Kuvitus Helmi Järvinen

Toimittaja yritti vaihtaa elämäntapansa terveellisiksi. Periaatteessa se on helppoa, käytännössä yhtä tuskaa.

Onko tätä virttä kuultu jo kymmeniä vuosia? Kolme kertaa viikossa liikuntaa. Vähemmän rasvaa, sokeria ja stressiä, enemmän unta! Nämä pikkuasiat kuntoon, niin terveys paranee ja kehoa ympäröivän auran väri muuttuu kirkkaammaksi. Töissä alkaa kulkea hienosti. Rakkaus tulee luokse. Lopulta – jos koskaan – ihminen sitten kuolee hyväkuntoisena ja pääsee taivaaseen sille osastolle, jossa kaikilla on kauniit vartalot.

Miksi en toteuta yksinkertaisia ohjeita? Miksi ylipäänsä on olemassa ylipainoisia ihmisiä ja kakkostyypin diabetesta? No, se selviää hetkessä, kun neljääkymppiä lähestyvä mukavuudenhalun mannekiini yrittää siirtää teoriaa käytäntöön.

Päiväkirjasta 5.3.2013

Terveellinen elämä! Täältä tullaan! 

Huomenna, ei vielä tänään, koska tänään tekee mieli perunalastuja, töissä on mennyt pitkään enkä jaksa alkaa nyt wokata mitään parsakaalia. Mutta otin tänään päiväkahvin kanssa vain yhden suklaakonvehdin enkä kokonaista Jim-patukkaa.

Itsekurista kiinni

Minulla on selvästi ongelma: itsekurin puute. Tiedän, että perunalastu huono, parsakaali hyvä, mutta en tee mitään. Enkä ole ainoa! Hyvä terveys -lehti on juuri tutkinut asiaa, ja kävi ilmi, että 92 prosenttia naisista tietää vaikka miten paljon terveellisistä elämäntavoista. Yli puolet tunnusti silti, että elämänmuutoksesta ei meinaa tulla mitään. Laiskuus tai saamattomuus estää.

Onkohan meillä lössyköillä ylipäänsä toivoa? Onko myöhäistä koettaa petrata elämäntapojaan keski-iän kynnyksellä, jos on aina ollut laiskottelevaa tyyppiä?

– Kyllä ihmiset pystyvät elämänmuutoksiin, lohduttaa johtava tutkija Ritva Prättälä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– On ihmisiä, jotka raitistuvat, on ihmisiä, jotka laihtuvat pysyvästi. Miksei olisi nelikymppisiä, jotka alkavat elää terveellisesti?

Prättälän mukaan pysyvä elämänmuutos tarvitsee taustalleen prosessin. Ensin täytyy olla tietoa siitä, mitä pitäisi muuttaa. Check. Sitten seuraa harkintavaihe, joka voi kestää ja kestää. Check. Jotta harkinta vaihtuisi toiminnaksi, tarvitaan sysäys – se voi olla vaikka yllättävä käänne omassa elämässä tai muutos ystäväpiirissä. Sitä ei ole vielä tapahtunut.

Rohkaiseva esikuva löytyy tietysti Jenkeistä. A.J. Jacobs -niminen amerikkalaismies oli tavallinen keski-ikäinen plösö toimittaja, kunnes parin keuhkokuumeen jälkeen pelästyi, päätti alkaa maailman terveimmäksi ihmiseksi ja kirjoitti prosessistaan kirjan Kunnon mies.

Jacobsin sysäys oli sairastuminen, jonka jälkeen hän onnistui oikeasti aloittamaan liikunnan ja terveellisen ruoka­valion. Voisiko hän selittää, miten kieltäydytään perunalastuista?

– Se olikin se vaikea juttu, hän vastaa sähköpostitse.

Sähköposti on arvatenkin kirjoitettu juoksumatolla hölkäten. Se kuului hänen kuntoprojektiinsa.

– Itsekuri on avainkysymys. Salaisuus on houkutusten minimointi. Laita karkit silmien tasolta ylähyllylle, Jacobs neuvoo.

A.J. on itsekuriasioissa omalla levelillään: hänellä on keittiön ylähyllyllä karkkeja, jotka hän pystyy jättämään rauhaan. Jonkun muun ongelma on se, että karkit ovat kaupassa silmien tasolla. Jos ne siirtyvät sieltä kotiin, on ihan sama, mille hyllylle ne sijoittaa. Keittiöjakkarat on keksitty.

Jumppaa tai kuole

Terveellisyys tuntuisi vaativan todella paljon muutoksia elämäntapaani. Vaikka en siirtäisikään työskentelyäni juoksumatolle, jo virallisia suosituksia noudattamalla pääsen lähelle ronskia elämänmuutosta ja inhimillistä kärsimystä. Saanko esitellä: vanha kunnon liikuntapiirakka, UKK-instituutin minimiohjeet kunnonkohennukseen: 

Paranna kestävyyskuntoa liikkumalla useana päivänä viikossa yhteensä ainakin 2 t 30 min reippaasti TAI 1 t 15 minuuttia rasittavasti.

LISÄKSI : Kohenna lihaskuntoa ja kehitä liikehallintaa ainakin 2 kertaa viikossa.

Että "useana päivänä" ja "ainakin".

Todella vähän Raakel Lignellille, yllättävän paljon tavikselle. Huolestuttava uusi tieto kertoo myös, että liikuntakaan ei auta, jos viettää päivästä yksitoista tuntia istuen. Minä vietän. Onko mitään järkeä liikkua sitten kerran viikossa?

– On tietysti! Siihen on monia muitakin syitä kuin välittömät terveyshyödyt. Fyysinen mielihyvä siitä, että käyttää kroppaansa. Luonnossa oleminen, jos käy kävelyllä. Endorfiinit. Ei kannata lähteä heti juoksemaan satasella, juokse varovasti pari lyhtypylvään väliä ja kävele loput, Prättälä neuvoo.

Prättälällä on paljon hyviä neuvoja. Hän arvelee, että ajankäyttötapani ovat tähän ikään mennessä jo niin vakiintuneet, että täyskäännös terveelliseen elämään vaatisi liikaa. Hän ehdottaa pieniä muutoksia. Lautasmalli! Säännöllinen aamupala! Portaat hissin sijasta! Asteittaista liikunnan lisäämistä! Itsekuria vain tarvittaisiin taas, tai personal traineria, tai ketä tahansa pitelemään haulikkoa ohimollani. Onneksi on kavereita.

Päiväkirjasta 11.3.2013

Viikonloppuna oli pakko piilottaa yhden kaverin Facebook-statukset, koska hän on joutunut heja heja -moodiin ja raportoi päivittäiset hiihtolenkkinsä. Ottaa päähän. Kun tarkastelen tunnetilaani lähemmin, se osoittautuu kateudeksi. Tyyppi on päässyt UKK-instituutin suosituksiin ja nauttii suorituksestaan!

Mutta: työhuonekaverini kaivoi tänään laukustaan kahdet urheilutrikoot ja pakotti kaverikseen alakerran punttisalille. Vain kaksikymmentä minuuttia tänään, hän lupasi ja piti lupauksensa. Ei ollut kovin paha. Parin päivän päästä uudestaan.

Opettele syömään

Totta kai voi käyttää paljonkin aikaa lillukanvarsiin: onko margariini vai voi terveellisempää? Mutta jos joku väittää, että on vaikeaa pysyä perässä terveellisyyden peruslinjoista, hän puhuu höpöjä. "Puoli kiloa kasviksia päivässä", kuka ei ole kuullut? "Kalassa on hyviä rasvoja", tutunkuuloista tämäkin? Ja asuuko jossain ihminen, joka ei tiedä, että sokeri, valkeat vehnäjauhot ja pitkälle prosessoitu ruoka ovat pahasta?

Jos asiaan haluaa perehtyä tarkemmin ja valita terveellisistä eineksistä kaikkein terveellisimmät, aukeaa Pandoran lipas. Hörhöjen blogeja lukiessa käy nimittäin ilmi, että jos ei nauti pakurikääpäteetä, ei tiedä, mitä aito onni on. Lisäksi hyviäkin asioita voi syödä väärin. Tomaatin lykopeenit eivät ole parhaimmillaan, jos tomaatin syö raakana. Avokadosta saa parhaan irti vain, jos sen kaapii huolella kuorestaan: kuolemattomuuden takaava osuus on lähimpänä kuorta. Lasillinen punaviiniä on ok, varsinkin, jos rypäle­laji on pinot noir – siinä on näet alhaisempi glykeeminen indeksi kuin cabernet'ssa. Toisaalta, jo yksi lasillinen päivässä saattaa lisätä rintasyövän riskiä...

Aargh. Oikeasti tärkeintä olisi "syödä niitä v***n kasviksia", kuten uuden elämäntapaguruni A.J. Jacobsin merkittävin loppupäätelmä kuuluu, ja lisäksi syödä ylipäänsä vähemmän. Isoin kansanterveydellinen ongelma ei ole minkään hivenaineen puute vaan ylipainon mukanaan tuomat sairaudet.

– Jos haluat syödä kokonaisia aterioita, vaihda lautanen pienempään, A.J. neuvoo juoksumatoltaan.

Enkä vaihda! Amerikkalaiset taitavat olla oikeasti tyhmiä. Huijaavat muka itseään tuolla tavalla mennen tullen.

Uutta tietoa tulee koko ajan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kahvi on sallittua: se kai ehkäisee joitakin syöpiä ja mahdollisesti Alzheimerin tautia, jos vain vatsa kestää. Berliininmunkista ei ole näkynyt vastaavaa tutkimusta, mutta toivo elää. Jos tutkimus joskus tehdään, takerrun siihen enkä irrota. Ihminen on sellainen: tykkää makeasta ja etsii tutkimustiedon seasta itselleen mieluisimmat tulokset.

On kyllä myös ihmisiä, jotka saavat tyydytystä berliininmunkkien paheksunnasta eivätkä niiden syönnistä. Heille on oma sairausnimikkeensä: ortoreksia. Jos alkaa omistautua terveellisen ravinnon asialle, siitä tulee elämän sisältö. Silloin päätyy lopulta nurkkaan syömään yksin lehtikaalia ja halveksumaan kavereitaan. Uskonto korvautuu oikein syömisellä.

Steven Bratman -niminen lääkäri on puhunut ensimmäisenä ortoreksiasta. Kun häneltä on kysytty, mitkä hänen vinkkinsä oikeasti terveeseen mutta ei-ortoreksiseen elämään ovat, hänestä ei ole saatu paljon irti. "Älä liho ja muista syödä vitamiineja", kuuluu miehen neuvo. Bratmanin mielestä asioista tiedetään aidosti vielä niin vähän, että on turha arpoa, mikä superruoka on terveellisintä. Vastahakoisesti hän on antanut pari tarkentavaa neuvoa: "Nuku. Älä tupakoi. Älä asu saastuneimmissa paikoissa. Älä harrasta laskettelua tai liitovarjoilua – ne ovat paljon vaarallisempia kuin epäterveellinen ravinto. Liikunta on luultavasti hyväksi. Alkoholia ei kannata juoda liikaa."

Päiväkirjasta 22.3.2013

Pari viikkoa terveellisen ruokavalion yritystä. Ei tule mitään, jos ei lasketa Jim-patukan vaihtoa konvehtiin ja avokadon syönnin räjähdysmäistä lisääntymistä. Avokado on terveellistä, mutta paino meinaa hiukan nousta; ehkä siinä on liikaa hyviä rasvoja? Ei ole sitä hetkeä, jolloin mieli tekisi porkkanoita. Saan vähennettyä sokerin syöntiä viikolla, mutta pilaan sunnuntai-iltojen angstissa kaiken ja ostan suklaalevyjä, jossa ei ole lähellekään 80 prosenttia kaakaota.

Riskit vaanivat

Pahinta tyhmyyttä terveyden kannalta on kai sittenkin ylläpitää stressiä ja laiminlyödä nukkumista. Tästä päädytään ongelmaan: mitä järkeä on käyttää paljon energiaa terveyden metsästämiseen, kun kokonaisuus torpedoituu pikku stressillä? Elämä on stressaavaa, varsinkin työelämä ja terveellinen elämä.

Kun tätä ongelmaa miettii hetken, vastassa on seuraava: onko ylipäänsä järkeä pyrkiä terveellisiin elämäntapoihin, kun saattaa kuitenkin kuolla huomenna? Tämä niin sanottu Jim Fixx -argumentti on laiskojen ihmisten tekosyy. Elämä on tosiaan niin ärsyttävän ironista, että sen jumalia ei kannata yrittää miellyttää terveyspyrinnöillä. Ei tiedetä, mistä sairaudet syntyvät. Yhden tuttuni mummo kuoli maksakirroosiin maistamatta koskaan alkoholia.

Tärkeintä on prosessi eikä lopputulos, päätän. Jos tykkään elämästäni enemmän kuntoilun kanssa kuin ilman, kai sitä on ok harrastaa.

Rentoon vihannespitoisuuteen

– Ihan kuin sun perse olisi jo vähän kiinteytynyt, sanoo ystäväni, kun vaihdamme ehkä kahdeksannen kahvakuula­session jälkeen vaatteita.

No ei todellakaan ole, mutta taputan sitä silti hellästi. Liikunnasta tulee ihanan itsetyytyväinen olo. Alan ehkä ymmärtää, mistä endorfiineissa on kyse. Voisiko jumppaamisesta tulla tapa? Avokadojen syömisestä näköjään voi, mutta kuukauden jälkeen tapana on edelleen myös vetää juustoa suoraan paketista.

A.J. Jacobs myöntää, että hänenkin elämäntapansa ovat terveysvuoden jälkeen lipsuneet. Kirjoitustyöt hoituvat edelleen juoksumatolla, mutta pizzaa kuluu taas.

– Aamupäivisin, kun on vielä tahdonvoimaa, yritän kuitenkin syödä paljon vihanneksia, hän kertoo.

A.J. on nykyään mielestään tasapainoinen mies. Terveysvuonna hänestä tuli ikävä hahmo, joka ei ehtinyt meditoinnin ja lehtikaalin pilkkomisen keskellä oikein rentoutua. Nyt hän ajattelee terveyttä aamupäivisin, liikkuu vähän enemmän eikä tuhahtele herkuille. Siinä sitä olisi tavoitetta.

Kadonneen jäljillä -sarjan viidennessä jaksossa 25-vuotias Jaakko etsi thaimaalaista äitiään.

Helsinkiläinen Jaakko oli 2-vuotias, kun hänet adoptoitiin Suomeen. Biologinen äiti oli antanut pois pari kuukautta vanhan Jaakon, joka asui thaimaalaisessa lastenkodissa adoptioonsa saakka.

Hän eli adoptioperheessään Tampereella reilut 10 vuotta, kunnes 13-vuotiaana hän päätyi lastenkotiin. 25-vuotias mies puhuu avoimesti nuoruuden aikaisesta masennuksestaan, raivokohtauksistaan sekä riidoista adoptiovanhempiensa kanssa.

Vuosi sitten Jaakko lähti Thaimaahan ensimmäisen kerran etsimään biologista äitiään, mutta matka tyssäsi nopeasti.

– Minun piti olla siellä vuosi, mutta olin yhden yön ja tulin takaisin, Jaakko sanoo.

”Haluaisin saada vastauksia siihen, miksi äiti joutui luopumaan minusta.”

Ensireissunsa jälkeen Jaakko jatkoi äitinsä etsimistä Suomessa muun muassa kansalaisjärjestön kautta, ja nyt hän koki olevansa valmis uuteen etsintäreissuun. Kadonneen jäljillä -ohjelmassa Jaakko lähti juontaja Anni Hautalan kanssa Bangkokiin iloisen hämmentävissä tunnelmissa.

– Haluaisin saada vastauksia siihen, miksi äiti joutui luopumaan minusta. Olenko ollut heidän mielessään kertaakaan vai onko minut unohdettu, Jaakko pohti ennen matkaansa.

Bangkokissa Jaakko ja Anni vierailivat ensimmäiseksi sairaalassa ja lastenkodissa. Välillä Jaakko pelkäsi kovasti, ettei löydäkään äitiään yhdeksän miljoonan ihmisen kaupungista. Sitten Jaakko näki äitinsä valokuvan lastenkodissa, jossa hän vietti itse ensimmäiset vuotensa. Kuva tuli täytenä yllätyksenä, ja Jaakon tunteet purkautuvat itkuna.

Lopulta he saivat tietoonsa äidin osoitteen. Ohjelmassa Anni valmisteli Jaakkoa tapaamiseen muistuttamalla, että kova elämä on saattanut jättää tähän jälkensä.

– Toivon, että äiti suostuu näkemään minut. Jos hän kieltäytyisi, toista mahdollisuutta ei tule koskaan enää ikinä.

Teininä olisin kaivannut eniten biologisia vanhempiani, sanoo Jaakko, joka tapasi biologisen äitinsä vihdoin Thaimaassa. Kuva: Nelonen
Teininä olisin kaivannut eniten biologisia vanhempiani, sanoo Jaakko, joka tapasi biologisen äitinsä vihdoin Thaimaassa. Kuva: Nelonen

Äitinsä lisäksi Jaakko tapasi lopulta siskonsa, tämän poikaystävän, lapset ja mummonsa. Hän iloitsi kovasti perheensä tapaamisesta yli 20 vuoden jälkeen: se auttoi jäsentämään hänen tunteitaan ja antamaan vastauksia joillekin niistä.

Jälleennäkemistä Jaakko meni juhlimaan perheensä kanssa paikalliseen ravintolaan.  

– Mulle riittää, että saan viettää aikaa heidän kanssaan. En todellakaan odottanut tällaista vastaanottoa, että äiti sanoi rakastavansa ja olen enemmän kuin tervetullut heille.

”En odottanut tällaista vastaanottoa.”

– Äiti oli yllättävän selväjärkinen. Toki alkoholismi on jättänyt jotain aivoihin, mutta hän oli kuitenkin vähentänyt juomista – ellei jopa lopettanut, Jaakko pohti tapaamisen jälkeen.

Jaakko hyvästeli perheensä haikein mielin ja sanoi haluavansa pitää yhteyttä heidän kanssaan jatkossakin.  

– Toisaalta sisälläni tuntui siltä, että tämä oli sopivan kokoinen pala tällä kertaa. Siitä on hyvä lähteä eteenpäin ja miettimään uusia tapaamisia.

Olen erittäin onnellinen, että olemme nyt yhdessä, Jaakko kertoi ravintolaillallisella Bangkokissa.
Olen erittäin onnellinen, että olemme nyt yhdessä, Jaakko kertoi ravintolaillallisella Bangkokissa.

Me Naiset ja Kadonneen jäljillä -ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

adoptoitu

Helsinkiläinen Jaakko löysi äitinsä Thaimaasta yli 20 vuoden jälkeen: ”Hän sanoi rakastavansa”

Hain kyseiseen ohjelmaan monta vuotta sitten ku itsekkin adoption kautta tullut, taitaa jo olla 7 vuotta sitten kun ohjelmasta kuulin... mut minulle sanottiin että ei ole tarpeeksi tausta tietoja. ... no mun tuuria. ... mulla oli ehkä jopa vähä enemmän tietoa kuin näillä adoptoiduilla joita nykyään on ohjelmassa mukana..... noh ei se mitään... noin vuosi siitä hausta eteenpäin oma biologinen äiti löysi minut, harmi ku en ottanut tv:hen yhteyttä.. olis hieno pätkä siitäkin saatu kun matkustin...
Lue kommentti

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Varo juonipaljastuksia! Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että Heidin ja Mikon välit ovat todella etäiset.

Mikon ja Heidin suhteen alku oli yhtä pussailua, mutta parin erilaisuus alkaa koitua ongelmaksi. Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että parin välit ovat jo todella etäiset.

Silti molemmat vaikuttavat olevan vielä sitoutuneita toisiinsa ainakin käytännön asioissa, sillä he menevät yhdessä asuntonäyttöön. Asumisen suunnittelu on kuitenkin hankalaa, sillä pari tykkää aivan erityylisistä taloista.

”Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla.”

Heidi lähtee jaksossa myös Mikon mukana golfkentälle. Siellä hän huomaa Mikossa piirteen, joka tulee toistuvasti esiin. Mikko huomauttelee Heidille pienistä asioista ja keljuilee, kun tämän lyönnit ja kävelyrytmi eivät ole Mikosta golfkentälle sopivia.

– Mikolla voi joskus olla yltiöpäisen käskevä sävy siinä neuvomisessa. Siitä mä en ihan järkyttävästi tykkää, Heidi kertoo jaksossa.

– Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla. Mutta varmasti mäkin voisin toimia eri lailla. Ei se tietysti niinkään voi olla, että mä voin olla mä ja toisen pitää muuttua. En mä myöskään sitä halua, Mikko miettii jaksossa kameralle.

Asiantuntija Jason Lepojärvi kommentoikin jaksossa Mikon ja Heidin välistä kommunikointia. Hän muistutta, miten tärkeää arvostava puhetyyli on parisuhteessa.

– On lukemattomia tapoja halveksua toista, puhua toisesta halveksuvasti. Se ei ole vaikeaa, vaan vaikeaa on oppia pois siitä, Jason sanoo.

Paljon pelissä

Parin suhdetta on rasittanut myös se, että Mikolla on niin paljon töitä, luottamustehtäviä ja harrastuksia. Heidiä harmittaa, että päätökset tehdään usein Mikon aikataulujen mukaan. Heidi ei ymmärrä myöskään sitä, miksi Mikosta ei ole ok, että Heidi tanssii salsatunneilla miesten kanssa.

Jason vierailee jaksossa Heidin ja Mikon luona, ja nämä saavat kertoa tunteistaan. Heidiä alkaa itkettää, kun puhe kääntyy riitoihin.

”Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä.”

– Mä en oo saanut riittävästi nukuttua lähiviikkoina. Se näkyy sillai, että kun tulen kotiin, viereystila ei ole maksimissaan, Mikko selittää.

Heidi vaikuttaa hyvin surulliselta tilanteeseen ja parin väleihin.

– Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä. Sitä kulki ensin sumussa. Vaikka meillä onkin ollut upeita hetkiä, pitää oikeasti pohtia, että tää on se ihminen, keneen mä sitoudun. Täytyy tehdä se päätös, että nyt sitten sitoudutaan tai ei. Tässä on tosi paljon pelissä, Heidi sanoo kamarelle.

Ensitreffit alttarilla tiistaisin Avalla kello 21.00.

Uskotko, että Heidin ja Mikon suhde kestää?

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)