"Siis v***u mikä idiootti, nyt mä kirjoitan kyllä tänne..." Nyt malttia, sillä niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Kuva: Colourbox
"Siis v***u mikä idiootti, nyt mä kirjoitan kyllä tänne..." Nyt malttia, sillä niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Kuva: Colourbox

Nyt loppuu se tulokseton räyhääminen.

Suvakki! Vajakki! Rasisti! Punavihermädättäjä! Viime aikoina Facebookin avaaminen on alkanut ahdistaa monia. Ei olekaan enää kivoja kissavideoita vaan käynnissä on kuitenkin vain joku sapekas "keskustelu" maahanmuutosta, hallituksen leikkauksista, feminismistä, lastenkasvatuksesta, ruokavaliosta... No, someraivo nyt saattaa nykyään roihahtaa melkein mistä vaan.

Brittifeministi Caitlin Moran sai tarpeekseen nettitorailusta ja laati ohjeet, kuinka välttää riidat ja argumentoida rakentavasti. Moran kehottaa muun muassa kiinnittämään huomiota viestin äänensävyyn, välttämään kyynisyyttä, olemaan armollinen ihmisille, jotka eivät ole täydellisiä ja mikä tärkeintä: olemaan kiva. Moranin kaikki ohjeet voit lukea täältä.

Entinen kansanedustaja Ulpu Iivari osallistuu jatkuvasti erilaisiin keskusteluihin ja debatteihin sosiaalisessa mediassa. Hän myös aloittaa itse keskusteluja aktiivisesti ja hänen avauksiaan jaetaan ahkerasti. Iivarin keskustelutyyliä kuvataan rauhalliseksi ja rakentavaksi. Hän ei räyhää, hauku tai sorru alatyylisiin ilmaisuihin vaikka olisi eri mieltä. Miten se onnistuu? Iivari neuvoo.

1. Käyttäydy sosiaalisessa mediassa ihan kuin kahvipöydässäkin.

”Asioista voi olla eri mieltä, mutta älä ala loukkaavaksi tai mene henkilökohtaisuuksiin – kuten et menisi kasvotustenkaan. Sosiaalisessa mediassakin pitää käyttäytyä ihan yhtä sivistyneesti kuin illallis- tai kahvipöydässä."

2. Esitä eriävät mielipiteet kysymysten kautta.

”Jos olen eri mieltä tai haluan esittää vastakkaisen näkemyksen, teen sen usein pehmeästi kysymysten kautta: Olisikohan näin? Voisiko olla?”

3. Jos et pidä jostakin, sitä ei ole pakko sanoa.

”Jos joku kertoo ostaneensa oikein hyvää vasikanrintaa ja valmistaneensa siitä tillilihaa, niin älä kerro, että sinä inhoat tillilihaa, vaikka niin olisikin. Sillä hohhoijaa: jos ei tykkää jostain, sen voi pitää ihan itsellään.”

4. Hillitse ärsytyksesi.

”Kyllä minuakin ärsyttävät monet asiat somessa kuten ihmisten sairauskertomukset tai huono suomen kielen käyttö. Hillitsen silti itseni. Toisten yhdyssana- ja oikeinkirjoitusvirheiden korjaileminen on vain turhaa provosointia. Mutta jos jollakin on virheellistä tietoa, se pitää tietenkin oikaista. Minäkin olen löytänyt itseni puolustamasta Anne Berneriä, vaikkei minulla siihen mitään velvollisuutta olisikaan.”

5. Tiedä, mitä kommentoit ja mistä keskustellaan.

”Ihmiset kommentoivat nykyään ihan liikaa asioita perehtymättä niihin. Kommentoidaan esimerkiksi jaettuja linkkejä lukematta koko tekstiä. Tai sitten kommentoidaan ihan asian vierestä, lukematta alkuperäistä keskustelua. Jos kommentoin jotakin, perehdyn asiaan tai vähintäänkin luen ensiksi, mitä muut ovat jo siitä sanoneet.”

6. Älä lokeroi, oleta tai yleistä.

"Älä esitä olettamuksia kuten 'poliitikko ei tunne tavallisen ihmisen elämää', tai 'mistä sinäkään mitään tiedät, kun tulet niin hyvin toimeen'. Emme voi kuitenkaan koskaan tietää kaikkea toistemme taloudellisesta tilanteesta tai henkilökohtaisista kokemuksista.

7. Heivaa ikävät "ystävät".

”Miksi sosiaalisessa mediassa pitäisi viettää aikaa ikävien ihmisten kanssa, jos sitä ei tee oikeassakaan elämässä? Jos joku on koko ajan kauhean negatiivinen ja saa voimaan huonosti, minusta hänet voi poistaa kavereistaan. Siitä välittämättä, että oma somekupla ehkä pienenee."

8. Ole positiivinen.

”Ole kiva muille ja muista maltti. Silloin tulet kuulluksi ja sulla on paljon kavereita.”

Aika helppoa?

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.