Tekstailu on oma taiteenlajinsa, koska niin montaa asiaa voi silloin sanoa tai tulkita väärin. Kuva: Shutterstock
Tekstailu on oma taiteenlajinsa, koska niin montaa asiaa voi silloin sanoa tai tulkita väärin. Kuva: Shutterstock

Oletko timantinen tekstaaja vai jaaritteleva jahkaaja – listasimme tavanomaisimmat tekstarikämmit.

Lähetteletkö puhelimellasi kepeitä, huomiokykyisiä ja hauskoja viestejä? Onneksi olkoon, viestittelykumppanisi todennäköisesti pitävät sinua houkuttelevana tekstailijana.

Vai kuulutko siihen porukkaan, jonka viestit ovat kerta toisensa jälkeen kuin ladon seinästä reväistyjä niin tyylillisesti kuin sisällöltään? Sinua todennäköisesti pidetään vähemmän houkuttelevana viestittelyseurana.

Tekstailu on tyylilaji: niin moni nopeasti ja kiireessä kirjoitettu asia voidaan sanoa tai vähintään tulkita väärin. Bustlen mukaan me kaikki sorrumme tekstailumokiin, jotka tekevät meistä muiden silmissä vähemmän houkuttelevia kommunikoijia.

Tekstailu – tai yhä useammin WhatsAppailu – on kuin mikä tahansa kommunikoinnin muoto, jossa voimme tietyillä keinoilla antaa itsestämme positiivisen vaikutelman. Kääntöpuolella ovat asiat, jotka voimme tehdä täysin väärin.

Oletko sinä sortunut näihin viestittelymokiin?

1. Sanot viestissä jotain, mikä pitäisi aina sanoa kasvotusten

Yksi ärsyttävimmistä viestittelytavoista on mennä sieltä, missä aita on matalin: sanot viestissä asiat, jotka pitäisi sanoa kasvotusten. Esimerkiksi anteeksipyyntöä ei koskaan pitäisi vain tekstata. Huonoa käytöstä on myös ilmoittaa viime hetkellä viestitse, ettet pääsekään juhliin, joihin sinut on kutsuttu. Vielä tökerömpää on päättää seurustelusuhde pelkällä viestillä.

2. Viestisi ovat aivan liian pitkiä...

Sorrutko polveileviin ja ylipitkiin viesteihin, joihin kavereillasi ei ole aikaa syventyä kesken työpäivän tai salille mennessään? Tekstiviestin pointti on sen lyhyydessä. Jos joku kysyy viestissä, miten päiväsi on mennyt, vastaa, että kerrot kaiken sitten, kun puhutte.

3. ...tai sitten lähetät niitä aivan liian usein

Kukaan ei jaksa sitä, että puhelin piippaa kaiken aikaa, eikä jokaiseen viestiin ehdi vastata. Erityisen ärsyttävää on, jos lähetät toiselle uutta viestiä jo ennen kuin hän on ehtinyt vastata edelliseenkään. Pidä sormesi kurissa varsinkin, jos kyseessä on uusi tuttavuus - toisesta jatkuva viesteihin vastailu voi olla kuormittavaa.

4. Käytät liikaa tätä sanaa

LOL. laughing out loud. Kylläpä naurattaa. Ja taas. Ja jälleen. Pelkkiä nauravia emojeita koko viestiketju täynnä. Kylläpä on hauskaa.

Vai onko?

5. Et tajua viestisi sävyä

Kun viestittelet, vaarana on, että tavoittelemasi sävy ei aina välity toiselle. Tässä kohtaa emojeista taas on apua: niillä voit keventää muutoin tiukan sävyistä viestiä tai tehdä toiselle selväksi, että viestisi on tarkoitettu vitsiksi. Varsinkin kiireessä kirjoitetut, lyhyet viestit voi helposti kokea tylympinä kuin lähettäjä on ne tarkoittanut. Tällöin pieni kukkaemoji tekee ihmeitä.

6. Ryhmäviestittelet ihmisille, jotka eivät tunne toisiaan

”Terassiposse 2016”

Onko järkeä luoda ryhmää, johon liität ihmisiä eri elämänalueiltasi? Onhan se sinulle kätevää, että tavoitat opiskelu - ja työkaverit sekä lapsuudenystävät yhdellä viestillä, mutta kukaan muu ei välttämättä saa ryhmästä mitään irti.

Sen sijaan kiva idea on yrittää tutustuttaa samaan kaupunkiin muuttaneita ystäviä toisiinsa. Kun on jo tavattu parissa juhlissa tai lasillisten merkeissä, aletaan löytää yhteisiä juttuja ja ryhmäviestittelykin voi toimia.

7. Viestitteletkö elokuvissa...

Ruudun valo vilkkuu ja sinulta menee hyvä kohtaus ohi.

8. ...tai silloin, kun joku puhuu sinulle?

Epäkohteliaisuuden huippu. Ei ole mitään niin tylsää, kuin kahvittelemaan saapunut ystävä, joka näplää koko ajan puhelintaan ja kysyy jatkuvasti: ”niin sori mitä sanoitkaan?”

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

9. Käytät liikaa emojeita

Kivojahan ne on, mutta rajansa kaikella. Joka viestiä ei tarvitse kuorruttaa sydämiin.

10. Sinulta kestää ikuisuuden vastata viesteihin

Ei viestejä tarvitse puhelin kädessä päivystää, mutta on kohteliasta reagoida niihin heti kun ehdit. Hyvä tavoite on yrittää vastata viestiin aina saman päivän aikana, varsinkin jos toisella on oikeaa asiaa, johon hän odottaa vastausta. Jos taas kaverisi kuuluu niihin, jotka toistavat virhettä numero 3 (viestittelee aivan liian usein) voi harvakseltaan vastailu olla hyvä vihje hänelle, että vähempikin riittäisi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Alli on iloinen, kiltti ja ihmisrakas koira, kunhan ensin saa tutustua uuteen ihmiseen omaan tahtiinsa, kuvailee Elina Linden koiraansa. Kuva: Elinan kotialbumi

Koiranomistajan avunpyyntö levisi tehokkaasti sosiaalisessa mediassa.

”Löytyykö keltään Adursal 150 mg? Tehtaalta luvattu toimittaa parin viikon päästä kyseistä lääkettä, mut mä en taida pärjätä niin kauan ilman.”

Lääkeahdinkoon joutuneen spanielin omistaja Elina Linden jakoi hätähuudon lemmikkinsä puolesta Facebookissa perjantaina. Maksakirroosia sairastavan  Alli-koiran lääke oli loppunut apteekista, koska tehdas ei ollut pystynyt toimittamaan sitä. 

– Mä olen nyt jo jatkoajalla, joten päivittäinen lääke on elintärkeää mulle, Elina kirjoitti cockerspanielinsa kuvan yhteyteen.

Viesti levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Elinan Facebook-päivitys sai yli 800 jakoa ja kymmeniä kommentteja, joissa tarjottiin etsintä- ja lääkepua.

Ensi kuussa seitsemän vuotta täyttävä Alli löysikin lopulta tarvitsemansa lääkkeen.

– Somen voima ylitti kaikki odotukset, ja viestejä tuli paljon ympäri Suomea – ja jopa Espanjasta asti. Ihmisten halu auttaa ja myötäeläminen oli erittäin suurta, Elina iloitsee.

Elina kertoo, että Allilla todettiin yli kaksi vuotta sitten hepatiitin aiheuttama maksakirroosi. Se on tyypillinen sairaus cockerspanieleilla.

– Vuoden 2015 alussa Allin elinaikaennuste oli eläinlääkärin mukaan puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

”Vuonna 2015 Allin elinaikaennuste oli puolesta vuodesta kahteen vuoteen.”

Lääkevalmistajat ilmoittivat heinäkuun alussa Allinkin käyttämän Adursal-lääkkeen saatavuuskatkoksesta. Tiedotteen mukaan toimituskatkos kestänee syyskuuhun asti.

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20
 

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti