Tukholman saaristo on lähi­matkailijan unelma. Eri saarilta löytyy tekemistä niin herkuttelijalle, sporttaajalle kuin bilettäjällekin.

Vaxholm – nautinnonhakuiselle haahuilijalle

Saisiko olla uunituore sockerbulle?

Vaaleanvihreän puutalon terassia ympäröi puutarha kukkivine omenapuineen ja punaisine tulppaaneineen, kun Linda Wahlström kaataa kahvia krumeluurikuppeihin.

Nyt ollaan Vaxholmin saarella Ruotsissa, vajaan tunnin päässä Tukholman keskustasta. Täällä on niin ihanaa, että melkein itkettää.

Från jord till bord eli maasta pöytään on Lisa Lönner Pulkkisen kokkausmotto.

Linda pyörittää saarella pientä Vaxholms Bed & Breakfast -huoneistohotellia (Drottninggatan 7). Hän on yksi monista saariston asukkaista, joka on perustanut turisteja palvelevan yrityksen omaan kotiinsa. Tuntuukin siltä, että olisi tupsahtanut keskelle ruotsalaisperheen arkea. Lindan kouluikäiset pojat pärähtävät keittiöön ja ovat vähällä pölliä vieraiden pullat.

Linda Wahlströmin kotikuisti on avoin myös Bed & Breakfast -vieraille.

Tukholman saaristossa on letkeämpi ja kiireettömämpi tunnelma kuin ydinkeskustan humussa. Saaristo koostuu 30 000 saaresta, ja Vaxholm on kaiken keskus. Sieltä lähtevät myös yhteysalukset syvemmälle saaristoon.

Vaxholmissa voi myös shoppailla, tosin pienemmässä mittakaavassa kuin mantereella. Tuliaisiksi kotiin löytyy vaikka merihenkinen tarjotin, käsintehty kahvikuppi (Roddarhuset, Östra Ekuddsgatan 21) tai herkkuja paikallisesta suklaaputiikista (Hamngatan 9).

Helppo tulla

Vaxholmiin on yllättävän helppo päästä. Bussi kulkee Tukholman keskustasta perille 50 minuutissa.

Ruotsinlaivaristeilyä kannattaakin pidentää päivän verran ja suunnata yhdeksi yöksi Vaxholmiin. Jos rakastat kesäistä Hankoa, rakastat taatusti myös tätä saarta.

Bistro Sva Marga Matin luomuruuat sulavat suussa.

Bistro Sva Marga Matin (Söderhamnsplan 1) tarjoiluista 60 prosenttia on luomua. Herkullisen vuohenjuusto-punajuurisalaatin ainekset on hommattu lähitiloilta ja annos on valeltu paikallisella hunajalla.

Grinda ja Möja – ulkoilmasta nauttivalle sporttaajalle

Poletti putoaa suihkuhuoneen seinässä olevaan reikään, ja suihku käynnistyy. Nyt on oltava nopea, sillä lämmintä vettä riittää vain kahdeksi
minuutiksi. Möja-saaren paikalliset kuulemma peseytyvät merivedessä rajallisten pohjavesivarantojen vuoksi, mutta mukavuudenhaluinen nappaa mieluummin edes sen pikasuihkun Möjä Värdshusetin yleistiloissa.

Möja on Tukholman saarista sympaattisin. 270 vakituisen asukkaan saarella voi fiilistellä vanhaa, 1800-luvulla rakennettua puukirkkoa tai kaunista näköalapaikkaa. Urheilullinen vuokraa pyörän. Niissä ei ole edes lukkoja, sillä kuka ne täältä veisi. Pyöräilyn lisäksi saari sopii patikoijalle ja kalastamisesta innostuneille veneilijöille.

Majatalo Grinda Wärdshus on saaren keskus.

Majoittuminen Möjalla on edullista, koska mukavuudet on riisuttu minimiin. Yö Möjä Värdshusetissa maksaa noin 50 euroa. Maksullistakaan wi-fiä ei löydy koko saarelta, joten edessä on väistämättä vieroitus muusta maailmasta.

Kajakilla saaren ympäri

Spläsh, sanoo kajakki, kun se pulahtaa meriveteen Grindan saarella. Ensituntuma on kovin kiikkerä. Kaatuukohan tämä? Hetken melomisen jälkeen alkujännityksen kramppaamat käsilihakset alkavat rentoutua. Käsien toistuva liike ja saaristomaisema alkavat tuntua meditatiivisilta.

Puolentoista tunnin kierros ympäri saarta sujuu rapakuntoiseltakin.

Melomista voi harrastaa sekä Grindalla että Möjalla.

Saaren keskittymä on vuonna 1906 rakennettu, sittemmin modernein mukavuuksin täydennetty Grinda Wärdshus. Majoittuminen hoituu joko sen hotellihuoneissa (noin 110 euroa), vuokra-mökeissä (noin 70 euroa), teltassa tai omassa veneessä.

Kajakkikierroksen lisäksi saarella voi patikoida, kalastaa, uida tai vaikka sienestää. Grinda kuuluu kolmen suosituimman Tukholman saaren joukkoon. Ympärivuotisesti siellä asuu vain yksi perhe. Lapset haetaan
aamuisin veneellä kouluun.

Sandhamn ja Djurö– luksuselämää bilettäjälle

Sandhamn eli Sandö-saaren satama tekee heti selväksi, että nyt ollaan äveriäämmän porukan parissa. Ökyhuvipursien mastot ylettyvät taloja korkeammalle, eivätkä edessä aukeavat satamahotelli ja ravintola ole vaatimattomimmasta päästä.

Kesäisin Sandhamn täyttyy luksusveneistä.

Paikka sijaitsee ulkosaaristossa, joten sinne kestää mantereelta kolmisen tuntia veneellä. Kaikki vierailijoista eivät suinkaan purjehdi paikalle itse, vaan palkattu henkilökunta hoitaa homman heidän puolestaan.

Bileiden jälkeisenä päivänä päänsärkyä voi parannella täydellisellä hiekkarannalla, joka sijaitsee satamasta katsottuna toisella puolen saarta. Kävely sinne kestää puolisen tuntia, mutta se kannattaa. Rannan vaalea hiekka tuntuu varpaiden väleissä silkkiseltä. Äh, miksi hiekankin pitää olla Ruotsissa hienompaa kuin Suomessa?

Kiirettä pakoon hoitolaan

Jos saaristoelämä ripauksella luksusta kiinnostaa, löytyy Tukholman saaristosta vastaus tähänkin tarpeeseen. Djurö-saarella sijaitseva Djurönäset (Seregårdsvägen 1, Djurhamn) on neljän tähden hotellikompleksi, josta löytyy niin tenniskenttä, biljardipöytä kuin sisä-uima-allaskin. Tämän kesän uutuushankinta on sukellusvene, johon mahtuu kerralla neljä ihmistä.

Yhteysalukset kuljettavat kätevästi saarelta toiselle.

Kroppaa ja mieltä voi hoitaa paitsi luontopolulla, myös tyylikkäässä Djurönäset Spa -kauneushoitolassa. Siellä on hemmotteluhoitojen lisäksi joogasali pehmeine tyynyineen ja aromaattisine kynttilöineen.

Saari yhdistyy mantereeseen autotiellä, joten venekammoinenkin pääsee täällä nauttimaan saaristotunnelmasta.

Miten pääsee?

Bussilla ja taksilla: Vaxholmin satamassa pysähtyvät kaikki saariston laivat. Sinne pääsee Tukholman keskustasta bussilla 670. Matka kestää 50
minuuttia. Myös Djurönäsetiin pääsee Slussenista 50 minuutissa busseilla 433 ja 434. Taksimatka maksaa n. 90 euroa yhteen suuntaan.

Yhteysaluksilla: Saaristossa on kaksi laivayhtiötä, Waxholmsbolaget ja Cinderellabåtarna. Grindalle matka kestää Vaxholmista reilun tunnin, Möjälle ja Sandhamniin kolmisen tuntia. Alukset ovat isoja, siistejä ja niistä saa ruokaa ja juomaa. Plussaa ilmaisesta wi-fistä. Hintahaitari n. 10–20 euroa.
www.waxholmsbolaget.com,
www.cinderellabatarna.com   

Venetaksilla: Jos liikkeellä on isompi porukka, vesitaksi voi olla vaihtoehto. Hinnat pyörivät muutamissa sadoissa euroissa riippuen matkan pituudesta.
www.taxistockholm.se

Omalla veneellä: Ruotsin jokamiehenoikeuksien mukaan mille tahansa saarista saa leiriytyä, kunhan pysyy 200 metrin päässä asutuksesta.

Mikael Gabrielin Vain elämää -päivänä kuultiin herkkiä ja rajuja tulkintoja. Äänestä omaa lemppariasi!

Anna Puu veti Kovaa biisin niin aggressiivisesti, että sai Mikael Gabrielin hiljaiseksi. Hectorin ääni osui puolestaan suoraan Mikaelin sieluun ja repi sen auki. Myös Suvi Teräsniskan versio Päästä mut pois -kappaleesta sai Miklun kyyneliin.

Mikael Gabriel kertoi hiljattain Me Naisten haastattelussa, ettei ole hajonnut ikinä niin pahasti kuin Vain elämää -päivänään. Some-kommenttien perusteella myös kotikatsomoissa tunteet olivat pinnassa. Kuuntele kaikki kappaleet videoilta ja äänestä jutun lopussa, mikä oli sinun suosikkisi!

1. Suvi Teräsniska: Päästä mut pois

2755216

 

2. Chisu: Älä herätä mua unesta

2758483

 

3. Anna Puu: Kovaa

2758484

 

4. Mikko Kuustonen: Viimeisen kerran

2758490

 

5. Lauri Tähkä: Kipua 

2758493

6. Hector: Vastatuuleen 

2758503

 

Kenen esityksestä pidit eniten Vain elämää -jaksossa?

Uniikin Instagram-kuvista selviää, että Mikael Gabrielilla oli ystäviensä kanssa Vain elämää -kisakatsomo 300-neliöisessä omakotitalossaan.

Mikael Gabriel, 26, odotti somen perusteella innoissaan, että hänen Vain elämää -päivänsä tulisi televisiosta. Ja sieltähän se tuli perjantai-iltana. Kesällä kuvatussa jaksossa Mikaelilla oli tunteet pinnassa ja itkukin herkässä, mutta perjantaina tunnelma oli hiukan kevyempi räppäri Uniikin julkaisemista kuvista päätellen. Instagram-kuvista selviää, että Mikael oli järjestänyt kotiinsa kisakatsomon ja katsoi ohjelmaa parinkymmenen kaverinsa kanssa.

– Kisakatsomo Miklulla. Huh, miten kovia biisejä, Uniikki kirjoitti kuvatekstiin.

 

Kisakatsomo miklulla👌🏼 huh miten kovii biisejä!!🔥🔥🔥 #vainelämää

A photo posted by Uniikki (@daniuniikki) on

Mikael fiilisteli Vain elämää -päiväänsä kavereidensa kanssa. Kuvan perusteella hänen seuranaan oli Uniikin eli Jan Tolppasen lisäksi muun muassa moottoripyöräjengi Cannonballin johtaja Janne "Nacci" Tranberg.

Vain elämää -jaksossa Miklu kertoi, miten onnekas hän, kun hänellä on niin paljon ystäviä, jotka rakastavat häntä. Hän iloitsi myös maallisissa asioista, kuten Espoossa sijaitsevasta, 300-neliöisestä omakotitalostaan.

– Mulla on aika iso omakotitalo. Meille kerrostalopojille tollanen kolmekerroksinen omakotitalo näyttää aika kartanolta. Mulla on poreamme, sauna ja grilli.

"En ole rikastanut, mutta minulla on varaa hankkia kaikenlaista."

Me Naisten haastattelussa Mikael kertoi hiljattain, että teki talokaupat viime syksynä nopeasti sen jälkeen, kun oli nähnyt kuvia Uniikin talosta.

– Sain pankista lainaa ja tein ja kaupat samantien. Äidin mielestä se on ensimmäinen fiksu päätös elämässäni. En ole rikastunut, mutta minulla on varaa hankkia kaikenlaista.

– Talo on kodin ja työpaikan välimaasto. Ensimmäinen talvi oli vaikea, kun koko ajan paloi sulakkeita, ja yksi vesivahinkokin oli. Siinä oli Malmin kerrostalopoika ihmeissään, Mikael kertoi haastattelussa.

Uniikki kirjoitti Instagram-kuvaansa olevansa ylpeä ystävästään.

– Tänään on pojan päivä! Mikael Gabriel, huikeet suorittamista, jäbä on tullu pitkän matkan tähän pisteeseen, hieno fiilis että oon saanu olla osana sitä. Faija on ylpee.

Mikael katsoi jaksoa kotisohvallaan, mutta muisti myös some-seuraajiaan ja kyseli heidän mielipiteitään. Suurin osa kommentoijista ylisti räppäriä tämän avoimuudesta.

Katsoitko jakson? Kenen tulkinta oli paras? Katso kaikki esitykset ja äänestä täällä!

Nainen 27v

Ihan turha jätkä. En vaan tykkää liian rajusta ulkonäöstä, voisi mennä -pimp my ride tyylisen ohjelman vetäjänä, tatuointiliikkeen omistajana tai jonkun jengin pomona...hui...
Cheek on mun mielestä ihanampi! ♥

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA

Kanna vastuusi yhteisistä asioista. Nyt on tärkeää lähteä ajoissa liikkeelle ja tehdä nopeita ratkaisuja. Älä odottele, että joku muu tekisi aloitteet puolestasi.

 

SKORPIONI

Älä yritä luistaa hommistasi. Koet raskaan pettymyksen, jos lasket väärän tyypin varaan. Ole mahdollisimman itsenäinen tänään.

 

JOUSIMIES

Muutoksia on luvassa, mutta ne riippuvat sinusta. Sinun on jaksettava puskea, jos haluat ohjailla tapahtumia parempaan suuntaan. Teot painavat enemmän kuin sanat.

 

KAURIS

Älä anna kenenkään sotkeentua suunnitelmiisi. Liiku eteenpäin ja ota tarjottu apu vastaan. Kohdallesi osuu ihminen, joka rohkaisee sinua matkallasi.

 

VESIMIES

Uskalla olla näkyvillä. Lähesty kiinnostavaa ihmistä heti sopivan tilaisuuden osuessa kohdalle. Kuuntelutaidosta on tänään hyötyä.

 

KALAT

Ole oma-aloitteinen ja lähde liikkeelle. Etenkään rakkauselämässä ei saa pisteitä odottelusta. Rohkeus ja suorat teot palkitaan.

 

OINAS

Tunteet saattavat kuohahtaa tänään. Pidä ajatuksesi itselläsi, niin vältyt konfliktilta. Lähesty hankalaa puheenaihetta sovittelevasti ja valmiina kompromisseihin.

 

HÄRKÄ

On hyvä aika mietiskellä ja oppia uutta. Jokin avaa tänään silmäsi tärkeän asian suhteen. Luvassa on romantiikkaa ja hauskanpitoa.

 

KAKSONEN

Käy läpi elämääsi ja mieti, onko kaikki kohdallaan. Voi olla merkittävän suunnanmuutoksen aika. Kunnon haaste olisi nyt paikallaan.

 

RAPU

Tunteillesi antautuminen sysää liikkeelle koko joukon tapahtumia. Lopputuloksena saatat päätyä hataralle pohjalle. Käytä järkeäsi ja harkitse ratkaisujasi huolellisesti.

 

LEIJONA

Tee jotain hauskaa yhdessä rakkaan ihmisen kanssa. Lähipiiristäsi saat energiaa ja ideoita tulevaa varten. Suunnatkaa kohti yhteisiä unelmia.

 

NEITSYT

Raha tai omaisuus ei tee toivottua vaikutusta. Osoita olevasi luottamuksen arvoinen ja valmis tekemään uhrauksia muiden vuoksi. Ilmassa on romantiikkaa.

Blake Livelyn yhden naisen show The Shallows on höpsö, mutta tiivistunnelmainen haijännäri, joka taatusti viihdyttää.

Perhetragediaa pakeneva Nancy (Blake Lively) saapuu surffaamaan syrjäiselle paratiisirannalle. Irtiotto saa kuitenkin uuden käänteen, kun Nancy kohtaa valkohain ja jää saarroksiin pienelle luodolle. Nousuvesi tekee tuloaan, ja aika käy vähiin omatoimisen sankarittaren ottaessa mittaa pinnan alla kaartelevasta pedosta.

Jaume Collet-Serran ohjaama elokuva on kompakti, suoraviivainen jännäri, jonka rooleissa nähdään lähinnä Lively, tietokoneanimoitu hai ja huikean kauniit rantamaisemat. Yksinkertaisesta asetelmasta rakentuu ajoittain piinaavankin tehokas tunnelma. Mukaan mahtuu myös hölmöjä toimintakohtauksia, mutta naurettavimpinakin hetkinään elokuva onnistuu pitämään katsojan mielenkiinnon yllä.

Seuraavaksi Tappajahaiksi tästä leffasta tuskin on, mutta The Shallows tarjoaa mutkatonta poppariviihdettä rattoisaan leffailtaan.

Katso traileri:

The Shallows

***

Ensi-ilta 30.9.