Hyvästi sinisen valon pilaamat yöunet ja tyhjentyvän akun aiheuttama ahdistus! Kuva: Colourbox
Hyvästi sinisen valon pilaamat yöunet ja tyhjentyvän akun aiheuttama ahdistus! Kuva: Colourbox

Näiden niksien avulla voit esimerkiksi säästää puhelimen akkua ja lähettää viestejä aiempaa helpommin.

Useimpiin näistä vinkeistä tarvitset iOS 8- tai iOS 9 -käyttöjärjestelmän.

1. Vastaa viestiin lukitulla näytöllä

Kun saat tekstiviestin, paina näyttöä viestin kohdalta ja pyyhkäise vasemmalle. Viestin oikealle puolelle ilmestyy Vastaa-painike, josta pääset näpyttelemään vastauksen ilman, että sinun tarvitse syöttää pääsykoodia.

2. Vastaa viestiin sovelluksessa

Tekstiviestiin vastaaminen onnistuu poistumatta toisesta sovelluksesta. Jos näytön yläreunassa on vielä musta palkki viestistä, riittää, että pyyhkäiset alaspäin viestin alapuolella olevan harmaan viivan kohdalta. Jos palkkia ei enää näy, pyyhkäise näyttöä yläreunasta alaspäin. Silloin näet kaikki ilmoitukset ja pääset vastaamaan viestiin samalla tavalla kuin lukitulla näytöllä eli pyyhkäisemällä vasemmalle.

3. Hiljennä viestit tietyltä tyypiltä tai ryhmältä

Jos et halua pitää puhelinta äänettömältä, mutta vaientaa tietyn viestikeskustelun, valitse sen oikeasta yläkulmasta Lisätiedot ja sieltä Älä häiritse. Samasta kohdasta saat äänet takaisin.

4. Lähde ryhmäkeskustelusta

Jos jokin ryhmäviestiketju koettelee hermojasi tai ei ole enää tarpeellinen, voit jättää sen valitsemalla keskustelun oikeasta yläkulmasta Lisätiedot ja sieltä Poistu keskustelusta.

5. Estä sinistä valoa pilaamasta yöunet

Olet varmasti kuullut, että puhelimen sininen valo pilaa yöunet. Tähänkin on olemassa apu!

Mene Asetukset-valikkoon ja valitse Näyttö ja kirkkaus. Kun kytket sieltä ajoitetun Night shift -toiminnon päälle, näyttö muuttuu yöaikaan lämpimämmän väriseksi. Puhelin määrittelee oikean ajan sijaintisi perusteella. Esimerkiksi tällä hetkellä Helsingissä Nigh Shift on päällä kello 22.00–7.00.

6. Selvitä, mitkä sovellukset syövät eniten akkua

Onko akku aina lopussa? Jotkin sovellukset ovat varsinaisia energiasyöppöjä. Saat ne selville, kun valitset Asetukset-valikosta kohdan Akku. Akun käyttö -kohdasta näet, kuinka paljon sovellukset ovat kuluttaneet akkua viimeisen 24 tunnin tai seitsemän päivän aikana.

7. Säästä akkua alhaisen virran tilalla

Akku lopussa ja laturi muilla mailla. Tuttu tunne! Kytke silloin päälle alhaisen virran tila, jonka löydät Asetukset-valikon kohdasta Akku.

Kun alhaisen virran tila on päällä, puhelin vähentää esimerkiksi sähköpostien hakua, ohjelmien päivitystä taustalla, automaattisia latauksia ja joitakin visuaalisia tehosteita. Saat kuitenkin esimerkiksi puhelut ja viestit normaalisti, ja sähköpostitkin latautuvat, kun menet sovellukseen. Alhaisen virran tila kytkeytyy automaattisesti pois päältä, kun akkua on ladattu tarpeeksi. Voit myös itse kytkeä sen pois päältä samasta kohdasta kuin panit sen päälle.

8. Säästä akkua luopumalla väreistä

Voit säästellä akkua myös valitsemalla Asetukset-valikosta Yleiset ja sieltä Käyttöapu ja Harmaasävy. Tällöin näyttö muuttuu mustavalkoiseksi.

9. Etsi tekstiä nettisivulta

Jos haluat löytää jonkin tiedon nopeasti nettisivulta tai tekstiä on paljon, voit hakea sitä Safari-nettiselaimessa. Kun olet haluamallasi sivulla, valitse alareunan palkista symboli, jossa on nuoli ylöspäin ja siitä avautuvasta valikosta Etsi sivulta.

10. Näe kaikki kuvat, jotka olet saanut tietyltä tyypiltä

Samassa näkymässä näet tiedostot, jotka olet itse lähettänyt hänelle tekstiviestinä. Mene viesteihin ja haluamaasi viestiketjuun. Klikkaa oikeassa yläkulmassa oleva Lisätiedot-painiketta, ja Liitteet-kohdassa näet kaikki toisillenne lähettämänne kuvat ja videot.

11. Välitä viesti eteenpäin

Tekstiviestin voi lähettää eteenpäin samalla tavalla kuin sähköpostin. Täppää haluamaasi viestiä kahdesti ja valitse sen ylle tulevasta valikosta Muut. Kosketa oikean alakulman nuolta. Haluamasi teksti kopioituu uuteen viestiin, ja sinun tarvitsee vain valita vastaanottaja.

12. Pyydä Siriä lukemaan ääneen

Ääniohjauspalvelu Sirin saa kytkettyä päälle Asetukset-valikon Yleiset-kohdasta. Voit pyytää Siriä esimerkiksi soittamaan jollekulle tai lähettämään puolestasi viestin. Siriä voi nykyään käyttää myös suomeksi.

Moni ei tiedä, että Siriä voi myös pyytää lukemaan näytön tekstiä ääneen. Valitse tuolloin Yleiset-kohdasta Käyttöapu ja sieltä Puhe. Aktivoi kohta Puhu näyttö ja säädä alempana halutessasi puhenopeutta. Kun olet tehnyt tämän, Siri lukee haluamasi sivun tekstin, kun pyyhkäiset näyttöä alaspäin kahdella sormella.

13. Sanele tekstiviesti

Ovatko kädet täynnä? Voit sanella tekstiviestin painamalla nauhurin kuvaa vasemmalla alareunassa, kirjainnäppäimistön alapuolella. Toiminto ei vaadi Siri-ääniohjauksen kytkemistä päälle.

14. Lähetä sijaintisi ystävälle

Kun olet viestikeskustelussa, klikkaa oikealta Lisätiedot-kohtaa ja sieltä Lähetä nykyinen sijaintini. Jos haluat, että ystäväsi voi seurata liikkeitäsi, napauta Jaa oma sijainti. Voit jakaa sijainnin tunnin ajan, aamuyöhön asti tai toistaiseksi eli siihen asti, että laitat ominaisuuden pois päältä. Se tapahtuu samasta kohdasta painamalla Lopeta sijainnin jako.

15. Näe, missä olet ollut

Apple säilöö tietoa siitä, missä käyt, ja se löytyy helposti puhelimestasi. Tämä on hyvä tietää esimerkiksi siltä varalta, että puhelin joutuu vääriin käsiin.

Jos haluat nähdä, mitä sijainteja puhelimesta löytyy ja kytkeä toiminnon pois päältä, valitse Asetukset-valikosta Tietosuoja ja sieltä Sijaintipalvelut. Alhaalla, kaikkien sovellusten jälkeen, on kohta nimeltä Järjestelmäpalvelu ja siellä Usein käydyt paikat. Näkyviin tulee lista alueita.

Kun painat alueen nimet, näet kartalta, mihin puhelin on paikantanut sinut.

Usein käydyt paikat -kohdasta voit kytkeä toiminnon pois ja alempaa tyhjentää historian.

16. Etsi tietoa asetuksista

Jos puhelimessasi on iOS 9 -käyttöjärjestelmä, Asetukset-valikon yläpuolella on hakupalkki. Kirjoita siihen, mitä tietoa tai toimintoa haet, kuten ”alhaisen virran tila”.

Lähteet: Time, Apple.com, Digital Trends, Thrillist

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kokonaan uuden sukunimen ottaminen vaatii aikaa, paperityötä, rahaa ja kekseliäisyyttä – mutta kannattaa.

Kun menin naimisiin, yksi tärkeimmistä mietinnän kohteista oli sukunimi. Nimi on erittäin henkilökohtainen juttu, mutta henkilökohtainen tuppaa olemaan poliittista, ja siksi en halunnut tehdä nimivalintaa kepein perustein.

Minulla oli ihan kiva sukunimi aiemmin, samoin mieheni nimi oli ihan okei. Kumpikaan meistä ei ollut mitenkään poikkeuksellisen kiintynyt nimeensä. Halusimme tulevaisuutta varten yhteisen, yksiosaisen nimen. 

Kumpi siis ottaisi toisen nimen, pohdimme. Mieheni lähipiirissä vaimon nimen ottaminen olisi luultavasti aiheuttanut kevyttä ihmettelyä. Olisihan ihmettelyyn jaksanut vastata, jos olisi aidosti halunnut ottaa vaimon nimen. Mieheni ei halunnut. 

Minäkään en halunnut ottaa mieheni nimeä. Jos miehelläni olisi ollut todella kaunis ja etunimeeni sopiva sukunimi, asiasta ei olisi tarvinnut edes keskustella, mutta oman ihan kivan nimeni vaihtaminen toiseen ihan kivaan ei houkutellut.

Olen feministi ja ajattelen, että sukunimellään saa tehdä mitä haluaa – paino sanalla haluaa. Jos ei halua ottaa miehen nimeä, sitä ei pidä ottaa vain siksi, että niin on ollut tapana. Minäkin olisin varmaan saanut perustella ystävilleni puolison nimen ottamista, ja ”en jaksanut alkaa säätää” tuntui huonolta perustelulta.

Yhä useampi ajattelee samalla tavalla: Savon Sanomien mukaan miehen sukunimen suosio on ennätyksellisen alhaalla.

Nimi Viralliseen lehteen

Kun kumpikaan ei halunnut toisen nimeä, yhdistelmänimi ei tullut kysymykseen, kummankaan suvusta ei löytynyt molempia miellyttävää vanhaa nimeä ja halusimme yhteisen nimen, vaihtoehdoksi jäi enää kokonaan uuden sukunimen ottaminen. Uusien sukunimien ottaminen avioliiton yhteydessä vaikuttaa yleistyneen, ja muun muassa Hussingit, Kurkipotkut ja Koivulinnut ovat kertoneet uuden nimensä tarinan julkisuudessa. 

Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Sirkka Paikkala kertoi kaksi vuotta sitten Helsingin Sanomissa, että nimihakemuksia on sadellut erityisesti viimeisen viiden vuoden aikana – siis noin vuodesta 2012. Hakemusten määrä tuskin on laantunut viimeisen kahden vuoden aikana. 

Nimen täytyy olla sellainen, jota kenelläkään suomalaisella ei koskaan ole ollut.

Kun avioituva pari haluaa kokonaan uuden nimen, prosessi on yleensä suurin piirtein tällainen: Nimestä tehdään hakemus toiselle tulevista puolisoista. Hakemussa kertoillaan seikkaperäisesti, miksi uusi nimi pitäisi saada. Sitten odotetaan monta kuukautta, että nimilautakunta tekee päätöksensä. Jos nimilautakunta puoltaa nimeä, julkaistaan nimi Virallisessa lehdessä, joka on siis ihan oikea Suomessa ilmestyvä lehti, jonka nimi oikeasti on Virallinen lehti. Sen jälkeen odotellaan, tuleeko valituksia. Jos valituksia ei tule, toinen tulevista puolisoista saa uuden nimen ennen häitä ja toinen ottaa sen häissä.

Näin nimenvaihto maksaa vajaat 200 euroa. Jos haluaa vaihtaa nimen molemmille kerralla, hintalappu on suurempi.

Ennen kuin tähän ryhtyy, täytyy tietysti keksiä uusi nimi, ja sehän se varsinainen työ on. Nimen täytyy nimittäin olla sellainen, jota kenelläkään suomalaisella ei koskaan ole ollut.

Sukunimihaku, uusi paras ystäväni

Minulla ja puolisollani oli Väestörekisterikeskuksen sukunimihaku auki kaikilla päätelaitteilla monen kuukauden ajan. Meillä oli nimelle joitakin kriteerejä, muttei mitään selkeää ideaa. Toimiva nimi-idea saattoi tulla mieleen milloin vain, ja silloin oli pakko päästä sydän tykyttäen varmistamaan, onko nimi jo varattu. Muistan naputelleeni sukunimihakua kuumeisesti esimerkiksi baarissa keskellä yötä.

Joulupöydässä kahdeksan kuukautta ennen hääpäivää esittelimme yhden mieleemme tulleen vaihtoehdon, mutta se sai pöytäseurueessa aikaan lähinnä huvittueita tyrskähdyksiä ja epäuskoa. Vaihtoon!

Lopulta, kun häihin oli enää runsaat puoli vuotta, istuimme eräänä iltana kotisohvalla, ja nimi Aaltovesi tuli jostakin mieleeni. Se sopi miehelleni ja oli vapaana. Niin meistä tuli, edellä kuvaillun prosessin kautta, Aaltovesiä. Sen verran annoin periksi patriarkaatille, että nimi haettiin virallisesti ensin miehelleni, ja minä sain sen häissä. 

Nimi tuntuu omalta ja ihanalta. Upouuden nimen ottamisen voi tietysti nähdä turhanamaisena erikoisuudentavoitteluna, ja ehkä se on sitäkin. Olen silti todella ylpeä nimestäni.

Kukaan ei ole kommentoinut uutta nimeämme negatiivisesti. Muutamia kohteliaisuuksia on kyllä tullut tutuilta ja tuntemattomilta. Vain kerran olen malttanut vastata pelkästään ”kiitos” sen sijaan että olisin sanonut ”kiitos, keksin sen itse”.

Hanna Kinnusta on haukuttu netissä lihavaksi ja rumaksi, mutta hän on päättänyt rakastaa itseään. – Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

Entinen Salattujen Elämien näyttelijä, nykyinen Radio Aallon juontaja Hanna Kinnunen (o.s. Karjalainen), 37, joutui Salkkari-aikoinaan nettikriitikoiden ruodittavaksi ulkonäkönsä takia. Tänään ilmestyvässä Valtavan ihana – kokemuksia naisen kehosta ja kiloista -kirjassaan Hanna paljastaa, että häntä arvosteltiin tv-näkyvyyden myötä muun muassa syöttöporsaaksi.

Kun negatiivista palautetta alkoi tulla, Hanna hätkähti. Hetken hän jopa uskoi arvostelijoita.

– Kun minua haukuttiin netissä rumaksi ja lihavaksi, ajattelin ensin, että haukkujat ovat oikeassa. Se vahvisti ajatustani siitä, että olen arvoton, Hanna kertoo.

Nyt Hanna ja Valtavan ihana -kirjan toinen tekijä, artistipromoottori Aino-Kuutamo Uusitorppa haluavat lopettaa, tai ainakin vaimentaa, tuollaiset puheet alkuunsa.

– Nykyään ajattelen, että jokaisen keho kuuluu ihmiselle itselleen eikä kenelläkään ole oikeutta arvottaa tai arvostella sitä. Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä, Hanna näpäyttää.

”Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä.”

– Jokaisella naisella on ollut hetki tai hetkiä elämässään, jolloin hän on miettinyt kriittisesti suhdetta omaan kehoonsa. Meidän pitäisi vapautua sellaisesta ajattelusta. Elämä ja aikamme on liian arvokasta käytettäväksi itsensä ja muiden haukkumiseen.

Läskikin voi olla terve

Hanna elää parhaillaan ruuhkavuosiarkea 7- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa. Hän on huomannut, että paras apu jaksamiseen on liikunta. Hanna käy kuntosalilla kolme kertaa viikossa.

Hanna on kuitenkin huomannut, että monet arvostelijat eivät ajattele urheilullisuuden ja pyöreyden liittyvän yhteen. Kun pyöreä ihminen esiintyy julkisesti itseään arvostaen, moni närkästyy ja alkaa luennoida lihavuuden terveysvaaroista.

”Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin.”

– On ihan bullshittiä ajatella, ettei lihava ihminen voisi olla hyväkuntoinen. Ylipaino itsessään ei ole sairaus. Siitä tulee sellainen vasta, jos keho lakkaa sen vuoksi toimimasta. Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin. Arvostelu kertoo enemmän ihmisten stereotypioista kuin arvostelun kohteena olevasta ihmisestä.

Hanna uskoo, että ulkonäköpaineista ja itsekritiikistä vapautuminen ovat lopulta oma valinta.

– Kun minua on arvosteltu netissä tai kiusattu koulussa, olisin voinut jäädä märehtimään epäreiluuden tunteessa. Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.
"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.

Naiset samalle puolelle

Sama ajattelutapa pätee myös toisten ihmisten arvosteluun. Hanna toivoo, että haukkumisen sijaan erityisesti naiset pitäisivät enemmän toistensa puolta.

– Naiset sysäävät helposti vastuun ulkonäkökritiikistä miehille, vaikka oikeasti kilpailemme toistemme kanssa. Jos me tukisimme ja kannustaisimme toisiamme äänekkäämmin, tulisimme kaikki onnellisemmiksi. Se ei liity pelkkiin kiloihin, vaan myös naisen euroon, lasikattoihin, ihan kaikkeen.

Hannaa itseään oikeaan suuntaan ovat ohjanneet paitsi iän mukanaan tuoma itsetunto, myös äitiys.

– Omille lapsilleni haluan opettaa, että he arvostavat sekä itseään että muita ennen kaikkea yksilöinä.

Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen..
Lue kommentti
Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

Vierailija kirjoitti: En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen.. Miksi pitää...
Lue kommentti
Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.