Mansplaining on yleinen vitsaus, johon on törmännyt jokainen nainen.

Oletko nainen? Tai vielä parempaa: oletko nainen, joka on joskus istunut taloyhtiön hallituksessa, jossa kaikki muut ovat miehiä? Jos vastasit kyllä, saatat ehkä tietää, mistä mansplaining-termissä on kyse.

Mansplaining tulee sanoista man ja explaining. Se on vapaasti suomennettavissa miesselittämiseksi. Ja se on tietysti sitä, kun mies selittää itsevarmasti jostakin asiasta (yleensä naiselle), josta ei juurikaan tiedä, mutta josta olettaa kuulijan (yleensä naisen) tietävän vielä vähemmän.

”He olettavat tietävänsä kaiken talotekniikasta talousasioihin minua paremmin.”

”Hah! Vastaavista tilanteista tulee oitis mieleen taloyhtiön hallituksen kokoukset, joissa istuu minun lisäkseni kaksi vanhempaa miestä ja yksi puoliseniili isännöitsijä. Vaikka nämä kaksi muuta hallitusjäsentä eivät erota kirveen terää hamarasta, he olettavat tietävänsä kaiken aina talotekniikasta talousasioihin minua paremmin. Olen joutunut oikomaan heitä useaan otteeseen ja raahaamaan kaikenlaisia todisteita ja dokumentteja näytille, eikä viestin perille meneminen ole silti ollut kovin menestyksekästä.

Myös isännöitsijä suuntaa puheensa aina näille miehille. Kun minä yritän jotain isännöitsijältä kysyä, saan useimmiten vastaukseksi ärtyneen puuskahduksen: ’Minulla ei ole aikaa alkaa sinua opettaa ja selittää asioita alkeista lähtien’.” Nainen, 37

Noloa pätemistä vai vallankäyttöä?

Termin lanseerasi amerikkalainen kirjailija ja aktivisti Rebecca Solnit oltuaan juhlissa, joissa tuntematon mies alkoi paasata ”todella tärkeästä kirjasta”. Hetken kuunneltuaan Solnit tajusi, että mies vaahtosi hänen kirjastaan. Solnit sai keskeyttää miehen useamman kerran, ennen kuin tälle meni perille, että Solnit oli kirjan kirjoittaja. Eikä mies tietenkään ollut edes lukenut kirjaa.

Solnitin mielestä kysymys oli mänttiyden sijasta vallankäytön muodosta.

Solnit olisi tietenkin voinut vain ajatella, että mies oli pätemiseen taipuvainen nolo mäntti. Sen sijaan hän kuitenkin kirjoitti tekstin Men explain things to me, jossa muisteli kaikkia niitä lukuisia tilanteita, joissa on törmännyt vastaavaan käytökseen juuri miesten kanssa. Tilanteisiin, joissa miehet ovat selittäneet ja määritelleet hänelle asioita alentuvaan sävyyn olettaen, että Solnit on tämän valistuksen tarpeessa.

Solnitin mielestä kysymys oli satunnaisen mänttiyden sijasta miesten harjoittaman vallankäytön muodosta.

Sukupuoli + ikä = supermiesselittäjä

Erityisen eteviä päsmäröijiä tuntuvat olevan vanhemmat miehet, joiden itseluottamusta on pönkittänyt sukupuolen lisäksi jo ikä. Kaikki tekniikkaan liittyvä on mansplainaamisen kovaa ydintä, mutta monet muutkin aiheet kelpaavat miesselittäjälle.

”Puhelinmyyjät yrittävät esimerkiksi tyrkyttää lisäreitittimiä 62-neliöiseen asuntoomme, vaikka olen varsin valveutunut näissä asioissa ja hoitanut asiat niin että meidän verkko kantaisi puolet isommankin asunnon. Eivät millään meinaa uskoa että olisin voinut saada nettijutskat ihan itse omilla pikku naiskätösilläni hoidettua.” Nainen, 41

”Ikinä en pääse kertomaan, että perkele, mä tiedän, kun juttua tulee niin tasaisena virtana.”

”Keski-ikäiset miehet ovat pahimpia, mutta kyllä nuoremmatkin osaavat. Yksi kaverini on pahemman luokan mansplainaaja. Hän esimerkiksi avaa aina kaikki sanat tai asiat, joita hän kuvittelee etten tiedä. Ihan kuin mä en tietäisi, että Figaron häät on ooppera tai mitä diskurssi tarkoittaa. Ikinä ei pääse väliin kertomaan, että perkele, kyllä MÄ TIEDÄN, kun juttua tulee niin tasaisena virtana.” Nainen, 26

”Treeneissä jotkut miehet kokevat tarvetta tulla koko ajan neuvomaan asiassa kuin asiassa, on heillä tietoa siitä tai ei. Välillä olisi kiva treenata rauhassa. Ja kyllä ohjaaja yleensä sanoo, jos oikeasti tekee jotain väärin.” Nainen, 28

Kuulostaako tutulta? Jos, jatka lukemista.

Mutta mitä on momsplaining?

Hiljattain radiojuontaja Tuomas Rajala meni lausumaan Marja Hintikka Livessä, että “Nainen jolla ei ole lapsia, niinkun, hän ei ole saavuttanut sitä täydellistä naiseutta. Hän ei ole voinut tuottaa kupeidensa hedelmää miehelleen, hän siis kokee vähän semmosta alemmuutta.”

Jos Viikon aivopieru -palkinto jaettaisiin, sen olisi voinut ojentaa oitis Tuomakselle. Mutta kun sellaista ei ollut tarjolla, niin onneksi sentään bloggaaja Emmi Nuorgam napautti Twitterissä Tuomaksen olevan mansplainaamisen ytimessä.

Ehdasta mansplainaamisesta on kyse myös silloin, kun mies selittää naiselle, ettei naisen kokema sukupuolinen syrjintä tai seksuaalinen ahdistelu ole sitä mitä nainen sen sanoo olevan, vaan jotain muuta, johon naisen ei pitäisi suhtautua niin herkkänahkaisesti.

Hih. Koomikko Andy Kindlerin määritelmä mansplainingistä on kuitenkin ehkä se kaikkein osuvin!

Mutta jottei menisi ihan miesten haukkumiseksi, niin sanotaan myös se, että juujuu, totta kai naisetkin osaavat puhua alentuvasti, sekä miehille että toisille naisille. Itse asiassa erityisen taitavia siinä ovat tuoreet äidit, jotka hormonipäissään kuvittelevat kokevansa äitiyden ensimmäisinä maailmassa. Ehkä seuraavassa jaksossa selitämmekin termin momsplaining. Pysykää kanavalla!

Vierailija

Tunnistatko tämän miestyypin? Yleinen taloyhtiön hallituksissa ja kuntosaleilla

Ai tämä onkin tällainen miestenvihauslehti. Heh, no mutta jos saan vähän nettiärsyyntyä, niin sanoisin että tämä toimii myös toisin päin ja samojen sukupuolten keskenkin. Paitsi että vanhemmat tädit on kyllä allekirjoittaneelle niitä pahimpia. Vaikkei minkäänlaista koulutusta tai omatoimista tehokasta tutkiskelua johonkin alaan ole harrastanut, niin "ei tuollainen nuori kloppi ymmärrä". Siinä sitten vaikka opettaisi tärkeimmät tieteelliset julkaisut jostain asiasta, niin on niin tyhmiä tätejä...
Lue kommentti
JackInTheBox

Tunnistatko tämän miestyypin? Yleinen taloyhtiön hallituksissa ja kuntosaleilla

Oikein mukavaa, että esittelette amerikkalaisfeministien keksimiä seksistisiä, olkinukkeiluun käytettäviä ilmaisuja. Olemme tekemässä artikkelisarjaa miehiin kohdistuvasta seksismistä Sanoma Median tuottamassa sisällössä ja tämän kaltaiset artikkelit toimivat loistavina esimerkkeinä. Jatkakaa samaan malliin! :-)
Lue kommentti

Osa Anna-Leena Härkösen ja Riku Korhosen kavereista jaksaa toisinaan yhä ihmetellä parin asumismuotoa. 

Kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta, mutta eivät ole ikinä asuneet yhdessä.

– Elämme kumpikin omaa arkeamme, yhteistä arkea meillä ei käytännössä ole: emme ole nähneet toisiamme vaikka imuroimassa. Joskus olen pessyt Anna-Leenan ikkunat ja hän on siivonnut keittiöni, Riku kertoi torstaina Otavan syksyn avajaistilaisuudessa.

”Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja.”

Molemmat ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn. Anna-Leena painottaa, että hän ei kaipaa yhtään pikkulapsiaikojen ruuhka-arkea ja yhteisasumista. Hänen poikansa on jo täysi-ikäinen.

– Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja. Kun tapaamme, meidän tarvitsee suoriutua vain toisistamme. Tietenkin siihen liittyy vahvasti se, ettei meillä ole yhteisiä tai pieniä lapsia, johon liittyisi velvoitteita.

Kerran viikossa

Pari tapaa usein viikonloppuisin, tai kun molempien kalentereissa on sopiva rako, yleensä kerran viikossa. Riku asuu Turussa, mutta on viettänyt viime keväästä enemmän vapaita Anna-Leenan luona Helsingissä. 

”Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita.”

Pari arvelee, että asumismuoto herättää ihmisissä ihmetystä, koska yhteisasuminen on vielä yhteiskunnassa jonkunlainen normi.

– Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita. Kun on vahvoja oletuksia, miten asioiden tulisi olla ja on vaikea toimia toisin, vaikka se voisi sopia itselle. Kun opetin yliopistossa, minulla oli kerran oppilas, jonka kumppani asui Japanissa. Minusta se kuulosti haastavalta, Riku sanoo.

Pari uskoo, että tulevaisuudessa useampi aikuinen pari saattaa valita erillään asumisen.

”Aamulla juomme myrtseinä kahvia.”

– Olen nyt huomannut, että nousussa on maailmalla trendi, että lapsettomat ihmiset asuvat erillään, Anna-Leena toteaa.

Kirjailijapari osaa arvostaa myös työrauhaa, jonka järjestely mahdollistaa. Puolivahingossa heidän julkaisutahtinsa on mennyt lomittain. Anna-Leenalta ilmestyi kesän alussa kirja ja Riku kirjoittaa parhaillaan seuraavaa. He arvelevat, että heidän suhteensa ei ole järjestelyllä arkipäiväistynyt.

– Paitsi aamuherätykset ovat aina arkisia. Aamua ei voi naamioida, illat ovat vapautuneita ja riehakkaita, mutta aamulla juomme myrtseinä kahvia, Riku kertoo.
 
 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Anssi Kela. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyt muusikko pyytää some-kommentoijilta kunnioitusta kaikkia kohtaan. 

Muusikko Anssi Kela julkaisi eilen Facebookissaan kuvan Turun kauppatorista. Kuvan alla muusikko kirjoitti seuraavasti:

– Näin torin kulmassa ruumispussin ja raskaasti aseistautuneet poliisit. Tunnelma torilla oli kuitenkin tuossa vaiheessa rauhallinen. Nyt poliisi on tyhjentänyt torin, kuva hotellihuoneeni ikkunasta. Kamala tapaus. Maailma on sairas, ei tähän oikein muuta voi sanoa.

Asiasta kirjoitti eilen esimerkiksi Iltalehti.

”Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa.”

Tänään Anssi julkaisi aiheesta uuden päivityksen, jossa kertoo, että on joutunut poistamaan edellisen päivityksensä rasististen kommenttien vuoksi.

– Olen saanut kuulla olevani tapahtumiin osasyyllinen, koska olen mm. esiintynyt rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. On tullut yksityisviestejä, joissa minua syytetään murhaajaksi. Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa. Tällaiset kommentit olen pyrkinyt heti poistamaan. Sivullani on aina ollut lupa esittää mielipiteitä, jotka eriävät omistani. Raja kulkee uhkausten esittämisessä.

Muusikko toteaa, että kommenttien lukeminen on surullista. Hän toivoo, että uuden postauksen jälkeen ihmiset osaisivat käyttäytyä paremmin.

– Poistan tämän julkaistuani eilisen postaukseni ja kaikki sen kommentit. Ne eivät edistä mitään hyödyllistä. Voitaisiinko tämän kirjoituksen alla yrittää kohdella toisiamme hieman kunnioittavammin? hän peräänkuuluttaa.

”Ei ole sinun vika”

Monet uuden postauksen kommentoijista ovat todenneet, että Anssin aiemmin saamat kommentit ovat järkyttäviä ja kaikin puolin tarpeettomia.

– [Tapahtunut] ei ole sinun, eikä yhdenkään artistin vika. Päinvastoin, artistit ovat aina ensimmäisenä ottamassa osaa suruun ja laulamassa hyvää henkeä moisten ikävien tapahtumien jälkeen, eräs kommentoi päivityksen alla. 

– Loistava kirjoitus Anssi. Toivottavasti muutkin suhtautuisivat yhtä fiksusti asiaan. Vihan lietsominen ja rumat puheet eivät auta ketään. Kaikkea hyvää sinulle, toinen kommentoija totesi.

Lue Anssin koko postaus joko hänen kaikille julkiselta Facebook-sivultaan tai tästä alta: 

Juttua muokattu 18.8.2017 klo 15.51: Lisätty päivityksen alla kirjoitettuja kommentteja.

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15