Ari Riabacke on väitellyt filosofian tohtoriksi data- ja järjestelmätieteen riski- ja päätösanalyysista. Päättäminen? Onnistuu. Kuva: riabacke&co / press.
Ari ja Mona Riabacken juuri suomeksi käännettyyn kirjaan on palasteltu päättämisen teoriaa ihailtavan helppotajuisesti. Kuva: Talentum / Press.

– Pelkäämme päättävämme väärin, joten monesti emme päätä mitään, sanoo päätöksenteosta väitellyt Ari Riabacke. Kiihottuneina sen sijaan teemme usein liiankin hätäisiä ratkaisuja.

Menisinkö naimisiin tuon ihmisen kanssa? Vai pitäisikö sittenkin jättää hänet? Vaihtaisinko työpaikkaa? Otanko lounaaksi hernekeittoa vai lihamureketta?

Rahat vai kolmipyörä, pohti jo Aku Ankka -parka muinoin.

Teemme päivittäin 2 500–10 000 päätöstä. Ei ihme, että ahdistaa.

Apuun tulevat ruotsalaistohtorit Ari ja Mona Riabacke, joiden vuonna 2013 kirjoittama teos Päätöksenteko – uskalla tehdä toisin julkaistiin nyt tammikuussa suomeksi (Talentum 2015). Heidän päätöksensä mennä toistensa kanssa naimisiin lienee kestävällä pohjalla, sillä kummatkin ovat väitelleet päätöksenteosta.

Kirja käsittelee perusteita, joilla päätöksiä teemme. Mikä meitä silloin ohjaa, ja miten oppisimme päättämään paremmin – ja sitä kautta elämään itsemme näköistä elämää.

”Informaatiolla on sama efekti kuin huumeilla”

Ari ja Mona Riabacke viittaavat kirjassa monesti viisitasoiseen päätöspyramidiin, jonka kaikki osat vaikuttavat eri voimakkuuksilla päätöksentekoon.

– Päätöspyramidi on meidän ihan oma keksintömme, meni 25 vuotta keksiä se. Joku voi ajatella, että se on pitkä aika, mutta ei sitä ole kukaan meitä ennenkään keksinyt, Riabacke naurahtaa.

Eniten päättämiseen vaikuttavat perustarpeet, jotka ovat kulloinkin käsillä: esimerkiksi unenpuute tai nälkä.

– Haluamme vain enemmän teknologiaa ja informaatiota. Se on kuin huumetta meille, sama efekti kuin viinalla tai heroiinilla, Ari Riabacke sanoo. Samalla perustarpeet jäävät helposti huomiotta.

Kuten seksuaalinen kiihottuminen.

– Ihminen voi vaikka pikkujouluissa hypätä sänkyyn täysin vieraan tyypin kanssa suojaamatta itseään sukupuolitaudeilta. Miksi? Kiihottuminen estää selkeän ajattelun.

Tätä on tutkittu myös Massachusetts Institute of Technologyssa (MIT), jossa kävi ilmi, että testihenkilöillä on aivan toinen moraalikäsitys silloin, kun he olivat seksuaalisesti kiihottuneita. Ei-kiihottuneessa tilassa koehenkilöt antoivat testaajille sovinnaisia vastauksia, mutta kiihottuneina he suhtautuivat huomattavasti avoimemmin ehdotuksiin, jotka olivat ei-kiihottuneina torjuneet.

Kiihottuneina koehenkilöt saattoivat olla myös valmiita ottamaan aktiin mukaan kolmannen pyörän.

Tohtori, päätä heti: miten syöt laskiaispullasi?

Nyt olemme kuitenkin ihan ei-kiihottuneita. Testataanpa tohtorin päätöksentekokykyä käytännössä. Ari Riabacke, ole hyvä ja päätä välittömästi: laskiaispulla hillolla vai mantelimassalla kanssa?

– Mantelimassalla, Riabacke vastaa empimättä.

– Kun kuulen vaihtoehdot, tunnen maun suussani ja päätös tulee millisekunnissa. Ei tarvitse ajatella, päätöksen tuntee.

– Tunteet ovat aitoja, mutta joskus ne puhuvat asioista, joista eivät tiedä mitään. Mutta toisaalta huippujohtajat ovat paljastaneet minulle, että juuri tunne on lopulta saanut heidät kallistumaan päätöksessä yhteen tai toiseen suuntaan.

Jos valitsee väärän laskiaispullan, seuraukset eivät ole kovin kohtalokkaat. Toista on jo puolison valinnassa. Riskit kasvavat, päättäminen vaikeutuu.

– Pelkäämme niin paljon päättävämme väärin, ettemme monesti päätä yhtään mitään. Mutta päättämättä jättäminenkin on päätös, Riabacke huomauttaa.

– Haluamme niin kovasti tehdä parhaita päätöksiä, mutta unohdamme tehdä tärkeimmät. Jokaisen tulisi pohtia, mitkä ovat kolme tärkeintä päätettävää asiaa omassa elämässä, hän kannustaa.

Mutta hetkinen. Ruotsalainenko minulle kertoo, miten minun kuuluisi päättää? Ettekö te ole kansana kuuluja siitä, että päättäminen on teille, no, äärimmäisen vaikeaa?

– Se on totta, Riabacke sanoo huvittuneena.

– Ruotsalaisille on tärkeämpää, että päätöksestä ollaan samaa mieltä kuin että se olisi oikea.

Diskutera ja niin edelleen. Mutta näitä kahta ruotsalaista kannattaa ehdottomasti kuunnella.

Lue myös

29, 39, 49... Suuret päätökset tehdään juuri ennen pyöreitä vuosia

Tiede todistaa: 6 keinoa olla onnellisempi

Aloita laihdutus jo tänään! Jutta Gustafsbergin vinkit

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Karismaattisen Paula Vesalan keikat ovat aina elämyksiä.

Paula Vesalan viime kesän Ruisrock-keikka nostatti kylmiä väreitä ja tanssitti samaan aikaan. Keväällä ilmestyneen Vesala-albumin biisit, kuten Tequila, Älä droppaa mun tunnelma, Ei pystyny hengittää, toimivat livenä siinä missä levylläkin.

13 vuotta sitten radiossa pauhasi Paula Vesalan ja Mira Luodin muodostaman PMMP:n hittirenkutus Rusketusraidat. Vuoden päästä parivaljakkoa ei muista enää kukaan, uumoilivat monet.

Ensivaikutelma kuitenkin petti.

PMMP:stä kasvoi 11 vuotta kestäneen uransa aikana 2000-luvun tärkein kotimainen popyhtye. Energistä duoa palvoivat sekä ostava yleisö että kriitikot, ja bändin seitsemää studioalbumia myytiin yli 400 000 kappaletta. Jori Sjöroosin sävellysten ohella kehuja keräsivät etenkin Paula Vesalan sanoitukset.

PMMP soitti viimeisen keikkansa loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa lokakuussa 2013. Sen jälkeen Vesalan sävelkynästä alkoi irrota lauluja myös monille muille kotimaisille eturivin artisteille.

Vain elämää nosti profiilia

Syksyllä 2014 Vesala nähtiin Vain elämää -sarjan kolmannella kaudella. Ohjelma nosti hänen profiiliaan erityisesti monipuolisena ja monet tyylilajit taitavana muusikkona. Tätä kuvaa ainoastaan vankisti viime keväänä julkaistu, moderneihin tanssibiitteihin nojannut Vesala -albumi.

Eikä hänen repertuaarinsa kangistu pelkkään musiikkiin.

Vesala on opiskellut dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa, musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja teatteri-, elokuva- ja televisioalaa Kalifornian yliopistossa. Hän on lisäksi tehnyt näyttäviä elokuvarooleja.

”Suomen lahjakkain nainen”, julisti hittiradiokanava NRJ Vesalasta viime vuoden syksynä.

Haastatteluissa Paula Vesala, 34, on kertonut näkevänsä itsensä aivan toisessa valossa. Muiden silmissä teräväsanainen, suvereeni ja itsevarma taiteilija on sanonut kärsineensä riittämättömyyden tunteesta lähes koko elämänsä ajan.

Paljastus oli yllättävä, sillä Vesala on pitänyt yksityiselämänsä aina visusti omanaan. Ehkäpä juuri samasta syystä muutaman viikon takainen uutinen Vesalan ja Rasmus-yhtyeen laulajan Lauri Ylösen avioerosta tuli monille suurena yllätyksenä.

Ruisrock: Vesala TV2 la klo 22.05.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.