Minna Uimonen, 51, valtiotieteiden tohtori. Opiskellut 12 vuotta. Työmarkkinatuella, 560 €/kk. Opiskelu kannattaa? Minna Uimonen on aloittanut töiden toivossa uudet opinnot. Nykytuloilla hän ei pysty edes korjauttamaan polkupyörää. Kuva: Susanna Kekkonen

Työtä ilman palkkaa, jatkuvaa pihistelyä ja turhauttavaa epävarmuutta. Tohtoriksi väitelleet Minna, Jiri ja Pälvi kertovat tarinansa.

Olo tuntuu kankealta. Minna Uimonen seisoo Helsingin yliopiston luentosalin puisessa puhujanpöntössä housupuku yllään. Taso, jolle puhepaperit lasketaan, on liian alhaalla, eikä tekstiä näe lukea kunnolla. Jännitys kasvaa entisestään, kun sali täyttyy kuulijoista.

Vielä viimeinen kahdenkymmenen minuutin puristus. Sitten Minna on virallisesti valtiotieteiden tohtori.

Väittelytilaisuus sujuu hyvin. Jännitys laukeaa ja olo kevenee: Minna on saanut ison projektinsa päätökseen. Karonkkaa juhlitaan Kaapelitehtaalla, missä dj tanssittaa juhlakansaa aamuun asti. Illasta jäävät mieleen hyvä ruoka, juoma ja hulmahtava helpotuksen aalto.

Tuosta tammikuisesta päivästä on kulunut kohta 15 vuotta.

Kaikki tulot menevät vuokraan

Pyörä kaipaisi huoltoa, mutta ei voi mitään. Minnalla, 51, ei ole varaa korjauttaa ainoaa kulkupeliään. Kuukausittaisen työmarkkinatuen kaikki noin 560 euroa menevät vuokraan.

– Työttömyyden takia olen joutunut kohtaamaan köyhyyttä. Hyvä, että pystyn maksamaan vuokrani, Minna kertoo.

Minna viimeisin työsuhde yliopistolla päättyi vuoden 2011 lopussa. Valmistumisensa jälkeen hän ehti työskennellä yliopiston lehtorina sekä apurahatutkijana. Sitten hän jäi työttömäksi.

Nyt Minna joutuu punnitsemaan tarkkaan kaikki hankintansa. Uusia vaatteita hän ei voi ostaa, eikä elokuvissa tai konserteissa käyminen sovi budjettiin.

– Opiskeluaikana en murehtinut raha-asioita ollenkaan. Nyt elän kädestä suuhun, Minna kuvailee.

Minna on osa räjähdysmäisesti kasvavaa työttömien tohtoreiden joukkoa.

Suomessa on noin 315 000 työtöntä työnhakijaa, joista noin 40 0000 on korkeasti koulutettuja. Työttömien tohtoreiden määrä on melkein kaksinkertaistunut kahden viime vuoden aikana. Eniten työtä vailla olevia on biologian ja biokemian alalla. Varmimmin työllistyvät lääketieteistä, oikeustieteistä ja psykologiasta valmistuneet.

Moni kouluttautuu tohtoriksi paitsi tutkijan ura kiikarissa mutta myös siksi, ettei oman alan töitä yksinkertaisesti ole tarjolla. Kuitenkin vain noin kolmasosalle tohtoriksi väitelleistä on tarjolla akateemista työtä, koska yliopistotkaan eivät ole säästyneet taloudellisilta vaikeuksilta.

Yhä useammin tohtoriksi väitelleillä on edessään yhtä kivinen tie kuin muillakin työnhakijoilla. Monesti tohtorit kilpailevat samoista töistä vastavalmistuneiden maistereiden kanssa. Niin Minnakin.

– Monesti juuri valmistuneet kiilaavat työnhaussa minusta ohi.

Jiri Nieminen, 35, yhteiskuntatieteiden tohtori. Opiskellut 13 vuotta. Tulot n. 1500 €/kk. Jiri Nieminen on yksi 40 000 korkeakoulutetusta työttömästä. Työttömien tohtorien määrä on melkein kaksinkertaistunut kahden viime vuoden aikana. Kuva: Rami Marjamäki

Ilmaista työvoimaa

Myös tamperelainen yhteiskuntatieteiden tohtori Jiri Nieminen, 35, tietää, ettei tohtorin titteli automaattisesti avaa ovia työmaailmaan. Jiri väitteli tohtoriksi keväällä 2013. Hänen toiveissaan oli työllistyä tutkijaksi yliopistolle ja elää vapaata ”taiteilijaelämää”.

– En halunnut kituuttaa opintotuella, vaan valmistua nopeasti ja ryhtyä töihin, Jiri kertoo.

Töitä ei kuitenkaan ole ollut tarjolla riittävästi. Pari kuukautta Jiri on ollut pätkätöissä tutkijana ja tuntiopettajana, muun ajan työttömänä. Se aika on kulunut apurahahakemuksia laatiessa.

– Käytän vuodessa ainakin pari kuukautta hakemusten täyttämiseen ja tutkimussuunnitelmien kirjoittamiseen. Käytännössä se on jo puoliksi tehtyä tutkimustyötä, Jiri kertoo.

Työttömyys on ollut karvasta niellä. Ennen valmistumistaan Jiri oli luottanut siihen, että töitä riittäisi. Hänen väitöksensä miespoliitikkojen tutkimisesta ja käsitteellistämisestä sukupuolisina toimijoina herätti kiinnostusta myös akateemisen maailman ulkopuolella.

– Kaikki aika on ollut yhtä nyhjäämistä ja apurahahakemuksien täyttämistä. Kai tämä on sitä kaavailemaani ”taiteilijaelämää”, Jiri naurahtaa.

Apurahahakemusten lisäksi Jiri kirjoittaa tieteellisiä artikkeleita, kuten moni muukin tohtori. Sitä työtä tehdään usein ilmaiseksi.

– Olin ajatellut, etten tekisi töitä ilman palkkaa, mutta olen luopunut ajatuksesta. Jotta voisin jatkossa saada tutkimusrahoitusta, on julkaistava artikkeleita ilman korvausta. Myös ammattitaitoa on jotenkin pidettävä yllä.

Usein Jiri tarkkailee, ketkä ovat niitä onnekkaita, jotka onnistuvat saamaan apurahoja. Joskus hakemus on myönnetty tutkimussuunnitelmalle, joka on ollut samansuuntainen kuin Jirin suunnitelma. Silloin on kirpaissut.

– Ehkä heillä on ollut hienompi cv tai paremmat suosittelijat.

Pälvi Rantala, 41, filosofian tohtori. Opiskellut 13 vuotta. Ansiosidonnaisella päivärahalla. Pälvin työtilanteen epävarmuus vaikuttaa hänen koko perheeseensä. ”Pätkätyöläisenä en voi suunnitella elämääni kovin pitkälle.” Kuva: Timo Lindholm

Osaamista on, töitä ei

Työttömänä ei ole juuri varaa nirsoilla. Rovaniemeläinen Pälvi Rantala, 41, saattaa joutua muuttamaan pois rakkaasta kotikaupungistaan, jos sattuu saamaan työpaikan muualta.

– Tiedän, että Lapissa on töitä vähän, mutta täällä ovat kontaktini ja verkostoni ja ennen kaikkea perheeni. En haluaisi lähteä täältä, Pälvi sanoo.

Kulttuurihistoriaa opiskellut Pälvi väitteli filosofian tohtoriksi keväällä 2009. Tohtorinhattu ei ollut koskaan hänelle itseisarvo. Sen sijaan tutkimuksen tekemistä Pälvi on aina rakastanut. Siksi työ tutkijana oli tulevaisuuden haaveammatti.

Pälvin työttömyys merkitsee epävarmaa elämää myös puolisolle ja kahdelle lapselle. Arjesta puuttuu säännöllisyys. Hän on siihen jo tottunut, mutta perheen kannalta toisenlainen elämäntilanne olisi helpompi.

– Kun töitä on tarjolla, työskentelen tosi paljon. Joudun aina tekemään parhaani ja antamaan kaikkeni, ja se on hyvin raskasta. Läheisillekin tilanne on ahdistava, Pälvi pohtii.

Vastikään Pälvi havahtui ajatukseen, ettei ole koskaan osannut ennustaa, mitä töitä tekisi seuraavien kahden vuoden kuluttua.

– Olen jo hyvin tottunut epävarmuuteen. Pätkätyöläisenä en voi suunnitella elämääni kovin pitkälle. Aina on lopulta löytynyt jokin työprojekti, vaikka lyhytkin, Pälvi kertoo.

Vaihtuvat työprojektit ja työyhteisöt vaikuttavat siihen myös siihen, että toisinaan Pälvi epäröi, arvostaako kukaan hänen työpanostaan.

– Välillä tuntuu, että on ihan sama, miten paljon tai miten hyvin työskentelen, ei sillä oikeastaan ole väliä. Mielestäni on hullua, että nyt, kun osaamista olisi, ei ole töitä.

Takaisin opiskelemaan

Vaikean työllisyystilanteen takia moni tohtori työskentelee alalla, joka ei vastaa omaa koulutusta. Osa ryhtyy opiskelemaan uudestaan toiselle alalle, jossa tekevälle löytyy töitä.

Jiriä harmittaa, ettei hän opiskellut aikanaan jotain käytännöllistä alaa. Opiskeluaikana tulevaisuudenkuva vapaasta tutkijantyöstä ajoi pänttäämään teoreettisia aineita, kuten filosofiaa ja sosiologiaa.

– Olisi kuitenkin kannattanut suojata selusta, ja opiskella käytännönläheisiä aineita, Jiri sanoo.

Jiri on pohtinut, että jos saisi nyt valita, hän ei olisi suorittanut yliopistotutkintoaan niin nopeasti. Tänä syksynä hän on päättänyt korjata tilanteen ja ryhtynyt täydentämään maisterinopintojaan.

– Aion suorittaa historian, yhteiskuntaopin ja filosofian opettajan pätevyyden ja hakea töitä toiselta asteelta. Tosin voi olla, että myös opettajien työttömyystilanne on heikentynyt.

Osaako tohtori keittää kahvia?

Myös Minna on hakenut uudestaan opiskelemaan eri koulutusohjelmiin, mutta ei ole toistaiseksi saanut opiskelupaikkaa.

– Sairaanhoitajakoulutukseen pääsy edellyttää aikaisempaa työkokemusta alalta. Työvoimapoliittisen koulutuksen valinnoissa nuorisotakuun piiriin kuuluvat alle 30-vuotiaat kiilaavat minusta ohi. Se on hyvin turhauttavaa, Minna sanoo.

Nyt Minna haaveilee työllistyvänsä täyspäiväisesti alalle, joka ei vastaa hänen koulutustaan. Hän haluaisi työskennellä maahanmuuttajien kanssa ja on aloittanut suomi toisena kielenä -opinnot. Jos työpaikka maahanmuuttotyöstä aukeaisi, olisi Minna heti valmis pakkaamaan tavaransa ja muuttamaan työn perässä pois pääkaupungista.

– Uskon, että voisin olla aktiivinen työntekijä vielä 68-vuotiaanakin, ainakin todennäköisemmin kuin kuormittavia duunarihommia nuoresta asti tehneet.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan syyskuussa pitkäaikaistyöttömiä, eli vähintään yli vuoden yhtäjaksoisesti työttöminä olleita oli lähes 93 000. Kovaa vauhtia kasvaa etenkin korkeakoulutettujen pitkäaikaistyöttömyys. Tällä hetkellä heitä on noin 12 000.

Vaikka rovaniemeläinen Pälvi ei ole vielä pitkäaikaistyötön, hän on ryhtynyt jo pohtimaan, mikä voisi olla lääke työttömyyteen. Tänä syksynä Pälvi alkoi ensimmäistä kertaa valmistumisensa jälkeen pohtia, pitäisikö sittenkin etsiä käytännönläheistä työtä.

– Olen harkinnut, että voisin hakeutua opiskelemaan vaikkapa saamelaisalueen koulutuskeskukseen. Se olisi jotain täysin uutta, Pälvi innostuu.

Ennen tohtorintutkintoaan hän on työskennellyt päiväkodissa, siivoojana sekä keikkamuusikkona. Ajatus uusista opiskeluista tuntuu sekä hullulta että kutkuttavalta. Pälvi haluaisi näyttää, ettei tohtoriksi väitellyt ole käytännön elämässä poropeukalo.

– Jotkut kysyvät, keitänkö enää kahvia kotona. Se on uskomatonta! Eihän akateemisuus sulje pois käytännön taitoja.

Lue myös:

Pitkäaikaistyöttömät mummo, äiti ja poika: "Aluksi ruuan hakeminen jonosta oli vaikeaa"

Kun yksi työ ei riitä – Sirpa ja Satu tekevät kahta työtä, jotta palkka riittää elämiseen

Rikosdraamasarja Sorjonen on kokonaan nähtävissä Yle Areenassa. Pikkuasioiden, kuten murteen, ei kannata antaa pilata katsomisnautintoa.

1. Ville Virtanen on loistava

Sorjosen päätähti, rikospoliisi Kari Sorjonen (Ville Virtanen) on käsikirjoitettu turhan paljon Silta-sarjan Saga Norenin kaltaiseksi, väittävät soraäänet somessa. Sarjan edetessä katsoja kuitenkin huomaa, että eivät hahmot nyt kovin identtisiä ole. Sorjonen on toki sosiaalisesti kömpelö, mutta huomattavasti Sagaa empaattisempi ja samastuttavampi. 

Sitä paitsi Ville Virtanen on roolissaan aivan loistava! Hän on luonteva, eikä Ruotsissa asuvan näyttelijän naamakaan ole viime vuosina kulunut. Ainoa asia, jota näyttelijän ei olisi tarvinnut ylikorostaa, ovat hetket, kun hän nostaa kätensä ohimoilleen turvautuessaan uskomattomaan muistiinsa.

2. Muutkin näyttelijävalinnat toimivat

Ville Virtasen lisäksi myös Sorjosen puolisona nähtävä Matleena Kuusniemi ja poliisipomoa näyttelevä Kristiina Halttu ovat roolinsa ansainneet. Kaikkia kolmea soisi näkevän nykyistä enemmän tv-sarjoissa ja leffoissa. Suurin yllättäjä on silti sarjassa Lenan (Anu Sinisalo) Katia-tytärtä näyttelevä Lenita Susi: hän tekee huippuroolin! Ja hänestä varmasti kuulemme vielä!

Lue myös: Anu Sinisalo joutui opettelemaan venäjää ja aseenkäyttöä Sorjonen-rooliaan varten

Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).
Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).

3. Sarjan voi ahmia kerralla

Kuka jaksaa odottaa viikon seuraavaa jaksoa? Onneksi Yle on päättänyt julkaista kaikki 11 jaksoa kerralla Areenassa. Tästä iloitsevat varmasti iltauniset, sillä tv:n esitysaika on sen verran myöhäinen.

4. Tapahtumat sijoittuvat Lappeenrantaan

Helsinki ja Turku ovat jo niin nähtyjä, joten on virkistävää, että vaihteeksi on lähdetty Itä-Suomeen. Jokainen pikkukaupungissa varttunut katsoja voi muistella, millaista on, kun kaikki tuntuvat tietävän kaikkien asiat. Tai miten hyvä veli -verkostot suhmuroivat veronmaksajien rahoilla ja käyttävät viranomaisia kätyreinään.

Lappeenrantalaisille tulee varmasti lämmin fiilis joka kerta, kun he bongaavat sarjasta Saimaan, kauppatorin tai kauppakeskus Ison-Kaarinan. Kaupunki sijaitsee vain kolmen tunnin ajomatkan päässä Pietarista, joten on luontevaa, että katsoja pääsee kurkistamaan myös itänaapurin alamaailmaan – vaikkakin melko pintapuolisesti.

Etelä-Karjalan murretta sarjassa on kyllä kritisoitu – yksi mie-sanan käyttö lauseessa ei vielä tee puheenparresta uskottavaa. Mutta hei, eihän se nyt niin häiritsevää ole! 

5. Lähentelee kansainvälistä tasoa

Sorjosta on nimitetty ensimmäiseksi suomalaiseksi nordic noir -sarjaksi – siis saman genren edustajaksi Sillan ja Nousuveden kanssa. Sarja on myyty jo Saksaan, Ranskaan ja Belgiaan. Visuaalisesti Sorjonen todella lähenteleekin kansainvälistä tasoa.

Sorjonen TV1:llä sunnuntaisin kello 21.00 ja Yle Areenassa

Tästä teoriasta eivät Jess-fanit tykkää!

Enää kuukausi ja Gilmoren tytöt -faneille koittaa onnenpäivä. Suosittu ja palkittu sarja saa jatkoa melkein kymmenen vuoden jälkeen, tällä kertaa Netflixissä. Odottavan aika on kuitenkin pitkä. Siksi tosifanit ovat jo pitkään arvuutelleet, mitä uusissa jaksoissa mahtaa tapahtua.

Uusimmasta sokkiteoriasta kertoo Cosmopolitan-lehti. Sen mukaan Rory on nimittäin raskaana Loganille!

Tälle villille teorialle on löydetty myös "todistusaineistoa" – joskin perustelut ovat melko hepposia.

Todiste 1: Omena

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

A photo posted by @gilmoregirls on

Tosifanit tietävät, että omena todellakin voi viitata siihen, että joku on raskaana. Sarjassa on nimittäin nähty hetki, jolloin Lorelai (Lauren Graham, sarjassa äiti) pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi niin paljon omenaa. Ehkä raskaushimo on periytynut äidiltä tyttärelle, ja omenakuva on merkki siitä, että Rory (Alexis Bledel) odottaa lasta.

Todiste 2: Rattaat

 

Because Dirty Whore was taken.

A photo posted by @gilmoregirls on

Katso kuvaa! Katso tarkkaan! Näetkö siinä lastenrattaat? No näet tai et, raskausteorian kehittäjä on vakuuttunut, että peilistä näkyy huovalla peitetyt rattaat. Miksi Gilmoren kodissa olisi rattaat, jos kukaan ei olisi raskaana?

Todiste 3: Lontoo

Uusien jaksojen yksi kiinnostavimmasta kysymyksistä on se, kenen kanssa Rory päätyy yhteen. Sen jo tiedämme, että tulevissa jaksoissa on mukana kaikki Roryn kolme entistä poikaystävää. Jess (Milo Ventimiglia) on rakastettava, älykäs renttu – ja monien ennakkosuosikki. Roryn ensimmäisen poikaystävä Dean (Jared Padalecki) on pitkä, komea ja kiltti, mutta monien mielestä liian tylsä.

Ja sitten on Logan (Matt Czuchry). Ja villin teorian mukaan juuri Logan on Roryn lapsen isä. Tämä perustuu siihen, että jotkut uusien jaksojen kohtauksista on sijoitettu Lontooseen, jossa Logan on töissä. Miksi Rory kävisi Lontoossa, jos hänen ja Loganin välillä ei olisi jotain merkityksellistä, kuten yhteinen lapsi?

via GIPHY

Päätyvätkö Rory ja Logan yhteen?

Tai mitä, jos teoria raskaudesta pitää paikkaansa, mutta raskaana onkin äiti eikä tytär. Siitä nimittäin olemme jo täysin varmoja, että uusissa jaksoissa Lorelai on yhdessä Luken (Scott Patterson) kanssa.

Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix
Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix

Gilmoren tytöt Netflixissä 25. marraskuuta. A Year in the Life -paketti sisältää neljä 90 minuutin jaksoa.

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Matkapassi on saanut uuden, innostuneen vetäjän. Ensimmäisessä jaksossa reissataan Amsterdamista Marokkoon.

IS TV-LEHTI: Sohvamatkailijan suosikkisarja Matkapassi lähtee uudelle kaudelle hieman uusin ilmein. Seuraavat viikot matkustetaan ympäri maailmaa yhdysvaltalaisseikkailija Jonathan Leggin seurassa.

Jonathan Legg katsoo maailmaa omasta vinkeästä vinkkelistään. Hänelle matkakohteet ovat kuin sipuleita, joista ensin kuoritaan pintakerros, sen jälkeen katsotaan, mitä ytimestä löytyy.

Sarjan ensimmäisenä nähtävä jakso on räväkkä viisikymmenminuuttinen, jossa Jonathan Legg perehtyy potkunyrkkeilyyn ja vapaapainiin. Seuraavaan urheilumuotoon hän tutustuu maaseudulla: fierljeppen-kansallislaji on eräänlaista seiväsloikkaa kanaalin yli ja syntyi tarpeesta alueilla, joissa siltoja ei vielä ollut.

Innostunut ja hyväntuulinen matkaopas matkustaa myös rahtilaivalla Rotterdamista Marokkoon, jossa hän ehtii piipahtaa parturissa ja torilla sekä ihailla auringonlaskua Saharassa. Seikkailija eläytyy omaperäisiin kokemuksiinsa täysillä ja purkaa tuntemuksensa kiinnostavasti.

Tulevissa jaksoissa Jonathan etsii eksotiikkaa Intian Mumbaista ja Indonesiasta.

Matkapassi: Amsterdamista Marokkoon, TV2 su klo 19.10