Käsien pesun kuuluisi kestää noin 20 sekuntia. Tarvitsetko apua ajan mittaamiseen? Laula käsien pesun aikana päässäsi kaksi kertaa Paljon onnea vaan -kappale alusta loppuun. Hoilauksen jälkeen kourat ovat puhtaat! Kuva: Shutterstock
Käsien pesun kuuluisi kestää noin 20 sekuntia. Tarvitsetko apua ajan mittaamiseen? Laula käsien pesun aikana päässäsi kaksi kertaa Paljon onnea vaan -kappale alusta loppuun. Hoilauksen jälkeen kourat ovat puhtaat! Kuva: Shutterstock

Modernit käsienkuivaimet eivät ole huussien hygieenisin vimpain.

Yhä useammassa julkisessa vessassa on käsipyyhepaperin sijaan puhallinkuivaaja tai suihkupuhallinkuivaaja. Jos haluaa välttää bakteerien leviämisen käsistä ympäristöön, paperipyyhe olisi kuitenkin parempi. Journal of Applied Microbiology -tiedelehdessä julkaistu uusi tutkimus kertoo, että puhallinkuivaaja levittää ympäristöönsä jopa 1 300 kertaa enemmän viruksia ja bakteereja kuin käsipaperi. Lisäksi suihkupuhalluksella toimiva kuivain levittää pöpöjä laajalle alueelle.

Puhaltimissa on eroa: kuumalla ilmalla toimiva käsienkuivauslaite levittää vähemmän taudinaiheuttajia kuin modernimpi suihkupuhallinversio.

Puhallinkuivaimia valmistava Dyson kommentoi uutta tutkimusta epäillen. Independentin mukaan yrityksen edustajat arvelevat, että paperipyyheteollisuus olisi rahoittanut tutkimusta. Myös aiemmat tutkimukset ovat kuitenkin epäilleet suihkupuhallinkuivainten hygieenisyyttä.

Kourat puhtaaksi

Jotta välttäisi levittämästä vessakäynnillä pöpöjä, voi tehdä muutakin kuin valita kuivausmetodinsa oikein. THL:n tekemän tutkimuksen mukaan käsien peseminen saippualla on kaikista paras keino ehkäistä esimerkiksi flunssatartunta. Lue vaikka tästä.

Uusi Infection Control & Hospital Epidemiology -tiedelehdessä julkaistu tutkimus paljastaa parhaan tavan pestä kädet. Mainioimpaan lopputulokseen pääsee käyttämällä WHO:n kehittämää äärimmäisen yksityiskohtaista ohjetta. Se on tutkimuksen mukaan kohtalaisen aikaa vievä prosessi – mutta tehokas.

Muista, että tämä käsienpesuohje on tarkoitettu erittäin tehokkaan hygienian takaamiseksi. Ohjetta noudatetaan enimmikseen sairaaloissa. On täysin sallittua välillä skipata pari askelta. Tärkeintä on ylipäätään pestä kädet saippualla.

Näin peset kädet:

 1. Kastele kädet veden alla.
 2. Ota kämmenelle riittävästi saippua.
 3. Hiero kämmeniäsi toisiaan vasten.
 4. Aseta oikea käsi vasemman päälle ja hiero oikean käden sormilla vasemman käden sormien välejä. Toista kädet toisinpäin.
 5. Laita käsivarret ristiin ja hiero kämmeniäsi toisiaan vasten.
 6. Hiero sormien selkäpuolia toisen käden kämmeneen.
 7. Puhdista peukalot hieromalla.
 8. Hiero kämmenet puhtaiksi.
 9. Huuhtele kädet vedellä.
 10. Kuivaa täysin kuivaksi yhdellä käsipyyhkeellä.
 11. Kuivaa käsipyyhkeellä myös hanan ympäristö.
 12. Kätesi ovat puhtaat!

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Kuvien jakaminen turmapaikalta pyydetään lopettamaan, jotta poliisit saisivat työrauhan syyllisten löytämiseksi.

Torstai-iltana 13 ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat, kun pakettiauto ajoi ihmisjoukkoon Barcelonan suosituimmalla kävelydadulla. Isis on julistautunut iskun tekijäksi.

Las Ramblas -kävelykadulle kohdistuneen terrori-iskun jälkeen Twitter on alkanut täyttyä kissojen kuvista aihetunnisteella #barcelona. Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Helsingin sanomat.

Kissakuvat ovat vastaus terrorismille. Ilmiö sai alkunsa Belgian terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015, ja ajatus sen taustalla on antaa poliisille työrauha jakamalla kuvia kissoista turmapaikan ja uhrien sijaan. Nyt myös Barcelonan iskuihin vastataan kissoilla.

Lue lisää: Kissakuvista tuli Brysselin terroristijahdin symboli

”Pyydän, postatkaa kuvia kissoista Las Ramblasilla loukkaantuneiden ihmisten sijaan. Älkää välittäkö tietoa terroristeille”, käyttäjä nimeltä Fortino Tapia twiittasi.