt yhtä läpeensä pahaa hahmoa.

14. Nickyn näyttelijällä on huumetausta

Nicky esittelee sarjan esimmäisellä kaudella rinnassaan olevan arven, joka tuli, kun hän joutui sydänleikkaukseen huumeidenkäytön vuoksi. Näin kävi myös hahmoa esittävälle Natasha Lyonnelle vuonna 2012, eli arpi on oikea. Lyonne on kertonut haastatteluissa, että hänen rankat kokemuksensa ovat inspiroineet Nickyn hahmoa.

Natasha Lyonne aloitti sekä huumeiden käyttämisen että näyttelijän uransa jo teininä. Kuva: Reuters
Natasha Lyonne aloitti sekä huumeiden käyttämisen että näyttelijän uransa jo teininä. Kuva: Reuters

15. Red ei ole aina ollut Red

Kirjassa Red on nimeltään Pop (Kate Mulgrew) ja Taystee (Danielle Brooks) Delicious.

Lähteet: Buzzfeed, Mentalfloss.com, Fastcocreate.com, Hollywood Reporter, Womensrunning.com, Starcasm, Yahoo.com, Telegraph, Npr.org, Deadline

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Hissun Pancho-koiraa ei ruudussa enää nähdä.

IS TV-LEHTI: Ei kännykkäkuuluvuutta, ei kunnollista kattoa pään päällä, eikä edes varsinaista tietä perille. Nämä ovat lähtökohdat, kun innokkaat kalamiehet Kari ”Hissu” Hietalahti ja Tommi Korpela lähtevät kalaan Incredible Fishing with Hissu ja Tommi -uutuussarjassa.

Kymmenen jaksoa sisältävässä ohjelmassa on paljon huumoria, mutta ei miesten kalareissut pelkkää auringonpaistetta ole. Varsinkin Jäämerellä olosuhteet ovat vaikeat, ja Tommin vatsa on koetuksella. Ohjelman tunnelmassa on paljon samaa kuin Kenraali Pancho ja pojat -kausilla. Hissun Pancho-chihuahuaa ei kuitenkaan ruudussa enää nähdä, sillä tämä on jäänyt eläkkeelle tv-töistä.

Tommi (vas.) ja Hissu tietävät, että joskus kalastus vetää vakavaksi.
Tommi (vas.) ja Hissu tietävät, että joskus kalastus vetää vakavaksi.

Aloitusjaksossa Hissu ja Tommi matkaavat Tanskaan. Yhdessä jaksossa Hissu ja Tommi saavat seurakseen innokkaan perhokalastajan, näyttelijä Jasper Pääkkösen ja tämän näyttelijäisän Seppo Pääkkösen.

Incredible Fishing with Hissu ja Tommi alkaa Kutosella ke 24.8. klo 21.00

Riitta ryhtyi 80-luvulla seksityöhön melkein sattumalta. Hän luopui työstään oikeusjutun jälkeen.

Millä tavalla seksi ja seksuaalisuus ovat näkyneet Suomen historiassa?

Varsin monella tavalla.

Tämä selviää Ylen uudesta neliosaisesta Seksi-Suomen historia -dokumenttisarjasta, joka esitetään TV1:llä syyskuussa.

Dokumentissa seksin historiasta Suomessa puhuvat monet eri ihmiset. Ääneen pääsevät niin viranomaiset ja papit kuin he, jotka ovat tehneet seksistä itselleen tulonlähteen.

Yksi haastatelluista on 80-luvulla seksityötä tehnyt Riitta. Sarjan toisessa osassa hän kertoo tarinansa. Riitta kertoo päätyneensä seksityöntekijäksi oikeastaan sattumalta.

– Olin vähän yli 20-vuotias ja kävelin Helsingin keskustassa. Eräs mies ehdotti minulle, että jos lähden hänen kanssaan, hän maksaa minulle seksistä. Ja niin siinä sitten kävi, Riitta kertoo dokumentissa.

Kelpo tienestit rankasta työstä

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita esimerkiksi miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla. Niihin hän kirjoitti: ”Kaunis nainen etsii mukavaa herraseuraa vaikka päiväkahvien merkeissä.”

Parhaina aikoina Riitta nettosi kohtuullisesti. Tienestit saattoivat nousta yli 10 000 markkaan kuukaudessa. 80-luvulla naisten keskipalkka oli noin 121 000 markkaa, joten hänen palkkansa oli varsin mukiinmenevä.

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla.

– Aika paljon laitoin säästöön ja hankin kaikenlaista. Kävin joskus matkoilla vähän rentoutumassa, koska työ oli aika raskasta, Riitta kertoo.

80-luvun seksityöntekijöiden palkat eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna joihinkin nykypäivän prostituoituihin. Vuonna 2015 Yle Kioskin haastattelema Katja kertoi elävänsä parhaimmillaan yhden illan tienesteillä pari viikkoa.

– Tulotaso ylittää monetkin korkeakoulutetut ammatit, Katja kertoi.

Apuna kaupoissa

Dokumentissa kerrotaan, että 80-luvun Suomessa seksityöntekijät liittyivät oleellisesti myös yritysmaailmaan. Prostituoituja kutsuttiin usein firmojen kekkereihin, joissa heidän tehtävänään oli piristää railakkaita juhlia.

Heidän tehtävänään oli myös auttaa yrityskaupoissa. Heidät saatettiin pyytää paikalle, jotta kaupanteko sujuisi liukkaammin. Myös Riitta kertoo osallistuneensa yritysmaailman juhliin:

– Hotelleissa kävin jonkun verran, ja firmojen tilaisuuksissa. Pikkujouluissa ja semmoisissa olin mukana. Silloin saatoin hoitaa illassa 1–2 asiakasta.

Työ loppui tuomioon

80-luvun Suomessa prostituoitujen asema oli kehno. Heidän toimintaansa sääteli hyvin tiukka irtolaislaki, jonka tarkoituksena oli kitkeä prostituutio yhteiskunnasta.

”Minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen.”

Vuonna 1982 huoltopoliisi syytti myös Riittaa ja puolta tusinaa hänen kollegaansa parituksesta ja veronkierrosta. Riitta joutui oikeuteen ja hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen sekä veromätkyihin.

– Kotiin alkoi tippua lappuja, ja minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen. En pystynyt sellaisia maksamaan, Riitta kertoo.

Tapahtumien jälkeen Riitta luopui työstään seksityöntekijänä.

– Minä vähän pelästyin tapahtuneesta. En sen [tuomion] jälkeen juurikaan mitään tuollaista enää tehnyt. Hankin ammatin ja menin normaalitöihin, Riitta kertoo. 

Seksi-Suomen Historia nähdään Yle TV1:llä tiistaisin 5.–26.9.2017 klo 20.00. Sarja on myös nähtävissä Yle Areenassa. 

Tuntematon vihollinen -elokuvan keskiössä on raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta.

IS TV-LEHTI: HBO:n tuottama, ajatuksella toteutettu tv-elokuva Tuntematon vihollinen (The Normal Heart) valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia.

Tv-sarjoja Glee ja American Horror Story työstäneen Ryan Murphyn ohjaama tarkkanäköinen elokuva perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. San Franciscon homoyhteisöä aluksi ravisuttaneen epidemian laineet löivät nopeasti myös New Yorkiin, minne elokuvan tapahtumat keskittyvät.

HI-viruksen saaminen tarkoitti 1980-luvulla kuolemantuomiota, sillä immuniteettijärjestelmän lamauttamaan tautiin ei aluksi ollut minkäänlaista lääkettä. Mark Ruffalo näyttelee Ned Weeksiä, homopiireissä pyörivää mutta niiden ronskia seksielämää välttelevää nelikymppistä miestä. Hän huomaa yllätyksekseen, että yhteisön jäsenet sairastuvat samaan tautiin, joka etenee tappavalla vauhdilla.

Ned perustaa ystäviensä kanssa monestakin eri asiasta erimielisen aktivistiryhmän, joka alkaa jakaa tietoa sairaudesta ja yrittää samalla vakuuttaa poliitikot sairauden vakavuudesta ja sen seurauksista.

Julia Roberts tekee arkisen roolin polion rampauttamana lääkärinä, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi.

Keskiössä on herkästi kuvattu, raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta aikaa vastaan.

Tuntematon vihollinen TV1:llä ti 22.8. klo 21.30
 

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20